30 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PENTRU LULUTA PREZUMTIA DE NEVINOVATIE E UN LUX – Laura Kovesi nu inventariaza criticile inculpatilor, ci doar opiniile oamenilor cinstiti: “Noi suntem DNA si continuam sa ne facem treaba... Pentru noi cel mai important este feedbackul pe care il primim de la oamenii cinstiti. Treaba noastra nu este sa ne uitam la ce zic inculpatii”. Kovesi si-a linistit partenerii europeni: “Nu exista un dosar Ponta-Ghita-Blair la DNA”

Scris de: E.D. | pdf | print

27 September 2016 14:06
Vizualizari: 7428

Pentru sefa Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, nu conteaza prezumtia de nevinovatie a unei persoane cercetate de procurori, din moment ce inculpatii din dosare trec la categoria “vinovati” atunci cand isi exprima pozitia fata de activitatea institutiei pe care o pastoreste. Asta desi nu au fost condamnati definitiv de catre o instanta! Din afirmatiile pe care Laura Kovesi le-a facut in cadrul interviului acordat postului public de televiziune, TVR, luni seara, 27 septembrie 2016, se desprinde ideea ca pentru sefa DNA o persoana cercetata penal este totuna cu o persoana vinovata, din moment ce “nu se uita la ce zic inculpatii”, ci doar la “feedbackul pe care il primesc de la oamenii cinstiti din Romania. Cu alte cuvinte, la fel cum pentru ministresa Justitie, Raluca Pruna, drepturile omului sunt un lux teoretic, la fel si pentru sefa DNA, Laura Kovesi, prezumtia de nevinovatie reprezinta un lux de care prea putine persoane cercetate beneficiaza.


Laura Kovesi: “Noi suntem DNA si continuam sa ne facem treaba”

Afirmatiile sunt facute de Kovesi in contextul in care a fost intrebata de moderatoarea emisunii cum reactioneaza la atacurile care se fac asupra institutiei: “Noi suntem DNA si continuam sa ne facem treaba”, a precizat Kovesi. Sefa DNA a mai punctat faptul ca niciun procuror din Directia Anticoruptie nu se mai lasa impresionat de atacurile facute de persoanele pe care le cerceteaza, semnaland ca s-a ajuns in situatia de a fi platite companii private pentru a intimida si hartuii procurorii DNA:

Sunt obisnuita, si colegii sunt obisnuiti, v-am zis ca nu ne mai impresionam de atacurile persoanelor pe care le cercetam, insa am observat o schimbare, daca vreti, a modului in care se face acest lucru. Pana acum eram obisnuiti sa fim atacati prin declaratii publice, la diverse emisiuni, prin postari pe Facebook, prin diverse afirmatii denigratoare, unele minicinoase in spatiul public. Mai nou, vad ca se angajeaza firme, companii private care sunt platite cu bani multi sa vina sa intimideze si sa hartuiasca procurorii din DNA. Ma refer si la dosarul 'Black Cube'. Este o abordare noua pentru Romania. Nu ne mai ajunge sa atacam tot timpul procurorii din Romania, sunt prea rezistenti, haideti sa angajam firme si sa ii hartuim si sa ii intimidam".

In context, fiind intrebata ce efect a avut asupra sa scandalul “Black Cube”, daca a intimidat-o sau a motivat-o, Laura Kovesi a raspuns: “Nu cred ca par un om intimidat. Nu cred ca s-a intimidat nimeni din DNA. Colegii si-au continuat anchetele. Eu spun ca in ultima perioada de timp ne-am indeplinit rolul constitutional. Sunt in DNA procurori curajosi, sunt procurori activi, sunt procurori profesionisti, chiar daca suntem supusi unor atacuri, noi rezistam. Pentru ca noi suntem DNA si continuam sa ne facem treaba. Si pentru noi cel mai important este feedbackul pe care il primim de la oamenii cinstiti din Romania. Treaba noastra nu este sa ne uitam la ce zic inculpatii, decat atunci cand dau declaratii in dosar si suntem obligati sa verficam fiecare afirmatie pe care o fac. Ce spun ei in spatiul public nu este treaba noastra".

Intrerupta de prezentatoare pentru a fi intrebata cum primeste feedbackul din partea oamenilor cinstiti, Kovesi a raspuns: “In diferse feluri. Cele mai multe le primim prin sesizari care vin pe adresa institutiei. Avem un site unde cetatenii pot depune reclamatii sau plangeri sau sesizari si de foarte multe ori oamenii ne trimit mesaje de incurajare, de felicitare, de sustinere. Este foarte simplu".

Kovesi: "In acest an am trimis in judecata opt sute de persoane, sase sute sunt deja condamnate definitiv"

Laura Codruta Kovesi a vorbit in cadrul interviului acordat postului public de televiziune si despre dosarul Liei Olguta Vasilescu, unde Tribunalul Bucuresti a decis anularea unor probe din rechizitoriu, afirmand ca solutia este data in camera preliminara, neexistand inca o hotarare judecatoreasca privitoare la vinovatia sau nevinovatia persoanelor inculpate. Sefa DNA si-a continuat afirmatiile referitoare la cazul primarului Craiovei, facand un bilant al activitatii Directiei pe anul 2016 in care mentiona ca procurorii anticoruptie au trimis in judecata 800, dintre care 600 au fost deja condamnate definitiv. Despre achitari, Kovesi sustine ca “se mentin la acelasi nivel”:

"Ca dosarele sunt subtiri, groase, mari, mici trebuie sa fie decis de catre judecator. Cel care judeca un dosar e singurul in masura sa ne spuna daca sunt probe solide in acest caz. In acest caz vorbim despre un dosar in care, pe langa Olguta Vasilescu, sunt implicate si alte persoane. E un dosar care se afla pe masa judecatorului, in camera preliminara, nu s-a dat nicio hotarare judecatoreasca privind vinovatia sau nevinovatia. O sa vedem cum motiveaza judecatorul si o sa ne conformam. In acest an am trimis in judecata 800 de persoane, 800 sunt deja condamnate definitiv, parte dintre ele in dosare intocmite in anii trecuti. Procentul de achitari se mentine la acelasi nivel. Am auzit povesti ca dosarul e subtire, ca nu e fapta, ca e dosar politic si, ulterior, am obtinut hotarari judecatoresti de condamnare".

Laura Kovesi: “Nu exista un dosar Ponta-Ghita-Blair in DNA. Anchetam un om de afaceri si un fost lider politic”

Tot in cadrul interviului acordat postului public, sefa DNA a tinut sa mentioneaza ca in Directia Nationala Anticoruptie nu exista dosarul “Ponta-Ghita-Blair”, ci doar un dosar in care este cercetat un afacerist si un fost lider politic. Mentiunea vine astfel sa clarifice ca DNA nu il cerceteaza pe fostul premier britanic Tony Blair, acest lucru dorindu-se a fi foarte clar, din moment ce Laura Kovesi a repetat de trei ori acest lucru: “Nu exista un dosar Ponta-Ghita-Blair in DNA. Exista un dosar in care cercetam un om de afaceri si un fost presedinte de partid. Ancheta este in plina desfasurare. Se administreaza probe. (…) Rolul nostru ca procuror DNA este sa facem investigatii pentru fapte de coruptie. In acest dosar sunt fapte de coruptie de competenta DNA”.

Comentarii

# Lulu date 27 September 2016 14:38 +7

Și care ar fi oamenii cinstiți în opinia ei? ... Ca doar toți este niște infractori :)

# Edelweiss date 27 September 2016 15:31 +5

În Rroemenica toată lumea minte, toată lumea fură și toată lumea este infractor. Singurii, DAR SINGURII care sunt neprihăniți ca o floare de lotus, (sau ca rochița Snow White-ei ÎNAINTE de vizita inopinată a Prințului) sunt ... obviously PROCURORII. Procurorii Rromânicii neosecuriste sunt de o probitate și de o moralitatea dumnezeiască și ar trebui rând pe rând canonizați și sanctificați într-un călindar special denumit Calendar cretin-securist.

# DODI date 27 September 2016 16:37 +8

Ar fi cazul să îi traducă cineva pe românește luluței că ”treaba” (mare sau mică) se face la W.C. (vespasiană, closet, privată sau budă pe înțelesul ei). La serviciu se muncește. Mă rog nu este cazul luluței și a ciracilor ei, dar pentru a fi exemplificare. Această făptură mai bine ar fi obsedată sexual (ar avea un sens existența ei ca femeie), decât obsedată de corupția adversarilor politici a lui ciolanis? Cred că ”marii specialiste” în dezastre nu i-ar strica puțină gramatică, urmată apoi de noțiuni elementare de drept. Ar fi masi bine pentru ea și, implicit, pentru România.

# anca date 28 September 2016 18:15 +1

De cand astept o astfel de clarificare cu "treaba"... Mai era o doamna care afirma ca-si "face treaba pe fiecare treapta"... :lol:

# Edelweiss date 27 September 2016 15:20 +7

După ce Florien Cooldea a fost decorat de prezidentul galic - Francois - resboinicul Față Palidă din Mali - cu Ordinul Jartierei în grad de Comândău, cu spade de lemn și frunze ofilite de viță de vie pelviană, imediat pe Internetul (controlat de generăleasa Posastiuc) a apărut o bijuterie de reflecție sarcastică: „Cică, atunci când un șef al serviciului tău secret este decorat de o putere străină, e ca și cum pe nevastă-ta ar premia-o ceilalți bărbați din bloc pentru… merite deosebite.” Amu’, fără pic de insinuare, privind la poza grațioasei CoKo (cea în sarong albastru), întrebarea este: Decorația aceea de deasupra tzâtzei stângi este cumva semnul de recunoștință al mormonilor față de … meritele deosebite ale Laurei? Merite în lupta împotriva corupției, obviously!

# pelin date 27 September 2016 15:20 +11

Trebuie sa fie cunoscut faptul ca in Romania a fost inregistrat in ultimii ani cel mai mare procent de achitarii in dosarele trimise in instante de DNA.Procentul de achitarii in dosarele DNA a ajuns la 10-12%,cu mult peste media europeana in cazul dosarelor de coruptie,care este de 6%.Procentul de achitarii inregistrate de DNA depaseste substatial,chear exponential procentul de achitari inregistrate in celelalte unitati de Parchet din Romania,care este de 1%.Majoritatea achitarilor in dos.DNA au fost pronuntate pt.ca fapta nu exista sau nu era probata ori prevazuta de legea penala.Aceasta este advarata carte de vizita a lui madam KOVESI!Acesta este nivelul si probitatea profesionala a procurorilor DNA,multi aflati in postura de slugoi,lucru exprimat chear de Basescu,adica fostul tatuc care a contribuit la intarirea nemarginita a acestui unitati de PARCHET!!!!!!!

# Edelweiss date 27 September 2016 15:21 +3

Error 404: Am găsât … informațiile (fără să mi le trimită SeReI-ul): Apăi, cică americanișii nu i-au dat nici o tinichea Codruței, ca s-o țână pe post de ancoră de furtună ca să n-o sufle vreun typhoon sau uragan (declanșat de Seawolf – Captain Băse-Barbarossa – Le Marseille pyromane). Urmașii ocnașilor și bandiților Oiropei medievale, surghiuniți în Eldorado-ul lui Vespucci, au cadorisit-o pe CoKo doar cu o fițuică de hârtie lucioasă, decretând-o „Joiană d’Arc acros ză uorld” Broșa aceea de tinichea cică-i tot de la Hollande - Resboinicul Față Palidă, se numește „Răpciunea de Ogoare” cu diamante industriale și cristale Ceaicovschi și cu panglică din desuurile frivole ale Madamei de Pompadour.

# Edelweiss date 27 September 2016 15:23 +2

Tinicheaua este rămasă celebră în istoria romanțată a serviciilor anticorupție, fiind asociată unor lacrimi crocodilești, scăpate de CoKo, simultan cu declamarea PARAFRAZATĂ a unei celebre diatribe avându-l drept părinte spirtual pe Matrozului Planetar și Călăfătuitor Galactiq „Hă, hă, dragă … Băse! Eu îi leg atât pe cei care m-au propus, cât și pe cei care m-au numit. („jjjjmâââââââc!” - sunet de muci șterși feciorelnic cu dosul palmei)

# Vladimarrr...!!! date 27 September 2016 15:45 +3

Am aflat pe sCurse ca, o echipa de psihologi straini, a fost angajata de Laura Codruta Koves pentru a ajuta la cresterea performantelor D.N.A. Din pacate, acestia si-au declinat comptenta si s-au retras dupa ce, la intrebarea preliminara pusa procurprilor, daca "ACTIVITATEA LOR IN .N.A. LE INFLUENTEAZA NEGATIV PROCESUL DE GANDIRE”, 10% au raspuns “CATEGORIC, DA !”, iar ceilalti 90% au raspuns ca “NU INTELEG INTREBAREA” Laurei Codrutei Kovesi i-a fost imanat raspunsul in plic sigilat.

# profesionalism date 27 September 2016 16:01 +4

Nimic nou! Gandire obtuza. Limitată. Incapabila de analiza. Fara anvergura.Profil moral inadecvat. Nu are ce cauta in acest post. Este muuuuuult peste capacitatea ei intelectuală. Vreau doar sa il aresteze pe Basescu, asa, drept rasplata ca ne-a pricopsit cu asa ceva. Sper ca alti sefi de parchete sa ia in considerare opiniile oamenilor inteligenti ( si cinstiti evident).

# N-ai ssă vezi date 28 September 2016 09:19 +3

Cu mare plăcere l-ar plimba Ko cu cătușe pe Băse dar are o jenă - acela o are la mînă și ar trage-o și pe domnia sa :P

# Buza de iepure date 27 September 2016 16:22 +5

sa-i spuna cineva ca e penibila....vocabular limitat, aceleasi cuvinte rotogolite la fiecare asa-zis interviu, idei putine si fixe...cand am auzit-o iar cu "noi suntem "die ne a" si ne facem treaba, mi s-a facut sila....

# BARBATEI date 28 September 2016 15:33 +1

RUSINEEEE!!! Esti pe departe cea mai trista amintire pentru romani!!! ANI nu are curaj sa te "PURICE", DIICOT nu are curaj sa demareze dosrul FRATELUI GAZARO-SPAGAR!!! Si tu vorbesti de dreptate ??? Tu urmaasa unui ex-procuror comunist ce a vindut resurse pentru Autostrada rusinii??? Sa-ti fie rusine !!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.03.2023 – Cami a primit a doua sansa. Intra pe spalarea banilor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva