Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

TARCEA SUB ANCHETA – Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie va cerceta modul in care Completurile de 3 judecatori pentru anul 2018 au fost aprobate de sefii Inaltei Curti. Conducerea ICCJ este acuzata de abuz in serviciu si fals intelectual, existand suspiciunea ca hotararea Colegiului de conducere nr.80/2017 prin care s-au aprobat Completurile de 3 judecatori nu exista in realitate (Plangerea)

Joi, 13 decembrie 2018 13:43 | Scris de Adina Anghelescu-STANCU - George TARATA | pdf | print | email

Inalta Curte de Casatie si Justitie se afla in fata unui posibil nou scandal de proportii uriase. Completurile de 3 judecatori aprobate de conducerea ICCJ la finele anului 2017 pentru anul 2018, ar putea fi nelegale daca se va constata ca acestea nu au avut la baza o hotarare a Colegiului de conducere a ICCJ legala, completa si asumata prin semnatura. O plangere penala in acest sens a fost depusa la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie in urma cu doua zile, dar si la Inspectia judiciara.


La Inalta Curte a avut loc joi, 13 decembrie 2018, tragerea la sorti a Completurilor de 5 pe anul in curs, dupa ce prin Decizia CCR a fost demonstrata nelegalitatea compunerii acestora vreme de patru ani (2014-2018). Lumea Justitiei atrage atentia insa ca este posibil ca si Completele de 3 judecatori ale ICCJ sa aiba aceeasi soarta, in sensul nelegalitatii compunerii lor.

In data de 11 decembrie 2018, un inculpat trimis in judecata de DNA in dosarul 6536/2/2008, Giurgiucanu Georgica, a depus plangere penala la Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie, acuzand conducerea ICCJ de doua posibile infractiuni: abuz in serviciu si fals intelectual. Motivele plangerii se bazeaza pe suspiciunea ca Hotararea nr.80/2017 din 12 decembrie 2017, prin care s-au aprobat Completurile de 3 judecatori, judecatorii de camera preliminara si judecatorii de drepturi si libertati pentru anul 2018, nu ar exista in realitate. O sesizare legata de aceeasi situatie a fost trimisa si Inspectiei Judiciare.

Hotararea ICCJ nu exista integral pe site-ul instantei supreme

Anterior depunerii plangerii penale si sesizarii la Inspectie, Georgica Giurgiucanu a formulat, in 26 noiembrie 2018, o cerere intemeiata pe dispozitiile Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, solicitand ICCJ-Colegiul de conducere sa ii puna la dispozitie o copie a Hotararii nr.80 din 12 decembrie 2017 a Colegiului de conducere al Inaltei Curti si o copie integral a Anexei nr.369/C/07.12.2017 privind propunerea de aprobare a completurilor de judecata din cadrul Sectiei Penale a ICCJ. La data formularii cererii, Giurgiucanu a constatat ca aceasta anexa nu era publicata intr-o forma completa, lipsindu-i semnatura persoanei care a facut propunerea, semnatura care in alte anexe ale altor hotarari, sau in ce priveste propunerile altor sectii (civile sau de contencios administrativ) se regasea. Doar aceasta anexa, privitoare la compunerea Completurilor de 3 judecatori de la Sectia penala nu figura in forma completa pe site-ul ICCJ la Sectiunea “Hotararari ale Colegiului de conducere”. Desi ICCJ avea obligatia publicarii Hotararii 80/2017 atat pe pagina oficiala cat si in Monitorul Oficial, abia in data de 7 decembrie 2018, dupa ce petentul trimisese cererea sa catre ICCJ, pe site-ul Inaltei Curti a aparut doar un extras al acestei hotarari, fara a fi insa asumat prin semnatura.

In plangerea penala inregistrata la Setia de investigare a infractiunilor din justitie se acuza ca: “Publicarea acestui extras la un an distanta de la presupusa adoptare a acestei hotarari - perioada in care acesta a produs consecinte juridice, fara insa a fi adusa la cunostinta justitiabililor- precum si lipsa vreunui raspuns sau instiintari in conformitate cu dispozitiile art.7 alin.1 din Legea 544/2001 ne intareste banuiala ca aceasta hotarare nu exista, context in care se pune in discutie legalitatea constituirii completurilor de 3 judecatori in materie penala si functionarea acestora in decursul anului 2018”.

Georgica Giurgiucanu cere noii Sectii de investigare a magistratilor sa ancheteze daca nu cumva conducerea ICCJ, in frunte cu presedinta Cristina Tarcea, au savarsit infractiunile de abuz in serviciu si fals intelectual. Abuz in serviciu, intrucat , conform CCR, “raportarea la prescriptia normative trebuie realizata si in ipoteza analizei neindepliniri unui act”. “Prin urmare, lipsa unei hotarari de infiintare a completurilor de 3 judecatori in cadrul Sectiei penale a ICCJ atrage lipsa, inexistenta chiar a completului de judecata, acesta fiind constituit si functionand in afara legii”, se arata in plangerea penala. Cu privire la posibila infractiune de fals intelectual, Giurgiucanu mentioneaza ca, in cazul in care se va constata inexistenta acestei hotarari in forma ei legala, completa si asumata, sa fie cercetata conducerea ICCJ si pentru posibila savarsire a acestei fapte.

Iata plangerea penala depusa de Georgica Giurgiucanu:


Accesari:7511

Comentarii

# SANCHI date 13 decembrie 2018 14:58 -4

Numai cine nu muncește, NU GREȘEȘTE!

# DODI date 13 decembrie 2018 16:53 -1

Ce este interesant și distractiv este că oalele sparte de coliva stanciu se sparg în capul lui garcea (locotenentul acoperitei). Așa va consta și garcea că are un cap... folositor și îl pune în slujba sistemului.

# Bibi date 13 decembrie 2018 16:14 +1

Ff tare! Halal justitie! Varza cu carne!

# Agaficioaia Ioan date 13 decembrie 2018 17:55 +2

Sugerez conducerii "Lumea Justitiei" sa promoveze initiativa ca tragerile la sorti ale componentei completurilor de la ICCJ si de la alte structuri din justitie sa fie efectuate de catre CSM. 

# DOREL date 13 decembrie 2018 21:14 +1

Lucrurile sunt cam tulburi, plangerea pare intemeiata. Si b), faptul ca madam Tarcea s-a aratat agasata poate insemna ca ceva e chiar putred. Parerea mea ...

# indignata date 14 decembrie 2018 16:24 +1

Saraca Tarcea-parcea .... N-are nici un gram de orgoliu profesional : daca e mare sefa, trebuia sa lase pe altcineva sa scoiata bilele, dar ea, ca o batranica-vedeta, trebuia sa povesteasca publicului "intamplarile" feno-fantastice pentru a avea bilele si sa se vada la televizor cum extrage bilele. Comentariile pe care le-a facut sarcasticamente despre completele de 3, au demonstrat frustararea ei de a pierde controlul in favoarea biblelor.nesimtirea acestei doamne este fara margini. Stie ca este sub acuzare pentru potlogariile facute cu extragerile anterioare dar, in loc sa se abtina de a fi vazuta in public, se alinta in fata publicului.

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - O va exclude din magistratura Sectia pentru judecatori a CSM pe sefa ICCJ Cristina Tarcea?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 22.01.2019 – Veverita vizionara il consoleaza pe Lucica. Meet Antonia Pink

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER