4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU - Presedintele Curtii de Apel Bucuresti, Lia Savonea, la preluarea mandatului: "Este nefiresc ca in rapoartele din cadrul MCV performantele Justitiei sa fie raportate la activitatea parchetelor si nu la activitatea instantelor. Justitia se infaptuieste prin instantele judecatoresti!"

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

12 July 2012 14:36
Vizualizari: 19252

 

Noul presedinte al Curtii de Apel Bucuresti, Lia Savonea (foto) a preluat mandatul de la judecatorul Dan Lupascu, incepand cu data de 4 iulie 2012, intr-o perioada delicata a vietii sale. De cateva luni, Lia Savonea este mama unor gemeni baieti, astfel incat trebuie sa-si imparta timpul intre familie si manageriatul instantei. Lia Savonea are o vechime de 16 ani in magistratura, din care 12 in functii de conducere: presedinte la Judecatoria Sector 6, presedinte la Tribunalul Bucuresti - Sectia I penala, vicepresedinte la Curtea de Apel Bucuresti. Lia Savonea face parte, in prezent, din completul penal in care judeca alaturi de Dan Lupascu si Daniel Gradinaru, purtatorul de cuvant al instantei. Aflata la inceput de manageriat al acestei instante de mare anvergura, Lia Savonea a acceptat sa dezvaluie, pentru Lumeajustitiei.ro cateva dintre planurile sale de viitor.


Doamna presedinta, ati preluat managementul celei mai mari curti de apel din tara din mainile colegului de complet, Dan Lupascu, al carui vicepresedinte ati fost mai bine de un an. In urma acestui proces verbal de “predare-primire”, ce probleme au ramas de dus mai departe si cum calificati activitatea de manager a predecesorului dumneavoastra ?

Preluarea mandatului de la domnul presedinte Dan Lupascu e un moment incarcat de semnificatie. In primul rand, pentru ca prin activitatea sa din ultimii 12 ani, timp in care a fost presedintele CAB, domnul Lupascu se identifica cu aceasta instanta. Faptul ca judecatorii si celalalt personal se bucura de conditiile unui sediu de exceptie din Palatul de Justitie i se datoreaza, iar oamenii sunt constienti de acest aspect. Apoi, activitatea manageriala desfasurata in tot acest timp si-a pus amprenta in detaliu asupra activitatilor, a conduitelor oamenilor, impunand standarde ridicate si prestigiu pentru Curtea de Apel Bucuresti. Pentru mine a fost un privilegiu si o onoare sa fac parte din echipa presedintelui Dan Lupascu, iar increderea despre care a vorbit in ceea ce ma priveste ma obliga odata in plus sa incerc sa asigur echilibru si standarde profesionale la nivelul celor lasate de dumnealui.

Credeti ca veti reusi in mandatul de trei ani sa iesiti din umbra lui Dan Lupascu?

Va fi dificil, inevitabil oamenii fac comparatii, dar acum imi vin in minte vorbele marelui Brancusi, care spunea ca “la umbra marilor stejari nu creste nimic”.

Urmeaza o etapa dura in activitatea tuturor instantelor, implementarea noilor coduri. Cum va face fata Curtea de Apel Bucuresti si ce masuri intentionati sa luati?

Contextul socio-juridic in care imi incep mandatul este unul dificil, pornind de la nivelul asteptarilor sociale, cu privire la actul de justitie si tinand seama de marile provocari pentru sistemul judiciar reprezentate de intrarea in vigoare a noilor coduri. Ministerul Justitiei a promovat un set de acte normative importante cu privire la intreaga configuratie judiciara atat in materie civila, cat si penala. Acestea erau necesare si, in principiu, este rezonabila incercarea de a simplifica procedurile, numai ca un astfel de demers trebuie facut cu mare atentie, tinand seama de capacitatea statului de a pune in aplicare a acestor masuri. Studiile de impact arata o nevoie imediata de suplimentare si ocupare a schemelor de personal, un suport logistic corespunzator, iar perspectivele sunt limitate si ramane de vazut cat se va concretiza, in perioada urmatoare, disponibilitatea Ministerului Justitiei fiind cel putin la acest moment incurajatoare. Spun aceasta raportandu-ma la recentele masuri de finantare a tuturor posturilor vacante pentru personalul auxiliar, altele fiind in stadiul de promisiune.

Exista un litigiu demarat de CAB impotriva CSM si a ministerelor Justitiei si Finantelor in ce priveste problema posturilor vacante. Cum catalogati activitatea CSM, strict legata prin lege de cariera magistratilor, in conditiile in care instantele care se plang de un volum foarte mare de activitate au ajuns sa nu mai aiba alta posibilitate decat cea de a aglomera la randul lor alte instante cu judecarea unor litigii?

In context, trebuie totusi sa amintesc faptul ca Ministerului Justitiei, ca ordonator principal de credite, ii apartine competenta decizionala in domeniul resurselor. "Vinovatul" principal, CSM avand responsabilitati limitate in domeniul resurselor umane. Remarc un fapt pozitiv in sprijnul pe care CAB, l-a gasit in conducerea CSM din acest an, fiind alocate mai multe posturi din fonduri de rezerva pentru cateva dintre situatiile in care judecatorii fusesera detasati la alte institutii, si de ani de zile. posturile acestora fusesera blocate. A fost o schimbare in bine fata de anul anterior, cand CAB a fost pusa in dificultate prin cateva decizii ale fostul presedinte Horatius Dumbrava, de preluare a unor posturi din raza curtii si mutarea lor la instante din provincie, in conditiile in care cel putin Judecatoria Cornetu functioneaza in regim de avarie, cu personal delegat de la instantele arondate Tribunalului Bucuresti.

Suntem bombardati in ultimii ani de rapoarte de tara in care invariabil, in fiece an sunt remarcate doar parchetele, in timp ce rezultatele bune ale instantelor sunt trecute sub tacere. Chiar asa, doar parchetele fac imaginea Justitie?

Este nefiresc ca rapoartele din cadrul mecanismului MCV performantele Justitiei sa fie raportate la activitatea parchetelor si nu la activitatea instantelor. Potrivit legii, justitia se infaptuieste prin instantele judecatoresti, acestea trebuie sa dea masura lucrurilor. Opinia publica este insuficient educata cu privire la rolul Justitiei si deseori asistam la confuzii intretinute in spatiul public privitoare la cine infaptuieste justitia. Reprezentantii parchetelor sunt participanti la infaptuirea actului de justitiei, dar justitia in sine este infaptuita numai de instantele judecatoresti, prin judecatori.

Doamna presedinta, considerati ca vor fi probleme majore in implementarea noilor coduri, civil si de procedura civila, intrucat exista discutii pe aceasta tema atat in interiorul INM, cat si in comisia de specialitate a CSM? Ce pericole exista pe termen scurt?

Intr-o prima perioada tranzitorie, vor fi aplicate, in paralel, atat procedura veche pentru dosarele aflate in curs de judecata, cat si procedura noua, pentru dosarele noi intrate. Acest lucru va crea o confuzie, publicul va fi bulversat, nu va intelege de ce se vor aplica doua proceduri diferite in acelasi timp, insa nici judecatorului nu-i va fi usor intrucat se va confrunta cu situatii care nu sunt inca pe deplin clarificate. Spre exemplu, solutionarea pana la o anumita etapa a procesului, in camera de consiliu, pune problema sanctiunii procesuale pentru cazul in care procesul se va derula in sedinta publica, avand in vedere lipsa spatiilor necesare planificarii sedintelor in functie de etapele gandite de noul cod de procedura civila.

Cum catalogati, metaforic, Justitia in societatea romaneasca la aceasta ora? Spuneti-ne sincer, doamna presedinta, copiii dumneavoastra, cand vor creste, ii veti canaliza catre o cariera in magistratura daca asa vor continua lucrurile in Justitia Romania?

Greu de spus. Insa opinia mea este ca, indiferent de vremuri, judecatorul, cu deosebire cel din materie penala, trebuie sa aiba puterea de a pronunta orice solutie numai in raport de probele existente in dosar. Cu totii ne dorim sa primim respectul din partea societatii, insa respectul se castiga printr-o conduita consecventa cu valorile Justitiei. Revenind la intrebarea dumneavoastra, in privinta sfaturilor pe care le voi da copiilor mei, sunt increzatoare ca pana vor creste ei lucrurile se vor aseza intr-o matca fireasca atata in societate, cat si in Justitie.

Ce mesaj transmiteti colegilor de instanta la inceput de mandat?

Vor gasi in mine intotdeauna un sprijin. Am niste principii solide pe care colegii mi le cunosc si nu voi abdica de la ele. Voi manifesta aceeasi deschidere ca si pana acum pentru cei care vor promova idei constructive in interesul actului de justitie, dar voi fi ferma cu cei care vor incalca regulile.

 

Comentarii

# avocat 51 O.A. date 12 July 2012 15:01 -7

Desi nu o cunosc pe d-na magistrat, dar pare un magistrat corect, bine pregatita profesional si cu concepte noi in actul de justitie. In primul rand o felicit pe dna presedinta ptr. noua functie si ii doresc atat domniei sale personal, familiei si celor dragi dumneaiei multa sanatate, fericire, putere de munca si tot ce isi doresc. Iar cu ce spune la MCV are mare dreptate. Activitatea justitiei sa fie analizata in primul rand in raport de activitatea judecatorilor care poarta toata raspunderea atat in civil cat si in penal. Dupa mine procurorii i-as scoate din sfera magistratilor, intrucat atributiunile si raspunderea juridica a lor nu sunt aceleasi cu ale judecatorilor. Iar ca o dedicatie speciala sa i traiasca gemeneii si sa se bucure de ei mult de tot.

# Ina date 12 July 2012 15:16 -10

Frumos comentariu, felicitari! Sunt de acord cu tot ce ati scris, dl. avocat.

# Multe sunt nefiresti date 12 July 2012 21:21 +17

De ex., e nefiresc ca cineva din anturajul lui Voicu Catalin a ajuns Presedintele CA Bucuresti. si daca ne mai gandim cum l-a achitat pe Tiriac, cum a jucat ala-bala portocala cu dosarul lui Mazare si Borcea...putem sa tragem o prima concluzie! va rugam doamna sa fiti cinstita!

# Agentia Nationala a Penitenciarelor date 12 July 2012 21:51 -6

Va rugam domnilor din servicii si dna sa va predati de buna voie, lasati mani******rile, a trecut vremea lor....soseste ziua judecatii.De ce sa consumam bani cu mascatii,cu dubele...cu circ cand puteti veni singuri.Tara e in criza macar atat sa faceti si voi bun pentru ea.Va asteptam cu bratele deschise!Nu va temeti, d-na Savonea va va judeca corect (sau poate chiar de aia va temeti).Nu stiu daca magistratii pe care i-ati santajat si terorizat o vor face!?

# DOREL date 13 July 2012 09:58 -7


Citeza pe Multe sunt nefiresti
De ex., e nefiresc ca cineva din anturajul lui Voicu Catalin a ajuns Presedintele CA Bucuresti. si daca ne mai gandim cum l-a achitat pe Tiriac, cum a jucat ala-bala portocala cu dosarul lui Mazare si Borcea...putem sa tragem o prima concluzie! va rugam doamna sa fiti cinstita!
Avem mai sus dovada schizofreniei unei parti a socitatii romanesti: lucrurile sunt intoarse pe dos, albul e negru, negrul devine alb, vinovatii sunt neatinsi de aripa DNA, nevinovatii sunt arestati si condamnati (M Viorel, M Gutau, G Buliga ...) ! Si, ca sa nu mai fie vorbe: I I Tiriac a fost "agatat" pentru a fi convins sa declare impotriva lui A Nastase, dosarul Mazare s-a lungit datorita exceptiilor de nec. invocate si decesului a doi inculpati, Borcea a fost achitat de tribunal, L Savonea n-a avut nici in clin nici in maneca cu el, nici L Savonea nici sotul ei n-au avut nici o legatura cu Voicu, a fost o fortare a DNA pentru a o compromite la L Savonea (+ L C Kovesi, la CSM, opunandu-se promovarii la ICCJ: "iata, am aici sesizari ale SRI cu privire la dna Savonea, dar nu pot sa vi le arat ...) ! Da', mai bine sa asteptam ziua de maine !

# DOREL date 12 July 2012 15:18 -7

Sa fie intr-un ceas bun si pentru dna Savonea si pentru justitie ! Mai rara atata onestitate si (zic eu) competenta, desi tanara, pare a avea experienta predecesorului ! Deci, pot exista si in Romania judecatori adevarati, hai ca se poate ! Si, b): pai, acu' se intelege de ce erau Daniel Morar si L C Kovesi asa de inversunati impotriva ei ! Parerea mea ...

# Tolea date 12 July 2012 15:23 -7

Doamna Savonea e o frumoasa si o delicata... :-)

# kiki2009 date 12 July 2012 17:19 +3


Citeza pe avocat 51 O.A.
Desi nu o cunosc pe d-na magistrat, dar pare un magistrat corect, bine pregatita profesional si cu concepte noi in actul de justitie. In primul rand o felicit pe dna presedinta ptr. noua functie si ii doresc atat domniei sale personal, familiei si celor dragi dumneaiei multa sanatate, fericire, putere de munca si tot ce isi doresc. Iar cu ce spune la MCV are mare dreptate. Activitatea justitiei sa fie analizata in primul rand in raport de activitatea judecatorilor care poarta toata raspunderea atat in civil cat si in penal. Dupa mine procurorii i-as scoate din sfera magistratilor, intrucat atributiunile si raspunderea juridica a lor nu sunt aceleasi cu ale judecatorilor. Iar ca o dedicatie speciala sa i traiasca gemeneii si sa se bucure de ei mult de tot.
noroc ca nu mor caii cand vor cainii, asa e domnule avocat 51 oa?

# one date 12 July 2012 22:12 +10


Citeza pe avocat 51 O.A.
Desi nu o cunosc pe d-na magistrat, dar pare un magistrat corect, bine pregatita profesional si cu concepte noi in actul de justitie. In primul rand o felicit pe dna presedinta ptr. noua functie si ii doresc atat domniei sale personal, familiei si celor dragi dumneaiei multa sanatate, fericire, putere de munca si tot ce isi doresc. Iar cu ce spune la MCV are mare dreptate. Activitatea justitiei sa fie analizata in primul rand in raport de activitatea judecatorilor care poarta toata raspunderea atat in civil cat si in penal. Dupa mine procurorii i-as scoate din sfera magistratilor, intrucat atributiunile si raspunderea juridica a lor nu sunt aceleasi cu ale judecatorilor. Iar ca o dedicatie speciala sa i traiasca gemeneii si sa se bucure de ei mult de tot.
cum ti ai dat bre seama ca dna jude e corecta?din continutul discursului?daca afirma ca ia mita, o apreciai ca "incorecta"? :lol:

# avocat 51 OA date 12 July 2012 22:41 +5

bah avocat de 3 parale, esti baut? cum poti sa scrii asa timpenii? cum te suporta tastatura de lingau prost ce esti?intai bota si acum asta!! imi faci greata de-a dreptul, mos decrepit ce esti.

# dl avocat51O.A. date 12 July 2012 22:42 -3

crede-ma,doar pare(bine pregatita profesional si cu concepte noi in actul de justitie).Cat despre corectitudine,asta tine de mai multi factori iar lipsa ei se poate manifesta in muulte moduri(si nu doar in aceea de a lua un plic cu bani prin diversi prieteni,desi si despre asta, probabil-sigur- se pot povesti niste lucruri).Corectitudinea sta in demnitate,in fermitate,in colegialitate,in onoare,imprejurari complet straine acestei persoane,dar care, oricum, e in trend in Romania actuala!

# meme date 12 July 2012 15:17 +6

dle avocat sunteti naiv daca dvs credeti ca procurorul care exercita actiunea penala si care decide cine sa fie judecat sau nu, nu are o raspundere similara judecatorului...instanta lucreaza cu materialul procurorului .... in plus procurorul apara dr si interes cetatenilor bla bla...deci vegheaza si daca judecatorul a gresit si i ataca hotararea...sau il trimite in instanta pt abuz in serviciu...dupa ultimele date :D

# Caragiale date 12 July 2012 15:36 +8

Ce vorbe frumoase si meste******te! Pacat ca sunt doar vorbe, realitatea fiind  departe de aceste vorbe.  Timpul va demonstra capacitatile acestei noi sefe a CAB si mai mult ca sigur ca Andrei Laura este macinata de ura! Adevarul e ca de unde a plecat doamna judecator Savonea s-a dat o mare petrecere, speram ca cei de la CAB sa nu-i permita sa-si manifeste rautatea cunoscuta. Legat de afirmatia ca judecatorii, indeosebi cei din penal, trebuie sa se pronunte doar pe probe, induce ideea ca cei din civil se pot pronunta si in lipsa acestora? Restul e demagogie!

# DOREL date 12 July 2012 16:06 -6

Ma' nene, eu as zice sa te gandesti de 2 ori cand spuii ceva ! Pen' ca in penal nu sunt admise prezumtiile (cu exceptia a doua, prev. de nevinovatie si iresponsabilitatea minorului sub 14 ani), pe cand in civil da (acolo unde e permisa dovada cu martori ... etc.) ! Sau, cel putin asa stiam eu ! Si, b): nenorocirea adevarata e ca in penal, judecatorii aflati sub ordin se folosesc de prezumtii bine - merci pentru a condamna in lipsa probelor oameni nevinovati ! Faci cumva parte dintre ei, ca parca prea repede ti-ai pus mana-n cap ! Parerea mea ...

# kiki2009 date 12 July 2012 20:06 +5


Citeza pe DOREL
Ma' nene, eu as zice sa te gandesti de 2 ori cand spuii ceva ! Pen' ca in penal nu sunt admise prezumtiile (cu exceptia a doua, prev. de nevinovatie si iresponsabilitatea minorului sub 14 ani), pe cand in civil da (acolo unde e permisa dovada cu martori ... etc.) ! Sau, cel putin asa stiam eu ! Si, b): nenorocirea adevarata e ca in penal, judecatorii aflati sub ordin se folosesc de prezumtii bine - merci pentru a condamna in lipsa probelor oameni nevinovati ! Faci cumva parte dintre ei, ca parca prea repede ti-ai pus mana-n cap ! Parerea mea ...
dorele, dar tu ce treaba ai pe aici?

# DOREL date 13 July 2012 10:03 -4

Homo sum et nihil humani a me alienum puto ! Si, b): da' nu inteleg de ce aveti atata alergie la CPP ? Pai, daca acolo spune ca procesul penal se solutioneza pe baza de probe, voi ce tramvai asteptati ? Da', cred ca v-am mai spus: incercati, ma' nene, cu incredere la 112, stiu aia ce sa faca mai departe ! Parerea mea ...

# eka date 12 July 2012 15:46 -11

Felicitari! O dovada clara de profesionalism si verticalitate. Sanatate si putere de munca.

# avocat 51 O.A.-ptr. INA date 12 July 2012 16:52 0

Multumesc Ina ptr. felicitari si sa ai o viata frumoasa indiferent cine si ce esti.

# Ina date 12 July 2012 23:54 -10

Multumesc, iti doresc la fel si tie. Si, intr-adevar, nu conteaza cine sunt si ce sunt, dar pot sa afirm ca este un judecator cu o minte sclipitoare si cu o capacitate de a muncii iesita din comun, chiar si 15 ore pe zi.

# limba noastra cea frumoasa date 13 July 2012 09:46 +2

A MUNCI. Este verb la infinitiv si se scrie cu un singur"I". Haideti, invatati limba romana, va rog. Faceti totusi aprecieri despre niste judecatori. Nu va pronuntati cu privire la silicoanele Biancai Dragusanu.

# kiki2009 date 12 July 2012 16:52 +7

daca as fi fost in locul doamnei lia savonea, as fi actionat poate cu mai mult tact. nu as fi tinut sa fac o comparatie intre procurori si judecatori. as fi subliniat doar faptul ca justitia nu poate fi infaptuita fara judecatori, si ca meritele acestora sunt la fel de mari.si asta pentru ca munca judecatorului de sectie penala este fundamentata pe cea a procurorului. nu poate exista una fara alta, si asta inseamna ca nici judecatorul nu mai poate "infaptui justitia"

# avocat 51 O.A.ptr. meme date 12 July 2012 16:57 0

Multumesc meme ptr. aprecierea ca fiind 'naiv". Cu privire la faptul ca judecatorul lucreaza cu materialul procurorului este adevarat dar nici procurorul nu are de ce sa se planga ca el este mai mult o veriga de verificare a actelor din dosar intruct si el lucreaza cu 'materialul" politiei judiciare. In schimb suveran in a aprecia valoare probelor, a vinovatiei etc. este tot judecatorul care are si cea mai mare raspundere ptr. masurile pe care le ia. Asa ca asta e parerea mea dar nu insemna ca nu iti respect si parerera ta. Pana la urma fiecare are dreptul la opinie cel putin aici unde direct nu ne poate cenzura nimeni.

# meme date 12 July 2012 20:58 +4

Sa nu uitam ca 80 la suta din solutiile procur sunt de netrimitere in judecata, procurorul roman nefiind un acuzator public.in 80 la suta din cazuri iata ca el este avocatul celui cercetat ...pe de alta parte, si procurorul argumenteaza in rechizitoriu vinovatia inc...iar 99 la suta sunt condamnari(cu exceptia DNA ului :lol: unde procentul e de 90 la suta )daca as merge dupa opinia dvs,potrivit careia cel ce stabileste valoarea probelor are raspunderea principala, atunci minimalizezi rolul judecatorilor de la fond si/sau apel...ca oricum in recurs pot fi casate hotarar lor.Sa i pastram magistrati doar pe judecatorii de recurs, la naiba...

# gogu date 12 July 2012 18:31 -8

O noua si corecta abordare a actului de justitie. Felicitari!

# judele date 12 July 2012 18:33 +5

Duduia....hmmmm...facew parte din reteaua celebra care face jocurile in dosare....e cea mai smechera , diabolica si din pacate stie si carte...pacat ca-i de partea negativa a fortei....foarte calculata..stie exact cand sa dea lovitura si cand sa-i bage pe altii la apa astfel incat sa fie tot timpul fara pata

# infractoru date 12 July 2012 19:35 +2

Cand o sa puna astia cosul pe tine o sa plangi sa fi judecat de una ca Lia Savonea.

# David Radu date 12 July 2012 18:59 +4

Tolea 12 iulie 2012 " Doamna Savonea e o frumoasa si o delicata... " Sunt trei variante care sa justifice afirmatia: Esti tatal celor doi gemeni ; Esti beat ; Esti Tolea Ciumac ;

# Desteptati-va! date 12 July 2012 19:35 -4

Felicitari dnei Savonea pentru interviu si succes in cariera.Dar ar fi bine sa se uite cu atentie si in ograda sa:ultimul caz de rasul curcilor judecat de CAB vezi Univ.Craiova vs FRF, exceptie de nelegalitate admisa de instanta....numai ca exceptia de nelegalitate fura o directiva FIFA (conform Statutului FIFA, art. 64 alin. 3, subalin. 2, prima frază) adica le-a dat-o in bot forului superior fotbalistic.Care este sanctiunea dictata de FIFA in astfel de cauze excluderea fotbalului romanesc din competitiile internationale.Ce inseamna sa judeci fara sa cunosti ceea ce judeci?Pai asta inseamna ca ne facem de bacanie in toata lumea, toate federatiile de fotbal de pe glob au acea prevedere si nici o instanta din lume nu s-a gandit sa o declare ilegala pentru ca adio fotbal in tara respectiva.O sa joace in meciuri internationale doar judecatoarea respectiva ca echipele noastre de club si nationala nu au voie.

# DOREL date 13 July 2012 10:13 -6

DA, DA, DA ! Ne-am facut iar de bacanie cu solutia asta (incl. cu exceptia de nelegalitate !), trebuie neaparat sa corectam cumva aceasta aberatie ! Si, b): da', ca sa nu mai fim naivi, sa intelegem ca solutia a fost diktata de DNA ca dupa aia sa-i poata acuza pe M Sandu, M Dragomir si ailalti de pe lista neagra ! De ce ? Pai, foarte simplu: ca nu puteau fi acuzati atata timp cat i regulament exista aceasta prevedere ! Acu', o sa le puna-n carca si asta ! Noroc ca n-or sa mai aiba timp, a cam fugit puiul cu ata de la DNA ! Parerea mea ...

# daca-ar fi asa... date 12 July 2012 22:29 +6

"...judecatorul,cu deosebire cel in materie penala, trebuie sa aiba puterea de a pronunta orice solutie numai in raport cu probele din dosar." lia, una e sa-ti propui, si sa vorbesti demagogic despre astfel de lucruri, alta e sa faci asta,ori tu doar vorbesti,ca puterea de a face asta nici n-ai avut-o, nici n-o s-o ai,ca asta tine de structura,iar la tine, e de proasta factura(desi, ca si basescu,reusesti sa pacalesti destui oameni,paradoxal,de o mult mai buna factura morala si cu un nival intelectual mult mai ridicat decat nivelul tau modest).Candva o sa se vada asta...

# daca-ar fi asa... date 12 July 2012 22:31 +3

"...judecatorul,cu deosebire cel in materie penala, trebuie sa aiba puterea de a pronunta orice solutie numai in raport cu probele din dosar." lia, una e sa-ti propui, si sa vorbesti demagogic despre astfel de lucruri, alta e sa faci asta,ori tu doar vorbesti,ca puterea de a face asta nici n-ai avut-o, nici n-o s-o ai,ca asta tine de structura,iar la tine, e de proasta factura(desi, ca si basescu,reusesti sa pacalesti destui oameni,paradoxal,de o mult mai buna factura morala si cu un nival intelectual mult mai ridicat decat nivelul tau modest).Candva o sa se vada asta...

# Ezoteric date 13 July 2012 00:28 +6

Intelegeti un lucru si nu indrazniti sa il comentati daca vreti sa ramaneti liberi:toata aceasta tara se bazeaza pe doua institutii fundamentale ,Procurorul si Puscaria. Dintre procurori alegem judecatori,sefi la inec si alte institutii,chiar si primul ministru ! Aceasta tara se guverneaza cu procurori si cu puscarie. In locul solutiilor economice avem rechizitorii iar in locul divertismentului avem anchete in direct de la dna,perchezitii si mascati. 

# kiki2009 date 13 July 2012 09:04 +1


Citeza pe Ezoteric
Intelegeti un lucru si nu indrazniti sa il comentati daca vreti sa ramaneti liberi:toata aceasta tara se bazeaza pe doua institutii fundamentale ,Procurorul si Puscaria. Dintre procurori alegem judecatori,sefi la inec si alte institutii,chiar si primul ministru ! Aceasta tara se guverneaza cu procurori si cu puscarie. In locul solutiilor economice avem rechizitorii iar in locul divertismentului avem anchete in direct de la dna,perchezitii si mascati. 

# magistrat date 13 July 2012 11:24 -7

Mi se pare înţelept ca cineva să îşi exprime opinia doar atunci când este în cunoştinţă de cauză. Am cunoscut-o pe Lia Savonea într-un context foarte dificil când de regulă, se dezvăluie caracterul unei persoane. Am constatat atunci (şi de atunci) capacitatea sa extraordinară de mobilizare şi muncă, potenţialul şi abilitatea sa în gestionarea unor situaţii foarte tensionate, inteligenţa şi curajul de asumare a răspunderii în luarea unor decizii necesare, chiar dacă nu întotdeauna po******re. Este bine de ştiut pentru necunoscători, că în spatele discreţiei de care ca lider, a dat întotdeauna dovadă, s-a aflat o muncă personală susţinută pentru identificarea de soluţii la fiecare problemă a Curţii. Este evident că sunt situaţii în care nu poţi mulţumi întotdeauna pe toată lumea, însă esenţial este să fie realizat în final, un echilibru rezonabil. Lia Savonea a făcut aceste lucruri şi de aceea sunt convinsă că va fi un preşedinte foarte bun pentru Curte (sper doar ca resursele alocate de MJ să îi permită)! Mult succes!

# DOREL date 13 July 2012 11:59 0

Ei, atunci inseamna ca viitorul suna bine, iar daca va avea parte (si) de o echipa valoroasa, numarul nemultumitilor va scadea ! Si, b): dna Savonea are o obligatie: sa fie si sa faca pentru CAB cel putin cat a facut dl Lupascu ! La urma urmei, are si de la cine sa ceara un sfat ! Parerea mea ...

# jam date 13 July 2012 15:06 +3

vorbeste din carti.... sau e rupta de realitate

# magistrat date 13 July 2012 20:48 0

pt. jam: se vede treaba că n-o cunoşti nici pe departe pe Lia Savonea.

# Tudor Raneti date 15 October 2013 14:50 0

Desi era cat pe aci sa generalizez (fiindca toti magistratii intalniti de mine pana acum, indiferent ca erau de la cucuieti sau de la Curtea Suprema, au fost incompetenti si corupti), vom vedea in anii ce vor veni care e adevarul. Deja am dusmanie pe un complet CAB care mi-a uzurpat dreptul la justitie declarandu-mi dosarul tardiv ilegal, nerespectandu-mi in flagrant dreptul material si procesual, motiv pentru care o dau in judecata si i-am facut dosar penal. Asa si dna Laura Marina Andrei pare neprihanita, insa are in subordine numai ticaloase, si nu le denunta autoritatilor penale si la CSM, poate cu exceptia judecatoarei Ciocea cu care aparent au ceva de mai multa vreme. Tot judecatoarei Ciocea a facut dna Savonea plangere penala, deci sunt inhaitati in aceasta materie care e deopotriva de competenta presedintelui Tribunalului Bucuresti si colegilor de serviciu (daca ar fi adevarat). Eu cred ca sa nenorocesti viata unui om e mult mai grav penal decat sa scoti o usa din balamale

# vlad tepes date 13 January 2014 13:09 0

S-a formulat un denunt la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pe numele doamnei procuror sef DIICOT Satu Mare Suta Viorica si pe numele ofiterului BCCO Dan Havrincea . Au venit reprezentanti ai Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie la Penitenciarul Satu Mare pentru audieri, iar infractiunile de care sunt acuzati doamna Suta Viorica si domnul Havrincea Dan este favorizarea infractorului si abuz in serviciu , nr 1629/VIII-1/2013 . Iar 2 Judecatori din Satu Mare impreuna cu alti 6 avocati sunt citati ca martori la Parchetul General.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva