Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

DUPA POFTA PORTOCALEI DE ORADEA – Curtea de Apel Oradea l-a condamnat definitiv la 3 ani si 4 luni de inchisoare pe politistul Adrian Bota din Satu Mare. Condamnarea vine in pofida inregistrarilor si dezvaluirilor martorului care a recunoscut ca a fost santajat de procurorul Cristian Ardelean de la DNA Oradea: "Ardelean mi-a spus ca a convins completul de judecata... Mi-a spus 'i'm sorry, imi pare rau'... Mi-a dat o coala A4, unde mi-a cerut sa scriu la dictare" (Minuta)

Vineri, 6 iulie 2018 16:15 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Judecatorii de la Sectia penala a Curtii de Apel Oradea l-au condamnat vineri, 6 iulie 2018, pe ofiterul de politie Adrian Bota (foto stanga) din Satu Mare la 3 ani si 4 luni de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani. Condamnarea lui Adrian Bota la o pedeapsa cu executare vine dupa ce in spatiul public au aparut informatii, confirmate apoi de Nicolae Csorsz (foto dreapta), potrivit carora acesta din urma a fost santajat si instigat de procurorul de caz Cristian Ardelean (foto centru) de la DNA Oradea, zis si "Portocala de la Oradea" sa formuleze declaratii minicinoase, dar si sa ticluiasca probe incriminatorii, totul cu scopul condamnarii lui Bota.


Nicolae Csorsz: "Domnul Ardelean mi-a spus ca a convins completul de judecata... Am fost constrans de Costi Condor, ca daca nu fac ce trebuie si nu spun ce trebuie, voi ajunge la padure... cu un glont in cap"

Marturiile lui Nicolae Csorsz au facut facute cu o zi inainte de condamnarea dispusa de Curtea de Apel Oradea. Mai exact, in data de 5 iulie 2018, in cadrul emisiunii Editie de Seara de la postul Romania TV, realizata si prezentata de jurnalistul Victor Ciutacu, au intrat in direct atat Nicolae Csrosz, cat si politistul Adrian Bota. Dar mai mult decat atat, aceleasi marturii au fost facute de Csorsz chiar si in fata Curtii de Apel Oradea, unde a dezvaluit presiunile la care a fost supus de procurorul Cristian Ardelean, oferind si inregistrari care dovedeau coniventa cu DNA pentru infundarea lui Bota. (Click aici pentru a citi)

Cu acest prilej, Nicolae Csorsz a marturisit ca exista nu mai putin de 15 ore de inregistrari din care reiese ca procurorul Ardelean s-a oferit sa ii plateasca transportul si toate cheltuielile pentru ca acesta sa vina la Oradea pentru a formula declaratii mincinoase impotriva lui Adrian Bota, astfel inca politistul "sa fie condamnat definitiv si sa primeasca o condamnare intre 7 si 8 ani de zile cu executare", a afirmat Csorsz in cadrul emisiunii Editie de Seara de la RTV.

In acest sens, Csorsz a sustinut ca "Portocala de Oradea" l-a amenintat ca daca nu va scrie ce i se spune i se vor deschide noi dosare penale, aflandu-se in termen de incercare. "Sunteti in termenul de incercare, nu va ganditi ca puteti sa primiti diferite acuzatii si vi se intrerupe termenul de incercare? Daca pana maine la ora 10 nu va prezentati la DNA-Serviciul Teritorial Oradea trimitem mascatii dupa dumneavoastra", ar fi spus procurorul Ardelean, potrivit lui Csorsz.

Mai mult, cel de-al doilea denuntator din dosarul, Costi Condor, i-ar fi transmis lui Csorsz ca daca nu face ce i se spune, va ajunge "la padure...cu un glont in cap"

La randul sau, Adrian Bota, politistul acum condamnat definitiv de Curtea de Apel Oradea, a subliniat ca procurorul DNA Oradea Cristian Ardelean a folosit in dosarul sau doi denuntatori, respectiv Nicolae Csrosz si Costi Condor. Halucinant, Ardelean ar fi corespondat chiar si prin e-mail cu Crsorsz, caruia i-ar fi trimis denunturi intr-o forma, pentru ca apoi Csorsz sa trimita in apoi, tot pe e-mail forma finala a denuntului.

Fata de aceste declaratii, apreciem ca Inspectia Judiciara ar trebui sa dispuna un control pentru a vedea daca acuzatiile aduse de Adrian Bota si Nicoale Csrosz la adresa procurorului Cristian Ardelean de la DNA Oradea se confirma. Iar daca in urma verificarilor se doveste ca Ardelean face dosare pe langa lege, se impune excluderea acestuia din magistratura, pentru a se evita ca si alte persoane sa sufere din cauza unor mizerii facute chiar in sediul DNA Oradea.

Iata minuta deciziei definitive pronunta de Curtea de Apel Oradea in dosarul nr. 1043/83/2015:

"Solutia pe scurt: In baza art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedura penala, Admite apelurile declarate de Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea si de inculpatul Bota Adrian impotriva sentintei penale nr. 138 din data de 25 octombrie 2017 pronun?ata de Tribunalul Satu Mare, pe care o desfiinteaza in parte, in sensul ca: 1. Descontopeste pedeapsa rezultanta de 4 ani si 6 luni inchisoare aplicata inculpatului Bota Adrian de catre instanta de fond, in pedepsele componente de: - 4 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 al.1 lit. a teza a II-a, b si c Cod penal din 1969 pe o perioada de 5 ani, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata prevazuta de art. 254 alin. 2 Cod penal din 1969 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal din 1969, cu referire la art. 6 si 7 lit. c din Legea nr. 78/2000 si cu aplicarea art. 5 Cod penal. - 3 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, b si c Cod penal din 1969 pe o perioada de 4 ani, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata prevazuta de art. 257 alin. 1 Cod penal 1969 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal 1969, cu referire la art. 6 si 7 lit. c din Legea nr. 78/2000 si cu aplicarea art. 5 Cod penal. - 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani prevazuta de art. 29 alin. 1 din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 5 Cod penal. - 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani prevazuta de art. 29 alin. 1 din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 5 Cod penal. - sporul de 6 luni inchisoare.

Retine ca temei al condamnarii inculpatului Bota Adrian pentru infractiunea de luare de mita, incadrarea juridica prevazuta de art. 254 alin. 1, 2 Cod penal din 1969 cu aplicarea 7 alineat 1 din Legea nr. 78/2000 (forma in vigoare anterior datei de 01.02.2014) si cu aplicarea art. 5 Cod penal, inlaturand dispozitiile art. 41 alin. 2 Cod penal 1969 referitoare la forma continuata. Reduce de la 4 ani inchisoare la 3 ani inchisoare pedeapsa stabilita pentru aceasta infractiune, mentinand pedeapsa complementara aplicata de instanta de fond. Retine ca temei al condamnarii inculpatului Bota Adrian pentru infractiunea de trafic de influenta in forma continuata, incadrarea juridica prevazuta de art. 257 alin. 1 Cod penal 1969 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal 1969, cu referire la art. 7 alineat 3 din Legea nr. 78/2000 (forma in vigoare anterior datei de 01.02.2014) si cu aplicarea art. 5 Cod penal. Reduce de la 3 ani inchisoare la 2 ani inchisoare pedeapsa stabilita pentru aceasta infractiune, mentinand pedeapsa complementara aplicata de instanta de fond.

In baza art. 34 lit. b - art. 33 lit. a Cod penal din 1969 recontopeste pedepsele de mai sus (3 ani inchisoare, 2 ani inchisoare, 3 ani inchisoare si 3 ani inchisoare), aplicate inculpatului in pedeapsa cea mai grea, de 3 ani inchisoare, la care adauga un spor de 4 luni inchisoare (reducand sporul de 6 luni stabilit de instanta de fond), urmand ca inculpatul Bota Adrian sa execute pedeapsa rezultanta de: - 3 ani si 4 luni inchisoare, in regim privativ de libertate si interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a, b si c (cu referire la calitatea de politist) Cod penal, pe o perioada de 5 ani, cu titlu de pedeapsa complementara si interzicerea exercitarii acelorasi drepturi cu titlu de pedeapsa accesorie.

Reformeaza dispozitia instantei de fond cu privire la deducerea masurilor preventive, in sensul ca deduce din pedeapsa rezultanta aplicata inculpatului Bota Adrian durata retinerii, arestarii preventive si arestului la domiciliu din data de 22.04.2015 pana la data de 22.06.2015 inclusiv si din data de 18.12.2015 pana la data de 12.05.2016 inclusiv. 2. Deduce din pedeapsa rezultanta aplicata inculpatului Nagy Vasile, durata retinerii de 24 de ore din data de 08.04.2015.

3. Reformeaza dispozitiile instantei de fond cu privire la confiscarea speciala, exclusiv in sensul ca retine ca temei al confiscarii speciale dispozitiile art 19 din Legea nr 78/2000 (forma in vigoare anterior datei de 01.02.2014). Mentine in rest toate celelalte dispozitii ale sentintei apelate care nu contravin prezentei decizii. In baza art. 272 Cod de procedura penala, dispune plata din fondurile Ministerului Justitiei catre Baroul Bihor a sumei de 360 lei cu titlu de onorariu avocat din oficiu Salagian Alexandra, conform delegatiei pentru asistenta judiciara obligatorie nr. 753 din 2018. I temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare in apel raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica azi, 06.07.2018.

Document: Hotarare 351/2018 06.07.2018"

Iata marturia cutremuratoare a martorului Nicolae Csorsz, care a devolatat in emisiunea lui Victor Ciutacu maniera in care a fost santajat si constrans de procurorul DNA Cristian Ardelean sa faca declaratii mincionase impotriva politistul Adrian Bota:

"Pe 4 februarie 2018 am fost dus de Costi Condor la DNA Oradea unde am facut o cerere scrisa dictata de domnul procuror in care am aratat ca cer sa fie audiat in speta domnului Bota si sa dau o declaratie mincinoasa pentru niste lucruri pe care le-am auzit de la Sim Leonard, Costi Condor. Si eu trebuiau sa cunoscut acele informatii pe care le-am primit de la Nagy Vasile... Ca mie Nagy Vasile mi-ar fi povestit ca ar fi luat un imprumut de la domnul Bota si la ultimul termen cand a trebuit sa ii restituie suma, domnul Bota nu a fost de gasit si pana la urma a ramas si cu garantia imprumutului si cu banii. Asa ceva am scris in cererea pe care am formulat-o la DNA la dictarea domnului procuror Ardelean. Dar de fapt, eu aceasta informatie am auzit-o prima data de la domnul Sim Leonard, apoi de la Costi Condor. Nu de la domnul Nagy. Atunci domnul Ardelean mi-a spus ca a convins completul de judecata ca pana in forma prezenta domnul Bota Adrian va primi 6 ani de puscarie cu executare, dar daca eu fac aceasta cerere si ma duc si mint in fata instantei, va convinge completul de judecata sa primeasca intre 7 si 8 ani cu executare.

In 2015, februarie, am fost diagnosticat cu o formatiune tumorala de dimensiuni mari, eram suparat, atunci am fost contactat de domnul Sim Leonard, care mi-a cerut ca sa ii dau niste documente dintr-un dosar in care am fost eu condamnat pentru ca ei vor sa il execute pe politistul Bota. Eu am spus ca nu ma intereseaza, treaba lor, ei sa faca ce doresc. Apoi, m-a sunat Costi Condor, la fel, ca sa ii dau acele documente, dosarul, la fel i-am spus ca nu intereseaza. Dupa 2 minute de la discutia cu Costi Condor am fost sunat de domnul procuror Cristian Ardelean, care a inceput sa strige cu mine si mi-a spus: 'Sunteti in termenul de incercare, nu va ganditi ca puteti sa primiti diferite acuzatii si vi se intrerupe termenul de incercare? Daca pana maine la ora 10 nu va prezentati la DNA-Serviciul Teritorial Oradea trimitem mascatii dupa dumneavoastra' pe urma i-am explicat ca nu am posibilitate, mi-a dat de inteles ca ma va lua Costi Condor care ma va suna ulterior si ma va duce la ST Oradea, unde iarasi au inceput presiunile, amenintarile, santajele. In drum spre DNA am fost constrans de Costi Condor, ca daca nu fac ce trebuie si nu spun ce trebuie, voi ajunge la padure... cu un glont in cap ceva. Domnul procuror cu sechestrele, cu termenele de incercare si la sfarsit mi-a facut o oferta ca daca sunt dispus si formulez niste denunturi, atunci ma va ajuta sa imi redeschida dosarul si imi va da niste stenograme din care rezulta ca sunt nevinovat si am fost condamnat nevinovat. Fapt ce s-a si intamplat, dupa formularea denunturilor mi-a dat si stenogramele. Asta a fost promisiune, dar nu s-a redeschis. In 4 februarie cand am fost la DNA dus de Costi Condor, mi-a spus procurorul 'i'm sorry, imi pare rau, dar nu am ce face, nu iti formulez cerere de revizuire'. Domnul procuror, dar a fost intelegere. A zis ca este parerea lui ca sunt nevinovat, dar institutia are alta parere. Dupa aceea, dansul mi-a dat o coala A4, unde mi-a cerut sa scriu la dictare acea cerere ca ma voi prezenta in instanta sa mint."

Iata stenograma unei convorbiri purtate de Nicolae Csorsz cu procurorul DNA Cristian Ardelean:

NICOLAE CSORSZ - Alo?
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN- Alo!Buna ziua!
NICOLAE CSORSZ: Buna ziua!
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN - Domnule Csorsz, procurorul Ardelean sunt. Domnule Csorsz o sa puteti merge luni? Cum va simtiti?
NICOLAE CSORSZ: Da, ma duc luni. Eu nu de luni...marti, nu?
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN: Sau marti e...? Nu mai stiu...Da, ca acum, saptamana asta a fost. Daca veniti dumneavoastra si mai vin si ceilalti martori, cauza e gata si de-aia, atunci sa ii spun colegului sa se pregateasca pentru concluzii ca nu...Se termina daca vine toata lumea. Iar cu cheltuiala, ca spuneati ca cine asta...Exista prevedere expresa in Codul de Procedura. Deci dumneavoastra, cand veniti, puteti face o cerere sa o depuneti la dosar, in care spuneti ca doriti contravaloarea, atasati un bon de benzina, citatia si puneti..faceti un calcul...cati kilometri sunt de la Oradea la Satu Mare? 150...Si puneti bonul de benzina, in functie de cat costa benzina, asa se face decontarea.
TC 1.02 - NICOLAE CSORSZ: Am inteles...
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN- Ca si eu am fost audiat ca martor..Am fost si eu la Bucuresti martor, am facut o cerere, am trimis-o prin posta si mi s-a decontat. Asa se intampla tot timpul. Si la faza de urmarire penala un martor are dreptul la decontare. Aici cu atat mai mult.
NICOLAE CSORSZ: Am inteles. Dar se vireaza in cont si eu conturile le am blocate. Am vorbit cu Costi si a zis ca-mi baga el...
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN: Aaa...Dar de ce le aveti blocate?
NICOLAE CSORSZ: Dar de ce...? Cu sechestre...
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN: Ah, am inteles
NICOLAE CSORSZ: De 3 ani...2 ani.. V-am spus atunci ca mi s-au blocat toate conturile, nu pot face nimic, intelegeti? Am vorbit cu Costi, chiar acum jumatate de ora, a zis ca stie ca am o situatie...Eu nu i-am zis nimic...El s-a oferit sa suporte cheltuielile
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN: Da, da, da...
NICOLAE CSORSZ: Deci luni o sa fac niste analize, niste investigatii, am niste probleme nefrologice si pe la 13-14 termin. Il sun si a zis ca vine si-mi pune si vine cineva care conduce pana acolo si ma aduce inapoi.
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN: Da, ca n-ar fi indicat, va dati seama, Bota..asta ma urmareste si pe mine, dar pe dumneavoastra.
NICOLAE CSORSZ: Mi-a spus Costi ca va urmareste...
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN: Ce sa facem, asta e. Asta am ajuns in tara asta, sa fim urmariti de hoti. Ce sa mai... Bine atunci...
NICOLAE CSORSZ: Nu vin inainte pana la dumneavoastra sa mai vorbim sau direct acolo?
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN: Nu, eventual dupa, ca iar o sa auda ca ati fost pe aici si o sa zica ca eu v-am (neinteligibil). Nu cunoasteti? Si-asa o sa se ia de dumneavoastra in instanta. Sa va pregatiti, ca asta-i stilul. Asa face cu toata lumea. Inclusiv pe mine, in sedinta, m-a acuzat de tot felul de lucruri, ca mi-a facut plangere penala, ca are nu stiu ce documente. asta este omul.
NICOLAE CSORSZ: Am inteles.
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN: No, bine..Va doresc multa sanatate! La revedere!
NICOLAE CSORSZ: Sanatate! La revedere!

Iata marturiile lui Nicolae Csorsz si Adrian Bota:


Accesari:5530

Comentarii

# Xenia date 6 iulie 2018 16:36 +7

Aşa ne vom scălda la nesfârşit în mizeria abuzurilor şi ilegalităților justiției FALSE. În această țară NU EXiSTĂ DREPTATE ŞI LEGE NICI DEMOCRAȚIE ŞI STAT DE DREPT şi din păcate NU MAI EXISTĂ NICI O IEŞIRE DECÂT PRIN:1) Revoluție 2)Război 3)sau dacă NE VA TREZI VRANCEA... absolut orice speranță e moartă si discuțiile sunt total inutile întrucât NU EXISTĂ VOINȚĂ ŞI ACȚIUNE CORECTĂ ŞI RAȚIONALĂ... în rest e doar bla,bla,bla fără rost :cry:

# D-le TOADER! Nu vedeți că absolut TOATĂ JUSTIȚIA E ILEGALĂ? date 7 iulie 2018 13:01 0

Ministrul Justiției, președintii celor două camere ale Parlamentului şi CSM, trebuie să ia act si MĂSURI URGENTE :eek: despre faptul că zeci de mii de români au fost condamnați, arestați preventiv sau judecați de instanțe, fiind acuzați pe baza de 《《《probe obținute abuziv, ilegal ,în secret sau false 》》》pe deasupra cel puțin dosarele ultimilor 13ani ar trebui anulate prin OUG datorită FACTORILOR MULTIPLI ILEGALI, ANTICONSTITUȚIONALI sau care ÎNCALCĂ NORME CEDO SI DREPTURILE LA APĂRARE. Existența Procurori+judecători+avocați colaboratori SRI; Protocoale secrete ilegale; Interceptările SRI ilegale; imixtiunea SRI ca organ de cercetare si urmărire penală...până la influențarea deciziei judecătorului; LISTA E FOARTE LUNGĂ ŞI NECESITĂ MĂSURI URGENTE, nu mai este nimic SĂ DEZBAȚI ŞI SĂ NEGOCIEZI ILEGALITAȚILE cu mafia din JUSTIȚIA ILEGALĂ :eek: REFORMA RADICALĂ DIN TEMELII

# Liviu date 6 iulie 2018 20:20 0

Cei răspunzători pentru această mârșăvie judiciară nu cred că vor fi trasi la răspundere penală în această viață. Când justiția nu funcționează și oamenii condamnați pentru fapte inventate de către organele judiciare vor ajunge la soluții radicale, adică își vor face singuri dreptate. Cuvintele dreptate, justiție este o nebunie pentru cei care mai cred în așa ceva.

# Viorel date 7 iulie 2018 01:01 0

SINISTRUUUUUUU!

# un mizantrop date 7 iulie 2018 01:27 0

Eu zic, dupa cele doua sentinte aiuritoare (Bota si Nita) ca avem suficiente motive sa cerem justitie europeana. Asa cum nu avem voie sa ignoram Directivele UE si un judecator trebuie sa tina cont si de dreptul european, atunci cand judeca, dar, mai ales tinand cont de atitudine "garantului Constitutiei" si dezvaluirile protocoalelor, in fapt, nu avem justitie. Cand Constitutia este pusa la indoiala chiar de garant si justitia este dovedita ca sarcina securista, fiind noi cetateni UE, asta ar trebui sa facem, cereri de stramutari la Curtea Europeana de Justitie, pentru ca dupa atatea achitari pe fapta nu exista, ne trezim cu aberatia condamnarii la inchisoare pe evidenta lipsa de probe, sau, mai grav pe fabricari de probe, dovedite. Bine ca ies feudalii in strada sa ceara executii publice! Si inapoiatii astia, veniti din negura evului mediu, se vor "esenta democratiei" si "elita intelectuala", dovedindu-se, in fapt, doar slugile securistilor, la fel ca si "magistratii" orbi si surzi

# Cristian date 7 iulie 2018 17:53 0

Din pacate foarte multi comenteaza in necunostinta de cauza , fara sa stie ca acel martor sinistru cu nume predestinat Csorsz ( adica ,, afura " tradus din maghiara ) , a fost complicele acestui comisar , trimis la randul lui in judecata si condamnat pentru fapte de coruptie . Platit de aceasta data de fostul comisar sa faca scandal in presa si televiziuni dupa modelul portocala . Instanta l-a condamnat in cazul de fata cu mare indulgenta in baza unui rechizitoriu din care reiese ca acest politist corupt a luat spagi ce depasesc 200.000 euro . Totodata infractorul Bota a mai fost cercetat si condamnat dealungul anilor pentru coruptie , santaj , camatarie. Oameni buni , acest gunoi a nenorocit familii inclusiv rude , oameni de afaceri chiar si colegi de serviciu . Este si a fost un rebut al societatii . Asa ca toti cei care au fost santajati si inselati de acest gunoi ii doresc La Multi Ani ... IN PUSCARIE !

# geoge ghica date 8 iulie 2018 13:19 0

Procurori criminali.Sunt mai abuzivi decit tortionarul Visinescu.Cu siguranta vor plati.

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Va fi numita suspecta Laura Kovesi sefa Parchetului European, in pofida dosarului de mita in care este urmarita penal?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 19.02.2019 – Kovesi fuge de dosar ca dracu' de tamaie. Misterul din denuntul Elenei Udrea

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER