12 August 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ISTERIA CORONAVIRUSULUI LA INALTA CURTE – Sefa ICCJ Corina Corbu a instituit prin Ordinul 71 masuri exceptionale impotriva raspandirii virusului ucigas: jandarmii vor verifica suspectii cu termometre cu infrarosu, la intrarea in sediu. Se dau gratis masti si gel dezinfectant. Corbu te invata ce sa faci daca te apuca stranutul. Bresa de biosecuritate in Ordinul 71 care profita virusului: “Prevederile se aplica tuturor categoriilor de personal, cu exceptia judecatorilor” (Ordinul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

3 March 2020 17:12
Vizualizari: 4511

Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost cuprinsa de isteria coronavirusului. Presedinta instantei supreme Corina Corbu (foto) a instituit masuri exceptionale pentru prevenirea raspandirii “virusului ucigas”, facand chiar si recomandari despre cum trebuie sa procedeze cei pe care ii apuca stranutul la Inalta Curte.


 

Astfel, marti, 3 martie 2020, ora 14, Corina Corbu a emis Ordinul nr. 71, “avand in vedere necesitatea prevenirii raspandirii infectiilor respiratorii cauzate de COVID19 si de gripa sezoniera”, “in vederea asigurarii sanatatii si securitatii in munca la nivelul personalului Inaltei Curti de Casatie si Justitie” si “in scopul prevenirii afectarii bunei desfasurari a activitatii curente a Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

Pe langa interzicerea accesului la Inalta Curte a celor care se afla in carantina, care au fost in zonele cu epidemie de coronavirus, care au intrat in contact cu o persoana diagnosticata cu virusul ucigas si care prezinta febra, tuse sau dificultati de respiratie, Ordinul Corinei Corbu stabileste si masuri care vor trebui puse in aplicare de jandarmii care pazesc institutia. In acest sens, jandarmii vor fi dotati cu termometre cu infrarosu, urmand sa ia temperatura celor care ajung la instanta suprema:

“(1) Se interzice accesul in sediile Inaltei Curti de Casatie si Justitie a persoanelor cu privire la care autoritatile romane competente au dispus masuri de carantina sau de autoizolare, pana la expirarea acestora. Persoanele aflate in aceasta situatie, care sunt citate la Inalta Curte de Casatie si Justitie, au obligatia de a instiinta completul de judecata despre aceasta situatie, in scris sau prin posta electronica.

(2) Se interzice accesul in sediile Inaltei Curti de Casatie si Justitie a persoanelor care au calatorit in ultimele 14 zile intr-una dintre zonele de risc prevazute in lista intocmita potrivit alin.2, care au intrat in contact in ultimele 14 zile cu o persoana diagnosticata/monitorizata pentru posibila infectie cauzata de COVID-19 si care prezinta una sau mai multe dintre urmatoarele simptome: febra, tuse, dificultati de respiratie. Aceste persoane vor fi indrumate sa se adreseze de indata autoritatilor medicale competente – directia de sanatate publica de la domiciliu/locuinta efectiva – pentru asigurarea de asistenta medicala si luarea masurilor de carantina sau autoizolare prevazute de lege.

(3) In vederea punerii in aplicare a prevederilor alin.(1)-(2), organele de jandarmi care asigura paza sediilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie vor efectua verificari prin sondaj, precum si verificarea tuturor persoanelor care prezinta in mod evident o stare generala alterata si simptome comune infectiilor respiratorii – stare febrila evidenta, tuse persistenta etc. -. In acest scop, poate fi verificata temperatura corporala a persoanelor aflate in astfel de situatii, prin mijloace neinvazive – termometre cu infrarosii. In cazul existentei unor suspiciuni privind posibilitatea ca o persoana sa se afle in situatiile prevazute la alin.(1)-(2) sau a unor simptome evidente, se va solicita persoanelor in cauza sa completeze o declaratie pe proprie raspundere privind aspectele mentionate la alineatele precedente si va fi informat de indata cabinetul medical din cadrul ICCJ. In cazul interzicerii accesului in sediile ICCJ in conditiile alin.(1) si (2) se asigura informarea de indata a completului de judecata/compartimentului spre care a declarat ca se indreapta persoana in cauza, pentru respectarea drepturilor procedurale ale acesteia”.

 

Corina da gratis masti si gel. Indrumar de stranutat


Totusi, celor care vor reusi sa patrunda la Inalta Curte, chiar daca manifesta simptome comune de gripa sau alt tip de infectie respiratorie, li se recomanda sa poarte masti de protectie, sa evite contactul direct cu alte persoane si sa isi acopere nasul si gura daca ii apuca stranutul cumva. Cat despre mastile de protectie, Corina Corbu anunta ca acestea vor fi oferite gratis, impreuna cu gel dezinfectat, desigur daca vor fi disponibile:

Persoanelor care nu se afla in situatiile prevazute la alin.(1) si (2), dar care manifesta in mod evident o stare generala alterata sau simptome comune de gripa sau alt tip de infectie respiratorie, li se permite accesul nerestrictionat in sediile ICCJ, dar li se pune in vedere ca sunt rugate sa se supuna voluntar urmatoarelor reguli de comportament:

- Evitarea contactului direct cu alte persoane, acoperirea nasului si a gurii in situatia stranutului sau a tusei. Purtarea unei masti de protectie pentru prevenirea contaminarii persoanelor din jur.

- Ramanerea in afara salii de sedinta pana la strigarea cauzei, evitarea contactului cu alte persoane in sala de sedinta.

- Transmiterea actelor preponderent in forma electronica, evitarea prezentei neesentiale in sediile ICCJ, examinarea posibilitatii de a solicita amanarea judecarii cauzei sau solutionarea acesteia si in lipsa.

(5) Persoanelor prevazute la alin.(4) li se asigura gratuit o masca de protectie de unica folosinta si accesul la gel dezinfectant pentru maini, in masura in care acestea sunt disponibile. De asemenea, acestora li se asigura la cerere apa imbuteliata si li se pune in vedere sa anunte orice agravare a starii clinice generale, pentru a li se asigura accesul la asistenta medicala de urgenta”.

 

Virusul ucigas poate profita de o bresa de securitate


Pe de alta parte, Ordinul 71 al Corinei Corbu prezinta si o bresa de securitate de care poate profita virusul ucigas. Concret, masurile exceptionale pentru prevenirea raspandirii coronavirusului se aplica tuturor categoriilor de personal de la Inalta Curte, cu o exceptia judecatorilor, care le pot respecta pe baza de conformare voluntara. Asadar, judecatorii ICCJ vor sta sa fie controlati la temperatura de jandarmi si vor umbla cu robe si mascute la gura doar daca vor dori, desi prezinta acelasi risc de raspandire a coronavirusului precum orice alt angajat al ICCJ sau orice alta persoana care ajunge la instanta suprema.

 

Iata Ordinul nr. 71/03.03.2020 al presedintei ICCJ Corina Corbu pentru prevenirea raspandirii coronavirusului:

 


Comentarii

# Pintea date 3 March 2020 21:33 +1

Mastile si gelul le-a cumparat din banii personali? Ca si-ar permite... Dar de ce masurile se aplica tuturor categoriilor de personal, cu exceptia judecatorilor? Ei au super imunitate? Daca unul nu se conformeaza voluntar si se imbolnaveste altul din categoria de personal la care se aplica, cum mediem? Chemam un expert? Pe d-nul Streinu-Cercel! Eu propun sa suspende orice activitate, sa inchida portile, obloanele, ca si-asa sant cam in greva remunerata desigur, si cu un salariu pot trai un an, ca Ludovic Orban!

# Pintea date 3 March 2020 21:36 0

Presedintele a tras si el obloanele peste Constitutie cam demult, asa ca, justitia mai mult ne incurca..

# Pai da, ca judecatorii e cu doua perechi ... date 3 March 2020 22:32 +1

care aveti ma coronavirus , mergeti sa stranutati-le in fata , sa le mai iasa fumurile diin cap. Prea multi bani, pensii bengoase , salarii nesimtite ... Te pomenesti ca aia fac autostrazi si noi nu stim cat de greu lucreaza ... :o Privatizarea justitiei si serviciilor ! De dreapta ! Economie de piata .

# Ioana M. date 4 March 2020 20:33 0

Ha..ha..si daca e vreun justitiabil cu febra ce face? Expune si jandarmii care nu au costume corespunzatoare si nu au atributii de ....masurarea temperaturii? Si daca e vreun inculpat cu febra?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.08.2022 – Buda si-a dorit purtatoare de cuvant

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva