29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAJORITATEA DE 6 – Ireal: deciziile majore pentru sistemul judiciar vor putea fi luate doar de o grupare restransa formata din sase membri CSM. Noua Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii da posibilitatea ca sedintele CSM sa se desfasoare cu zece membri prezenti, majoritatea din cei zece urmand sa hotarasca. Opozitia nu va mai conta in CSM, fiind lasata fara instrumentul boicotului

Scris de: George TARATA | pdf | print

5 September 2022 15:48
Vizualizari: 4678

Ca sa omoare orice forma de opozitie in Consiliul Superior al Magistraturii, noua Lege privind CSM (care va inlocui actuala Lege 317/2004 privind CSM) ofera posibilitatea ca deciziile majore pentru sistem sa poata fi luate de un grup restrans de persoane, format chiar si din sase membri CSM. Asta intrucat viitoarea Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii, gandita de ministrul Justitiei Catalin Predoiu si avizata de CSM, elimina conditia esentiala privind prezenta a cel putin 15 membri astfel incat sedintele Plenului CSM sa se poata desfasura.


 

Mai precis, daca noua Lege privind Consiliul Superior al Maistraturii va intra in vigoare in forma adoptata de Guvernul Ciuca si trimisa in Parlament pentru dezbateri, va fi de ajuns ca la Plenul CSM sa fie prezenti zece membri dintre cei 19, urmand ca deciziile sa fie luate cu majoritate, adica de sase membri.

In momentul de fata, art. 27 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii cere un cvorum de 15 membri pentru ca sedintele Plenului sa poata avea loc, lucrarile urmand sa se amane daca aceasta conditie nu este indeplinita:

(1) Consiliul Superior al Magistraturii se intruneste in plen si in sectii, la convocarea presedintelui, a vicepresedintelui sau a majoritatii membrilor plenului ori, dupa caz, ai sectiilor.

(2) Lucrarile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii se desfasoara in prezenta a cel putin 15 membri, iar lucrarile sectiilor se desfasoara in prezenta majoritatii membrilor acestora.

(3) Hotararile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii si hotararile sectiilor se iau cu votul majoritatii membrilor prezenti”.

 

Majoritatea de sase decide


Noua Lege privind CSM pastreaza in continuare conditia cvorumului de 15 pentru ca lucrarile sa se poata desfasura la Plen, insa introduce o prevedere care ofera posibilitatea ca deciziile majore sa fie luate chiar si de sase persoane. In acest sens, daca in cazul in care nu a fost intrunit cvorumul de 15 membri, viitoarea sedinta se va desfasura doar cu prezenta majoritatii membrilor CSM, adica zece membri. Evident, deciziile se vor adopta cu majoritatea voturilor exprimate in sedinta derulata doar in prezenta majoritatii CSM, adica a celor zece membri, adica cu voturile a sase membri.

 

Iata art. 27 din viitoarea Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii:

“Art.27 - (1) Consiliul Superior al Magistraturii se intruneste in plen si in sectii, la convocarea presedintelui, a vicepresedintelui sau a majoritatii membrilor plenului ori, dupa caz, ai sectiilor.

(2) Lucrarile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii se desfasoara in prezenta a cel putin 15 membri. Daca nu se realizeaza acest cvorum, la urmatoarea convocare, lucrarile Plenului se desfasoara in prezenta majoritatii membrilor acestuia.

(3) Hotararile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii si hotararile sectiilor se iau cu votul majoritatii membrilor prezenti”.

 

Plan impotriva Opozitiei din CSM

 

Este cat se poate de evident, din punctul nostru de vedere, ca aceasta noua dispozitie care da dreptul ca sedintele Plenului CSM sa se desfasoare doar in prezenta unei majoritati formate din zece membri, urmand ca deciziile sa se ia cu cel putin sase voturi, are ca principal scop omorarea oricarei forme de opozitie in CSM. Asa cum s-a demonstrat in actualul mandat, una dintre formele de protest ale Opozitiei din Consiliu a fost boicotul. Sa ne aducem aminte numai doua momente:

- cazul in care Opozitia din anii 2017-2019 in frunte cu Bogdan Mateescu (inainte ca acesta sa schimbe tabara) a boicotat numirea sefului SIIJ, lucrarile neputandu-se desfasura;

- cazul de la inceputul anului 2022 cand actuala Opozitie din CSM a boicotat sedinta Plenului CSM pe motiv ca ea este condusa de Bogdan Mateescu, numit presedinte interimar pe langa lege si Constitutie;

Or, este limpede ca odata cu posibilitatea ca sedintele Plenului CSM sa se desfasoare si doar cu zece membri Opozitia va fi lipsita de instrumentul boicotului. Pentru ca boicotul sa aiba efect, iar lucrarile in care se pregatesc adoptarea unor decizii nelegale sau controversate sa fie blocate, ar trebui ca Opozitia sa fie formata din 10 membri, caz in care vorbim de o majoritate, nu de o Opozitie, in conditiile in care Consiliul are in componenta 19 membri. In aceste conditii, pe viitor, refuzul de a participa la sedinte va ramane doar o simpla forma de protest.

Sa oferim un posibil scenariu pentru a se intelege ce se va putea intampla: avem o opozitie formata din noua membri, o grupare alcatuita din sase membri care actioneaza constant in aceeasi directie, si patru membri neutri. Cei noua din Opozitie boicoteaza sedinta, restul de zece participa, iar chiar daca cei patru membri neutri dau vot negativ, deciziile sunt luate de gruparea de sase. Practic, sase oameni vor hotari pentru un intreg sistem.

In final trebuie amintit ca aceasta prevedere, prin care se da posibilitatea unui grup restrans de oameni sa ia deciziile majore in CSM, vine la pachet cu o alta prevedere extrem de toxica, inserata in Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii chiar la propunerea unor capi din CSM, potrivit careia sedintele Consiliului nu se vor mai transmite in direct, iar inregistrarile nu se vor mai posta pe site, metoda prin care se urmareste ca opinia publica, dar mai ales judecatorii, sa nu afle ce se petrece cu adevarat in Consiliu.

Comentarii

# George date 5 September 2022 17:47 +62

Daca unii capi din CSM au cerut sa se stipuleze in lege ca ședințele CSM să nu se mai transmită in direct si înregistrările sa nu se mai posteze pe site-ul institutiei înseamnă ca i-a ars foarte tare faptul ca lumea e atenta la ședințele lor si își da seama când ei comit greșeli- a se vedea articolul cu titlul "Pai, e corect Lia?" de pe luju.ro

# nae girimea date 5 September 2022 18:08 0

Aceeasi "filosofie" in CSM , ca-n proiectul lui Predoiu

# DODI date 5 September 2022 19:42 +1

Această găselniță cu 6 acoperiți din 10 fraieri este doar pentru a nu se vedea de la o poștă că în Coteț deciziile se iau direct de la SRI.

# marin date 6 September 2022 07:16 0

somnul romanilor MIEI naste monstri. avem ce meritam! toata presiunea pe cateva capete, care mai lupta pentru interesele noastre acolo. in rest, vai de noi cu asa TRADATORI SI CRIMINALI NAIMITI LA PUTERE DE PAPUSARII LOR!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva