MCV, GRECO SI COMISIA DE LA VENETIA NU SE ATING DE PENSIILE MAGISTRATILOR - Uniunea Juristilor din Romania sustine demersurile intreprinse de CSM, Inalta Curte, curti de apel si parchete pentru a determina Parlamentul si Guvernul sa respecte statutul si independenta magistratilor in acord cu deciziile CCR: "Initiativa legislativa nu are nicio sustinere in documentele internationale pertinente si nu a fost recomandata in niciun raport MCV, al Comisiei de la Venetia ori al GRECO"
Profesionistii Dreptului strang randurile pentru sustinerea magistratilor in demersurile intreprinse in legatura cu initiativa legislativa sustinuta de Guvernul PNL de eliminare a pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor. Consiliul director al Uniunii Juristilor din Romania, condusa de prof.univ.dr. Ioan Chelaru (foto), isi exprima dezacordul deplin fata de proiectul de lege prin care se doreste eliminarea pensiilor de seriviciu ale magistratilor si apreciaza demersul drept unul "populist care aduce atingere independentei si statutului autoritatii judecatoresti".
Intr-un comunicat de presa remis Lumea Justitiei joi, 23 ianuarie 2020, Uniunea Juristilor din Romania anunta ca sustine toate demersurile intreprinse de CSM, ICCJ, curtile de apel si de parchetele din Romania, precum si de asociatiile profesionale ale magistratilor menite sa determine Parlamentul si Guvernul sa respecte statutul si independenta magistratilor, care include si pensia de serviciu, si sa tina cont de Deciizile Curtii Constitutionale care au stabilit ca „acordarea pensiei de serviciu pentru cadrele militare si magistrati nu reprezinta un privilegiu, ci este justificata in mod obiectiv, ea constituind o compensatie partiala a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutelor speciale carora trebuie sa li se supuna militarii si magistratii” (Decizia CCR nr. 20/2000).
In acelasi timp, Uniunea Juristilor din Romania avertizeaza ca initiativa legislativa prin care se doreste eliminarea pensiilor de serviciu ale magistratilor nu are nicio sustinere in documentele internationale si nu a fost recomandata in niciun raport MCV, al Comisiei de la Venetia ori al GRECO. Mentiunea UJR este, din punctul nostru de vedere, extrem de pertinenta, in conditiile in care, de-a lungul timpul, reprezentatii clasei politice, mai cu seama cei din Partidul National Liberal, au militat pentru respectarea "recomandarilor" cuprinse in Rapoartele acestor institutii europene, raportandu-se la acestea mai ceva ca la legislatia romana.
Redam in continuare comunicatul Uniunii Juristilor din Romania:
"Consiliul director al Uniunii Juristilor din Romania, luand act de proiectul de lege privind abrogarea dispozitiilor din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la pensia de serviciu a judecatorilor, procurorilor si magistratilor asistenti, a carei adoptare in Camera Deputatilor a fost stabilita pentru ziua de 29 ianuarie 2020 in sesiune extraordinara, isi manifesta dezacordul deplin fata de acest demers populist, care aduce atingere independentei si statutului autoritatii judecatoresti.
Uniunea Juristilor din Romania sustine toate demersurile legale intreprinse de Consiliul Superior al Magistraturii si de Inalta Curte de Casatie si Justitie, de curtile de apel si de parchetele din Ministerul Public, precum si de asociatiile profesionale ale magistratilor, pentru a determina puterea legislativa si pe cea executiva sa respecte statutul si independenta magistratilor, care include si pensia de serviciu, in acord cu deciziile Curtii Constitutionale si cu standardele europene.
Uniunea Juristilor din Romania atrage atentia decidentilor politici ca aceasta initiativa legislativa nu are nicio sustinere in documentele internationale pertinente si nu a fost recomandata in niciun raport MCV, al Comisiei de la Venetia ori al GRECO, organ care monitorizeaza, de peste 10 ani, statul de drept, democratia si drepturile omului in Romania.
Consiliul director al Uniunii Juristilor din Romania"
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# mitica
23 January 2020 19:20
0
# PANA ION
19 February 2020 12:44
0