12 noiembrie 2019

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MACULATURA LUI GORGHIU – Judecatoarea Adina Lupea denunta planul senatoarei PNL Alina Gorghiu de a amana pensionarea anticipata a magistratilor, pana la 1 ianuarie 2021: „Despre initiativa doamnei Alina Gorghiu, de amanare cu inca un an a pensionarii anticipate pana la 1 ianuarie 2021, decat un cuvant. Patetic. Probabil domnia sa spera ca intr-un an ne vom clona si inmulti, ca alte solutii la problemele din sistem vad ca nu are”

Scris de: Valentin BUSUIOC

1 noiembrie 2019 13:31
Vizualizari: 3839

Este o tema falsa asa-zisul haos care ar ameninta magistratura romana in situatia in care judecatorii si procurorii se vor pensiona anticipat. Avertismentul a fost exprimat in doua mesaje lansate joi, 31 octombrie 2019, si vineri, 1 noiembrie 2019, de catre judecatoarea Adina Daria Lupea (foto 1), de la Curtea de Apel Cluj, ca reactie a unui proiect de lege depus miercuri, 30 octombrie 2019, de catre senatoarea PNL Alina Gorghiu (foto 2). Initiativa de act normativ amana cu un an, pana la 1 ianuarie 2021, intrarea in vigoare a normei legale care permite pensionarea anticipata a judecatorilor si procurorilor.


Iata mai intai ce prevede initiativa de act normativ a Alinei Gorghiu:

Articol unic

Articolul V din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92 din 15 octombrie 2018, pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei, publicata in Monitorul Oficial nr. 874 din 16 octombrie 2018, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

'Prevederile art. 1 pct. 142 din Legea nr. 242/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, cu referire la art. 82 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2021'”.

Redam postarea de joi de pe Facebook, in care Alina Gorghiu si-a anuntat proiectul de lege:

Ieri, PNL a inaintat Biroului Permanent al Camerei Deputatilor o propunere legislativa care vizeaza prorogarea termenului de intrare in vigoare a dispozitiilor privind pensionarea anticipata a magistratilor. O norma care nu este oportuna acum, asa cum a constatat si Comisia de la Venetia. Intreg sistemul judiciar ar fi dat peste cap. Realitatea nu poate fi negata: volum mare de dosare, deficit de magistrati. Iar de aici, lantul slabiciunilor devine tot mai lung: termene peste termene, decizii amanate, cauze care nu sunt solutionate intr-un termen rezonabil...

Tabloul nu este unul care sa atraga aplauze.

Tocmai de aceea, solutia este una singura: amanarea termenului de intrare in vigoare pentru 1 ianuarie 2021.

#PNL #politica #muncadeparlamentar”.

In replica, Adina Lupea avertizeaza ca propunerea Alinei Gorghiu nu va ajuta cu nimic sistemul judiciar din Romania, magistratii care doresc sa se pensioneze anticipat nefiind multi (maximum 100, estimeaza judecatoarea). In contrapondere, este mult mai mare numarul judecatorilor si procurorilor care vor sa ramana in sistem, desi au peste 25 de ani vechime. Iar cei care vor sa se pensioneze la implinirea vechimii de 25 de ani oricum nu pot fi opriti s-o faca, subliniaza Lupea. In concluzie: sistemul nu risca sa fie dat peste cap prin pensionarea anticipata a celor maximum 100 de magistrati, da de inteles Adina Daria Lupea.

Nu in ultimul rand, judecatoarea de la CA Cluj sugereaza ca proiectul de lege al senatoarei PNL se bazeaza pe statisticile alarmiste si fara legatura cu realitatea, invocate de catre asociatiile magistratilor #rezistenti.

Redam cele doua postari de pe Facebook ale judecatoarei Adina Lupea (disponibile aici si aici):

Despre initiativa doamnei Alina Gorghiu, de amanare cu inca un an a pensionarii anticipate pana la 1 ianuarie 2021, decat un cuvant. Patetic. Probabil domnia sa spera ca intr-un an ne vom clona si inmulti, ca alte solutii la problemele din sistem vad ca nu are.

Bine doamna, cei in situatia aceasta vor mai sta un an. Solutii pentru problemele pe care le semnalati aveti? Articol unic... Asa. Si mai departe ce?

Cam atat azi dupa o sedinta ce a durat 10 ore cu tot cu deliberari”.

Magistratii care doresc pensionarea anticipata nu sunt multi. Nici cateva sute. Cred sincer ca la nivel de tara nici nu sunt 100. Cei care au deja peste 25 de ani si vor totusi sa ramana sunt mult mai multi. Altfel, ar fi plecat deja. Iar pe cei care vor sa plece, ca sunt tot mai multi, si care au depasit deja 25 de ani nu ii puteti opri. E DREPTUL LOR. S-au saturat, s-au saturat de tirurile pe ei, s-au saturat de un sistem care le ofera, pentru sacrificiul lor, ca asa il numesc, un salariu mai mic ca pensia. Nu va intrebati de ce? Intr-o legislatie fluctuanta, in care CCR a devenit legiuitor, poate ca nu mai vor sa isi bata capul sau sa isi puna pielea la bataie?

CCR va bloca de fiecare data orice incercare a legislativului de a abroga pensiile magistratilor. Dupa aia sa mearga la CJUE cine doreste, deocamdata avem legi interne care ne spun ca deciziile CCR sunt obligatorii.Iar in acest domeniu sunt in concordanta cu orice practici ale tarilor membre UE care permit pensionarea magistratilor la limita de 25 de ani.

Iar cei mai multi dintre ei au un an, maxim doi sau sa zicem trei fara pana se vor putea pensiona legal la 25.Cum au rezistat atatia ani, mai rezista. Pe mine ma revolta lipsa de implicare, lasitatea legiuitorilor care tot amana. Abrogati pensionarea anticipata, ca pana la urma 25 de ani vom face toti la un moment dat.

A sustine ca prin plecarea lor anticipata intra in colaps sistemul este doar opinia unor asociatii izolate, constituite cu trei membri si atat si nu are la baza nicio statistica reala. Cam atat despre ineptiile ca ar intra sistemul in colaps”.

Comentarii

# pompiliu bota date 2 noiembrie 2019 20:44 -2

Adina Lupea si Dana Garbovan sunt singurele care lupta cu mafia din Cluj !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Va fi ajutat Klaus Iohannis de DNA in lupta cu Viorica Dancila pentru functia de presedinte al Romaniei?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.11.2019 – Ana nu a putut sa deschida gura. Predoiu a intrat in paine

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva