20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INCEPE INGROPAREA DOSARULUI DE FRAUDA ELECTORALA – A aparut prima clasare vizand scandalul alegerilor de la Sectorul 1. Dupa declinarea de la SIIJ la PJS1 a partii privind Sectia de votare 117, procurorul Ion Rascota a inchis cauza disjunsa pe motiv ca "nu sunt semnificative" diferentele dintre voturile numarate de politisti si cele numarate de biroul electoral. Rascota e coleg la PJS1 cu Nicolae Sprincu, presedintele BES1, denuntat in legatura cu acelasi scandal (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

3 August 2022 17:32
Vizualizari: 7526

Pas cu pas moare dosarul cu privire la furtul de voturi ce ar fi fost pus in scena la Sectorul 1 pentru victoria USR-istei Clotilde Armand (foto 1). La nici 8 luni dupa ce Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) a declinat la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 o parte din dosar vizand membrii unei sectii de votare, procurorul PJS1 Ion Rascota a clasat cauza in baza art. 16 alin. 1 lit. b) CPP: „fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”.Amintim ca in 2 octombrie 2020, la scurt timp dupa ce presa a publicat imagini cu mai multi USR-isti si cu procurorul PJS1 Nicolae Sprincu (foto 2) in sala cu sacii de voturi de la Biroul Electoral al Sectorului 1 (condus de Sprincu), filiala din Sectorul 1 a Partidului Social Democrat a depus la SIIJ plangere penala atat impotriva procurorului, cat si impotriva liderului USR Dan Barna si a altor persoane, cu privire la posibile fapte de abuz in serviciu, folosirea influentei politice, sustragere sau distrugere de inscrisuri si falsificarea documentelor electorale (click aici pentru a citi). La randul ei, sectia speciala a deschis dosarul nr. 2194/P/2020, din care, la 28 septembrie 2021, a disjuns cauza nr. 8932/P/2021 vizandu-i doar pe membrii Sectiei de votare nr. 117 din Sectorul 1 (sectie amenajata la Colegiul National Ion Neculce, situat in spatele Primariei S1).

Din informatiile noastre, SIIJ a disjuns numeroase astfel de dosare, fiecare vizand cate o sectie din sector, pentru ca procurorii si politistii judiciari sa aiba mai putin de lucru pe aceste „felii” si astfel urmarirea penala sa poata fi finalizata mai repede. Tot potrivit surselor Lumea Justitiei, dosarul 2194/P/2020 – vizandu-i pe Sprincu, Barna si ceilalti – a ramas la SIIJ, iar dupa inchiderea sectiei speciale a fost repartizat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.


Colegul lui Sprincu a mers pe mana politistilor


Dupa cum vedeti in facsimilele de mai jos, procurorul Ion Rascota – coleg cu Nicolae Sprincu la PJ Sector 1 – isi bazeaza clasarea doar pe referatul comisarului-sef Danut Iordache de la Sectia 4 Politie a Sectorului 1. Desi constata ca, in urma renumararii voturilor, au aparut diferente intre numarul calculat de politisti si cel inscris in procesul-verbal al Biroului Electoral Sector 1, Iordache propune clasarea dosarului cu simplul argument ca aceste diferente „nu sunt semnificative”. In plus, „PSD-ul nu a fost dezvantajat la nicio categorie de vot” (primaria generala si cea de sector, CGMB si CL Sector 1) mai scrie politistul in referat, trecand sub tacere faptul ca propriii lui colegi au descoperit diferente in defavoarea altor partide.


Redam principalele pasaje din referatul cu propunerea de clasare:


Fiind continuate cercetarile in prezenta cauza penala, s-au constatat urmatoarele:

Din compararea datelor cuprinse in procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii pentru alegerea Primarului Sectorului 1, Primarului General, a Consiliului Local al Sectorului 1 si a Consiliului General, intocmite de Biroul electoral al Sectiei de votare nr. 117, din cadrul Sectorului 1 Bucuresti, cu cele rezultate in urma renumaririi voturilor de catre organele de politie, reies urmatoarele:

1.) Voturile pentru alegerea Primarului Sectorului 1 Bucuresti prezinta diferente astfel: in procesul-verbal intocmit de Biroul electoral al Sectiei de votare Armand Clotilde-Marie-Brigitte (USR) figureaza cu 275 voturi, iar in procesul-verbal intocmit de catre organele de politie cu ocazia renumararii, figureaza cu 276 de voturi.

2.) Voturile pentru alegerea Primarului General nu prezinta diferente.

3.) Voturile pentru alegerea Consiliului Local Sector I prezinta diferente astfel: in procesul-verbal intocmit de Biroul electoral al Sectiei de votare, PMP figureaza cu 43 voturi si PNL cu 116 voturi, iar in procesul-verbal intocmit de catre organele de politie cu ocazia renumararii, PMP figureaza cu 41 voturi si PNL cu 118 voturi.

4.) Voturile pentru alegerea Consiliului General prezinta diferente astfel: in procesul-verbal intocmit de Biroul electoral al Sectiei de votare Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor figureaza cu 12 voturi, PNL figureaza cu 124 de voturi, Partidul Alternativa Dreapta figureaza cu 2 voturi, Partidul Ecologist Roman figureaza cu 4 voturi, Partidul Noua Romanie figureaza cu 1 vot, Partidul Romaniei Europene figureaza cu 1 vot, Alianta ProBucuresti 2020 figureaza cu 10 voturi, iar in procesul-verbal intocmit de catre organele de politie cu ocazia renumararii, Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor figureaza cu II voturi, PNL figureaza cu 125 de voturi, Partidul Alternativa Dreapta figureaza cu 1 voturi, Partidul Ecologist Roman figureaza cu 3 voturi, Partidul Noua Romanie figureaza cu 0 voturi, Partidul Romaniei Europene figureaza cu 1 vot, Alianta ProBucuresti 2020 figureaza cu 11 voturi.

Din declaratia martorei TUDOR CRISTINA, presedintele Sectiei de votare nr. 117, amenajate in incinta Liceului 'Ion Neculce', cu ocazia alegerilor locale din 27.09.2020, rezulta ca procesul de numarare a voturilor si de intocmire a proceselor verbale in care s-au consemnat rezultatele votarii, s-a derulat in modul urmator:

Dupa finalizarea votarii, intreaga comisie a sectiei a sigilat umele, mai exact fanta acestora, si a verificat integritatea lor, fara a constata vreo problema.

S-au strans mesele in mijloc pentru a putea participa cu totii la numarare si operatorul a pornit procesul de inregistrare cu tableta. In primul rand, s-au numarat semnaturile din listele permanente si din cele suplimentare pentru a stabili cati votanti au fost prezenti la vot.

In continuare, s-a deschis pe rand fiecare urma si s-a golit continutul pe masa, membrii sectiei asigurandu-se ca nu a ramas niciun vot in urma. Presedintele lua cate un vot si il prezenta intregii comisii, verifica imprejurarea ca stampilele sa fie aplicate corect astfel incat votul sa nu fie nul, dupa care le punea separat in teancuri pe fiecare partid politic. Se verifica inclusiv existenta stampilei de control. Voturile nule au fost puse separat. Martora nu isi mai aminteste exact cate voturi au fost nule, dar crede ca pana in 10.

Dupa ce s-a terminat aceasta activitate, au procedat cu totii la numararea fiecarui teanc, iar rezultatele le-a trecut mai intai pe o ciorna, dupa care s-a facut cheia de verificare (mai exact, era vorba ca insumarea numarului total de voturi valabil exprimate, cu cele anulate, adica ramase nefolosite, si cu cele nule, trebuia sa dea numarul total de buletine primite de la biroul local de circumscriptie; de asemenea, acest numar trebuia sa corespunda si cu numarul total de semnaturi din listele electorale, ceea ce s-a si intamplat). Dupa aceea, rezultatele din ciorna le-a trecut martora, sub supravegherea intregii comisii, in procesele-verbale oficiale, care au fost intocmite in cate trei exemplare pentru fiecare categorie de vot, procese-verbale pe care le-au semnat cu totii.

Nu a existat nicio obiectiune din partea vreunui membru al comisiei cu privire la modul in care s-a realizat aceasta activitate si nici cu privire la rezultatele consemnate in procesele verbale.

Dupa aceasta operatiune, toate materialele au fost introduse in saci din plastic, care au fost sigilati. Buletinele de vot valabil exprimate au fost puse in teancuri separate pe fiecare partid politic sau formatiune politica, fiecare teanc a fost legat cu sfoara si sigilat cu stampila sectiei, dupa care au fost introduse in saci din plastic, separat pentru fiecare categorie de vot (primar, consiliu, etc) si sigilati la gura. Voturile anulate au fost de asemenea introduse in saci care s-au sigilat, iar cele nule au ramas in spatele proceselor verbale de consemnare a rezultatelor votarii. Toate materialele au fost predate la Biroul Electoral al Sectorului 1 din Piata Mures de catre martora, aceasta nefiind insotita la locatie de niciun membru al biroului sectiei de votare din cauza starii de oboseala.

A mentionat martora ca nu a existat nicio frauda, insa daca s-a strecurat vreo mica eroare (desi daca ar fi fost vreo eroare nu ar iesit cheia si nu ar fi fost primite materialele la Biroul Electoral de sector), a fost vorba de vreo eroare umana, dat fiind faptul ca procesul s-a realizat la ore tarzii, pe fondul oboselii si stresului acumuate pe parcursul zilei.

Din declaratia martorei Moisii Georgeta (reprezentant din partea P.S.D.-ului in comisia electorala a sectiei de votare nr. 171), rezulta ca activitatea de numarare a voturilor si intocmire a proceselor-verbale de catre Biroul electoral al Sectiei de votare, s-a desfasurat in modalitatea descrisa de catre presedintele sectiei in declaratia data in cauza, in calitate de martor.

A precizat martora ca, in cadrul procesului de numarare a voturilor si de consemnare a rezultatelor acestora in procesele-verabale oficiale, nu a existat niciun incident, ca nu a existat nicio frauda si daca s-a strecurat vreo mica eroare, a fost vorba de vreo eroare umana, dat fiind ca procesul s-a realizat la ore tarzii si pe fondul oboselii acumulate pe parcursul zilei.

Analizand situatia de fapt, asa cum este evidentiata de probatoriul administrat in cauza, in raport cu continutul normelor de incriminare a faptelor pentru care se efectueaza urmarirea penala, constat urmatoarele:

Observam, cu titlu prealabil, ca numarul total al voturilor cuprins in anexa nr. 1 la procesul-verbal din data de 23.04.2021, intocmit de lucratori de politie din cadrul D.G.P.M.B., in care sunt consemnate rezultatele renumararii voturilor pentru Primarului Sectorului 1 de catre politisti, nu corespunde cu numarul de voturi valabil exprimate consemnat in procesul-verbal intocmit de catre Biroul electoral al Sectiei de votare nr. 117 (580, fata de 579 voturi valabil exprimate). Or, verificarile efectuate in prezenta cauza nu au relevat indicii ca numarul de voturi de 580 nu este cel real, mai ales ca datele cuprinse in procesul-verbal oficial realizeaza 'cheia de verificare', prin urmare nu putem retine ca certitudine ca renumararea efectuata de catre politisti este cea corecta.

In ceea ce priveste diferentele dintre rezultatele obtinute in urma renumararii si cele consemnate in procesele-verbale intocmite de catre Biroul electoral al Sectiei de votare nr. 117, constatam ca acestea nu sunt semnificative (la primarul general chiar nu exista nicio diferenta).

Observam totodata ca PSD-ul nu a fost dezavantajat la nicio categorie de vot, ci dimpotriva, la primar de sector a fost dezavantajat (aparent) cu un vot contracandidatul Armand Clotilde-Marie-Brigitte (USR). De asemenea, nici USR-PLUS (unul dintre principalii competitori) nu a fost avantajat la nicio categorie de vot

Avem, de asemenea, in vedere ca reprezentantul PSD in biroul electoral al sectiei de votare nu a semnalat, la momentul respectiv, ca ar fi existat vreo neregula in procesul de numarare sau vreo inadvertenta intre rezultatele numaratorii si datele cuprinse in procesele-verbale intocmite (pe care, de altfel, le-a si semnat).

In ceea ce priveste continutul constitutiv al infractiunilor pentru care a fost inceputa urmarirea penala in cauza, retinem ca atat infractiunea prev. de art. 391 C. pen. (fiind o specie de infractiune de fals in inscrisuri), cat si infractiunile de fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals (prev. de art. 321 C.pen., art. 322 C. pen. si art. 323 C. pen.) se savarsesc, prin prisma laturii subiective, numai cu intentie. Or, in speta, probatoriul administrat in cauza nu a relevat minime indicii in sensul ca membrii biroului electoral al sectiei de votare au consemnat in mod voit in cuprinsul proceselor-verbale date neconforme cu realitatea.

Avand in vedere contextul in care s-au completat aceste procese-verbale, respectiv dupa finalizarea procesului de votare si numarare a voturilor, activitate care s-a realizat la ore tarzii din noapte sau chiar in cursul diminetii zilei urmatoare, este rezonabil a considera ca aceasta activitate s-a fectuat in conditii de oboseala fizica si psihica accentuate, iar erorile (care nu au fost semnificative) au putut survenit ca urmare a scaderii capacitatii de concentrare a persoanelor implicate in aceasta activitate.

Pentru aceste argumente si avand in vedere intreg materialul probator administrat in cauza, apreciez ca este incident cazul de impiedicare a punerii in miscare sau exercitarii actiunii penale prev. de art. 16 alin. 1 lit. b) teza a-II-a C.p.p., faptele nefiind comise cu forma de vinovatie prevazuta de lege”.
Comentarii

# Hotie e doar la "ailanti". La hrotilde nu se pune. date 3 August 2022 22:16 +67

Dubla masura este surprinzator de bine ancorata in psihismul lumii francofone. Doar 95% din boieri si 99% din popi ierea rai si facea coada la instrumentul care permitea plouatul direct in matz. La fel si la fata asta, e buna la ceva probabil daca la numere da prost de tot. Stergi ideea de republica cu crappy language pack activated din minitel la ceas de noapte ca hotii...pardon hrotilde.

# santinela date 4 August 2022 07:15 +112

Sa vada o tara intreaga cum au fost mirsavite voturile iar tu nenorocit de procuror si de "militian " ordinar sa vi cu astfel de solutie inseamna ca cei doi, ori nu au neuronii (sau unul cred) acasa ori sint slugi ordinare si raspund la comenzi. Greata de asa "reprezentanti" ai sistemului judiciar din Romania. Din pacate specimene ca acest Ion Rascota-cica procuror si Danut nu mai stiu cum comisar sef (ti-ai cumparat acest grad amaritule ?)populeaza din plin institutiile in cauza !

# Goe date 4 August 2022 08:01 +76

Am primit și eu o rezoluție de la acest Rașcotă prin care a făcut scăpat un derbedeu care sărise la bătaie. M-a umplut de "În dubio pro reo" și biscuiții Oreo și a concluzionat că dacă nu am luat-o la fugă nu am simțit stare de temere, deci nu e amenințare. Mai mult, a zis că nu există nici o probă la dosar deși Secția 4 Poliție audiase un martor. Iar făptuitorul a fost audiat telefonic la un numar de telefon de Anglia și a zis că nu are timp să vină în Ro6la audieri. Așa că, a picat pe mâini bune dosarul lui Clocotilda.

# Andrei date 4 August 2022 09:06 +113

Propun ca dupa fiecare tur de scrutin electoral, in spatiile in care sunt depozitati sacii cu voturi sa fie introdusi pe geam membrii USR sub coordonarea doamnei Armand pentru a fi asigurata corectitudinea procesului electoral!Interventia lor este similara cu interventia ,,fortelor constiente si responsabile,, (minerilor) la solicitarea lui Iliescu. Membrii USR au dat dovada ,,de o inalta disciplina civica, oameni de nadejde si la bine, dar mai ales la greu,,! Nu stiam de unde a preluat PDL sloganul electoral ,,si la bine si la greu,,. Discursul lui Iliescu de la Romexpo din 15 iunie 1990 e de actualitate la fel cum este si Caragiale! Daca nu ne-ar afecta ar fi chiar amuzant.

# Cineva date 5 August 2022 09:13 -15

Sorin Cătălin Tomescu, candidat PSD la Consiliul Local Sector 1, a fost surprins de mai mulți membri USR cărând un teanc de procese-verbale în original, care conțineau rezultatele votului de la mai multe secții din sector. Tomescu se afla în fața clădirii care găzduiește, la etajul 1, Biroul Electoral de Sector, a pătruns în incintă și a urcat la etajul 2, unde părea să funcționeze un sediu clandestin de campanie al PSD.Membrii USR l-au urmărit pe Tomescu, au chemat poliția, au filmat întreaga scenă și au pus imaginile pe internet, invocând o tentativă de fraudare. Din seria "ba pe-a matii" ...

# andrei date 6 August 2022 06:44 +101

,,unde părea să funcționeze un sediu clandestin de campanie al PSD,,. suna ca interviul dat de un miner dupa ce au vandalizat sediile PNL si PNTCD ,,A fost gasit armament, munitie, droguri....aaa o masina de dactilografiat automata..,, Tara lui hashtag unde ,,vrem o tara ca afara,, si alte lozinci. Doi ani de pandemie au aratat impotenta ,,oamenilor noi,,.

# FOST JUDECATOR date 6 August 2022 13:02 +108

PENTRU INTERESELE STRĂINE, ALE FRANȚEI ÎN PRINCIPAL FRAUDA LECTORALĂ PENTRU CLOTIDE ARMAND, A PRIMIT JUDECĂTOAREA LAURA ANDREI LEGIUNEA D EONOARE A STATULUI FRANCEZ.TRĂDĂTOARE!

# Viorel date 8 August 2022 16:01 +31

Se pare că DNA s-a inspirat din gluma cu iepurașul care, intrând în local, îl întreabă pe barman: Cât costă o picătură de rom ? Barmanul îi răspunde: Nu costă nimic. Atunci iepurașul comandă: Dă-mi, te rog, 2000 de picături ! Dacă la o secție, frauda ”nu se pune”, atunci ”nu se pune” nici la celelalte peste 160 de secții ! Deci, FRAUDA NU EXISTĂ !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva