27 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU - George Costache, General Manager al BGS, atrage atentia asupra unei probleme majore din mediul de securitate: "Sunt multe firme mici ce practica politici de dumping... automat scade calitatea serviciilor oferite, interventiile nu sunt onorate in timp util si se diminueaza increderea generala in serviciile de securitate. Aceste probleme s-ar anihila printr-o legislatie foarte bine pusa la punct!"

Scris de: L.J. | pdf | print

5 June 2013 12:42
Vizualizari: 18774

 

George Costache, General Manager al Companiei BGS (foto), a acordat un interviu in exclusivitate pentru Lumeajustitiei.ro in care a vorbit in detaliu despre eficienta firmelor de securitate in Romania, dar si despre problemele intampinate cu firmele de securitate mai mici, care practica politici de dumping fapt ce conduce la scaderea calitatii serviciilor oferite. In opinia General Managerului George Costache aceasta practica conduce la scaderea increderii in serviciile de securitate. Acesta a precizat ca singura modalitate prin care pot fi eradicate practicile de dumping este aceea de a pune la punct o legislatie care sa stabileasca foarte clar modul de desfasurare al activitatii. George Costache este de parere ca un alt aspect important in desfasurarea activitatii il reprezinta colaborarea dintre firmele de securitate si autoritatile statului.


In cadrul interviului acordat Lumeajustitiei.ro, George Costache a prezentat si date statistice ale activitatii pe anul 2012, precum si detalii despre modul de deasurare a unei interventii. General Managerul BGS a atras atentia asupra faptului ca spre deosebire de anii precedenti, in anul 2012 s-a inregistrat o crestere a nivelului de infractionalitate, lucru cauzat, in principal, de nivelul de trai.

Prezentam in continuare interviul acordat de George Costache, general manager BGS, pentru Lumeajustitiei.ro:

Sunteti General Manager al uneia dintre diviziile celei mai prestigioase firme de securitate din Romania. Din aceasta pozitie, cum caracterizati piata de securitate autohtona?

Exista multe firme care activeaza in domeniul securitatii, iar piata ofera suficiente oportunitati pentru toti “jucatorii”. Selectia o face clientul, iar experienta ne-a demonstrat ca acesta opteaza pentru servicii de calitate, intelegand ca aportul calitativ se reflecta si in pret. As adauga ca in Romania nu exista o cultura a securitatii, spun asta deoarece recomandarile noastre sunt foarte greu acceptate de beneficiari, iar aceasta se datoreaza mentalitatii usor sceptice in ceea ce priveste securitatea. Consider ca adevarata cultura a securitatii se regaseste in America si in tarile dezvoltate din Europa, unde statutul agentilor este altul, mai bine pus la punct, fapt ce speram sa se intample si la noi, in cativa ani. Este bine sa existe o cultura a securitatii, pentru ca ne dorim sa mentinem un echilibru social, prin colaborarea dintre firmele de securitate si autoritatile competente.

Care sunt, in opinia dumneavostra, principalele probleme cu care se confrunta mediul de securitate din Romania si cum credeti ca ar putea fi acestea solutionate?

Am constatat de-a lungul timpului ca sunt multe firme mici ce practica politici de dumping si automat scade si calitatea serviciilor oferite, interventiile nu sunt onorate in timp util, prin urmare se diminueaza increderea generala in serviciile de securitate. Aceste probleme s-ar anihila printr-o legislatie foarte bine pusa la punct si cum am mentionat si mai sus, prin colaborarea dintre firmele de securitate si autoritatile statului, ce au ca domeniu de activitate siguranta si protectia cetateanului.

Cum a fost pentru BGS anul 2012 in cifre? Cat de mult v-a afectat scaderea veniturilor populatiei de pe piata in care activati?

De-a lungul timpului ne-a crescut gradul de incredere, in mare parte datorita serviciilor complete pe care le punem la dispozitie, prin Divizia de Securitate, Divizia Medicala si Divizia de Investigatii. Putem spune despre 2012 ca a fost un an bun, a crescut reprezentativ cifra de afaceri, datorita beneficiarilor nostri care au incredere in noi si datorita serviciilor profesionale pe care le oferim.

Ce parere au romanii despre firmele de securitate si protectie? Au incredere in serviciile oferite de acestea?

In general, firmele de securitate nu sunt bine vazute din cauza agentilor de securitate, care nu de putine ori au o conduita necorespunzatoare, in cazul firmelor mici, unde se acorda o importanta redusa trainingurilor adresate agentilor.

Noi am reusit sa ne distantam de aceasta parere generala, prin munca depusa, prin trainingurile periodice oferite agentilor, prin urmare, beneficiarii nostri sunt multumiti atat de calitatea umana cat si de serviciile pe care le oferim.

Stim ca in general oamenii apeleaza la un serviciu de securitate dupa ce au avut un incident. Cum anihilati aceasta perceptie?

Este destul de dificil sa schimbam aceasta mentalitate, insa in urma campaniilor noastre de constientizare, de la an la an se observa o crestere semnificativa a persoanelor care isi monteaza sistem de monitorizare inainte de a avea loc un eveniment negativ in viata lor. Prin demersurile comunicationale derulate, explicam cat de importanta este preventia, deoarece de cele mai multe ori, disconfortul emotional este mai mare decat prejudiciul produs.

Aproximativ cate tentative de furturi au fost anul trecut? A crescut nivelul infractionalitatii in 2012 comparativ cu anii trecuti, s-a mentinut constant, sau a scazut?

In corelatie cu procesele verbale de predare-primire oferite organelor abilitate, in 2012 s-au evidentiat urmatoarele: in ceea ce priveste serviciul de paza cu agent au fost depistate de personalul BGS 602 infractiuni, 741 persoane puse la dispozitia organelor abilitate, pentru cercetari si au fost recuperate prejudicii, in valoare de 163 560 RON, iar daca vorbim de serviciile de monitorizare si interventie rapida anti-efractie au fost prinse in flagrant 376 de persoane.

Daca facem o comparatie intre cifrele din anul 2012 si cele din anii precedenti se constata o usoara crestere a nivelului de infractionalitate, iar cauzele sunt cele care ni le imaginam cu totii, saracia, instabilitatea sociala etc.

Suntem tentati sa credem ca hotii actioneaza diferit in functie de sezon. In ce perioada a anului ati remarcat cele mai multe tentative de furt?

Confirmam ceea ce spuneti, se disting cele mai multe tentative in perioada sarbatorilor de iarna si a celor pascale, a concediilor de vara, in weekenduri, iar aceste lucruri se intampla intr-o anumita masura si datorita neglijentei proprietarilor care lasa de inteles perioada in care pleaca, ce bunuri au in casa, posteaza pe site-uri de socializare locurile in care sunt, poze din vacante si din interiorul locuintelor ceea ce nu face decat sa-i“ajute” pe infractori.

Care sunt serviciile cele mai solicitate, dat fiind faptul ca aveti o paleta larga?

Locul I in “topul” solicitarilor este ocupat de serviciile de securitate, respectiv monitorizare si paza. Primim cereri importante si pentru serviciile medicale si serviciile de investigatii. Suntem solicitati deseori si pentru servicii de securitate in cadrul unor evenimente importante: meciuri, concerte etc.

Ce ne puteti spune despre echipajele de interventii si despre viteza de reactie? Rezumati-ne in masura in care se poate pasii unei interventii obisnuite.

O interventie obisnuita incepe din momentul in care se primeste alarma in dispecerat, se trimit echipajele din zona in care urmeaza sa se actioneze si se finalizeaza cu raportarea catre dispecerat, a situatiei gasite la fata locului. Interventiile sunt de doua tipuri: efractia si panica, iar in ambele cazuri e important numarul echipajelor trimise si timpul de reactie. Conform procedurilor noastre, trimitem 2 echipaje in cazul unei efractii si minim 4 pentru situatii de panica, iar statisticile interne ne arata ca timpul mediu de interventie este de 3-4 minute ziua si de 1-2 minute noaptea.

Cum puteti “traduce” pentru cei care nu sunt familiarizati cu domeniul, eficienta firmelor de securitate, aferent a serviciilor oferite?

Eficienta pentru noi este calitativa, este siguranta oferita, sunt serviciile complete pe care le furnizam oamenilor care au nevoie de noi si pe care ii ajutam in momente critice ale vietii lor. Bineinteles ca evaluam eficienta prin cifre, tentative, numar de infractori dati pe mana organelor abilitate, valoarea bunurilor recuperate si asa mai departe.

Cum i-ati sfatui pe proprietarii de case si de apartamente sa se protejeze de hoti si ce ati recomanda celor care detin firme?

Sa dea curs recomandarilor pe care le ofera consultantii de specialitate din domeniul securitatii pentru a preveni disconfortul, precum si prejudiciul de ordin material.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 5 June 2013 12:56 +2

dupa cum m/am asteptat !!!!!!la comentarii o sa apara cu unul mai mult decit cite sint. va intrebati de ce?

# SBG date 5 June 2013 13:36 +1

Desigur, abscons ca nu convine! Da, e o tema pe care multi ar ,,apreciao\'\' foarte intens negative. Prietenii stiu de ce!

# unul din lumea cea mare date 5 June 2013 16:34 +1

comentariul lipsa suna cam asa,,astia/s cei mai mari infractori ei si angajatii lor si au mai si pus la cale cu basescu sa desfiinteze jandarmeria ,ma contrazice cineva? acum sa vedem daca vor fi 2 comentarii mai putine decit apar ca nr

# Cata date 5 June 2013 16:21 +5

este un domeniu care ar trebui reglementat foarte strict in sensul interdictiei existenetei de firme private in domeniul securitatii. ar trebui sa fie atributul exclusiv al statului. pentru ca legea in tara asta nu o aplica firmele private!!! fiind vorba de bgs sa ne aducem aminte abuzurile oribile savirsite de angajatii acesteia pe stadioane!

# Alex jandarm dat afara desi avea FB date 5 June 2013 22:13 +1

:cry: Basescu cu smecherii lui,in rand cu cateva sindicate au dispus mazilirea jandarmilor,pompierilor si a politiei de frontiera ! Oamenii buni au fost dati afara fara nici un drept iar cei cu dosare penale isi vad linistiti de treaba in sistem !!!Ponta si cu Stroe ne-au mintit ca ne reancadreaza dar isi bat joc in continuare de noi !!!Mai multe despre noi aici :http://www.facebook.com/pages/Disponibilizatii-din-MAI/228206420592775 si aici :http://www.facebook.com/groups/449965591736445/

# da da date 7 June 2013 09:28 0

Bgs-ul exista si inainte de basescu...de iliescu...si alti -escu......

# glen glen date 8 June 2013 01:37 0

[quote name=\"da da\"]Bgs-ul exista si inainte de basescu...de iliescu...si alti -escu......[/quote] Exista doar cu numele intr-un apartament ...

# Gogu date 7 June 2013 09:40 0

Pentru < unul din lumea mare,cata >....ce memorie selectiva aveti: 1.retineti doar bgs dar shelter,alistar,etc probabil sunt sfinti. 2. Oare de ce sunt \"..abuzuri oribile..\"..pt. ca ei inteleg ca vremea huliganilor a apus si ca in plus conform legilor in vigoare...la un eveniment...intr-un obiectiv oarecare..jandarmeria intervine doar daca este sesizata.Este adevarat ca aparent aveti dreptate referitor la aplicarea legilor,dar este foarte probabil ca de fapt nu prea cunoasteti legile despre care vorbiti cu atata patos. Ar fi trebuit sa cunoasteti ca agentul de securitate doar prinde,identifica,retine si anunta in cel mai scurt timp organele abilitate ale statului,iar acestea sunt singurele care iau masuri contra abuzurilor,infractiunilor,etc. 3.Bineinteles ca uitati faptul ca atunci cand bgs ajuta in stoparea infractionalitatii( la fel ca si alte firme ), va ajuta si ne ajuta pe noi toti sa putem trai intr-o lume mai sigura.

# Cata date 8 June 2013 09:26 0

tu esti din lumea mica? adica la tine in pestera sinteti mai putini...

# Marius Ionescu date 7 June 2013 12:21 +1

Aprecierea utilitatii si importantei firmelor din domeniul securitatii private tine in primul rand de nivelul de cultura si educatie a cetatenilor societatii in care acestea isi desfasoara activitatea. Ca forte complementare ale sistemului public de ordine si siguranta nationala, acestea ar putea fi un pilon important de securitate pentru cetatean doar in masura in care printr-o legislatie mult mai putin permisiva, acest domeniu ar putea fi deparazitat de sutele de mici firme la care majoritatea agentilor sunt asa zisii \" bodyguarzi\" cu ceafa lata si creier mic....total neinstruiti si necalificati sau acei pensionari simpatici care isi completeaza veniturile facand pe paznicii dupa cum au auzit si ei prin tinerete. Tot respectul pentru calitatea serviciilor oferite de BGS. Cat despre \" abuzurile oribile savarsite de angajatii BGS \" cred ca cei vinovati au fost deferiti justitiei iar imaginea firmei nu trebuie sa fie afectata de faptele acestor fosti angajati. Sa fim totusi onesti !!!

# Cata date 8 June 2013 09:32 0

hai sa facem o statistica, istetule, citi au si citi nu au platite servicii de securitate??? pai voi nici macar 1% din po******tie nu acoperiti, fazanilor! vai, am cazut pe spate cind am vazut aia cu pilonii... pai voi inventati nevoi, fazanilor. ba merg la ideea ca chiar provocati ca sa va oferiti serviciile! deci se poate trai fara voi, bine si frumos! nu sinteti o necesitate din contra, un mare rau! mesteci pietre cind folosesti cuvintul \"onestitate\" ... ia spune, dupa scandalul dintre bgs si sportivi unde suna fugarul din america ? onestule! sinteti un potential de ilegalitati care trebuie indepartat cit mai repede!

# Marius Ionescu date 10 June 2013 15:08 0

Nu am la dispozitie statistici si nici \"manualul BGS\" dar pot fi sigur de urmatoarea statistica: procentul furturilor si spargerilor din locuintele si obiectivele asigurate de catre firmele private de securitate este indiscutabil mai mic, fata de cele neasigurate. Utilitatea lor....? Probabil o cunosc cei care platesc pentru astfel de servicii. Tot ei isi fac probabil, asigurare pentru locuinta, sanatate, viata, CASCO ptr masina etc. De ce platesc in plus fata de procentul covarsitor al po******tiei care spera si se roaga la \" Doamne, Doamne \" sa nu pateasca ceva ....? Pot doar sa banuiesc, apreciaza viata la adevarata ei valoare, le pasa de cei dragi lor si isi doresc sa faca in asa fel incat viata lor privata si intimitatea caminului lor sa nu le fie devastata de niste \" musafiri binevoitori \" care cu siguranta si-ar dori desfintarea firmelor private de securitate ha ha ha ha

# Marius Ionescu date 10 June 2013 15:20 -1

Nu stiu la ce faci aluzie.....chiar te rog sa fi mai clar. Cine pe cine suna ? Stiu doar ca la unii \"sportivi\"  ( adevaratii sportivi sunt la antrenamente si competitii ) le va suna inca multi ani stingerea la mititica ha ha ha .....parca se visau in filmele cu haiduci nu ...? 

# Cata date 11 June 2013 08:09 0

bogdanel minca-l-ar tata pe el de scump... mai aranajati cafteli pe bani?

# Cata date 8 June 2013 09:25 -2

ha ha ha ce poastari laudative la adresa astora.. ma apuca greata... de unde le-ati luat din manualul bgs? ha ha ha ha DESFIINTAREA FIRMELOR PRIVATE DE SECURITATE! Cred ca ar fi bine sa propunem amendament in noua constitutie care indreptateste doar statul prin organismele constitutionale, fara posibilitatea de delegare, de a asigura ordinea, retinerea, supravegherea! ajunge cu mizeria firmelor private de securitate! nu va justificati existenta. nu aveti argumente pentru ceea ce faceti cu exceptia salvarii! pachete de muschi fara creier! primitivismul acesta trebuie sa inceteze!

# Fost BGS date 10 June 2013 22:57 -1

Dacă tot se vorbește de calitate preț hadeti pe teren sa vedem calitatea bgs_ului,aici vorbim de agenții de securitate pe care ii folosește, exemplu in zona km 14 , ciorogarla, bolintin sunt multe obiective de paza de la foarte multe firme inclusiv bgs, mergeți sa vedeți ce agenți profesioniști are bgs in acea zona  ;-) si faceți comparație cu celelalte firme de lângă ei.

# Fost BGS date 11 June 2013 07:58 -1

Dacă tot se vorbește de calitate preț hadeti pe teren sa vedem calitatea bgs_ului,aici vorbim de agenții de securitate pe care ii folosește, exemplu in zona km 14 , ciorogarla, bolintin sunt multe obiective de paza de la foarte multe firme inclusiv bgs, mergeți sa vedeți ce agenți profesioniști are bgs in acea zona  ;-) si faceți comparație cu celelalte firme de lângă ei.

# maria date 30 December 2013 10:00 0

Cunosc, de fapt impropriu spus cunosc o schizofrenica cu parintii scelerari , fosti securisti din cea mai ordinara categorie a securitatii si aceasta adunatura de bolnavi mintali mi-au pus in fata blocului o masina de la ALISTAT si uneori una de la CIVITAS , mi-a luat un an sa ma prind ca pe mine ma urmaresc si cu siguranta mi-au montat si microfoane in casa,cui sa cer ajutorul ?

# Justice date 21 October 2014 12:47 +1

Jigodiile de la bgs in unul din enorm de multele abuzuri : https://www.facebook.com/video.php?v=816504718372790

# MMM.... date 31 October 2016 22:29 0

timpul mediu de interventie este de 3-4 minute ziua si de 1-2 minute noaptea. DAAAAA 15 MINUTE ZIUA MINIM SI 10 15 NOAPTEA

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.02.2024 – CSM a deslusit anonimizarile

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva