4 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Lista de candidaturi pentru CEDO a fost modificata. Bianca Gutan a fost inlocuita, in urma avizului Grupului consultativ de experti, cu candidatul "de rezerva" Tudor Pantiru. Acesta a mai fost judecator CEDO in perioada 1996-2001 si ar putea rasturna pronosticul politic conform caruia Iulia Motoc e "predestinata" acestei functii

Scris de: L.J. | pdf | print

18 august 2013 12:13
Vizualizari: 9025

Peste patru luni, in 16 decembrie 2013 va inceta mandatul actualului judecator al Romaniei la CEDO, Corneliu Birsan, personalitate de mare calibru, a carui ultima parte de mandat a fost umbrita de masinatiile facute de DNA intr-un dosar in care tinta este sotia acestuia, judecator de Inalta Curte, Gabriela Birsan. Judecatorul roman la CEDO care va fi numit in locul profesorului Birsan va fi ales de catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, dintre cei trei candidati propusi de Guvernul Romaniei. La finele saptamanii, Ministerul Justitiei a informat ca a transmis Guvernului un memorandum cu propunerea de modificare a listei de candidaturi inaintata Consiliului Europei pentru desemnarea unui judecator la CEDO, in sensul inlocuirii Biancai Gutan cu candidatul de rezerva, Tudor Pantiru (foto), care a mai fost judecator CEDO timp de cinci ani.


In comunicatul MJ se arata ca "decizia a fost luata in urma primirii de catre partea romana a avizului Grupului consultativ de experti pentru evaluarea listei nationale de propuneri pentru ocuparea functiei de judecator la CEDO cu privire la candidatii propusi de Romania. Astfel, Grupul consultativ a apreciat ca doi candidati (Iulia Antonella Motoc si Florin Streteanu) indeplinesc conditiile impuse de art. 21 alin. 1 din Conventie, in timp ce un al treilea candidat (Bianca Andrada Gutan) nu indeplineste aceste conditii". Articolul 21 din Conventia CEDO prevede, la alineatul 1, ca "judecatorii trebuie sa se bucure de cea mai inalta consideratie morala si sa intruneasca conditiile cerute pentru exercitarea unei inalte functiuni judiciare sau sa fie juristi avand o competenta recunoscuta". Motivul propunerii de inlocuire a Biancai Gutan, desi neoficial, pare a fi legat de lipsa unei experiente vaste in organizatii internationale de apararea drepturilor omului.

In 26 iunie 2013, Comisiile juridice si pentru drepturile omului reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului au avizat negativ candidatura Iuliei Motoc pentru functia de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), dar pozitia Iuliei Motoc ramane de nezdruncinat pe lista candidatilor pentru CEDO. La acea data, ceilalti candidati, inclusiv Bianca Gutan (doctor in drept si profesor la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu), au primit aviz pozitiv din partea celor doua camere. Dupa cum se stie, sansele cele mai mari le are Iulia Antoanella Motoc, care e este judecator la Curtea Constitutionala din 2010, ea fiind desemnata de Senat, la propunerea PDL si a grupului independentilor, dar Tudor Pantiru ar putea sa rastoarne acest pronostic bazat pe considerente politice. Motoc a absolvit in 1989 Facultatea de Drept din Bucuresti, iar, pentru putin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecator la Judecatoria sectorului 2 Bucuresti. Este doctor in etica (Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Filosofie), doctor in drept international public (Universitatea "Paul Cezanne" Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din Bucuresti, din 2002.

Florin Streteanu este doctor in Drept si decan al Facultatii de Drept din Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca.

Tudor Pantiru este judecator al Curtii Constitutionale din Republica Moldova si fost deputat PSD in Parlamentul Romaniei. Acesta a mai fost judecator international CEDO, intre 1996 si 2001.

 

Comentarii

# nick date 18 august 2013 14:40 +11

afara cu motoc de pe lista. va imaginati cand o aparea cu rochia aia de tarantula.....la CEDO

# Eu date 18 august 2013 17:25 +11

Imi doresc ca prof. Streteanu sa obtina desemnarea. Pe langa faptul ca in prezent este cel mai bun penalist roman, ar fi primul judecator penalist din istoria Curtii EDO. Este binevenita aceasta schimbare, poate scapam de derapajele curtii in aceasta materie...

# El date 19 august 2013 14:11 +2

Judecatorii CEDO care vin din mediul universitar nu prea fac fata. Una este sa cunosti dreptul in teorie si cu totul alta este sa-l practici. E nevoie de un judecator de cariera si nu de un teoretician.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.07.2022 – Stati cu ochii pe Bobita

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva