17 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU – Avocatul Alexandru Morarescu din Baroul Bucuresti a intrat in dosarul "spionilor" sefei DNA Laura Kovesi, in calitate de aparator al insraelianului David Geclowitz: "In acest moment, probele administrate nu au calitatea necesara pentru a duce la condamnare... Ar fi nerezonabil ca tanarul pe care l-am vazut in arest sa fie prezentat judecatorului marti, la Curtea de Apel, inconjurat de 100 de mascati cu armamentul in pozitie de tragere. As spune ca nerezonabil si stupid"

Scris de: L.J. | pdf | print

10 April 2016 12:44
Vizualizari: 10644

Scandalul "spionilor" acuzati ca au venit in Romania pentru a-i sparge conturile si pentru a o fila pe sefa Directie Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, este departe de a se sfarsi. Curtea de Apel Bucuresti va judeca marti contestatia la masura arestului preventiv formulata de cei doi israelieni acuzati de spionaj la sefa DNA, insa pana atunci ies la iveala noi informatii despre tinerii de la Black Cube, aflati in prezent dupa gratii, Ron Weiner si David Geclowitz.


Avocatul Alexandru Morarescu (foto) din Baroul Bucuresti, relateaza intr-un interviu acordat revistei Qmagazine cum a ajuns sa fie aparatorul israelianului David Geclowitz, ce sanse sunt ca acesta sa fie condamnat, dezvaluind ca in cazul clientului sau, David Geclowitz, retinerea s-a facut dupa ce anterior fusese dispusa deja masura controlului judiciar.

Fiind un dosar sensibil, ca si impact media, avocatul Alexandru Morarescu tine sa precizeze publicatiei Qmagazine ca in clipa de fata, probele administrate "nu au calitatea necesara pentru a duce la condamnare". Se poate insa ca, intr-o masura rezonabila, afirma avocatul Morarescu, sa nasca suspiciuni de vinovatie. 

Conform datelor existente la dosar, din afirmatiile avocatului Alexandru Morarescu putem concluziona ca Dosarul "Black Cube-Kovesi" ar putea aduce in discutie din nou o situatie cunoscuta practicienilor Dreptului. Avocatul Morarescu afirma ca este necesara clarificarea existentei in dosar a unor documente clasificate, pentru a se vedea daca sunt necesare "autorizari speciale".

Iar aceasta pentru ca este foarte posibil ca actele existente la dosar sa fie clasificate, sens in care va fi necesar ca avocatii sau chiar judecatorul desemnat in cauza sa detina certificat ORNISS pentru a putea exercita apararea clientului, ori pentru a putea judeca dosarul. In caz contrar, se va desfasura, asa cum in multe alte cazuri s-a intamplat, o judecata in orb, lucru care ar contravine nu doar principiului egalitatii de arme, dar ar incalca si dreptul la un proces echitabil al unui inculpat.

Avocatul Alexandru Morarescu a marturisit pentru Qmagazine ca primul contact cu David Geclowitz l-a avut joi dupa amiaza, 7 aprilie 2016, cand l-a vizitat in arestul central pe israelian, descoperind un "tanar slabut speriat si care la fiecare 5 minute ma intreba daca mama lui este bine si cand vine sa il vada", solicitandu-i sa i se aduca cateva carti, in limba engleza, ca de exemplu Harry Potter - "Chamber of Secrets" sau "Philosopher's stone". Din acest punct de vedere, avocatul Morarescu apreciaza ca fiind "nerezonabil si stupid" ca David Geclowitz sa fie prezentat marti judecatorului de la Curtea de Apel Bucuresti "inconjurat de 100 de mascati cu armamentul in pozitie de tragere".

Prezentam interviul realizat de revista Qmagazine cu avocatul Alexandru Morarescu:

Cand ati fost angajat ca avocat al clientului dumneavoastra?

Joi, 07.04.2016

Din punctul dumneavoastra de vedere, retinerea s-a facut legal?

Nu. Trebuie sa stiti ca retinerea, ca masura preventiva, a fost dispusa dupa ce, cu privire la DAVID, se luase deja masura controlului judiciar. Este adevarat ca au existat abordari diferite cu privire la incadrari si masuri ale organelor de urmarire penala (Parchetul General in prima faza si DIICOT ulterior).

Acuzatiile sunt reale sau fabricate sau exagerate?

Acuzatiile trebuiesc sustinute de probe si trebuie prezentate intr-un rationament logico-juridic, apt sa convinga un observator obiectiv si impartial ca faptele reprezinta infractiune, si ca au fost savarsite de inculpati cu vinovatia prevazuta de lege. In acest moment, probele administrate nu au calitatea necesara pentru a duce la condamnare, dar pot naste, intr-o masura rezonabila, suspiciuni de vinovatie, mai ales, in conditiile in care, subiectul este public, speculatiile sunt multiple, iar interesul pentru dosar este crescut.

Pare neverosimil ca cei doi acuzati au venit pana in Romania sa sparga un email si sa dea niste telefoane de hartuire in conditiile in care o puteau face de oriunde din lume. Cum interpretati acest fapt?

La prima vedere, actele materiale retinute de Parchet in sarcina lui DAVID puteau fi savarsite din orice colt al lumii, cu acelasi efect. Prezenta lui in Bucuresti nu a sporit calitatea actelor preparatorii si nu a imbunatatit modul de operare. Pot spune ca, din contra, a facilitat clarificarea anumitor aspecte.

Ce spune familia lui si ce asteptari au acestia?

Am stat de vorba cu mama si sora acestuia, care au venit de urgenta la Bucuresti, imediat dupa retinerea si arestarea lui David. Am vazut o familie traumatizata de cele intamplate, speriata de dimensiunea artificiala a acestui scandal, dar hotarata sa ramana alaturi de David, sa-i asigure suportul moral, sufletesc, neconditionat, pana la sfarsit. Asteptarile sunt totusi optimiste, bazate pe gradul de civilizatie si soliditate al sistemului judiciar romanesc.

Ce v-a spus clientul dumneavoastra pana acum vis-a-vis de acuzatiile aduse?

Pregatim impreuna o declaratie completa, ce va fi administrata in cursul urmaririi penale, dupa ce vom studia, cu atentie, intreg dosarul cauzei. Totodata, urmeaza sa fie clarificata imprejurarea existentei sau nu, in dosar, a unor documente clasificate la care, in lipsa unor autorizari speciale, apararea sau judecatorul de drepturi si libertati nu are acces.

S-a implicat vreo institutie din Israel? Ambasada? Cum?

Nu cunosc.

Black Cube va sustine in demersul dumneavoastra ca avocat? Ati vorbit cu cineva din firma?

Nu voi ezita ca, in interesul clientului meu, sa iau legatura cu orice persoana sau institutie, in conditiile in care buna desfasurare a procesului penal nu este afectata.

Dincolo de versiunea oficiala, cum comentati intregul scandal?

Joi, dupa-amiaza, am facut o prima vizita clientului meu, in arestul central. La plecare, m-a rugat sa ii aduc cateva carti, in limba engleza, ca de exemplu Harry Potter - "Chamber of Secrets" sau "Philosopher's stone". I le-am cumparat si inmanat sambata, cand am regasit acelasi tanar slabut, speriat si care la fiecare 5 minute ma intreba daca mama lui este bine si cand vine sa il vada. Ar fi nerezonabil ca tanarul pe care eu l-am vazut in arest sa fie prezentat judecatorului marti, la Curtea de Apel, inconjurat de 100 de mascati cu armamentul in pozitie de tragere. As spune ca nerezonabil si stupid.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 10 April 2016 15:07 +21

INCEPE SA SE CONFIRME CA LULUTA A CALCAT PE MUSUROI!!!!!!SI CA RAHATUL A AJUNS LA VENTILATOR????CE O SA,, MA RID,, IN CONTINUARE!!!!!!!SPIONII I/AU CERUT LUI CONU LASCU ADRESELE DE LA EMAILURI IN IVRIT!!!!!!!!!(ca ,,prostii,, dracului n/au invatat ardeleneste PENTRU ACEASTA (E),,MISIUNE,,

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 10 April 2016 15:58 +7

ATENTIE!!!!!!!!!!!!!!!!!MARE ATENTIE!!!!!!!!!!!!PESTE ,,BUCURESTI,, DEJA A INCEPUT SA SE LASE IARASI ,,CORTINA DE FIER,,..........(si cu acest episod)si cine are impresia ca nu/i asa din cauza ca sintem parte ue si nato SE INSALA(nu inshalaaaaaaa de data asta)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# mulder, agentul mulder date 11 April 2016 10:32 +9

mai intai salut dl. 1, ca tot nu ne-am mai vz de mult. Apoi, trebuie sa fim de acord ca ce se intampla cu "spionita" asta e o vrajeala ieftina made in ROmania, cu sprijinul srl... De ce spun asta? Pai "imediat" (la 3 zile)  de la arestarea israelienilor, pamatuful a semnat numirea inca 3 ani a kov-alact-ului. Plus ca, urmarind emisiunea de la protv, fara sa ai cunostinte de drept sau "altele", observi ca un procuror care se contrazice singur in interviu, inseamna ca e un MARE DOBITOC care nu poate conduce o ancheta niciodata, pentru ca nu poate pune intrebari logice si nici pune, in aceiasi logica, probele in dosar. Mai vrei argumente?  8) 8)

# pelin date 10 April 2016 18:56 +10

STRAGEREA DE PROBE CONSTITUIE SCOPUL INTREGII ETAPE.SARCINA DE A STRANGE PROBE REVINE ORGANELOR DE CERECETARE PENALA(politie sau procurori).ACESTIA TREBUIE SA COLECTEZE ORICE PROBE,ATAT IMPOTRIVA, CAT SI IN APARAREA SUSPECTULUI.IN ROMANIA INSA,PROBLEMA ARESTARII SE POATE REALIZA SI PE BAZA UNOR SUSPICIUNI REZONABILE REZONABILE,MAI ALES CAND SE FABRICA UN DOSAR,POATE EXISTA SURPRIZA CHEAR DE RESPINGERE A UNOR PPROBE,IAR INTR-O ORA,SAU MAI PUTIN,DIN POSTURA DE MARTOR,POTI DEVENI SUSPECT SI ARUNCAT IN AREST,PE BAZA DE ORDONANTA.NU MAI VORBESC DE INCATUSARE.CEL MAI RECENT CAZ,OLGUTA VASILESCU!!!!!!!!!

# DOREL date 11 April 2016 10:46 +3

Sa ne pastram mintile la noi, daca e sa ne luam dupa incheierea de arestare incepem sa prindem muste, deja acuzatiile oficiale sunt de un absurd atroce ! Si, b): intr-un fel, poate chiar e de bine, poate asa o sa-si dea seama tot mapamondul ce insemana justitia in Romanica ! Parerea mea ...

# Lupe date 10 April 2016 19:11 +19

 fostii aia de la mossad o sunau noaptea  pe Luluta si se comportau ca o amanta care sicana nevasta amantului. sa mori de ras

# mulder, agentul mulder date 11 April 2016 10:34 +9

baietii astia sunai noaptea deoarece au fost mintiti cu privire la fusul orar. Li s-a spus ca romanii au furat fusul (orar) si ca trebuie sa il recupereze de la familia celei care "da ora exacta iin Romania" (adica la ora "h" il luati pe "x" ca il incurca pe "pamatuf" sau "frustata" in atingerea tintei de minim 40% voturi la alegeri....)  :-* :-* :-*

# Salvamar date 11 April 2016 11:26 +8

hai sa fim seriosi. Toata povestea este custa cu ata alba. Ca astiia sa sune la nu stiu cine, trebuiau sa stie limba romana. Apoi afirmatia ca au spart emailurile nu stiu cui de unde decurge, din moment ce nu le-au putut perchezitiona laptopurile. Circul a fost facut ca sa semneze Iohannis numirea Codrutei si victimizarea acesteia. O porcarie lipsita de logica. Adica sparge emailul tatalui Codrutei, dar incearca sa afle adresa de e-mail a acesteia. pai in corespondenta taticutului in mod sigur ca exista mesaje de la fiica...deci aveau adresa de email a fiicei. Un ”basm” de doi bani...Astia isi bat joic de noi....si au impresia ca suntem toti prosti.

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 11 April 2016 13:20 +4

PTR SALVAMAR// cu tot respectul!!,calea aleasa de tine/i ,,complicata,,!!!! cea mai simpla era sa/i dea lui zukemberg un SMS si le dadea adresa de email,ca doar are pagina de f.b.ASTIA CHIAR NE INSULTA INTELIGENTA(LULUTA SI DNA)!!!!!!!!!! sa vezi tu cum o sa le explodeze bomba in fata ,ca in desenele animate!!!!!! ca aia si sint DESENE ANIMATE

# DODI date 10 April 2016 20:14 +13

Pute de la o (distanță mare de o) poștă toată această lucrătură, prin care niște repetenți (gen Coldea) au încercat să o prezente pe eroina neprihănită a luptei cu corupția din țară. Sper că se facă lumină înainte de a se împrăștia mirosul și a se învechi în năravuri preafericita din capul DNA. De asemenea evreii să nu uite că sunt ... evrei și să ia taurul de coarne. Din partea noastră slabe speranțe, ținând cont de stilul nostru de a afuma problemele și a nu le prezenta rezolvarea niciodată. Știm că la români totdeauna mortul e de vină. Acum mortul este încă viu. Să sperăm că nu pentru mult timp (la cât rău face!).

# unul din lumea cea mare date 11 April 2016 00:51 0

ptr dodi// si la evrei totdeauna mortu/i de vina!!!!!!(afirmatie pe baza filmului ,,schindler list,, a lui spilberg,scena din lagar cind este impuscat un evreu impuscat intimplator pentru ca a furat,si este intrebat un copil,,CINE A FURAT??? SI COPILUL ARATA SPRE EVREUL IMPUSCAT NEVINOVAT,deci ce avem noi aici????ca sa ne pastram obiectivitatea)

# Toni date 10 April 2016 21:35 +10

Interesant este faptul ca spionii stiau numarul de telefon a tatalui nu si adresa de email a ficei. Hai ca si desenele animate sunt regizate mai logic.

# Ion date 10 April 2016 21:51 +13

Scandalul spionilor lui Kovesi sau cum Mata Hala vrea sa devina Mata Hari. Urmeaza alte personaje: Ana Pauker, Ioana D'Arc, Vasile Roaita, Horea, Closca si Crisan (toti 3) sau Gheorghe Gheorghiu Dej. Caravana Personajelor la varful DNA. Aloooo, spitalul 9??

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva