INTERVIU - George Costache, General Manager al BGS, atrage atentia asupra unei probleme majore din mediul de securitate: "Sunt multe firme mici ce practica politici de dumping... automat scade calitatea serviciilor oferite, interventiile nu sunt onorate in timp util si se diminueaza increderea generala in serviciile de securitate. Aceste probleme s-ar anihila printr-o legislatie foarte bine pusa la punct!"
George Costache, General Manager al Companiei BGS (foto), a acordat un interviu in exclusivitate pentru Lumeajustitiei.ro in care a vorbit in detaliu despre eficienta firmelor de securitate in Romania, dar si despre problemele intampinate cu firmele de securitate mai mici, care practica politici de dumping fapt ce conduce la scaderea calitatii serviciilor oferite. In opinia General Managerului George Costache aceasta practica conduce la scaderea increderii in serviciile de securitate. Acesta a precizat ca singura modalitate prin care pot fi eradicate practicile de dumping este aceea de a pune la punct o legislatie care sa stabileasca foarte clar modul de desfasurare al activitatii. George Costache este de parere ca un alt aspect important in desfasurarea activitatii il reprezinta colaborarea dintre firmele de securitate si autoritatile statului.
In cadrul interviului acordat Lumeajustitiei.ro, George Costache a prezentat si date statistice ale activitatii pe anul 2012, precum si detalii despre modul de deasurare a unei interventii. General Managerul BGS a atras atentia asupra faptului ca spre deosebire de anii precedenti, in anul 2012 s-a inregistrat o crestere a nivelului de infractionalitate, lucru cauzat, in principal, de nivelul de trai.
Prezentam in continuare interviul acordat de George Costache, general manager BGS, pentru Lumeajustitiei.ro:
Sunteti General Manager al uneia dintre diviziile celei mai prestigioase firme de securitate din Romania. Din aceasta pozitie, cum caracterizati piata de securitate autohtona?
Exista multe firme care activeaza in domeniul securitatii, iar piata ofera suficiente oportunitati pentru toti “jucatorii”. Selectia o face clientul, iar experienta ne-a demonstrat ca acesta opteaza pentru servicii de calitate, intelegand ca aportul calitativ se reflecta si in pret. As adauga ca in Romania nu exista o cultura a securitatii, spun asta deoarece recomandarile noastre sunt foarte greu acceptate de beneficiari, iar aceasta se datoreaza mentalitatii usor sceptice in ceea ce priveste securitatea. Consider ca adevarata cultura a securitatii se regaseste in America si in tarile dezvoltate din Europa, unde statutul agentilor este altul, mai bine pus la punct, fapt ce speram sa se intample si la noi, in cativa ani. Este bine sa existe o cultura a securitatii, pentru ca ne dorim sa mentinem un echilibru social, prin colaborarea dintre firmele de securitate si autoritatile competente.
Care sunt, in opinia dumneavostra, principalele probleme cu care se confrunta mediul de securitate din Romania si cum credeti ca ar putea fi acestea solutionate?
Am constatat de-a lungul timpului ca sunt multe firme mici ce practica politici de dumping si automat scade si calitatea serviciilor oferite, interventiile nu sunt onorate in timp util, prin urmare se diminueaza increderea generala in serviciile de securitate. Aceste probleme s-ar anihila printr-o legislatie foarte bine pusa la punct si cum am mentionat si mai sus, prin colaborarea dintre firmele de securitate si autoritatile statului, ce au ca domeniu de activitate siguranta si protectia cetateanului.
Cum a fost pentru BGS anul 2012 in cifre? Cat de mult v-a afectat scaderea veniturilor populatiei de pe piata in care activati?
De-a lungul timpului ne-a crescut gradul de incredere, in mare parte datorita serviciilor complete pe care le punem la dispozitie, prin Divizia de Securitate, Divizia Medicala si Divizia de Investigatii. Putem spune despre 2012 ca a fost un an bun, a crescut reprezentativ cifra de afaceri, datorita beneficiarilor nostri care au incredere in noi si datorita serviciilor profesionale pe care le oferim.
Ce parere au romanii despre firmele de securitate si protectie? Au incredere in serviciile oferite de acestea?
In general, firmele de securitate nu sunt bine vazute din cauza agentilor de securitate, care nu de putine ori au o conduita necorespunzatoare, in cazul firmelor mici, unde se acorda o importanta redusa trainingurilor adresate agentilor.
Noi am reusit sa ne distantam de aceasta parere generala, prin munca depusa, prin trainingurile periodice oferite agentilor, prin urmare, beneficiarii nostri sunt multumiti atat de calitatea umana cat si de serviciile pe care le oferim.
Stim ca in general oamenii apeleaza la un serviciu de securitate dupa ce au avut un incident. Cum anihilati aceasta perceptie?
Este destul de dificil sa schimbam aceasta mentalitate, insa in urma campaniilor noastre de constientizare, de la an la an se observa o crestere semnificativa a persoanelor care isi monteaza sistem de monitorizare inainte de a avea loc un eveniment negativ in viata lor. Prin demersurile comunicationale derulate, explicam cat de importanta este preventia, deoarece de cele mai multe ori, disconfortul emotional este mai mare decat prejudiciul produs.
Aproximativ cate tentative de furturi au fost anul trecut? A crescut nivelul infractionalitatii in 2012 comparativ cu anii trecuti, s-a mentinut constant, sau a scazut?
In corelatie cu procesele verbale de predare-primire oferite organelor abilitate, in 2012 s-au evidentiat urmatoarele: in ceea ce priveste serviciul de paza cu agent au fost depistate de personalul BGS 602 infractiuni, 741 persoane puse la dispozitia organelor abilitate, pentru cercetari si au fost recuperate prejudicii, in valoare de 163 560 RON, iar daca vorbim de serviciile de monitorizare si interventie rapida anti-efractie au fost prinse in flagrant 376 de persoane.
Daca facem o comparatie intre cifrele din anul 2012 si cele din anii precedenti se constata o usoara crestere a nivelului de infractionalitate, iar cauzele sunt cele care ni le imaginam cu totii, saracia, instabilitatea sociala etc.
Suntem tentati sa credem ca hotii actioneaza diferit in functie de sezon. In ce perioada a anului ati remarcat cele mai multe tentative de furt?
Confirmam ceea ce spuneti, se disting cele mai multe tentative in perioada sarbatorilor de iarna si a celor pascale, a concediilor de vara, in weekenduri, iar aceste lucruri se intampla intr-o anumita masura si datorita neglijentei proprietarilor care lasa de inteles perioada in care pleaca, ce bunuri au in casa, posteaza pe site-uri de socializare locurile in care sunt, poze din vacante si din interiorul locuintelor ceea ce nu face decat sa-i“ajute” pe infractori.
Care sunt serviciile cele mai solicitate, dat fiind faptul ca aveti o paleta larga?
Locul I in “topul” solicitarilor este ocupat de serviciile de securitate, respectiv monitorizare si paza. Primim cereri importante si pentru serviciile medicale si serviciile de investigatii. Suntem solicitati deseori si pentru servicii de securitate in cadrul unor evenimente importante: meciuri, concerte etc.
Ce ne puteti spune despre echipajele de interventii si despre viteza de reactie? Rezumati-ne in masura in care se poate pasii unei interventii obisnuite.
O interventie obisnuita incepe din momentul in care se primeste alarma in dispecerat, se trimit echipajele din zona in care urmeaza sa se actioneze si se finalizeaza cu raportarea catre dispecerat, a situatiei gasite la fata locului. Interventiile sunt de doua tipuri: efractia si panica, iar in ambele cazuri e important numarul echipajelor trimise si timpul de reactie. Conform procedurilor noastre, trimitem 2 echipaje in cazul unei efractii si minim 4 pentru situatii de panica, iar statisticile interne ne arata ca timpul mediu de interventie este de 3-4 minute ziua si de 1-2 minute noaptea.
Cum puteti “traduce” pentru cei care nu sunt familiarizati cu domeniul, eficienta firmelor de securitate, aferent a serviciilor oferite?
Eficienta pentru noi este calitativa, este siguranta oferita, sunt serviciile complete pe care le furnizam oamenilor care au nevoie de noi si pe care ii ajutam in momente critice ale vietii lor. Bineinteles ca evaluam eficienta prin cifre, tentative, numar de infractori dati pe mana organelor abilitate, valoarea bunurilor recuperate si asa mai departe.
Cum i-ati sfatui pe proprietarii de case si de apartamente sa se protejeze de hoti si ce ati recomanda celor care detin firme?
Sa dea curs recomandarilor pe care le ofera consultantii de specialitate din domeniul securitatii pentru a preveni disconfortul, precum si prejudiciul de ordin material.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 5 June 2013 12:56 +2
# SBG 5 June 2013 13:36 +1
# unul din lumea cea mare 5 June 2013 16:34 +1
# Cata 5 June 2013 16:21 +5
# Alex jandarm dat afara desi avea FB 5 June 2013 22:13 +1
# da da 7 June 2013 09:28 0
# glen glen 8 June 2013 01:37 0
# Gogu 7 June 2013 09:40 0
# Cata 8 June 2013 09:26 0
# Marius Ionescu 7 June 2013 12:21 +1
# Cata 8 June 2013 09:32 0
# Marius Ionescu 10 June 2013 15:08 0
# Marius Ionescu 10 June 2013 15:20 -1
# Cata 11 June 2013 08:09 0
# Cata 8 June 2013 09:25 -2
# Fost BGS 10 June 2013 22:57 -1
# Fost BGS 11 June 2013 07:58 -1
# maria 30 December 2013 10:00 0
# Justice 21 October 2014 12:47 +1
# MMM.... 31 October 2016 22:29 0