20 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

LA LOC COMANDA – Judecatorii nu vor putea fi Procurori Generali ai Romaniei. Comisia speciala parlamentara pe noile Legi ale Justitiei a renuntat la amendamentul care dadea posibilitatea ca un judecator sa fie numit la sefia Ministerului Public. Senatorul PSD Robert Cazanciuc: "Avand in vedere dezbaterile cu judecatorii si procurorii, rezulta ca nu este necesar acel amendament" (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

3 October 2022 16:03
Vizualizari: 3284

Numirea Procurorului General al Romaniei va fi facuta strict din randul procurorilor. Posibilitatea ca un judecator sa ajunga la sefia Ministerului Public a picat.


 

Comisia parlamentara speciala care dezbate noile Legi ale Justitiei a eliminat amendamentul de la viitoarea Lege privind statutul judecatorilor si procurilor care prevedea ca Procurorul General este numit din randul magistratilor, deci atat din randul procurorilor, cat si din randul judecatorilor. Este vorba despre un amendament adoptat de aceeasi comisie in sedinta din 28 septembrie 2022, amendament propus de deputatul Ibarm Iusein, potrivit caruia:

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este numit de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre magistratii care au o vechime minima de 15 ani in functia de procuror sau judecator, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data, in acelasi mod”.


Opozitia procurorilor din CSM a fost luata in calcul


Motivul pentru care comisia parlamentara a eliminat amendamentul a fost ca acesta nu se corela cu alte articole din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor referitoare la numirea in functie a Procurorului General. De asemenea, senatorul PSD Robert Cazanciuc (foto) a cerut comisiei sa tina cont si de pozitia exprimata de Sectia pentru procurori a CSM, care s-a opus introducerii in lege a unei dispozitii care sa permita ca la conducerea PICCJ sa fie instalat un judecator:

V-as propune sa reluam votul avand in vedere dezbaterile cu judecatorii si procurorii din care rezulta ca nu este necesar acel amendament. Am vazut si un comunicat al Sectiei de procurori a CSM care spune ca 'fara a nega dreptul Parlamentului de a legifera, ne exprimam increderea ca pana la finalizarea procesului legislativ propunerea in discutie nu va fi insusita'. Inseamna ca acest amendament nu este necesar”.

In cele din urma, comisia parlamentara speciala a adoptat raportul pe Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, fara amendamentul care dadea dreptul unui judecator sa fie Procuror General al Romaniei, cu 17 voturi “pentru” si 6 “impotriva”. Proiectul noii Legi privind statutul judecatorilor si procurorilor va fi votat marti, 4 octombrie 2022, in plenul Camerei Deputatilor.


* Cititi aici amendamentele adoptate la viitoarea Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor

Comentarii

# comic date 3 October 2022 19:00 +56

Extraordinar de penibila tara noastra ca atunci cand un judecator mai independent ar intra in procuratura se declanseaza tot SRIul si sistemul dar cand un procuror intra la iccj sau ca judecator la apel sufla vantul si nu comenteaza nimeni. Desi incalca mai tare principiul separarii puterilor in stat. ori intra fiecare cum vrea ori nici unul asa ar fi corect.

# Botomei Vasile, mobil 0744191717 date 5 October 2022 16:20 0

Scrisoare publica trimisa de dr.Botomei Vasile dlui senator Robert Cazanciuc; Va cer sa exprimati in public opinia dstra in legatura cu restrictionarea libertatii de exprimare din art. 59(6) din legea 51/1995,republicata, prin care folosirea fara drept a denumirilor de barou, UNBR, Uniunea Avocatilor,este incadrata ca fapta penala cu pedeaspsa de la 6 luni-3 ani de inchisoare sau amenda, in timp ce acest tip de fapta penala nu este prevazuta in dreptul international.Incalca grav libertatea de exprimare din art.10(1)din CEDO.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.05.2024 – Dosarul 10 august a nimerit la un judecator #rezist

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva