29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU – Avocatul Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa: “Nu cred ca in 2013 vom intra in recesiune, decat daca criza se va accentua peste masura in UE... sper ca anul viitor sa nu discutam despre un Mos Craciun falit, ci de unul cu fabricuta de jucarii in reorganizare”

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

6 December 2012 18:32
Vizualizari: 17418

 

Avocatul Arin Octav Stanescu (foto) presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR) si avocata Simona Maria Milos (foto) membru al UNPIR si candidat la functia de presedinte al viitorului Institut National de Pregatire al Practicienilor in Insolventa (INPPI) au acordat un interviu pentru Lumeajustitiei.ro in care au pus pe tapet atat noile modificari legislative din zona practicienilor in insolventa, cat si realitatea din actuala economie de piata. Potrivit celor doi specialisti in domeniul insolventei, apare putin probabil ca in 2012 Romania sa intre in recesiune. Este insa nevoie de un sprijin guvernamental adecvat si de o crestere a numarului de reorganizari judiciare, care sa ofere mai multe locuri de munca. Aviz judecatorilor sindici!


Domnule presedinte, se apropie finalul acestui an. In data de 14 decembrie 2012, UNPIR organizeaza Congresul extraordinar al Uniunii. Tocmai in urma cu cateva luni ati mai avut un congres, in care s-a ales noua conducere. Ce noutati vor fi puse pe ordinea de zi a noului congres?

In urma cu foarte putin timp a aparut Legea 222/2012 privind activitatea de practician in insolventa, lege care a adus ample modificarii OUG 86/2006, care este actul normativ ce reglementeaza activitatea noastra, a Uniunii si organelor sale. Cele mai importante modificari sunt legate de crearea Institutului National pentru Pregatirea Practicientilor in Insolventa si modificarea structurala a instantelor disciplinare. Ca toate profesiile juridice, si aceasta profesie avea nevoie de un institut care sa asigure pregatirea initiala si sa formeze profesionisti, la fel cum exista si in avocatura si in magistratura.

Care vor fi criteriile pentru un absolvent de drept, pentru cineva care doreste sa devina practician in insolventa?

Asa cum stiti sunt doua conditii fundamentale. Prima este sa fii absolvit facultatea de drept sau de economie si a doua conditie sa ai cel putin trei ani de experienta economica si juridica. Altfel nu poti da examen de primire in profesie. Este o profesie foarte complexa care implica cunostinte si din drept, si din economie, evaluare, marketing... In continuare, judecatorii, avocatii si notarii pot intra fara examen daca au cinci ani de experienta judecatorii si zece ani de experienta ceilalti... INPPI isi va desfasura activitatea in cadrul sediului nostru din str. Vulturilor nr. 23 in care avem o sala cu 100 de locuri si logistica necesara pentru desfasurarea cursurilor. Urmeaza ca la Congres sa alegem organele de conducere ale Institutului, presedintele, membrii consiliului si directorii executivi, care vor fi din randul practicienilor in insolventa. Dupa care se vor stabili formatorii care vor preda in cadrul Institutului, care nu vor fi numai practicieni, usile fiind deschise si profesorilor universitari de la facultatile de drept sau stiinte economice. Inca nu am stabilit cat va dura cursul de pregatire la INPPI, dar probabil va fi modular ca si la avocati. Din discutiile purtate in cadrul consiliului national, propunerea noastra pentru presedintele INPPI va fi doamna avocat si practician in insolventa Simona Maria Milos, care are o mare experienta atat ca avocat, cat si ca practician in insolventa.

La congresul din 14 decembrie 2012 veti pune in dezbatere problema noilor instante disciplinare profesionale. Sa intelegem ca in ultima perioada au calcat stramb din ce in ce mai multi practicieni si e nevoie de intarirea disciplinei?

Arin Stanescu: Eu spun asa, ca este extrem de important sa intarim disciplina interna si sa intarim organele disciplinare interne, pentru ca altfel vom ajunge in situatia avocatilor din Marea Britanie carora li s-a luat dreptul de a judecat plangerile disciplinare, pentru ca se ajunsese ca solutiile pronuntate sa fie in majoritate in favoarea avocatilor care comiteau abateri.

Simona Maria Milos: Un studiu recent al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare realizat impreuna cu Nothingam Trent Universiti a evidentiat necesitatea existentei unui corp de control a activitatii practicienilor in insolventa, care sa asigure respectarea legalitatii si a deontologiei. Acest studiu releva o preocupare majora, aceea ca posibilitatea controlului sa fie efectuata atat din interiorul profesiei, cat si din exterior. La fel cum exista la ora actuala curtile internationale de arbitraj, la nivelul practicienilor in insolventa din Europa. Se contureaza si crearea codului deontologic european si a unor organe disciplinare europene. Va fi un pas foarte important in internationalizarea acestei profesii.

Arin Stanescu: Orice practician care are licenta intruna din tarile membre ale UE are posibilitatea sa desfasoarea activitatea respectiva si in Romania. Si noi luptam ca si reciproca sa fie valabila. Cea mai importanta prevedere in cazul instantelor disciplinare este ca am redus numarul instantelor disciplinare la nivel local la 15, fata 32 cate erau inainte, care isi vor desfasura activitatea numai in orasele de resedinta ale curtilor de apel. Practic am facut un pas inainte. Daca pe viitor Romania ar ajunge la regionalizare si noi va trebui sa regandim schema acestor instante si chiar a filialelor.

Ce intelegem noi din crearea acestui nou Institut este ca in Romania in ultima perioada, numarul firmelor care intra in procedura insolventei este din ce in ce mai mare. Care sunt cauzele si ce impact au ele la nivelul economiei nationale?

O criza financiara atat de prelungita, in mod inevitabil a dus la iesirea din piata a multor societatii comerciale care nu au mai rezistat. Ganditi-va ca am inceput criza in trimestrul IV 2008 si acum suntem in trimestrul IV 2012 si criza continua, ca in mod evident UE care este debuseul principal pentru marfurile pe care Romania le exporta va fi in cel mai bun caz in stagnare anul viitor, daca nu chiar in recesiune. Si ca in aceasta situatie anul viitor va fi unul extrem de dificil. Foarte multe societati comerciale isi inceteaza activitatea, dar adevarul este ca de fapt ele se aflau deja in stare de insolventa de un an sau chiar doi si au fost tinute cu respiratie gura la gura de catre marii creditori, care nu aveau interesul ca aceste societati sa intre in insolventa si mai ales in faliment si intr-o astfel de situatie. Fara niciun fel de indoiala ca dupa atata timp vor trebui sa-si revizuiasca atitutdinea. Aceasta revizuire va fi determinata si de BNR, care a solicitat si a primit raportari semestriale auditate din partea bancilor si s-a atras atentia auditorilor sa dea valoarea de piata a activelor respective. Aceste raportari auditate vor genera obligatie de completare a capitalului din partea unor institutii financiare, fapt care nu va genera o efervescenta pe piata creditului, ci dimpotriva. Intr-o astfel de situatie bancile vor fi obligate sa gaseasca solutii fara sa mai continue sa amane tehnic datoriile respective, si acest lucru va putea genera o crestere a numarului dosarelor de insolventa in 2013. Pentru acest an putem vorbi de o crestere a noilor dosare de insolventa nou deschise de circa 25% in acest moment.

Cum se justifica o crestere atat de mare si ce prognoza aveti pe anul viitor. Vom intra in recesiune cum dau unii alarma?

Eu am spus care este principala cauza pentru cresterea numarului de societati intrate in insolventa - criza financiara... O alta cauza este nerespectarea obligatiilor de plata asumate de statul roman – asa numitele arierate, care dupa cum se stie, sunt avute in vedere si de FMI. Iar Romania a raportat nerespectarea prevederilor din acordul cu privire la diminuarea arieratelor. O alta cauza importanta este mentinerea consumului la un nivel scazut, stiindu-se foarte bine ca vorbim despre unul din motoarele importante ale economiei. Scaderea consumului a fost generata pe de o parte de scaderea veniturilor populatiei, iar pe de alta parte a fost generata de cresterea accentuata a unor taxe si impozite. Viitorul Guvern va trebui sa gaseasca solutiile optime pentru repornirea motoarelor economiei si mai ales a consumului, prin diverse masuri, inclusiv de stimulare fiscala. Pe de o parte ar trebui intarita disciplina financiara si obligati sa plateasca impozite toti cei care nu platesc, iar pe de alta parte daca s-ar realiza o crestere a veniturilor, ar avea ca efect si posibilitatea reducerii unor taxe impovaratoare cum ar fi de exemplu TVA. In legatura cu perspectivele de crestere a economiei Romaniei in anul viitor, eu sunt un optimist moderat si nu cred in momentul acesta ca vom intra in recesiune, decat daca criza se va accentua peste masura in UE si daca nu vom reusi sa asezam lucrurile pe o traiectorie normala dupa alegerile din 9 decembrie 2012.

Revenind la disciplina ce trebuie intarita in lumea practicienilor, ne puteti spune cate actiuni disciplinare au existat pe parcursul anului 2012 si care au fost cele mai severe sanctiuni aplicate?

Am avut aproape 80 de actiuni disciplinare, ceea ce raportat la numarul de circa 2000 de membri compatibili ai UNPIR nu este o cifra foarte mare. Sanctiunile sunt aspre si am avut sanctiuni de excludere din profesie. Chiar zilele trecute a fost confirmata o hotarare a comisiei superioare de disciplina de catre Inalta Curte – Sectia contencios, care a respins recursul dlui Anghel Ovidiu, care a fost exclus definitiv din profesie, care desi suspedat, a continuat sa lucreze, incalcand decizia de suspendare. Aviz si altor amatori pe viitor... si am aratat in discutii particulare cu diversi conducatori ai unor mari creditori ca exista calea plangerii impotriva celor care savarsesc abateri disicplinare si ca instanta disciplinara a UNPIR va aplica sanctiunile in conformitate cu prevederile legale. De altfel, cu acordul Ministerului Justitiei s-a schimbat si numele, din comisie de disciplina locala si comisie superioara de disciplina, in instanta locala de disciplina si instanta superioara de disciplina, tocmai pentru a se sublinia ca este vorba de o instanta de judecata disciplinara si a se elimina orice confuzie. Am avut in acest sens un sprijin deosebit din partea actualei conduceri a Ministerului Justitiei si in mod special din partea dlui secretar de stat dr. Florin Motiu.

Dle presedinte, familiile angajatilor firmelor intrate in procedura insolventei au copii, care probabil ca il asteapta pe Mos Craciun si el nu va veni. Ce credeti ca ar trebui facut ca sa existe cat mai putine astfel de familii?

Conducerea Uniunii, inca din anul 2009, analizand situatia economica si perspectivele de degradare a acesteia, a considerat ca cel mai important lucru pe care ar trebui sa-l realizeze practicienii in insolventa ar fi cresterea numarului de reorganizari reusite, adica sa schimbam raportul dintre dosarele de faliment si dosarele de reorganizare. Pentru ca inainte de 2009, 98% erau dosare de faliment si numai 2% dosare de reorganizare. In momentul de fata, putem vorbi de o crestere de 300% a dosarelor de reorganizare, dar cu toate acestea ramanem inca, din cauze obiective, la un nivel destul de scazut. La 31 decembrie 2011, aveam circa 1500 de dosare de reorganizare, iar pe o statistica realizata la sfarsitul lunii septembrie 2012 aveam circa 100 de planuri de reorganizare reusite la societati cu peste 100 de salariati. Daca extrapolam numarul de salariati mediu putem sa vorbim de cateva zeci de mii de locuri de munca salvate. Am observat in ultimul timp, ca si la nivel guvernamental s-a inteles ca uneori este mai importanta salvarea locurilor de munca decat recuperarea creantelor bugetare si orientarea va fi in viitor spre salvarea si repunerea in functiune a unor intreprinderi mijlocii si mari, care sa asigure locuri de munca unui numar important de persoane. Acest lucru l-am discutat cu actuala conducere a AVAS si mai ales cu dl presedinte Volintiru. In concluzie, eu sper ca anul viitor sa nu discutam despre un Mos Craciun falit, ci de unul cu fabricuta de jucarii in reorganizare.

Comentarii

# Cornel date 6 December 2012 21:00 0

 Domnul Arin e un bun avocat, asta nu înseamnă că baroul este legal, baroul este desfiintat.

# tara nimanui... date 6 December 2012 21:58 +6

in orice tara normala omul asta ar fi fost dupa gratii...

# SAHLOMOVICH date 6 December 2012 21:59 +6

Arin Şalomovici (dubla identitate !) este nasul lui Prădoiu, coleg de grupa cu ceilalti 2 gangsteri Valeriu Stoica si Calin Zamfirescu !

# accipiter gentilis date 7 December 2012 14:48 +4

Salomovici ?!? Doar nu cumva o fi si asta ji dan ? Ca sa vezi ...

# accipiter gentilis date 7 December 2012 15:11 0

Salomovici ?!? Doar nu cumva o fi si asta ji dan ? Ca sa vezi ...

# Cora Firea date 7 December 2012 20:39 +3


Citeza pe SAHLOMOVICH
Arin Şalomovici (dubla identitate !) este nasul lui Prădoiu, coleg de grupa cu ceilalti 2 gangsteri Valeriu Stoica si Calin Zamfirescu !
Stimate dle anonim SAHLOMOVICH, Un maestru jurist cu mare experienta profesionala m-a rugat sa va felicit pentru inspiratul/corectul dvs. comentariu si sa va rog sa cititi articolul „TRIUMVIRATUL MALEFIC: VALERIU STOICA, CALIN ZAMFIRESCU SI ARIN STANESCU” , publicat pe site-ul revistei ”Justitiarul”, pentru a fi convins ca aprecierea dvs. este pe deplin justificata. Din cate am inteles, autorul acestui articol ar fi un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Va doresc lectura placuta !

# ion date 6 December 2012 22:15 +5

Cand gangsterii sunt presedinti de uniuni, indiferent cum le spune, e vai de tara aia....si  i se ia si interviuri si da sfaturi, bai moromete fie painea cat de rea tot mai bine in Italia...

# NEO date 6 December 2012 22:21 -3

ne paste economia de maidan. asta e. are dreptate Stanescu, sintem la un pas de recesiune. duminica, LA VOT!

# sssss date 6 December 2012 22:42 +5

toti mosnegii astia basinosi se impopotaneaza cu titlul de presedinte, zamfirescu pres de onoare, dubiosul asta pres de nu stiu ce rahat, numai presedinti i-au fatat mamicile in tara asta. de fapt sunt niste impostori care au confiscat prefesiile liberale cu sprijinul magistratilor corupti . rusinos si scirbos. predoiu nu era in stare sa spuna o fraza de la cap la coada si l-a facut socru ministru. cu handicapati de astia nu vom fi in pas cu tarile civilizate.

# Dediu Dorina date 6 December 2012 23:56 0

   La Turda nu va mai intra niciun avocat paralel, avocatii colegii mei au facut lobii sus, instantele nu vor mai accepta decat ca mandatari, atat.

# Av. Catalin Racaceanu date 7 December 2012 07:42 +3

Tanti Dorina spune cam cat de ''sus'' ati facut voi ''lobii'' si daca vi s-au dezvoltat si lobii cerebrali cu ocazia asta... tie si colegilor tai

# gogaie date 7 December 2012 12:26 +1

Tanti dorina a vrut sa zica "labii", dar nu i-a iesit din cauza "la palinca" de gutuie. Cu drag, gogaie.

# Legea 3/1948 date 7 December 2012 04:35 -1

Judecatorii care se lasa influentati de ,,LOBII" vor fi exclusi din magistratura ca Horia Tocan, preşedintele Judecătoriei Turda: http://turdanews.net/articole/dezvluiri/22834-presedintele-judecatoriei-turda-exclus-din-magistratura-isi-favoriza-in-instanta-iubita.html

# L 3/48 date 7 December 2012 04:37 +1

Asa ca dorina draga tre sa faci ,,LOBII" sus, tot mai sus, unde o iei tu !

# Amelia avocat Turda date 7 December 2012 09:17 -2

   Nu va faceti griji, Horea Tocan va reveni, mai bun presedinte ca el nu a mai avut Judecatoria Turda, colegii mei au trimis la CSM 37 semnaturi în sprijinul lui, un coleg adevarat care venea si ne vizita si la birouri, ce alt judecator ar mai face asta?

# pt Amelia date 7 December 2012 11:49 -1

Colegii tai fiind cine ?! Cutumiarii lui peste... Si zici ca va facea vizite la birouri ? Aha, deci o faceati pe birouri si acum va este tare dor de acele orgii...

# my dear amelia date 7 December 2012 16:25 +1

sa intelegem ca tu si cei 37 de semnatari il vreti pe individ inapoi...mda, am 2 ipoteze, ori ati dat bani in avans si individul v-a lasat cu dosarele nesolutionate ori datorita individului mai cistigati si voi un dosar ca sa nu spuna clientii ca sunteti analfabeti juridici.

# Cora Firea date 7 December 2012 19:03 +7

Este regretabila reclama facuta de LJ acestui personaj pe care vad ca multi comentatori il considera a fi certat cu normele legale ale unei tari civilizate. De ce dl Arin STANESCU nu a fost intrebat despre implcarea sa in ilegalitatile savarsite pentru a se putea jefui averea BANCII INTERNATIONALE A RELIGIILOR ? Ce a facut cu pietrele pretioase ale acestei banci ? Cate si cui a acordat discount-uri dubiose din valorificarea patrimoniului BIR ? Cum a valorificat terenurile intravilane de la BREAZA (cca 150.000 mp) ? Cum a reusit sa-l convinga pe dl Daniel MORAR ca pretul unui mp teren intravilan la BREAZA a fost vandut la uriasul pret de cca 0,25 Euro, in conditiile in care pretul de piata era de cca 50,00 Euro/mp ? Cum a reusit sa convinga Guvernul Romaniei sa emita 3 (trei) OUG (nr. 110/30.06.1999, nr. 20/23.o3.2000 și nr. 118/30.06.2000) pe baza carora, asa cum rezulta din unele materiale de presa, a putut sa puna la cale, impreuna cu dl Calin ZAMFIRESCU si cu unii conducatori ai BNR (BOGZA si GHIZARI) falimentarea unor banci particulare romanesti, inclusiv a Bancii Religiilor ? Iata doar cateva intrebari la care ar trebui sa raspunda public dl Arin STANESCU !

# my dear cora date 7 December 2012 19:16 +3

este incredibil ce pot face unii in tara prostilor. pai daca astia pot obtine ordonante de guvern cum vor muschii lor, e clar ca ne aflam intr-o tara ocupata de sarlatani. ce ma deranjeaza este faptul ca opinia publica este mintita, acestia sunt prezentati ca modele. oamenii cinstiti platesc si sunt huliti, asa au facut cu profesia liberala de avocat, nu au acte, sunt desfiintati si in loc sa fie cercetati sunt tinuti in brate de magistrati. 

# Chiar asa, cum? date 8 December 2012 08:00 +3

Cum a reusit sa convinga Guvernul Romaniei sa emita 3 (trei) OUG (nr. 110/30.06.1999, nr. 20/23.o3.2000 și nr. 118/30.06.2000) pe baza carora, asa cum rezulta din unele materiale de presa, a putut sa puna la cale, impreuna cu dl Calin ZAMFIRESCU si cu unii conducatori ai BNR (BOGZA si GHIZARI) falimentarea unor banci particulare romanesti, inclusiv a Bancii Religiilor ?   Cum? Foarte simplu... Uitati-va cine conducea atunci Ministerul Justitiei si aveti raspunsul...

# Cora Firea date 8 December 2012 12:30 +1

[quote name="Chiar asa, cum?"]Cum a reusit sa convinga Guvernul Romaniei sa emita 3 (trei) OUG (nr. 110/30.06.1999, nr. 20/23.o3.2000 și nr. 118/30.06.2000) pe baza carora, asa cum rezulta din unele materiale de presa, a putut sa puna la cale, impreuna cu dl Calin ZAMFIRESCU si cu unii conducatori ai BNR (BOGZA si GHIZARI) falimentarea unor banci particulare romanesti, inclusiv a Bancii Religiilor ?   Cum? Foarte simplu... Uitati-va cine conducea atunci Ministerul Justitiei si aveti raspunsul...[/quote] Pentru a afla cine conducea atunci Min.Just., va rog sa cititi, pe site-ul revistei „JJUSTITIARUL”, articolul „TRIUMVIRATUL MAFELIC: VALERIU STOICA, CALIN ZAMFIRESCU, ARIN STANESCU”. Va rog sa aveti insa in vedere ca acel ministru al Justitiei nu ar fi putut promova acele OUG-uri fara implicarea/complicitatea primilor ministri ai Romaniei si a guvernatorului interimar al Bancii Nationale a Romaniei de atunci. Credeti ca CSM-ul se va auto-sesiza ? Credeti ca PICCJ se va auto-sesiza ? Credeti ca Asociatia Magistratilor din Romania se va auto-sesiza ? Credeti ca membrii uniunii profesionale a dlui Arin STANESCU se vor auto-sesiza ? Astept reactia dvs. !

# Cora Firea date 8 December 2012 12:45 +2

[quote name="Chiar asa, cum?"]Cum a reusit sa convinga Guvernul Romaniei sa emita 3 (trei) OUG (nr. 110/30.06.1999, nr. 20/23.o3.2000 și nr. 118/30.06.2000) pe baza carora, asa cum rezulta din unele materiale de presa, a putut sa puna la cale, impreuna cu dl Calin ZAMFIRESCU si cu unii conducatori ai BNR (BOGZA si GHIZARI) falimentarea unor banci particulare romanesti, inclusiv a Bancii Religiilor ?   Cum? Foarte simplu... Uitati-va cine conducea atunci Ministerul Justitiei si aveti raspunsul...[/quote] Pentru a afla cine conducea atunci Min. Just., va rog sa cititi, pe site-ul revistei „JUSTITIARUL”, articolul „TRIUMVIRATUL MALEFIC: VALERIU STOICA, CALIN ZAMFIRESCU, ARIN STANESCU”. Va rog sa aveti insa in vedere ca acel ministru al Justitiei nu ar fi putut promova acele OUG-ui fara implicarea/complicitatea primilor ministri ai Romaniei si a guvernatorului interimar al Bancii Nationale a Romaniei de atunci. Potrivit unor relatari de presa, ar fi vorba deci de o C O N S P I R A T I E !? Credeti ca CSM-ul se va auto-sesiza ? Credeti ca PICCJ se va auto-sesiza / Credeti ca Asociatia Magistratilor din Romanie se va auto-sesiza ? Credeti ca membrii uniunii profesionale a dlui Arin STANERSCU se vor auto-sesiza ? Astept reactia dvs. !

# shefu date 14 December 2012 09:46 0

sa i-o trag la******..arata cam schilod in poza asta, l-au operat la co43?

# bodo date 22 January 2013 21:34 +1

Se spuneca  si-a facut operatie din aia de micsorare a stomacului . Oricum am fost la o adunare a lichidatorilor unde a aparut si el. Sa vezi tu ce lasi si pupincuristi sunt romanii , lichidatorii romani de fapt, care se gudurau pe langa acest individ. Nu am mai vazut asa ceva niciodata pe viu ca niste maidanezi carora le dai oase de mancare. am citit multe chestii  dar niciodata nu am vazut " in direct" un popor mai las si mai servil . Mi s-a facut rau si am plecat imediat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva