2 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAGISTRATII NU MAI SUPORTA BATJOCURA – AMR reactioneaza la legea salarizarii: „Ministerul Justitiei a dovedit constant, in ce ii priveste pe judecatori, o conduita obtuza si refractara... Judecatorii de la judecatorii, tribunale si curti de apel sunt tinuti de cativa ani intr-o permanenta 'asteptare' in ceea ce priveste remedierea disfunctiilor generate de pachetul de legi adoptat in materie de salarizare in timpul guvernarii Boc... Sistemul judiciar este 'capusat' de functii asimilate”

Scris de: G.T. | pdf | print

19 mai 2016 12:39
Vizualizari: 12442

Asociatia Magistratilor dn Romania condamna modul in care Guvernul condus de premierul Dacian Ciolos (foto, alaturi de ministresa Justitiei Raluca Pruna) trateaza problema salarizarii judecatorilor si procurorilor. AMR dezvaluie ca a aflat din presa de planurile Executivului in materie de salarizare, ocazie cu care a constatat ca Justitia lipseste din acest proiect.

Intr-un comunicat de presa emis joi, 19 mai 2016, AMR acuza Ministerul Justitiei ca a dat dovada in ceea ce ii priveste de judecatori de o conduita obtuza si refractara in legatura cu remedierea problemelor ce i-au fost aduse la cunostinta in mod constant. De asemenea, in acelasi comunicat, semnat de presedinta AMR judecatoarea Gabriela Baltag, se atrage atentia asupra problemelor cu care magistratii se confrunta, probleme care sunt insa ignorate de autoritatile competente. In acest sens, AMR mentioneaza capusarea sistemului de functiile asimilate judecatorilor si procurorilor, supraincarcarea deliberata a activitatii judecatorilor, dar si tinerea magistratilor de la judecatorii, tribunale si curti de apel intr-o permanenta asteptare privind remedierea difunctiilor generate de pachetul de legi in materia salarizarii adoptat de Guvernul Boc.


Iata comunicatul AMR:

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a luat cunostinta, in cursul zilei de 17 mai 2016, intr-o modalitate atipica, si anume din presa, de intentiile recente ale executivului, in materie de salarizare, imprejurare in care a constatat ca familia ocupationala 'justitie' lipseste, din nou, cu desavarsire din acest proiect.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) sustine, in continuare, faptul ca actualele propuneri contrazic chiar obiectivele actului normativ ce se doreste a fi adoptat, nesocotind flagrant justificarea lui, adica 'efectuarea unor corectii in sistemul de salarizare din fondurile publice' si 'consolidarea colaborarii cu partenerii sociali, prin parteneriat si transparenta'.

O astfel de abordare a executivului are loc in conditiile in care disfunctiile existente si in sistemul de justitie, in ce priveste politica salariala, au fost permanent semnalate de Asociatie, prin intermediul numeroaselor memorii – expediate Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justitiei, Ministerului Muncii Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerului Finantelor Publice si domnului Dacian Ciolos, actualul Prim-Ministru al Romaniei – demersuri care, insa, in mod cu totul regretabil, nu au avut nicio finalitate.

Mai mult decat atat, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) intelege sa precizeze ca ultimul sau demers, realizat in domeniul salarizarii si materializat prin petitia inregistrata, sub nr. 4440/RG/2016, la institutia care se recomanda a fi initiatoarea actualului proiect, Ministerul Muncii Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, a fost urmat de transmiterea, fara nicio rezolvare, a acestei petitii catre Ministerul Justitiei, cu mentiunea ca este '…institutie competenta in solutionarea aspectelor sesizate…', fiind lasate in nelucrare toate propunerile concrete si argumentate pe care expertiza profesionala ne-a determinat sa le formulam.

Intelegem sa invocam faptul ca institutia spre care au fost redirectionate cererile noastre, respectiv Ministerul Justitiei, nu are forta legislativa corespunzatoare, dar, mai ales, a dovedit constant, in ce ii priveste pe judecatori, o conduita obtuza si refractara la remedierea tuturor disfunctiilor ce i-au fost aduse la cunostinta, in mod permanent. In acest sens, interpretarea limitata sau, mai exact, refuzul aplicarii de catre Ministerul Justitiei a Legii nr. 71/2015, act normativ asumat, ca atare, de toti ceilalti ordonatori principali de credite din sistemul judiciar, reprezinta o cauza directa a marginalizarii si umilirii personalului de la judecatorii, tribunale si curti de apel.

Incercarea de declinare a obligatiilor si, astfel, de evitare a asumarii raspunderii de catre institutiile care, potrivit legii, au competenta de a se pronunta, nu reprezinta decat o dovada de nesocotire a atributiilor si de promovare, fara nicio rezerva, a lipsei de respect si de responsabilitate fata de sistemul bugetar, in materie de salarizare, pornind de la obiceiul 'spalarii pe maini, asemenea lui Pilat din Pont' sau, la fel de grav, prin invrajbirea categoriilor profesionale bugetare, dupa o politica veche, asumata in baza principiului 'dezbina si conduce'.

Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) nu-i ramane decat sa atraga atentia ca sistemul judiciar este 'capusat' de functii asimilate judecatorilor si procurorilor, ca statut, existente, in mod generos, in cadrul Ministerului Justitiei, Institutului National al Magistraturii, scolii Nationale de Grefieri si Consiliului Superior al Magistraturii, functii care sunt salarizate la nivelul structurilor speciale de parchet sau prin raportare la cele mai inalte functii de conducere din instante si parchete, in conditiile in care activitatea beneficiarilor acestora nu inseamna infaptuirea actului de justitie.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) este nevoita sa faca mentiunea ca o pozitie corecta obliga societatea sa accepte un adevar pe care nimeni nu-l rosteste, si anume ca salariile celor din instantele de drept comun, respectiv judecatorii, tribunale si curti de apel sunt rezonabile statutului, dar, in niciun caz, nu pot fi asimilate unui singur salariu, respectiv celui al presedintelui instantei supreme care beneficiaza de o salarizare distincta, avand in vedere si calitatea sa de membru de drept in Consiliul Superior al Magistraturii.

Nicio autoritate cu putere de decizie, pe segmentul 'justitie', cu pretentii de garantie a independentei acesteia, nu a dorit sa faca mentiuni clare in sensul celor aratate, cultivand, dimpotriva, un sindrom de inhibare in randul practicienilor, motiv pentru care suntem nevoiti sa facem acest demers pentru clarificarea aspectelor pe care intelegem sa le criticam.

Judecatorii au un mandat public pe care-l indeplinesc cu devotament, cu respect, dar, mai ales, cu onoare si demnitate, situatiile de exceptie obligandu-ne sa excludem o generalizare 'in rau' a profesiei. Nimeni nu mai doreste sa examineze, astazi, din punct de vedere calitativ, activitatea judecatorilor supraincarcati, deliberat, cu un volum de activitate in crestere, ani la rand - nu doar cantitativa, dar si din perspectiva vaditei argumentari a complexitatii cauzelor, in contextul in care schemele de personal nu au fost adaptate (pentru anumite instante, tratate dupa standardul de 'cenusareasa', fiind ramase la nivelul anilor ’90), iar legislatia este incoerenta -, de catre un sistem care doreste sa ingenuncheze aceasta reduta a independentei de constiinta si vointa, lipsind actul de justitie de orice particularizare, tratandu-l prin raportare la un sir imposibil de date statistice.

Judecatorii de la judecatorii, tribunale si curti de apel sunt tinuti de cativa ani intr-o permanenta 'asteptare' in ceea ce priveste remedierea disfunctiilor generate de pachetul de legi adoptat in materie de salarizare in timpul guvernarii Boc, respectiv Legea nr. 284/2010 si Legea nr. 285/2010.

Suntem nevoiti sa ne ingrijoram la fiecare zvon public de modificare a statutului nostru, strecurat 'pe surse' sau, dimpotriva, rostit direct si amenintator, cu trimitere, de multe ori, la o posibila pierdere sau revizuire a drepturilor castigate, in conditiile in care, pana acum, cei insarcinati cu obligatia de consolidare a garantiilor de independenta si inamovibilitate au avut grija sa ignore, in deplina cunostinta de cauza, principiile fundamentale.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) face un apel public la corectitudine in evaluarea si examinarea politicii salariale, sustinand o aplicare concreta a principiului transparentei, fara nicio discriminare, dar, mai ales, solicita incetarea oricaror practicii preferentiale, promovate cu intentia de a invrajbi categoriile profesionale bugetare.

Justitia este nevoita sa reaminteasca faptul ca, in toti anii de improvizatii legislative esuate in materie de salarizare, a fost singura bariera, prin demersurile de solicitare si aducere a clarificarilor, cu efectul restabilirii ordinii si echitatii, in masura in care a fost posibil, garantand, astfel, cetatenilor care i s-au adresat o siguranta financiara, esentiala supravietuirii.

Apelul la edificarea unei societati romanesti bazata pe un exercitiu de solidaritate - potrivit unei observatii din actualul proiect normativ - nu poate fi durabil in conditiile conceperii acestui exercitiu prin ruinarea destinului cetatenilor ce muncesc onest si care formuleaza pretentii in privinta drepturilor ce li se cuvin, multi dintre ei fiind nevoiti sa isi valorifice aceste drepturile prin eforturi deosebite, in perioade de haos legislativ, pentru a caror existenta nu au purtat nicio vina. Dovedind respect pentru fiecare, solicitam aceeasi masura, in acelasi spirit de echitate!”.

*Cititi aici comunicatul Asociatiei Magistratilor din Romania

Comentarii

# Doar nimeni date 19 mai 2016 13:36 0

Nu zau? CSM-ul are consilieri juridici, funcționari publici si multe alte persoane cu studii de drept ... Sursa: declaratiile de avere de pe site-ul CSM si diferentele de salarizare. Nu fac parte din cei asimilati judecatorilor si procurorilor, desi, pe Legea nr. 303/2004 trebuiau, litera legii e de stricta in acest sens, asimilati. Dar, poate, se va constata neconsititutionalitatea respectivului articol, si nemaiexistând ”asimilati” poate nu mai sunt nici detasati! Si asa se ”repopuleaza” instantele si parchetele! <img src=ops:' />

# Nu ati scris adevarul date 19 mai 2016 15:43 -8

Nu se intelege nimic din petita AMR. Si apoi, de ce sustineti ca sunt salarii rezonabile? 4000 lei este rezonabil pentru judecatorie, unde dormi la serviciu? 6000 sau 7000 lei este rezonabil pentru tribunal? Cand nu mai ai voie sa ai niciun venit si judeci cateva sute de dosare pe luna? E rezonabil ca celelalte puteri in stat sa aiba salarii triple fata de judecatori, la fel si politistii, diplomatii, serviciile si alti functionari? Nu ati studiat salariile comparativ, de ce? Nu ati convins pe nimeni. Judecatorii romani au cele mai mici salarii din Europa, nici macar nu ati mentionat.

# unul din lumea cea mare date 19 mai 2016 16:43 -2

ptr Nu ati scris adevarul// DACA TOT AVETI CELE MAI MICI SALARII DIN EUROPA CE AR FI CA VOI JUDECATORII SA VA ,, SUPARATI PE NOI SI SA PLECATI IN EUROPA SA JUDECATI,, ASA CUM AU FACUT DOCTORII!!HAI POATE NI SE FACE O FAVOARE SI  NI SE FACE IN CIUDA SI PLECATI  CU CSM CU TOT IN EUROPA!!!AM VAZUT CA ATUNCI CIND A FOST VORBA SA PARTICIPATI LA CURBA DE SACRIFICIU A POPORULUI ROMAN VOI JUDECATORII V/ATI SUPARAT SI ATI FACUT GREVA,HAI SUPARATI/VA SI ACUM CA TOT AVETI NEMULTUMIRI, DE ATUNCI DE CIND V/ATI SUPARAT  VAD CA NUMAI SPAGI LUATI .HAI SUPARATI/VA CA SI CATANGA SI  CA SI MANELISTII PLECATI IN EUROPA!!!SA PATIM CA  SI IN SANATATE SA SE INCHIDA JUDECATORIILE!!!!!!CA SPITALE AM VAZUT CA S/AU INCHIS ,SI AM VAZUT CA ATI FOST IN ASENTIMENTUL LUI BOC CIND A LUAT BANII DE LA ORBI,CA V/ATI UITAT CA ORBII LA POPORUL ROMAN DE PARCA ERATI NASCUTI DIN MARTIENI....SA VA MAI SPUN???CALATORIE SPRINCENATA!!!CHIAR NE/ATI FACE O FAVOARE SA VA SUPARARTI PE NOI SI SA PLECATI LA SALARII MAI BUNE IN EUROPA!

# Edina date 19 mai 2016 20:39 -4

Credeti-ma, multi vrem sa plecam dintr-un post in care nu suntem respectati si platiti dupa munca prestata. Si stiti unde? In avocatura, mai ales in zona de consultanta, sa castigam banii pe care ii meritam. Cu timpul, cei mai slabi vor fi judecatorii iar avocatii competenti -si bine platiti- ii vor invarti pe degete.

# unul din lumea cea mare date 20 mai 2016 00:02 -6

ptr edina//  SI DE CE NU PLECATI ODATA!!!!!!!!!!!!!!!mai ales ca nu sinteti respectati(de parca  ati si merita!)SI DACA MAI SI SPUI CA  ,,NU SINTETI PLATITI DUPA MUNCA PRESTATA,,!!!!!!!!! ASTA DOVEDESTE ODATA IN PLUS CA  AVETI  IN SINGE  miss judgement/ul(adica lipsa de judecata)!!!!!!!!!CHIAR VA RUGAM SI IMPLORAM SA PLECATIIIIIII SI IN CONSULTANTA SI IN LUMEA MARE CA SA CISTIGATI  TOTI BANII DIN LUME PE CARE CU PRISOSINTA ,,II MERITATI,,!!!draga edina  cind ne spui ,,ca vor ramine cei mai slabi judecatori in functie,,pentru ca  VOI AI MAI BUNI DINTRE AI BUNI PLECATI,CHIAR TE/AS RUGA SA TE RAZBUNI PE NOI, IGNORANTII SI NERECUNOSCATORII, draga edina!!!! va blestem ,,SA VA CISTIGATI BANII PE CARE/I-,, MERITATI,,-, SI SALARIILE  BUNE .draga edina,  ...si ce o fi scris  si pentru noi,bucurosi le/om duce toate de  e pace si FARA VOI(DECIZIA A 3 A)

# Problema majoră o reprezintă dosarele prea multe date 19 mai 2016 13:37 +12

Legat de aceasta, este problema redactării hotărîrilor. :-| Care-i stresează enorm - pe magistraţi. Toţi au întîrzieri la redactări. Mai mari sau mai mici ... dar au toţi - fără excepţie. Ceea ce-i face vulnerabili la represalii ... din partea inspecției judiciare din CSM. Adică le afectează independenţa ... exact în faţa organismului profesional creat pentru a le-o garanta. :-? Urgentă, prin urmare, este adoptarea unui act normativ ... care să le permită tuturor judecătorilor ... să aibă magistraţi asistenţi - ca la CCR. Aceştia să preia redactarea - sub supravegherea magistratului, desigur. Iar judecătorul ... astfel degrevat ... să-şi împlinească menirea: de a studia, temeinic, dosarele şi, apoi ... să judece cu competenţă şi dreptate ;-)

# doamna pruna date 19 mai 2016 13:51 +14

doaman pruna si a batut joc de judecatori si procurori.. a sfidat legea cu multa nonsalanta.. si a permis sa se traga de sireturi cu anumiti magistrati desi fie vorba intre noi e doar o traducatoare de la bruxel.. ce stie ea de institutria magistratilor.. ce stie ea de statul de drept.

# DODI date 19 mai 2016 15:58 +3

Și când te gândești că prunișoară, fiică de procuror comunist, are și probleme de înțelegere a limbii române și la noțiunile de drept. ea putând da întrecere cu luluța, ambele având mari carențe în domeniu.

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 19 mai 2016 17:07 +2

PTR DOAMNA PRUNA//wowwwwwww!!!!!!!,,si a batut joc de judecatori si procurori.. a sfidat legea cu multa nonsalanta.. si a permis sa se traga de sireturi cu anumiti magistrati desi fie vorba intre noi e doar o traducatoare de la bruxel.. ce stie ea de institutria magistratilor.. ce stie ea de statul de drept.,,DAR VOI ASTAI ASA DE BATJOCORITI CE ATI FACUT MA? NE/ATI BATJOCORIT PE NOI?BA CE TUPEU DE ,,MAGISTRATI AVETI,CE ATI FACUT MA CIND A IESIT COANA VICTORITA SI A ZIS DESPRE CAZUL RARINCA,CA VAZUI CA ATI LASAT/O SINGURA ,CA SA FIE  PEDEPSITA!!!!!!BAAAA!!!!!!! GASCA VOASTRA ESTE LIPSITA DE CURAJ DAR PLINA DE TUPEU DE ,,MAGISTRAT,, SI ASTA SE VEDE DIN CE MERMELITI!!!!!!!nu aveti alte merite decit ca scinciti ca copii de tita ,probabil dupa principiul ,,daca magistratii nu pling nu le da statul salarii mai mari,,!!!!!!!

# Vladi Mârrr...!!! date 20 mai 2016 12:42 +5

Dragul meu, trebuie sa recunoastem ca nu doar doamna Fructa Țuicii, o autentica tehnocratita traducatoare de texte SI NU NUMAI pe la inaltele Porti  Europene si-a batut joc de preacompetentii si multpreacuratii magistrati romanesti, CI EI INSASI, cand au acceptat si accepta in continuare ceasta ciudatenie de sorginte macovista in cucurigul justitiei noastre. Si atat ei, cat si prietenii lor, STIU DE CE,  DAR SE FAC CA ... PLOUA ... !!!

# Vladi Mârrr...!!! date 19 mai 2016 17:22 +7

Ca să înțelegem și noi, umilii contribuabili, cam ce se întâmplă, publicați rogu-va: a) Salariul minim brut pe economie. b) Salariul mediu brut al bugetarilor. c) Salariul brut al magistraților, pe diferite paliere, începând de la baza magistraturii si pana la cele alel Liviei Stanciu si a lui Augustin Zegrean. Si inca o întrebare: cum de până acum am auzit de zeci de mii de cadre medicale care au plecat prin straini pentru un salariu demn si nici macar un singur magistrat care să o fi facut-o? Deocamdată mă opresc aici, dar nu  înainte de a aminti si de pensiile magistraților, singurele considerate de demnii si dezinteresatii purtatori ai capoatelor vișinii ca fiind "SIMTITE", în comparație cu cele "NESIMTITE" deținute până în decembrie 2010 de cei care și-au servit tara sub arme.

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 19 mai 2016 18:03 +2

PTR Vladi Mârrr...!!!// prietene chinezii au o vorba ,,AI GRIJA CE ITI DORESTI CA S/AR PUTEA SA TI SE INTIMPLE,,!!!!!! poate publica luju grila de salarii si FACEM  TOTI ,,INFRACT,, SI AVG(daca/i totusi sa intindem copita,macar sa publice si BENEFICIILE pe linga salarii si pensie-benzina gratis la pensionarii  magistrati,tratamente  in strainatate fara limita de suma,pensie viagera pentru urmasii lor,-adica se transfera in quantum nediminuat la fiecare- tratamente in spitalele militare,hoteluri cu circuit inchis,la munte si mare- ,si mai sint!!!!!!!)

# GINO date 19 mai 2016 20:42 -3

Judecatorii pleaca in avocatura, notariat, in tari straine. Oho, si inca ce va mai urma! Pentru ce atat stres si munca? 

# unul din lumea cea mare date 20 mai 2016 10:06 +1

ptr gino//AI MARE DREPTATE!!!!!!!!!!PEN,CE ATITA MUNCA SI STRESS?PLECATI,PLECARE/A/TI!!!!!!!LASATI/MA SA SUFAR DIN CAUZA PLECARII VOASTRE!!!!!!!!!!!CALATORIE SPRINCENATA SI SA VENITI INAPOI CIND  VA VOI CHEMA EU!!!!!!!!!!!

# mitica date 20 mai 2016 09:25 +4

Dar pe Pruna asta dece o mai suporta? Sa ne scuteasca habarnaista asta!

# salarizare magistrati date 25 mai 2016 21:42 +1

Astia is chiar nesimtiti. 1. De ce nu spun cum mergeau 2 luni pe Parchete superioare sau instante superioare si la intoarcere ramaneau cu salariile de acolo? Eliminare disfunctionalitatilor inseamna alininierea salariilor tuturor la salariile celor avantajati in maniera asta???  2. De ce nu spun cum castiga isi dau singuri drepturi salariale dand in judecata statul... Cica sporul anticoruptie ar fi discriminatoriu si trebuie sa il aiba toti  3. Merg la munca cand vor si lucreaza cat vor... unii nu merg cu zilele la instante. Despre ce vorbim atunci? Plus 2 luni de concediu pe an. 4. Sunt magistrati care lucreaza la judecatorie si au salarizare de tribunal! Pe lege!Va puteti inchipui asta? Haideti sa eliminam dispfunctionalitatile atunci... 4. Magistrati sunt prinsi in tot felul de functii prin probatiune, prin penitenciare unde mai si cumuleaza salarii... 5 Si cate si mai cate...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.07.2022 – Zi caniculara pentru Vasilica

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva