20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MASINA DE DEZINFORMARE A MAGISTRATILOR #REZISTENTI – Eurodeputatul Chris Terhes nimiceste ONG-urile care au alimentat propagandistic maculaturile GRECO si MCV: „Doua asociatii cer 'masuri rapide' pentru a 'repune' legile justitiei in acord cu 'statul de drept', citand rapoartele Comisiei de la Venetia, GRECO si MCV. Cel putin o asociatie a mintit si dezinformat forurile internationale... Submineaza democratia si statul de drept in vederea mentinerii controlului asupra justitiei”

Scris de: V.B. | pdf | print

29 November 2019 17:47
Vizualizari: 5675

Judecatorii si procurorii #rezistenti ar face bine acum sa stea-n banca lor, iar nu sa tipe, invocand rapoartele Comisiei de la Venetia, GRECO si MCV, pentru ca guvernarea Iohannis-Orban sa macelareasca legile justitiei. Nu de alta, dar maculaturile institutiilor straine au fost incropite tocmai pe baza minciunilor cu care le-au bombardat ONG-urile acelorasi magistrati hashtagisti din Romania. Acuzatia a fost lansata vineri, 29 noiembrie 2019, de catre europarlamentarul PSD Cristian Terhes (foto), acesta facand referire – chiar daca nu le nominalizeaza – la asociatiile Forumul Judecatorilor din Romania si Initiativa pentru Justitie.


Mentionam ca cele doua ONG-uri s-au bagat in seama vineri, cerandu-le presedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban si ministrului Justitiei Catalin Predoiu punerea in acord a legilor justitiei cu recomandarile organismelor internationale. Miza este, bineinteles, modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara in sensul desfiintarii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

La randul lui, Chris Terhes subliniaza ca „cel putin una” dintre cele doua asociatii (aluzia este, bineinteles, la FJR, mai veche in peisaj decat AIJ) i-a alimentat cu dezinformari pe scribii de la GRECO si MCV. Initial, si Comisia de la Venetia picase in plasa #rezistentilor din Romania, insa demersurile unor oameni precum Terhes insusi au facut ca aceasta institutie sa-si revizuiasca pozitia fata de reforma legislativa din Romania.

Redam postarea de pe Facebook a lui Cristian Terhes:

Vad ca doua asociatii de magistrati ii cer lui Iohannis, Orban si Predoiu 'masuri rapide' pentru a 'repune' legile justitiei in acord cu 'statul de drept', citand in acest sens rapoartele Comisiei de la Venetia, GRECO si MCV. Cel putin una dintre aceste asociatii a mintit si dezinformat aceste foruri internationale, punandu-le intr-o situatie foarte delicata, pentru ca si-au asumat in aceste rapoarte pozitii contrare adevarului, compromitandu-le reputatia. In cazul Comisiei de la Venetia, cel putin, aceasta si-a corectat unele pozitii din raportul preliminar in raportul final pe legile justitiei si in urma unei corespondente pe care am avut-o cu ea anul trecut, cand eram in SUA. Saptamana viitoare am sa va dau mostre de asemenea minciuni si dezinformari.

Din discutiile pe care le-am avut, mai ales de cand sunt europarlamentar, cu GRECO, Comisia de la Venetia si Comisia Europeana, in care le-am punctat erori grosolane din rapoartele pe Romania, scuza lor a fost ca respectivele informatii eronate le-au primit de la Ministerul Justitiei din Romania. Cu privire la aceste dezinformari Ministerul Justitiei va trebui sa raspunda public.

A venit timpul sa se faca lumina si sa vada toti romanii cum sunt mintite si dezinformate aceste institutii internationale de grupuri de interese din Romania care, sub pretextul apararii statului de drept, de fapt submineaza democratia si statul de drept din Romania in vederea mentinerii controlului asupra justitiei.

Prezentam memoriul FJR si AIJ adresat sefilor PNL:

Domnului Klaus Werner Iohannis, Presedintele Romaniei

Domnului Ludovic Orban, Prim-ministru al Guvernului

Domnului Catalin Predoiu, Ministrul Justitiei

Excelentele Voastre,

Romania a traversat in ultimii ani o perioada de regres, in care atacurile la adresa magistraturii si a fundamentelor statului de drept au avut un caracter continuu, desfasurandu-se sub toate formele imaginabile si inimaginabile.

Am fost etichetati frecvent de puterea politica de la acea vreme drept ”sobolani”, corupti”, “stalinisti”, “securisti”, “tortionari”, ni s-au promis „lupte in strada” si „pana la capat” etc., amenintari grave si nemaiintalnite aduse independentei justitiei intr-un stat de drept.

Modificarile aduse ”legilor justitiei” au incorporat ”ura viscerala” impotriva judecatorilor si a procurorilor si dorinta de a schimba din temelii echilibrul care ar trebui sa existe intre puterile unui stat constitutional.

A fost infiintata o sectie speciala de parchet, care sa ancheteze exclusiv magistrati, lasandu-se impresia ca judecatorii si procurorii erau cu totii infractorii principali ai Romaniei, ni s-au impus bariere in libertatea de exprimare, sefi ai marilor parchete au fost indepartati din functii de factorul politic, normele pentru raspunderea materiala s-au modificat intr-un mod care a socat intreaga lume civilizata, iar meritocratia in magistratura a disparut.

Nu au contat nici consultarea reala si efectiva a miilor de magistrati si a Consiliului Superior al Magistraturii, nici incalcarea angajamentelor internationale ale Statului roman asumate in cadrul Uniunii Europene sau Consiliului Europei, nici argumentele si solutiile constitutionale, consacrate in legislatiile si practicile statelor civilizate, cu democratii solide.

Cum democratia si libertatile fundamentale au fost in pericol, constienti ca „obligatia de rezerva a magistratului a devenit subsidiara obligatiei de indignare” (Declaratia privind etica judiciara, adoptata de Adunarea Generala a Retelei Europene a Consiliilor Judiciare, Londra, 2010), nu am ramas indiferenti.

Ar fi fost simplu sa alegem pasivitatea, pentru ca salariile ne crescusera, iar pensiile erau atragatoare, fiind chiar cu 30% mai mari decat salariile.

Asa ca am inghetat pe treptele instantelor, doar pentru ce unii denumeau un ”moft” – respectarea statul de drept – in zeci de randuri, am protestat in toate modalitatile posibile, am intrerupt activitatea in instante si parchete tot in acest scop.

Nu am facut-o pentru noi, ci pentru toti cetatenii acestei tari, constienti ca dezvoltarea ei sanatoasa nu va putea fi posibila in lipsa unei justitii independente si eficiente.

V-am solicitat, Domnule Presedinte, in multiple randuri, sesizarea Comisiei de la Venetia, pentru a preintampina un dezastru legislativ.

Nu am renuntat nici cand ne-ati spus ca e prea tarziu si nici cand obiectiile trimise de dumneavoastra Curtii Constitutionale erau respinse ca tardive. E drept, am solicitat acelasi lucru tuturor subiectilor de sezina interni (presedinti de camere parlamentare, prim-ministru, ministrul justitiei), fara vreun rezultat.

Am scris atunci Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, care a inteles situatia concreta si a sesizat Comisia de la Venetia, inaintea oricarei autoritati din Romania. Asa au aparut avizele Comisiei de la Venetia, apoi reactiile in cascada ale Comisiei Europene, Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni, Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni si ale intregii lumi civilizate, ingrijorate si chiar oripilate de realitatea romaneasca.

A aparut si necesitatea convocarii unui referendum pentru statul de drept, al carui spirit nu poate fi negat, laolalta cu dorinta exprimata de majoritatea covarsitoare a celor ce au votat de inlaturare neintarziata a efectelor daunatoare respectarii minimale a cerintelor statului de drept.

Intr-o atare stare de lucruri, nimeni nu mai poate nega necesitatea emiterii rapide a unui act legislativ, prin care toate recomandarile institutiilor internationale relevante (Comisia de la Venetia, Comisia Europeana, Parlamentul European, GRECO, Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni etc.) sa fie aplicate fara exceptie si fara artificii care sa aduca atingere esentei lor.

Nu se pot perpetua conduite contrare unor standarde minimale specifice unei democratii consolidate (spre exemplu, declansarea procedurilor de numire a procurorilor de rang inalt fara punerea in acord a dispozitiilor legale in materie cu recomandarile internationale, fara transparenta si meritocratie, sau mentinerea unei structuri de tipul Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie etc.) si nici nu se poate ignora influenta negativa a Legii recursului compensatoriu asupra sentimentului de liniste si incredere a cetatenilor, ce se transpune si asupra activitatii organelor de urmarire penala si a instantelor judecatoresti, care trebuie sa asigure tinerea sub control a fenomenului infractional, in conditiile unei cresteri constante a volumului de activitate si ale subdimensionarii schemelor de personal.

Este inadmisibil ca magistratii romani sa-si recupereze independenta doar prin deschiderea a zeci de litigii la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (cereri de decizie preliminara) sau la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, iar autoritatile Statului roman, alese prin vot universal, sa asiste pasiv la degradarea cerintelor statului de drept.

In acelasi context, nu poate fi ignorata nici lipsa de preocupare a puterii legislative si a celei executive fata de victimele infractiunilor, fata de crearea unor mijloace juridice apte sa protejeze siguranta cetateanului – care sa evite subrezirea capacitatii de lupta a statului impotriva proliferarii criminalitatii, cu precadere a celei organizate – ori fata de potentialul de subminare a capacitatilor interne in materia luptei impotriva coruptiei si a infractionalitatii in general, care poate pune in pericol insusi parcursul Romaniei ca stat membru al Consiliului Europei.

De asemenea, nu poata fi ignorata lipsa de preocupare fata de indeplinirea conditionalitatilor necesare accederii la spatiul Schengen – recunoscut ca spatiu de libertate, securitate si justitie, in cadrul caruia se pune accent, in mod esential, pe capacitatea de control al frontierelor externe – prin anularea eforturilor autoritatilor romane de a respecta partenerii europeni, desfasurate constant in ultimii 20 de ani.

Va cerem sa nu abandonati principiile pentru conflicte anodine si cronofage.

Va solicitam sa respectati independenta justitiei, neutilizand instrumente contrare acesteia, si sa gasiti solutii imediate pentru modificari legislative, in acord cu standardele statului de drept si cu spiritul in care au votat milioanele de cetateni la referendumul din mai 2019, in concordanta cu recomandarile tuturor entitatilor internationale relevante.

Excelentele Voastre, se pare ca timpul nu mai are rabdare si ca orice intarziere este daunatoare intereselor unei intregi natiuni.

Va rugam sa primiti expresia inaltei noastre consideratii.

Asociatia „Forumul Judecatorilor din Romania”

judecator Dragos CALIN, co-presedinte

judecator Lucia ZAHARIA, co-presedinte

Asociatia „Initiativa pentru Justitie”,

procuror Sorin Marian LIA, co-presedinte

procuror Bogdan-Ciprian PIRLOG, co-presedinte”.

Comentarii

# nae din dealul feleacului date 29 November 2019 18:25 +11

Salajene Terhes,bravo tie!De aici din dealul Clujului sintem destui care sa va sustinem ,D_le Terhes;nu va uitati dupa sondaje,procente la alegeri ca daca votul ar conta ,nu ne-ar lasa sa votam(Mark Twain).Datoria noastra este sa ne luptam pt.cauza noastra,sa invingem !Justitia intirzie,dar soseste(Fidel Castro-avocat)!

# nae girimea date 29 November 2019 18:49 +7

ONG urile alea nu-s de capul lor . Ei canta muzica ceruta de cei ce dau banii

# Daca ar exista un Vlad Tepes.... poate date 30 November 2019 06:17 +3

"Cu privire la aceste dezinformari Ministerul Justitiei va trebui sa raspunda public." Societatea civila onesta - aceea care nu a facut si nu face parte din ONG-uri sau Partide - ar trebui sa se organizeze voluntar, sa cotizeze pentru a plati avocati care sa-i apere interesele - evident dupa ce se va maturiza, satura de vorbe si va intelege sa depuna plangeri si contestatii la toate autorirtatile competente, interne si internationale.... N-o sa vedeti asa ceva... pasivi, romanii migreaza sau prefera sa nu-si bata capul decat cu cele necesare traiului de fiecare zi si sa nu-si dea seama ca propaganda ii trimite la munte, la mare, la vot... sa spuna cineva daca a fost vreodata vre-un referendum explicit privind neutralitatea Romaniei dupa 1945... NICIODATA ! Asadar "democratia" e doar o umbra a celor care numara militareste voturile. De 30 de ani nu se stie cat teren a fost retrocedat in Romania si nici care sunt sumele platite ca despagubire. ANRP, Prefectii, Primarii, SRI... "e bine"?

# Basicuta date 30 November 2019 10:28 +9

au uitat insa de pensia speciala pe care o incaseaza dupa 20 de ani de munca. Trebuie adusa si ea in acord cu recomandarile UE, pentru ca nu exista nicaieri in lume asa ceva pentru magistrati, sa fim corecti... Cea mai mare pensie din Europa o incaseaza un procuror roman, UE, GRECO, comisia de la Venetia s-au crucit cand au vazut ca o tara saraca ca Romania are asa facilitati pentru pensia magistratilor...asa ca s=o punem in acord...

# Marian date 30 November 2019 11:44 +1

La multi ANI ! ROMANIA si Luju.ro . "Nihil sine Deo".

# VIKY date 30 November 2019 21:17 +7

"Am fost etichetati frecvent de puterea politica de la acea vreme drept ”sobolani”, corupti”, “stalinisti”, “securisti”, “tortionari”,...".Nu a-ti fost etichetati, voi SUNTETI intradevar sobolani si paraziti. Nu va este frica de D-zeu, ca se va rasturna cerul pe voi de atatea securisme pe care le faceti?. Ceausescu a fost copil mic pe langa voi. Voi impreuna cu hitleristul de la Cotroceni nu aveti limite, nu aveti D-zeu, nu aveti nimic omenesc in voi. Dar nu uitati tertionarilor ca D-zeu nu intarzie, nu se grabeste, dar vine la timp. Asa sa va ajute D-zeu, cat bine a-ti facut tari si poporului roman.

# juri date 2 December 2019 07:04 +1

VIKY are dreptate, numai Dumnezeu cu justitia sa DIVINA ai va linisti pentru totdeauna pe aceste jigodii nenorocite! Asteptari de la un popor ca asta al nostru care a ales un neica nimeni la cotroceni, nu putem sa mai avem. Ar mai fi si de dat o lege care sa dea dreptul legitim de altfel de a vota calatorii nostri prin lume, dar sa vina in tara, macar acest drum sa-l faca si ei, o data la 5 ani, nu sa ne puna ei javre la conducere, ei pe care-i doare fix in cur, de ce se intampla in tara!

# Clar date 2 December 2019 18:04 +1

Nici la paștele cailor nu vom avea o democrație autentică după ce societatea civilă românească curată ( fără SOROS) a fost decimată iar reprezentanții ONG-urilor pentru apărarea drepturilor omului băgați în puscării de avocați și judecători,trădători cu interese parșive.

# VIKY date 3 December 2019 15:27 +5

@juri...Eu fac parte din diaspora, fiind stabilita de mult timp in alta tara, dar niciodata nu am votat la prezidentiale. Dupa umila mea parere NU este corect ca cei stabiliti in strainatate sa hotarasca soarta romanilor din tara, iar cei care sunt plecati doar la munca, sa faca bine sa se intoarca in Romania sa voteze. Trist este ca nu aveti lideri autentici, doar bufoni platiti de voi cu salarii exorbitante, cu averi fabuloase, si cu un dispret total fata de voi. Am remarcat cativa membri ai PSD-ului, printre care Liviu Plesoianu, Codrin Stefanescu s-au Serban Nicolae, toti patrioti si fara "schelete in dulap", dar din pacate acesti oameni sunt marginalizati.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva