2 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INCA O CONDAMNARE LA CEDO - Fostul judecator Valentino Acatrinei de la Curtea de Apel Bucuresti, condamnat in 2003 la 5 ani de inchisoare pentru trafic de influenta si dare de mita, a castigat la CEDO. Statul roman a fost condamnat la plata a 4.500 euro pentru interceptarea ilegala a lui Acatrinei. CEDO a constatat incalcarea dreptului la respectarea vietii private si de familie

Scris de: George TARATA | pdf | print

25 iunie 2013 15:58
Vizualizari: 11564

Statul roman a suferit o noua condamnare la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. CEDO a decis marti, 25 iunie 2013, ca statul trebuie sa-i plateasca fostului judecator Valentino Acatrinei de la Curtea de Apel Bucuresti daune in valoare de 4.500 de euro.

Acatrinei a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in 2003, la 5 ani de inchisoare pentru pentru trafic de influenta si dare de mita. In anul 2004, Valentino Acatrinei a dat statul roman in judecata la CEDO, acuzand ca a fost interceptat ilegal si invocand incalcarea mai multor articole din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Printre acestea si articolul 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului privind dreptul la respectarea vietii private si de familie, articol care prevede urmatoarele:


(1) Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale.

(2) Nu este admis amestecul unei autoritati publice in exercitarea acestui drept decat in masura in care acesta este prevazut de lege si constituie, intr-o societate democratica, o masura necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, protectia sanatatii, a moralei, a drepturilor si libertatilor altora”.

Astfel, in 25 iunie 2013, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a hotarat, in unanimitate, condamnarea statului roman la plata a 4.500 de euro catre Valentino Acatrinei, pentru incalcarea articolului 8 din Conventie.

Acatrinei s-a plans ca nu a avut parte de un proces echitabil

De asemenea, Acatrinei a mai acuzat incalcarea dreptului la un proces echitabil, mai exact a articolului 6 din Conventie, potrivit caruia: “Orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale in mod echitabil, in mod public si in termen rezonabil, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa. Hotararea trebuie sa fie pronuntata in mod public, dar accesul in sala de judecata poate fi interzis presei si publicului pe intreaga durata a procesului sau a unei parti a acestuia, in interesul moralitatii, al ordinii publice ori al securitatii nationale intr-o societate democratica, atunci cand interesele minorilor sau protectia vietii private a partilor la un proces o impun, sau in masura considerata absolut necesara de catre instanta cand, in imprejurari speciale, publicitatea ar fi de natura sa aduca atingere intereselor justitiei”.

Concret, Valentino Acatrinei a invocat incalcarea articolului 334 din Codul de procedura penala, in momentul in care completul ICCJ format din Mihai Ciubotaru, Victor Camenita Pasca si Ana Maria Dascalu, in noiembrie 2002, au schimbat incadrarea juridica a faptelor de care era acuzat fara sa il anunte. Iata ce se mentioneaza la articolul 334 din Codul de procedura penala: “Daca in cursul judecatii se considera ca incadrarea juridica data faptei prin actul de sesizare urmeaza a fi schimbata, instanta este obligata sa puna in discutie noua incadrare si sa atraga atentia inculpatului ca are dreptul sa ceara lasarea cauzei mai la urma sau eventual amanarea judecatii, pentru a-si pregati apararea”.

In ceea ce priveste acest din urma aspect, CEDO a respins actiunea lui Acatrinei, constatand ca nu a fost vorba despre incalcarea articolului 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Comentarii

# WC Pasca Camenita date 25 iunie 2013 17:05 +5

Acelasi derbedeu de Victor Pasca Camenita de la ICCJ !!!

# ASA E date 25 iunie 2013 17:06 +5

Si Bota a castigat la CEDO tot din cauza abuzurilor acestui derbedeu de ,,magistrat,, !!!

# ciocaflendăr date 25 iunie 2013 18:29 +4

 Cameniţă Paşca este un ciocoflender la fel ca Tocan.

# nea caisa date 25 iunie 2013 18:33 +12

las\'ca ajunge madame motoc la cedo si nu mai va mai castiga nici un roman procesele acolo, asa cred.

# întrebare date 25 iunie 2013 20:03 +8

   Oare la Cedo pot pune pile tradiţionalii, că la noi sunt experţi în asta? Acolo sper că nu se prea poate. 

# la CEDO ? date 25 iunie 2013 20:40 -3

La CEDO nu e derbedeul de Barsan, avocat in baroul desfiintat ?

# Dan date 25 iunie 2013 21:19 +9

Astia care nu ati citit o carte in viata voastra, merge-ti fratilor si uitati-va online la OTV, nu comentati numai aiurea. Prietene citeste-i CV-ul lui Barsan macar pentru ca nu ma astept sa poti sa ii citesti si o carte, pentru ca daca i-ai fi citit, sigur nu ai fi facut afirmatia asta. Eu ca student la drept, pot sa spun ca e un civilist deosebit, iar despre barou-uri desfintate te anunt ca un judecator la CEDO nu poate fi avocat in acelasi timp, defapt nu poate avea nicio alta fanctie. Este o melodie cantata de Parazitii - citeste o carte! Ti-o recomand cu caldura.

# pt. Dan date 25 iunie 2013 22:29 -2

Dane, tu esti student la drept ?! Pai, tu esti analfabet; in loc de \"mergeti\", ai scris \"merge-ti\", iar in loc de \"desfiintate\", ai scris \"desfintate\". Cu alte cuvinte, fa bine si canta la alta masa, penibilule.

# asa e date 25 iunie 2013 23:29 +6

Cartea ta GRAMATICA !

# ADEVARUL date 25 iunie 2013 20:53 +1

TRAGEDII PRECUM CEA DIN MUNTENEGRU,SE INTAMPLA ZILNIC IN SIMULACRUL DE JUSTITIE ROMANEASCA.PENTRU ACEST MOTIV NOI SUNTEM VESNIC INDOLIATI,PLANSI SI NEFERICITI.IN LOC DE JUDECATORI AVEM NISTE STRUNGARI,NISTE UTECISTI,NISTE OAMENI AI MUNCII-ZIC EI-DAR FAPTELE LOR SPUN ALTCEVA,EI NE FURA TIMPUL,VIETILE SI SPERANTELE,IN PROSTIA LOR NEMARGINITA SUNTEM IN AUTOBUZUL DIN MUNTENEGRU CU TOTII,DOAR CA EI,NON-JUDECATORII,CONDUC FARA PERMIS SI CU OCHII INCHISI AUTOBUZUL SOCIETATII ROMANESTI.

# estera date 25 iunie 2013 21:19 +5

cel ce a dat verdictul ar trebui sa plateasca celui ce a castigat la cedo dimpreuna cu cei ce l-au invatat sa dea acest verdict...sau pote l-au fortat (poate a fost santajat sa dea acest verdict) , ca eu nu cred ca a fost atat de prost acest judecator si nu a stiut despre acele articole din conventia europeana a drepturilor omului.

# Oscar Sele date 25 iunie 2013 23:35 +3

¿Hay aquí algún periodista honesto? ¿ porque no dicen claramente los motivos de la Sentencia CED0? ¿porque escriben las reclamaciones del Juez condenado y ocultan que CEDO Ias rechazó todas .EXCEPTO algunas cuestiones formales sobre la \"vida privadae\"? Ó Parque no dicen claramente que este Juez es un CORRUPTO? ¿porque no dicen que después de CEDO  este Juez es tan OORRUPTO como antes le CEDO? Salud para todos

# rupa vili date 26 iunie 2013 10:32 -1

Cea mai Corupta institutie din tara noastra , este Justitia Romana , magistratii dau decizii gresite in dosare , trebuie sa mergem la CEDO sa ne facem dreptate, pentru ca , acesti interlopi cu legitimatie de la stat nu au nici o raspundere in fata legii, distrug viitorul cetatenilor ,nu ai voie sa muncesti pe motiv ca , ai cazier, nu ai dreptul la o familie ,nu ai dreptul la un tratament medical .Ce credeti ca ar trebui sa pateasca Magistratii cand au incalcat legea ?

# nea caisa date 26 iunie 2013 11:42 0

Nu inteleg cum de comisiile parlamentare au putut sa dea aviz negativ frumoasei, distinsei si inteligentei dne Motoc. Cred ca respectivii nu sunt decit niste misogini nenorociti. Mi se pare clar ca presedintele trebuie sa intre in actiune si sa-i puna la punct.

# un L. date 27 iunie 2013 09:51 -1

Nu toti liberalii sunt gay si curve,sa intre presedintele tau in actiune.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.07.2022 – Zi caniculara pentru Vasilica

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva