14 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MANEVRA LUI ARDELEAN – Procurorul DNA Cristian Ardelean a probat un furt de 1,8 milioane lei din buget, comis prin plata unor lucrari fictive, dar a pretins ca Ministerul Dezvoltarii nu s-a constituit parte civila. Stupoare: ministerul dezvaluie ca nu a fost solicitat sa se constituie parte civila. Sa aiba legatura oare “omisiunea” lui Ardelean cu faptul ca in dosar era implicat ginerele chestorului Terente Merce, fost consilier al lui Traian Basescu si fost sef al UM 0962 Bihor? (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

2 September 2018 12:45
Vizualizari: 7390

Prezentam in editia de azi un caz extrem de ciudat, ca sa folosim doar acest termen, in care implicat este procurorul Cristian Ardelean (foto), de la DNA Oradea, structura ce l-a dat tarii pe vestitul Ciprian Man, zis “manelistul DNA”. Un caz in care implicat este ginerele unui fost important general al Romaniei. Ne referim la Merce Sabau Daniel Lucian, ginerele chestorului Terente Merce, fost consilier al lui Traian Basescu si fost sef al UM 0962 Bihor (serviciul secret al Ministerului de Interne). Veti vedea cum procurorul de caz a descoperit un furt din bugetul de stat, dar parchetul a ocolit recuperarea prejudiciului.

Astfel, in 2014, in perioada in care activa la Parchetul Tribunalului Bihor, procurorul Cristian Ardelean a probat un furt de aproximativ 1,8 milioane de lei. Era vorba despre un prejudicierea bugetului de stat prin plata unor lucrari fictive, ce se doreau a fi realizate pe plan local, lucrari finantate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Procurorul Ardelean a identificat drept autori ai prejudiciului anumiti functionari publici, dar si pe Merce Sabau Daniel Lucian, ginerele lui Terente Merce, fost consilier al lui Basescu, in calitate de administrator al societatii comerciale SC Consab SRL.


Dupa o ancheta ce a durat trei ani, in dosarul 986/P/2011, procurorul Cristian Ardelean a incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu Merce Sabau Daniel Lucian, intelegandu-se pentru aplicarea unor pedepse de 1 an si 6 luni inchisoare pentru complicitate la inselaciune si la 6 luni inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, urmand ca in final sa fie aplicata pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare cu suspendare.

In acelasi acord de recunoastere a vinovatiei, actualul procuror DNA Cristian Ardelean vorbeste cat se poate de explicit despre comiterea prejudiciului. Unul in valoare de aproximativ 1,8 milioane de lei, asa cum am mentionat (vezi facsimil 1).

Iata ce mentioneaza Cristian Ardelean in acordul de recunoastere a vinovatiei:

“Faptele inculpatului Merce Sabau Daniel Lucian intrunesc elemenetele constitutive ale infractiunii de complicitate la inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, faptele constand in aceea ca, inculpatul Merce Sabau Daniel Lucian, in calitate de administrator al SC Consab SRL, executantul lucrarii cu finantare publica denumita 'Refacere Pod peste Crisul Negru si Pasarela Pietonala la Finis Comuna Finis', in baza contractului de finantare incheiat intre Primaria Finis si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, i-a ajutat pe invinuitii Vura Albert (fostul primar al Comunei Finis), Man Ioan Florian – primarul Comunei Finis, Beleag Elena Florica – contabila Primariei Comunei Finis, Dan Rodica Zoia si Molnar Mihaela – functionare in cadrul Primariei Finis, responsabile cu achizitiile publice, prin intocmirea unor situatii de lucrari si raportari trimestriale nereale catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului – 'Comisia pentru determinarea oportunitatii, eligibilitatii si aprobarea proiectelor', prin punerea la dispozitie a unor situatii de lucrari si de plata nereale, sa induca in eroare reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru a deconta sume de bani de la bugetul de stat, in scopul obtinerii unor foloase materiale injuste, cauzandu-se astfel un prejudiciu total bugetului de stat de 1.744.397 lei (n.r. - in acelasi acord se vorbeste si de un prejudiciu de 1.847.507,71 lei), din care 1.223.397,05 lei in perioada decembrie 2007, iar 521.851,64 lei in decembrie 2008, fara ca lucrarile sa fie realizate de executantul lucrarii SC Consab SRL conform situatiilor de plata, in acestea fiind mentionate lucrari fictive”.


Ardelean pretinde ca Ministerul Dezvoltarii nu s-a constituit parte civila

Problema apare insa in cazul prejudiciului. Mai exact, in cazul recuperarii sale. In acelasi acord de recunoastere a vinovatiei, procurorul Cristian Ardelean precizeaza ca Ministerul Dezvoltarii nu s-a constituit parte civila (vezi facsimil 2):

“In ceea ce priveste solutionarea actiunii civile, in cauza finantarorul lucrarii, si anume Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului nu s-a constituit parte civila in cauza, avandu-se in vedere ca lucrarea a fost executat in raport cu suma virata in contul Primariei Comunei Finis”.

Ministerul demasca manevra

Si acum stupoare! Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului nici nu avea cum sa se constituie parte civila. Asta intrucat nu a fost solicitat sa faca acest lucru. Reiese cat se poate de clar din doua adrese trimise de Ministerul Dezvoltarii:

Iata prima adresa a ministerului (vezi facsimil 3):

“Referitor la adresa dumneavoastra, transmisa Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (n.r. - fostul Minister al Dezvoltarii Regionale si Turismului), inregistrata cu nr. 7158/07.02.2017, prin care solicitati informatii privind intrebarea 'daca s-a solicitat MDRAT sa se constituie parte civila in dosarul 986/P/2011 al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor in conditiile in care s-a constatat prejudicierea prin activitati infractionale a fondurilor guvernamentale cu suma de 1.847.507 lei. In concret, in baza cererii de finantare nr. 1044/10.08.2016 a Primariei comunei Finis, jud. Bihor, MDRT a aprobat si ulterior a finantat lucrarea Refacere pod peste Crisul Negru si pasarela pietonala, Comuna Finis suma achitata de catre Primaria Finis in perioada 2007-2010 fiind in cuantum de 1.847.507 lei', urmare a raspunsului primit de la directia de specialitate, va comunicam faptul ca nu au fost identificate informatii legate de aspectele invocate”.

Iata a doua adresa a ministerului (vezi facsimil 3):

“Ca urmare a adresei dumneavoastra nr. 124995/20.11.2017 prin care ne transmiteti solicitarea (…) cu privire la finantarea obiectivului de investitii 'Refacere pod peste Crisul Negru si pasarela pietonala', asa cum am mentionat si in adresa nr. 124995, Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor nu a pus in vedere MDRAPFE constituirea de parte civila in dosarul nr. 986/P/2011. Astfel, MDRAPFE nefiind parte in dosarul nr. 986/P/2011, nu are competenta de a contesta decizia instantei in acest caz.

In ceea ce priveste efectuarea unui control de specialitate cu privire la derularea obiectului de investitii 'Refacere pod peste Crisul Negru si pasarela pietonala', va rugam sa va adresati Inspectoratului de Stat in Constructii”.


Asadar, procurorul Cristian Ardelean pretinde ca Ministerul Dezvoltarii nu s-a constituit parte civila, dar a “uitat” sa ii ceara acest lucru. Curat murdar...

Iata acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de procurorul Cristian Ardeleam, in prezent la DNA, cu Merce Sabau Daniel Lucian:


Comentarii

# un mizantrop date 2 September 2018 16:05 +10

Credeti ca ar intelege hastagidiotii care e diferenta dintre justitie si bagat la puscarie ca "a furat destul", daca le arati cum s-a furat in vremea lui Basescu, de coniventa cu serviciile si procurorii, cu toti abonatii izmenarului si cumetrii sai?! Sa o bagi pe Udrea la puscarie pentru Gala Bute, unde n-ai putut sau n-ai vrut sa probezi nimic, desi ai sume uriase din buget disparute in mandatul ei pe "mana" politico-securista, pare mai degraba o incercare de a-i inchide gura, poate nici n-or sa o caute, ca un fel de intelegere mafiota "tu nu vorbesti, noi nu te gasim pana nu se prescrie..." Cand a plecat Basescu mai aveam ceva sperante, apoi, cand l-am vazut pe Oprea in guvernul Ponta am inteles ca jaful merge inainte, supervizat de "reevaluat'. Acum nu mai e nevoie de supervizare, toata Procuratura e intesata de securisti si interesele lor...

# Avocat date 2 September 2018 21:40 0

Inainte sa scrieti ceva, verificati codul de procedura penala... 1. Unde scrie ca procurorul solicita partii civile sa se constituie parte civila? Latura civila este guvernata de principiul disponibilitatii. 2. Chiar daca s-ar fi constituit parte civila, prin incheierea unui acord de recunoastere nu se solutioneaza si latura civila!!! Prejudiciul de recupereaza pe cale separata... Aveti dreptate 100% ca e cel putin ciudat ca la un asemenea prejudiciu discutam de o pedeapsa simbolica, dar cu latura civila este o alta discutie.

# un mizantrop date 3 September 2018 10:24 0

Cu atat mai "stranie" atitudinea lui Ciolos de a implica "civil" Ministerul Agriculturii (desi "prejudiciul" era la Ministerul de Finante) in procesul ICA, la ordinul DNA....

# ?????? date 3 September 2018 03:18 0

Faptul că Ministerul nu s-a constituit parte civilă pentru prejudiciul stabilit de procurorii, fiind despre bani publici, probabil că este de competența Curții de Conturi ?

# un mizantrop date 3 September 2018 10:30 +2

Curtea de Conturi, in regimul Basescu, a fost emasculata si a ajuns ca apa sfintita, nici nu strica, nici nu vindeca...adica doar constata, parchetul sesizat poate tine cont, poate nu tine cont...Regrefarea boaselor institutiei sunt prevazute intr-o lege tinuta pe loc de numeroase contestari la CC, retrimiteri si reanalizari, ca interesele sunt uriase si cei invartosati in epoca basanaului nu vor cu niciun chip sa se intoarca la lege...

# Klaus-Klaus date 3 September 2018 18:45 0

@un mizantrop = BINE SPUS. Am si eu o mica adaugire re " interesele sunt uriase si cei invartosati.." = TE ROG PUNE PE PRIMUL LOC AMBASADELE si mai ales CE STA IN SPATELE LOR.. si inca pe GUVERNACIOSUL DE PE LIPSCANI = TETEA-TATILOR-TAICILOR HOTIEI - ca asa " prevede LEGEA B(N)R" :P = SA NU AIBA NICI UN FEL DE RASPUNDERE FATA DE STATUL ROMAN ci doar fata de HAITA neamului Rooxxxxxd@ City of London. :-x

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva