7 august 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LA MULTI ANI, DNA! – Laura Kovesi a incasat o lovitura devastatoare, fix de “ziua DNA”. Inalta Curte a achitat 29 de inculpati trimisi in judecata pentru abuz in serviciu intr-un dosar marca DNA. Dosarul a fost deschis in 2015 si avea la baza un contract de inchiriere din 1997. In timpul procesului trei inculpati au murit de inima rea. Solutia a fost pronuntata de fostul subaltern al lui Kovesi, judecatorul Dan Marius Foitos, impreuna cu Rodica Aida Popa si Ionut Matei (Minuta)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

23 februarie 2017 19:01
Vizualizari: 27249

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus achitarea a 29 de inculpati trimisi in judecata de procurorii DNA, in anul 2015, intr-un dosar de abuz in serviciu, marturie mincinoasa, fals material in inscrisuri oficiale si fals intelectual. Hotararea a fost luata de judecatorii Dan Marius Foitos, Rodica Aida Popa si Ionut Matei in dosarul nr. 2528/1/2015, care privea pretinse infractiuni de coruptie savarsite ca urmare a incheierii unui contract in 1997 intre Consiliul local al municipiului Pacsani si societatea comerciala Agrocomplex Lunca Pascani SA.

Solutia judecatorilor supremi Dan Marius Foitos, Rodica Aida Popa si Ionut Matei a fost luata in unanimitate, fiind necesar sa precizam ca in ultimul termen al judecatii acestia au schimbat incadrarea juridica a faptei de abuz in serviciu in participatie improprie la abuz in serviciu. Hotararea de achitare a fost dispusa de judecatorii supremi in baza art. 16 lit. b) teza I din Codul de procedura penala, respectiv “fapta nu este prevazuta de legea penala”. Solutia luata de completul prezidat de Dan Marius Foitos (foto alaturi de Laura Kovesi) - fost procuror subaltern al Laurei Kovesi pe vremea cand aceasta ocupa functia de Procuror General al Romaniei – nu este una definitiva, ea putand fi atacata cu apel. Achitarea a venit fix cu o zi inainte de “Ziua DNA” (asa cum Laura Kovesi a numit-o, cand are loc prezentarea Bilantui DNA in care sefa anticoruptilor se impauneaza cu “victimele” sale.


Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie a achitat 29 de inculpati, dintre care doi au decedat in timpul procesului. Este vorba despre fostul primar al municipiului Pascani Neculai Ratoi si Constantin Cojocaru, consilier in carul Primariei. A fost achitata si societatea comerciala in sarcina careia DNA instituise sechestru, dar si senatorul Florin Constantinescu.

Iata lista persoanelor achitate de ICCJ: Nina Agache, Nicolae Apostol, Iulia Baba, Mihai Bodoasca, Irina Bucovan, Elena Casandra, Liliana Centea, Constantin Cojocaru, Florin Constantinescu, Dumitru Damian, Eronim-Eduard Dumea, Georgeta Hutanu, Ioan Ionita, Cristina Lungu, Zina Moraru, Dumitru Pantazi, Ioan Pavaluca, Vasile Plesca, Elena-Silvia Postolachi, Vasile Prisacaru, Neculai Ratoi, Danut Raut, Leonard Rusu, Constantin Simion, Daniel Sirbu, Dorina Sofian, Ionela-Laura Tabarcea, Viorel Toma si persoana juridica SC Agrocomplex Lunca Pascani SA.

In timpul procesului, pe langa Neculai Ratoi si Constantin Cojocaru a mai decedat un alt inculpat, respectiv Costinel Vinga (trimis in judecata de DNA pentru marturie mincinoasa), astfel ca Inalta Curte a decis sa inceteaza procesul penala fata de acesta.

Cea mai grea pedeapsa din dosar a fost aplicata fostului secretar al Consiliului Local Pascani Mircea Zuzan, de 3 ani inchisoare cu suspendare sub supraveghere pentru pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, savarsirea infractiunii de participatie improprie la abuz in serviciu, savarsirea infractiunii de instigare la fals material in inscrisuri oficiale). Dintre zecile de inculpati trimisi in judecata de DNA a mai fost condamnat, alaturi de Mircea Zuzan, si Nicoleta Negulescu, fost consilier in cadrul Serviciului Administratiei Publice din Primaria Pascani, care a primit un an inchisoare cu suspendare sub supraveghere pentru savarsirea infractiunii continuate de instigare la fals material in inscrisuri oficiale.

Dosarul in care s-a dispus achitarea a nu mai putin de 29 de persoane viza un contract incheiat intre Consiliul local al municipiului Pacsani si societatea comerciala Agrocomplex Lunca Pascani SA privitor la inchirierea unui teren de 60 de hectare din zona barajului Siret. In cadrul acestui contract, conform DNA, au fost inregistrate datorii de 15.000 lei si penalitati contractuale in valoare de 947.950 lei catre Consiliul Local al Municipiului Pascani, datorii care mai tarziu au fost sterse de Serviciul Finante Publice Locale Pascani. Hotararea a fost schimbata insa printr-o alta decizie a Consiliului, dar nu a fost pusa in executare, astfel ca s-ar fi ajuns in situatia ca SC „Agrocomplex Lunca Pascani” SA sa datoreze bugetului local suma de 2.045.950 lei (echivalentul sumei de 481.887,56 euro), din care suma de 15.000 lei constituie chiria restanta iar, suma de 2.030.950 lei constituita din penalitati de intarziere) reprezentand, pe de o parte, paguba suferita de Consiliul Local al Municipiului Pascani, si, pe de alta parte, folosul obtinut de SC „Agrocomplex Lunca Pascani” SA.

*Cititi aici minuta ICCJ din dosarul nr. 2528/1/2015

*Cititi aici comunicatul DNA de trimitere in judecata

Comentarii

# Carcotas date 23 februarie 2017 19:15 +20

Domnul Matei cred ca sufera cel mai tare: o vreme uitase ca in cod exista si solutia de achitare!

# IOHAN date 23 februarie 2017 20:35 +10

..pareea mea ca sri-ul s-a cam retras in cazarma,a inceput sa critice dna-ul si deontologul basist-securist ,tapalaga....au inceput sa-si scoata ochii corbii,delatorii din timpul lui train basescu si decebal traian remes trebuie sa moara,progresul si consolidarea unei societati abjecte avand la baza scoala securist basista a distrus speranta in justitie si in statul de drept,rusine ambasadorilor (asasini economici)care ani dea randul au sustinut aceste obiecte infecte de mobilier uman ....!

# Legiuitorul nelegiuit date 23 februarie 2017 22:37 -4

Consecintele deciziei CCR...de la un debit de 15 000 lei catre o societate anunge sa achite 500 000 euro :lol:bun primar...dar daca a incalcat doar atributiile de serviciu na....lasa gaura la buget ca o achita prostii

# unul din lumea cea mare date 23 februarie 2017 23:30 +2

pai nu era cam normal!!!!!!din moment ce dna a cam ajuns ALIBABA SI CEI 40 DE HOTI SI ASTA CU RATA/N GURA A AJUNS SA STEA IN BIROUL MARELUI PATRIOT MARESALUL ANTONESCU(pentru cei ce stiu ceva ,,istorii,, sau istorie

# Andy date 24 februarie 2017 08:19 +6

In 2004 cand s-a dat startul pentru crearea sistemului in forma pe care o vedem astazi au inceput prin a lasa totul din mana. Astfel, au aparut mugurii de portocale. Mugurii au fost cu ,,grija'' selectati si li s-a facut loc sa urce treapta cu treapta. Unii ,,mai norocosi'' au sarit treptele pana aproape de varf. Cu trecerea timpului mugurii s-au transformat in portocale si au inceput sa se manifeste in toate domeniile. Astfel lumea descopera ,,socata'' zi de zi astfel de portocale. In primarii, in invatamant la toate nivelurile (inclusiv la gradinite), in spitale unde portocalele ,,sefi de sectii'' calaresc (la propiru si la figurat) subalternele ,,doctorite si asistente'' (evident ca unora le si place), in directiile deconcentrate ale ,,statului'' etc. Acum pe bune, credeti ca sistemul, in forma in care a ajuns, n-ar fi putut oricand sa-l execute pe Dragnea? Bineinteles ca ar fi putut. Doar l-au executat pe Nastase in perioada cand sistemul era inca in formare. Dar uite ...

# Andy date 24 februarie 2017 08:21 +1

... l-au facut ,,eroul'' stangii prin condamnarea cu referendumul ca apoi sa-l ,,tina-n sah'' cu foarte grava acuzatie de ,,instigare la abuz in serviciu''. O fi sau n-o fi omul sistemului, ce ziceti? Evident ca daca sistemul vroia sa-l elimine ar fi gasit doua portocale, asa mai coapte. Una care sa-i faca dosarul, pe bune, pentru fapte mai ,,serioase'' (de care sigur, sigur, sistemul are conostinta) si alta care sa-l condamne. Dar se vede treaba ca au planuri mari cu ,,liderul stangii''. Doar trebuie sa guverneze pentru ca deaia au ,,castigat alegerile''. Trebuie sa guverneze sistemul cu guvernul de ,,stanga'' asa cum ii sade bine unei democratii consolidate sub egida ,,statului de drept(i). In timp ce Dragnea & Co vor fi folositi pentru circul aferent.

# perversu Joiannis date 24 februarie 2017 12:21 +1

Ce politichie înaltă! Deci perversul de Joiannis a ieșit la miting neaprobat că are planuri mari cu „eroul” stîngii. Pervers peste poate cel președinte de a tot tras de procesul cu cea casă cînd ar fi găsit 2 „portocale, asa mai coapte” să-și ia casa îndărăt :P

# romanul date 24 februarie 2017 08:30 0

Oare cati oameni are asta cu caracter de caine pe suflet? :-x

# Mosu date 25 februarie 2017 10:33 0

O fituica prafuita din urbea de pe Siret care se pretinde presa, timp de 2 ani, a publicat cel putin un material pe zi in care ataca in mod violent grupul de acuzati, lansand minciuni si pareri care sa denigreze "oamanii primarului". Oare aceasta publicatie n-ar trebui macar sa-si ceara scuze pentru ca timp indelungat a dezinformat in mod vadit publicul, incitandu-l la ura impotriva unor oameni nevinovati? Da de unde? "Jurnalistii" de aici ar fi in stare sa dea in judecata instanta care i-a achitat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 152
    • VERDICTUL ZILEI - Trebuie prelungita starea de alerta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 6.08.2020 – Redeschiderea dosarului 10 august a picat la o magistrata #rezistenta judecata disciplinar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva