19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CALVARUL REVOCARII – Legislatia privind revocarea membrilor CSM de catre magistratii care i-au ales, permite membrilor CSM sa se cramponeze de functii. Chiar daca adunarile generale voteaza revocarea unora din alesi, masura se dispune chiar de cei carora li se cere debarcarea. Aceasta este explicatia pentru care unii membri ai CSM isi permit orice!

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

28 September 2012 14:18
Vizualizari: 5441

 

In mai multe zone ale tarii, magistratii incep sa ridice in colectivele profesionale problema revocarii unor membrii ai CSM, pentru neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor, ca urmare a interminabilor scandaluri si manifestari reprobabile, multe cu tenta politica vadita, prin care CSM a afectat nu doar imaginea sa ca institutie, ci si imaginea Justitiei in ansamblul ei. Ca exista o vointa certa a multor magistrati de a-i da jos din functii pe anumiti membrii ai CSM nu este niciun secret. Problema pentru care inca se ezita inca si pentru care se fac calcule matematice in teritoriu este cea a legislatiei deficitare. Mai precis, Legea 317/2004 privind CSM, permite membrilor CSM sa se cramponeze de putere si chiar sa saboteze un vot de revocare impotriva lor.


Capcanele revocarii

Astfel, art. 52 din Legea 317/2004 privind CSM, indica doua posibilitati de revocare a unui membru al CSM:

-prin votul Plenului CSM la initiativa presedintelui sau vincepresedintelui CSM ori a unei treimi a membrilor Consiliului, pentru neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare de catre un membru a atributiilor legale;

-prin votul majoritar/a doua treimi, dupa caz, a magistratilor din adunarile generale de la instantele sau parchetele unde a fost ales membrul CSM a carui revocare s-a cerut, caz in care in termen de 15 zile de la centralizarea votului, Plenul CSM dispune revocarea;

Iata continutul art. 52 din Legea 317/2004:

Art. 52 - (1) Revocarea din functia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii se propune de presedintele sau vicepresedintele Consiliului ori de o treime din membri, in situatia in care persoana in cauza nu mai indeplineste conditiile legale pentru a fi membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii sau in cazul aplicarii oricarei sanctiuni disciplinare.

(2) Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la sesizarea formulata potrivit alin. (1), poate dispune revocarea din functia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii.

(3) Revocarea din functia de presedinte sau vicepresedinte se propune de o treime din numarul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Dispozitiile alin. (2) se aplica in mod corespunzator.

(4) Membrii alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocati si la cererea majoritatii adunarilor generale de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor incredintate prin alegerea ca membru al Consiliului. In cadrul adunarilor generale, decizia se ia cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor sau procurorilor.

(5) In cazul adunarii generale comune a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a Parchetului National Anticoruptie, decizia de revocare a reprezentantului acestor parchete se ia cu votul majoritatii procurorilor. In cadrul adunarii generale voteaza si procurorii din structurile teritoriale ale acestor parchete.

(6) Decizia de revocare a reprezentantului Inaltei Curti de Casatie si Justitie se ia cu votul majoritatii judecatorilor din adunarea generala.

(7) Procedura de revocare poate fi declansata de orice adunare generala de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta membrul Consiliului Superior al Magistraturii a carui revocare se cere, precum si de organizatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor.

(8) Centralizarea rezultatelor votului se realizeaza de adunarea generala care a initiat procedura sau de prima adunare generala sesizata de organizatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor.

(9) In termen de 15 zile de la inregistrarea sesizarii semnate si motivate de reprezentantii adunarilor generale prevazute la alin. (4), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din functie a membrului ales. Dispozitiile art. 55 alin. (2) se aplica in mod corespunzator.

Temerile magistratilor sunt si nu sunt intemeiate

Din analiza legislatiei privind revocarea membrilor CSM, temerea este ca:

-nu se vor intruni majoritatea necesara la vot;

-chiar daca votul va fi pentru revocarea unui membru, unii magistrati se tem ca Plenul CSM nu va dispune revocarea. In opinia noastra formularea art. 52 (9) din Legea 317/2004, care prevede “...Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din functie a membrului ales” nu poate fi interpretata decat ca o obligatie si nicidecum ca o optiune (cum se tem unii ca se va intampla in practica);

-in cazul revocarii in bloc a unui numar important de membrii ai CSM, Plenul Consiliului nu ar mai putea cvorumul necesar luarii unor hotarari.

Iata asadar ca Legea 317/2004 a fost facuta cu “smecherez”, in scopul de a permite membrilor CSM sa-i sfideze pe magistratii care le-au dat votul, stiindu-se ca o procedura de revocare este extrem de anevoioasa. Poate tocmai de aceea, cei ajunsi in CSM isi permit sa sfideze orice, sa-si traga masini luxoase, sa plece in strainatate la greu pe banul public, sa-si aduca protejatii la Consiliu, sa plece cu SPP-istii in strainatate, sa faca jocuri politice, sa saboteze activitatea MJ si a ministrului Justitiei etc.

Importanta ramane insa vointa magistratilor de a avea o imagine buna in societate si reprezentanti care sa le apere cu adevarat interesele, care daca se vor mobiliza in adunarile generale si cu sprijinul asociatiilor profesionale de breasla – AMR, UNJR, APR – pot ajunge la rezultatul dorit si sa impuna o conduita in interesul Justitiei in CSM.

Comentarii

# ion date 28 September 2012 15:27 +15

ia sa-i vedem pe magistrati daca sunt in stare sa-i revoce pe colegii lor ce fac politica in CSM. Sa vedem si noi urbea ca sunt chiar magistrati care nu se lasa umiliti de prestatiile unora ca Vasilica, Haineala, Dumbrava&company.Parca-s o gasca nu magistrati!!!

# emil date 28 September 2012 15:31 +14

Asociatia Magistratilor din Romania ar trebui sa ia atitudine si masuri drastice impotriva unor membrii CSM care in ultima vreme si-au arogat niste drepturi pe care nu le au. Membrii CSM au fost votati de  judecatorii din tara asa ca tot acestia ar trebui a faca o sedinta fulger si sa le demite pe aceste tupeiste portocalii.Aroganta presedinte Ghiga, a vicepresedintei Haineala si a macovistului penibil Danielet, fac doar deservicii justitiei.Trebuie luate masuri urgente cat se poate de dure.Asa nu se mai poate.

# aba date 29 September 2012 09:34 0

Calvarul unei mame care este supusa abuzurilor de intitutiile statului roman. Ce poate face un judecator din Iasi cu mama sa? Ajutat bineinteles de colegii din justitia ieseana!                        http://www.iasitvlife.ro/stiri/o-ieseanca-obligata-sa-stea-la-socola-din-cauza-copiilor-care-se-cearta--2422.html

# Incompetenta si traseism date 28 September 2012 15:35 +7

Un singur cuvint-RUSINE- !!!! Ce pot spune cind cei care sint(ar trebui) toba de legislatie sint pacaliti de altii mai smecheri ca ei,iar cei pacaliti fluiera de placere.RUSINE.Cum a fost posibil sa va lasati inselati ?! Ce magistrati avem noi in tara ?! Daca simbolul e Danilet,Ghica,Haineala etc. atunci desfiintati justitia si infiintam judecata obsteasca.Mare RUSINE sa fiti trasi pe sfoara si acum sa ridicati miinele sus.Ati GRESIT,acum TREBUIE SA REPARATI.Nu puteti ? Atunci nu mai judecati in instante ca nu sinteti capabili.Incredibil-magistrati care nu cunosc limba romana si nuantele ei.Am ramas fara cuvinte.

# REVOCAREA singura solutie date 28 September 2012 16:02 +9

Singura solutie e revocarea tuturor membrilor CSM si alegerea altor persoane care sa nu aiba probleme de credibilitate. Judecatorii si asociatiile lor profesionale trebuie sa aiba reprezentarea faptului ca este necesara declansarea urgenta a procedurilor de revocare a actualilor membrii CSM pentru a mai salva ceva din credibilitatea magistraturii romane . Ce fel de judecatori accepta fara sa protesteze sa fie reprezentati de Ghica, Danilet, Serban, Neacsu sau Aron ? Ghica, o mutanta creata de sinistrul Lupascu, Danilet marioneta tulburei Macovei, Aron cu gravele sale probleme de constiinta, Dumbrava judecatorul care isi folosea functia pentru a santaja o persoana in vederea usurarii negocierilor pentru cumpararea unui imobil sau Serban care isi publica un CV european continand mentiuni necorespunzatoare realitatii. Daca nu se trezesc liderii AMR, APR sau UNJR trebuie sa se trezeasca judecatorii din cadrul tuturor instantelor pentru a declansa procedurile de revocare. Altfel, toata lumea va avea certitudinea ca magistratii romani nu au personalitate, nu au lideri, sunt niste fricosi organizati in sistem piramidal ca sa nu spun mafiot. Oare nu e destul de clar ca actualii membrii ai CSM sunt absolut aserviti politicului sau propriilor lor interese. Daca nu din motive de constiinta macar din motive de oportunitate magistratii ar trebui sa se descotoroseasca de aceste specimene care au deviat functiile CSM in directia realizarii propriilor lor interese si a politiicii bunului plac .

# Desteptarea date 28 September 2012 16:19 +13

In momentul de fata exista o singura certitudine. Ca actualii membrii CSM vor fi revocati, unii dintre ei urmand a fi chiar exclusi din magistratura. Este insa incert momentul la care aceasta se va produce ( o luna, doua, trei ). Asta o stiu si ei si se vede in modul in care se comporta in CSM. Unii absenteaza nemotivat de la sedintele sectiei ( Aron, Serban) incercand sa-si puna pielea la adapost. Altii ( Dumbrava, Danilet, Neacsu, Ghica ) isi rezolva ultimele pile la transferuri, valorificari sau profita pe ultima suta de metrii de plimbari in strainatate si alte avantaje. Foarte importanta este algerea noilor membrii ai CSM pentru ca multi impostori se invart pe langa cadavrul actualului CSM. De exemplu Laura Andrei, dupa ce a pus mana pe presedintia TMB, sta numai pe la CSM pentru a savura decaderea actualilor membrii si pentru a dobandi capital de imagine. Laura Andrei ar trebui sa fie mai discreta avand in vedere problemele legate de implicarea sa si a sotului sau in matrapazlacurile mafiei imobiliare. Este clar ca actualii membrii ai CSM isi traiesc ultimele zile insa acum problema esentiala este ca personaje cu moralitate indoielnica si probleme de imagine sa nu le ia locul.

# Provincia date 28 September 2012 16:33 +8

Este foarte adevarat ca in mai toata tara se vorbeste de momentul revocarii actualilor membrii ai CSM. Provincia vrea insa piedici reale vor fi la CAB unde Savonea, combinatoarea sefa e prietena la catarama cu Ghica, amandoua fiind discipolele lui Lupascu. Savonea si Lupascu vor face orice sa imiedice revocarea lui Ghica. Pacatele vor fi ale intregii Curti de Apel Bucuresti.

# Provincia date 28 September 2012 16:38 +6

Este foarte adevarat ca in mai toata tara se vorbeste de momentul revocarii actualilor membrii ai CSM. Provincia vrea insa piedici reale vor fi la CAB unde Savonea, combinatoarea sefa e prietena la catarama cu Ghica, amandoua fiind discipolele lui Lupascu. Savonea si Lupascu vor face orice sa impiedice revocarea lui Ghica. Pacatele vor fi ale intregii Curti de Apel Bucuresti.

# Ilarion date 28 September 2012 17:58 +3

Din pacate mai sunt si acum magistrati de judecatorie care intra cu 200 dosare si pleca noaptea incepand la 8.30,dar si ciorbari bugetari care nu se mai satura de minciuni si care fac orice sa ramana pe posturi.[nu sunt exclusi ciorbarii procurori]Vielle pussi.

# Anton Stanciu date 28 September 2012 19:39 +1

Ca tot este in "trend". CARE-I URSU, CARE-I BABA ???

# carina date 19 January 2013 16:07 0

Mare este PROSTIA la romani. Chiar nu se vede ca USL doreste sa termine cu judecatorii din CSM care in ultimii ani au vut rezultate notabile apreciate de UE in combaterea coruptiiei ? Oare de ce credeti ca a fost posibil ca Nastase sa intre la parnaie decat ca a inceput ca Justitia sa-si faca treaba ? Acum se doreste ca Justitia sa fie pusa cu botul pe labe .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva