20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RECURS IN INTERESUL SOFERILOR – ICCJ a decis ca amenzile aplicate conducatorilor auto care au circulat fara rovinieta sunt lovite de nulitate absoluta daca semnatura olografa a agentului constatator lipseste din procesele-verbale. Decizia a fost luata prin admiterea unui RIL promovat de Avocatul Poporului. Sute de mii de soferi amendati de CNADNR pe baza de procese-verbale semnate electronic pot scapa de plata sanctiunii. Cei executati silit au deschisa calea contestatiei (RIL)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

25 February 2015 12:01
Vizualizari: 24972

Instanta suprema a pronuntat in urma cu o saptamana o decizie cu larg impact social. Este vorba despre un recurs in interesul legii formulat de Avocatul Poporului Victor Ciorbea - cu opinie favorabila din partea Procurorului General Tiberiu Nitu (foto) - si admis de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Potrivit Deciziei ICCJ nr. 6/16.02.2015, procesele-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor aplicate soferilor surprinsi fara rovinieta, transmise acestora pe suport de hartie, sunt lovite de nulitate absoluta in absenta semnaturii olografe a agentului constatator.


Soferii amendati de CNADNR pentru ca au circulat fara rovinieta si executati silit pentru neplata acestor sanctiuni contraventionale pot invoca lipsa semnaturii olografe pe calea contestatiei la executare. Mai mult, cei care au achitat amenzile, desi au primit acasa procese-verbale purtand doar semnatura electronica a agentului constatator, si-ar putea cere banii inapoi. Numai in 2014, CNADNR a aplicat sute de mii de sanctiuni soferilor surprinsi - de camerele plantate pe sosele - ca au circulat fara rovinieta, totalul amenzilor depasind 200 milioane lei.

Prezentam minuta Deciziei nr. 6/16.02.2015 pronuntate de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al ICCJ in dosarul nr. 14/2014:

"Admite recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului si, in consecinta, stabileste ca:

In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art.17 din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile, raportate la dispozitiile art.4 pct.1-4 si art.7 din Legea nr.455/2001 privind semnatura electronica, republicata, procesele-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor prevazute de art.8 alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, incheiate potrivit art.9 alin.(1) lit.a), alin.(2) si alin.(3) din acest act normativ, transmise persoanelor sanctionate contraventional pe suport de hartie, sunt lovite de nulitate absoluta in lipsa semnaturii olografe a agentului constatator.

Obligatorie, potrivit art.517 alin.(4) din Codul de procedura civila.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 16 februarie 2015".

RIL-ul a fost promovat ca urmare a practicii neunitare existente la nivelul curtilor de apel. Tiberiu Nitu a impartasit opinia lui Victor Ciorbea

Recursul in interesul legii admis de ICCJ a fost promovat de Avocatul Poporului, la 27 noiembrie 2014, dupa ce institutia reprezentata de fostul premier Victor Ciorbea a primit mai multe petitii prin care i s-a sesizat existenta unei practici neunitare la nivelul curtilor de apel din tara. Problema de drept sesizata mai departe instantei supreme a avut ca obiect "Interpretarea dispozitiilor art. 17 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor si a Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, din punct de vedere al semnaturii agentului constatator necesara legalitatii procesului-verbal de contraventie, pentru contraventiile sanctionate de Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, modificata si completata".

Punctul de vedere al Avocatului Poporului a fost impartasit si de Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu, care a solicitat ICCJ admiterea recursului in interesul legii in sensul ca procesele-verbale in discutie sunt lovite de nulitate absoluta pentru lipsa semnaturii olografe a agentului constatator.

Ca urmare a Deciziei ICCJ, Avocatul Poporului a dat publicitatii un comunicat de presa.

Prezentam comunicatul Avocatului Poporului:

"Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin Decizia nr. 6 (dosar nr. 14/2014) din 16 februarie 2015, a admis recursul in interesul legii formulat de catre Avocatul Poporului in data de 27 noiembrie 2014, prin care a fost sesizata problema de drept referitoare la interpretarea dispozitiilor art. 17 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor si a Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, din punct de vedere al semnaturii agentului constatator necesara legalitatii procesului-verbal de contraventie, pentru contraventiile sanctionate de Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, modificata si completata.

In esenta, Avocatul Poporului a apreciat ca semnatura electronica a agentului constatator, in speta Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A., este de natura sa atraga nulitatea procesului-verbal de contraventie incheiat pentru constatatarea contraventiilor la Ordonanta Guvernului nr. 15/2002, modificata si completata, pentru argumentele retinute pe larg in sesizarea formulata, care se afla pe siteul www.avp.ro la Sectiunea 'Activitate - Recursul in interesul legii'.

In punctul de vedere formulat referitor la problema de drept care a format obiectul dosarului nr. 14/2014 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie constituit in baza sesizarii Avocatului Poporului, Ministerul Public a solicitat 'admiterea recursului in interesul legii declarat de Avocatul Poporului si pronuntarea unei decizii prin care sa se asigure interpretarea si aplicarea unitara a legii'. In punctul de vedere formulat, Procurorul General apreciaza ca, in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 17 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, raportate la dispozitiile art. 4 pct. 1 – 4 si art. 7 din Legea nr. 455/2001, privind semnatura electronica, republicata, procesele-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor prevazute de art. 8 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, aprobata cu modificari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, incheiate potrivit art. 9 alin. (1) lit. a) alin. (2) si alin. (3) din acest act normativ, transmise persoanelor sanctionate contraventional pe suport de hartie, sunt lovite de nulitate absoluta pentru lipsa semnaturii olografe a agentului constatator.

Demersul Avocatului Poporului a fost initiat ca urmare a unor petitii adresate institutiei, prin care a fost sesizata o practica neunitara la nivelul curtilor de apel din tara. Astfel, potrivit unei orientari jurisprudentiale, lipsa semnaturii olografe a agentului constatator, in speta Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A., atrage nulitatea procesului-verbal de contraventie incheiat pentru constatarea contraventiilor la Ordonanta Guvernului nr. 15/2002, modificata si completata. Intr-o alta orientare de jurisprudenta, anumite instante au avut, majoritar, o abordare diferita, apreciind ca existenta semnaturii electronice a agentului constatator, iar nu a celei olografe, nu este de natura sa atraga nulitatea procesului-verbal de contraventie".

*Cititi aici recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului Victor Ciorbea

Comentarii

# peveu date 25 February 2015 12:23 +4

Un semi-fass. Chestia asta ajuta DOAR pe cei care au contestatii pe rolul instantei. Ptr. cei ce au pierdut procesele, sunt buni de plata, amin. Plus ca intra in vigoare dupa publicarea in MO. A facut si Ciorbea ceva bun in sfarsit. Rusine celor de la ICCJ & CA (Buzaul fiind fruntas la cardasia cu CADNR si militienii) care au tolerat asa ceva pana acum. Insa intra in comportamentul obisnuit al magistratilor din RO, acela de batjocura si dispret fata de justitiabili.

# ANDREI date 4 June 2015 21:48 +1

Tov angajat CNANDR,pune mana si vezi care este definitia nulitatii absolute... Este imprescriptibila... :lol:  

# andrei date 24 November 2015 13:48 0

Tov.... my dear sfatos, absolutul este infinit ...corect, insa atata vreme cat ai o decizie prin care ai pierdut ne aflam in fata unei altii situatii juridice. Prin urmare, cei care au pierdut inainte de RIL, nu pot face o noua actiune in anularea PV... pentru ca vine din urma la galop , autoritatea de lucru judecat 8)

# mircea.n date 25 February 2015 17:28 +1

Pe rolul jud.Ludus a existat Dos.nr.1455/251/2011,parti Burcea Marian versus CNADR privind contestatie la contraventia sus-mentionata,contestatie respinsa, desi a fost folosita aceeasi argumentatia cu a Avocatului Poporului.Sper ca judecatorului respectiv sa-i fie rusine,el ignorand si faptul ca nr.auto era,cu intentie sau din intamplare(pata de namol),alterat,un D devenind B dar cu buclele egale,cond.auto sanctionat neajungand vreodata prin zona.

# ionel date 26 February 2015 09:52 +1

Cum se va proceda pentru restituirea amenzilor platite (dec 2014). PV primit de mine nu are nici semnatura olografa nici electronica, ci doar o stampila stearsa ... Centrul de Studii tehnice Rutiere ...

# socol costica date 26 February 2015 11:09 0

ce-a mancat ,,lupul,, e bun mancat.

# Apostol Pavel date 3 March 2015 14:25 0

CNADNR E MAI TARE CA ICCJ!!! Iata ce comunica CNADNR: Comunicat de presă20.02.2015 CNADNR S.A. considerăcă opiniile apărute în presă potrivit cărora cei care au plătit amenzile își pot recuperabanii nu corespund adevărului și sunt contrare prevederilor legale. În consecință, acestrecurs în interesul legii nu produce niciun efect juridic asupra proceselor finalizate încare au fost epuizate toate căile de atac (fond și recurs) ce au avut ca obiectcontestarea proceselor verbale de constatare și sancționare a contravenției.Acest recurs în interesul legii nu produce efecte asupra hotărârilor judecătoreștiexaminate și nici cu privire la situația părților din acele procese. Recursul în interesullegii nu este LEGE, ci are doar menirea să orienteze în aceeași direcție practicainstanțelor judecătorești. Prin urmare, aplicarea unitară a legii pentru trecut se subordonează puterii lucruluijudecat, în interesul conservării stabilității raporturilor juridic.. CNADNR E MAI TARE CA ICCJ???? 

# Iulia date 3 March 2015 17:51 +3

Din punct de vedere  juridic, opinia mea este ca aceste procese-verbale pot fi contesta teoricând,  ca doar vorbim  de o nulitate absolută.  Este normal ca CNADR sa se apere spunând  ca procesele verbale ce au făcut obiectul  judecății  nu mai pot fi contestate.  Dar trebuie sa avem în vedere natura juridică a nulității  absolute. ..astfel incat părerea mea este ca pot face obiectul judecății toate procesele-verbale aflate intr-o astfel de situație (nesemnate olograf ) ,  inclusiv cele pentru  care s-a pierdut termenul de contestare.

# eavaz gheorghe date 4 March 2015 11:30 0

am avut doua procese pe rol pentru aceeasi masina,unul l-am castigat ,celelalt care este pe rol si acum  se ajunsese pana la executare silita de catre un executor (doamna)mai zelos, cred in sinea mea ca au un comision

# CIOABLA MARIN date 4 March 2015 16:24 +1

daca am platit mai pot sa recuperez bani

# dany date 6 March 2015 16:04 +2

Daca am primit executarea silita pentru amenzile de rovineta, pot ataca in instanta aceasta executare , in baza prezentei hotarari ? 

# TheOne date 25 March 2015 14:07 0

Nici pana astazi nu s-a publicat decizia de mai sus in MOF. Cred ca cei de la MOF sunt ocupati cu DNAdiada. :-*

# ilie date 5 April 2015 15:44 +3

Toate amenzile CNADR trebuiesc actionate cu plangere in instanta, in cel mult 15zile de la comunicarE.

# Crocoi date 4 May 2015 15:01 0

Asa este, insa in situatia in care intre momentul sanctionarii si momentul finalizarii aplicarii sanctiunii intervine o norma juridica mai favorabila contravenientului. atunci se aplica norma mai favorabila. In aceste conditii, faptul ca ai contestat sau nu ai contestat in cele 15 zile nu mai are nicio relevanta. Art. 15, alin. 2 din Constitutie este destul de clar cand este vorba despre legea contraventionala.

# Crocoi date 4 May 2015 15:14 0

Asa este, insa in situatia in care intre momentul sanctionarii si momentul finalizarii aplicarii sanctiunii intervine o norma juridica mai favorabila contravenientului. atunci se aplica norma mai favorabila. In aceste conditii, faptul ca ai contestat sau nu ai contestat in cele 15 zile nu mai are nicio relevanta. Art. 15, alin. 2 din Constitutie este destul de clar cand este vorba despre legea contraventionala.

# Mihai date 16 May 2015 08:39 0

Buna ziua, am contestat un pv CNADNR din 2015 trimis prin posta in 2015.In fata acestei situatii, CNADNR care nu pomenise in scrisoarea de trimitere prin posta a pv de asa ceva, face intampinare si inventeaza o dovada semnata de un martor a comunicarii la domiciliul meu invocand tardivitatea plangerii mele.Precizez ca eu em invocat in plangere pe langa tardivitatea pv 2012 trimis in 2015 si lipsa semnaturii olografe ceea ce face nul de drept pv cf ICCCJ (2013).Cum ar trebui sa raspund la intampinarea in care au invocat tardivitatea plangerii mele ?

# Crocoi date 27 May 2015 19:43 0

nulitatea absoluta este imprescriptibila http://legeaz.net/dictionar-juridic/regimul-juridic-al-nulitatii-absolute

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva