PENTRU LULUTA PREZUMTIA DE NEVINOVATIE E UN LUX – Laura Kovesi nu inventariaza criticile inculpatilor, ci doar opiniile oamenilor cinstiti: “Noi suntem DNA si continuam sa ne facem treaba... Pentru noi cel mai important este feedbackul pe care il primim de la oamenii cinstiti. Treaba noastra nu este sa ne uitam la ce zic inculpatii”. Kovesi si-a linistit partenerii europeni: “Nu exista un dosar Ponta-Ghita-Blair la DNA”
Pentru sefa Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, nu conteaza prezumtia de nevinovatie a unei persoane cercetate de procurori, din moment ce inculpatii din dosare trec la categoria “vinovati” atunci cand isi exprima pozitia fata de activitatea institutiei pe care o pastoreste. Asta desi nu au fost condamnati definitiv de catre o instanta! Din afirmatiile pe care Laura Kovesi le-a facut in cadrul interviului acordat postului public de televiziune, TVR, luni seara, 27 septembrie 2016, se desprinde ideea ca pentru sefa DNA o persoana cercetata penal este totuna cu o persoana vinovata, din moment ce “nu se uita la ce zic inculpatii”, ci doar la “feedbackul pe care il primesc de la oamenii cinstiti din Romania”. Cu alte cuvinte, la fel cum pentru ministresa Justitie, Raluca Pruna, drepturile omului sunt un lux teoretic, la fel si pentru sefa DNA, Laura Kovesi, prezumtia de nevinovatie reprezinta un lux de care prea putine persoane cercetate beneficiaza.
Laura Kovesi: “Noi suntem DNA si continuam sa ne facem treaba”
Afirmatiile sunt facute de Kovesi in contextul in care a fost intrebata de moderatoarea emisunii cum reactioneaza la atacurile care se fac asupra institutiei: “Noi suntem DNA si continuam sa ne facem treaba”, a precizat Kovesi. Sefa DNA a mai punctat faptul ca niciun procuror din Directia Anticoruptie nu se mai lasa impresionat de atacurile facute de persoanele pe care le cerceteaza, semnaland ca s-a ajuns in situatia de a fi platite companii private pentru a intimida si hartuii procurorii DNA:
“Sunt obisnuita, si colegii sunt obisnuiti, v-am zis ca nu ne mai impresionam de atacurile persoanelor pe care le cercetam, insa am observat o schimbare, daca vreti, a modului in care se face acest lucru. Pana acum eram obisnuiti sa fim atacati prin declaratii publice, la diverse emisiuni, prin postari pe Facebook, prin diverse afirmatii denigratoare, unele minicinoase in spatiul public. Mai nou, vad ca se angajeaza firme, companii private care sunt platite cu bani multi sa vina sa intimideze si sa hartuiasca procurorii din DNA. Ma refer si la dosarul 'Black Cube'. Este o abordare noua pentru Romania. Nu ne mai ajunge sa atacam tot timpul procurorii din Romania, sunt prea rezistenti, haideti sa angajam firme si sa ii hartuim si sa ii intimidam".
In context, fiind intrebata ce efect a avut asupra sa scandalul “Black Cube”, daca a intimidat-o sau a motivat-o, Laura Kovesi a raspuns: “Nu cred ca par un om intimidat. Nu cred ca s-a intimidat nimeni din DNA. Colegii si-au continuat anchetele. Eu spun ca in ultima perioada de timp ne-am indeplinit rolul constitutional. Sunt in DNA procurori curajosi, sunt procurori activi, sunt procurori profesionisti, chiar daca suntem supusi unor atacuri, noi rezistam. Pentru ca noi suntem DNA si continuam sa ne facem treaba. Si pentru noi cel mai important este feedbackul pe care il primim de la oamenii cinstiti din Romania. Treaba noastra nu este sa ne uitam la ce zic inculpatii, decat atunci cand dau declaratii in dosar si suntem obligati sa verficam fiecare afirmatie pe care o fac. Ce spun ei in spatiul public nu este treaba noastra".
Intrerupta de prezentatoare pentru a fi intrebata cum primeste feedbackul din partea oamenilor cinstiti, Kovesi a raspuns: “In diferse feluri. Cele mai multe le primim prin sesizari care vin pe adresa institutiei. Avem un site unde cetatenii pot depune reclamatii sau plangeri sau sesizari si de foarte multe ori oamenii ne trimit mesaje de incurajare, de felicitare, de sustinere. Este foarte simplu".
Kovesi: "In acest an am trimis in judecata opt sute de persoane, sase sute sunt deja condamnate definitiv"
Laura Codruta Kovesi a vorbit in cadrul interviului acordat postului public de televiziune si despre dosarul Liei Olguta Vasilescu, unde Tribunalul Bucuresti a decis anularea unor probe din rechizitoriu, afirmand ca solutia este data in camera preliminara, neexistand inca o hotarare judecatoreasca privitoare la vinovatia sau nevinovatia persoanelor inculpate. Sefa DNA si-a continuat afirmatiile referitoare la cazul primarului Craiovei, facand un bilant al activitatii Directiei pe anul 2016 in care mentiona ca procurorii anticoruptie au trimis in judecata 800, dintre care 600 au fost deja condamnate definitiv. Despre achitari, Kovesi sustine ca “se mentin la acelasi nivel”:
"Ca dosarele sunt subtiri, groase, mari, mici trebuie sa fie decis de catre judecator. Cel care judeca un dosar e singurul in masura sa ne spuna daca sunt probe solide in acest caz. In acest caz vorbim despre un dosar in care, pe langa Olguta Vasilescu, sunt implicate si alte persoane. E un dosar care se afla pe masa judecatorului, in camera preliminara, nu s-a dat nicio hotarare judecatoreasca privind vinovatia sau nevinovatia. O sa vedem cum motiveaza judecatorul si o sa ne conformam. In acest an am trimis in judecata 800 de persoane, 800 sunt deja condamnate definitiv, parte dintre ele in dosare intocmite in anii trecuti. Procentul de achitari se mentine la acelasi nivel. Am auzit povesti ca dosarul e subtire, ca nu e fapta, ca e dosar politic si, ulterior, am obtinut hotarari judecatoresti de condamnare".
Laura Kovesi: “Nu exista un dosar Ponta-Ghita-Blair in DNA. Anchetam un om de afaceri si un fost lider politic”
Tot in cadrul interviului acordat postului public, sefa DNA a tinut sa mentioneaza ca in Directia Nationala Anticoruptie nu exista dosarul “Ponta-Ghita-Blair”, ci doar un dosar in care este cercetat un afacerist si un fost lider politic. Mentiunea vine astfel sa clarifice ca DNA nu il cerceteaza pe fostul premier britanic Tony Blair, acest lucru dorindu-se a fi foarte clar, din moment ce Laura Kovesi a repetat de trei ori acest lucru: “Nu exista un dosar Ponta-Ghita-Blair in DNA. Exista un dosar in care cercetam un om de afaceri si un fost presedinte de partid. Ancheta este in plina desfasurare. Se administreaza probe. (…) Rolul nostru ca procuror DNA este sa facem investigatii pentru fapte de coruptie. In acest dosar sunt fapte de coruptie de competenta DNA”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Lulu 27 September 2016 14:38 +7
# Edelweiss 27 September 2016 15:31 +5
# DODI 27 September 2016 16:37 +8
# anca 28 September 2016 18:15 +1
# Edelweiss 27 September 2016 15:20 +7
# pelin 27 September 2016 15:20 +11
# Edelweiss 27 September 2016 15:21 +3
# Edelweiss 27 September 2016 15:23 +2
# Vladimarrr...!!! 27 September 2016 15:45 +3
# profesionalism 27 September 2016 16:01 +4
# N-ai ssă vezi 28 September 2016 09:19 +3
# Buza de iepure 27 September 2016 16:22 +5
# BARBATEI 28 September 2016 15:33 +1