14 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NEGULESCU A PARADIT UN SENATOR – Primarul din Ploiesti Andrei Volosevici a fost achitat definitiv de Inalta Curte. Volosoveci a fost hartuit si trimis in judecata pe vremea in care era senator al Romaniei, intr-un dosar de abuz in serviciu si trafic de influenta fabricat de procurorii Mircea Negulescu si Giluela Deaconu de la DNA Ploiesti. In aceeasi cauza, ICCJ a dispus achitarea definitiva a fostei sefe a Serviciului juridic din Primaria Ploiesti (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

20 January 2022 15:33
Vizualizari: 5304

Procurorii Mircea Negulescu (foto) si Giluela Deaconu au paradit un senator al Romaniei, pe care l-au trimis in judecata pe vremea in care activau la celebra “unitate de elita” DNA Ploiesti. Este vorba despre Andrei Volosevici, in prezent primar al municipiului Ploiesti care a reusit, dupa o lupta juridica de 6 ani, sa demonteze in instanta, prin avocatul sau, Mihai Adrian Hotca, toate faptele inchipuite retinute de paraditorii DNA, care s-au dovedit ca "nu exista".


 

Judecatoarele Anca Alexandrescu, Laura Soane si Rodica Cosma de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus joi, 20 ianuarie 2022, achitarea definitiva a lui Andrei Volosevici pentru abuz in serviciu si trafic de influenta. Concret, ICCJ a mentinut sentinta de achitare pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti in 11 decembrie 2019.

De asemenea, instanta suprema a dispus achitarea definitiva si a celui de-al doilea inculpat trimis in judecata de procurorii Mircea Negulescu si Giluela Deaconu. Si anume Alina Simona, fosta sefa a Serviciului Juridic din cadrul Directiei Juridice a Primariei Ploiesti, acuzata de abuz in serviciu.

Solutiile de achitare au fost dispuse in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala”, in cazul infractiunilor de abuz in serviciu.

In ceea ce priveste cele doua acuzatii de trafic de influenta retinute in sarcina lui Andrei Volosevici, achitarea a fost pronuntata in baza art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penala - “fapta nu exista”.


Volosevici executat inainte de alegeri cu marturii la comanda procurorilor


Andrei Volosevici a fost trimis in judecata in iunie 2016, in timp ce era senator in Parlamentul Romaniei, dar pentru pretinse fapte comise in calitate de primar al municipiului Ploiesti, functie pe care acesta o detinuse in trecut, si pe care o detine din nou astazi. Mai mult, urmarirea penala in dosar a fost inceputa fix inaintea campaniei electorale pentru alegerile locale din 2016, alegeri la care Andrei Volosevici isi depuse candidatura. Nu in ultimul rand, intregul dosar a fost construit pe marturii scoase din burta la comanda procurorilor Mircea Negulescu si Giluela Deaconu, asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit (click aici pentru a citi).


Iata minuta ICCJ din 20 ianuarie 2022 (dosar 122/4/2017):

 

Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti si de partea civila Unitatea Administrativ-Teritoriala Municipiul Ploiesti impotriva sentintei penale nr. 156 din 11 decembrie 2019 a Curtii de Apel Ploiesti – Sectia Penala si pentru Cauze cu Minori si de Familie.

Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelului declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti raman in sarcina statului.

Obliga apelanta parte civila Unitatea Administrativ-Teritoriala Municipiul Ploiesti la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 20 ianuarie 2022”.


Iata minuta sentintei Curtii de Apel Ploiesti din 11 decembrie 2019:


“I. Constata ca legea penala mai favorabila inculpatului Volosevici Andrei Liviu este Codul penal in vigoare.

1. In baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b) teza I C.pr.pen. achita pe inculpatul Volosevici Andrei Liviu, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit prev. de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 309 Cpen., cu aplic. art. 5 alin. 1 C.pen. si art. 38 alin. 1 C.pen., fapta din perioada iulie – septembrie 2009.

2. In baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. a) C.pr.pen. achita pe inculpatul Volosevici Andrei Liviu pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, prev. de art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 5 alin. l C.pen. si art.38 alin. 1 C.pen., fapta din perioada iunie – august 2012.

3. In baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. a) C.pr.pen. achita pe inculpatul Volosevici Andrei Liviu pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, prev. de art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 5 alin. l C.pen. si art.38 alin. 1 C.pen., fapta din perioada martie – aprilie 2012.

II. Constata ca legea penala mai favorabila inculpatei Albu Simona este Codul penal in vigoare. In baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b) teza I C.pr.pen. achita pe inculpata ALBU SIMONA, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit prev. de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 309 C.pen., cu aplic. art. 5 alin. 1 C.pen., fapta din luna septembrie 2009.

Ia act ca in cauza nu au fost dispuse masuri preventive.

In baza art. 397 C.pr.pen. rap la art. 25 alin. 5 C.pr.pen. lasa nesolutionata actiunea civila formulata de catre partea civila Unitatea Administrativ Teritoriala mun. Ploiesti impotriva inculpatilor Volosevici Andrei Liviu si Albu Simona.

In baza art. 397 alin. 5 C.pr.pen. mentine sechestrul asigurator instituit prin Ordonanta nr. 97/P/2012 din data de 07.06.2016 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor Volosevici Andrei Liviu si Albu Simona.

In baza art. 398 C.pr.pen. rap. la 275 alin. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 11 decembrie 2019.

Document: Hotarare 156/2019 11.12.2019”.


Prezentam comunicatul DNA din 28 iunie 2016 privind trimiterea in judecata a inculpatilor:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor
VOLOSEVICI ANDREI LIVIU, la data faptelor primar al municipiului Ploiesti, in prezent senator, pentru savarsirea infractiunilor de:

-abuz in serviciu avand drept consecinta obtinerea unui folos necuvenit pentru altul,

-trafic de influenta (2 fapte),

ALBU SIMONA, la data faptei sef al Serviciului Juridic in cadrul Directiei Juridice a Primariei municipiului Ploiesti, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu avand drept consecinta obtinerea unui folos necuvenit pentru altul.

In rechizitoriul intocmit s-a retinut urmatoarea stare de fapt:

in calitate de primar al municipiului Ploiesti si ordonator principal de credite, cu incalcarea dispozitiilor legale, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a initiat proiectul de hotarare privind asocierea municipiului Ploiesti cu SC FC Petrolul SA. Proiectul consta in finantarea si realizarea in comun a unor actiuni, servicii si proiecte de interes public local si avea ca obiectiv principal functionarea echipei de fotbal FC Petrolul.

In acelasi scop, la data de 03 septembrie 2009, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a semnat un contract de asociere intre municipiul Ploiesti si societatea comerciala FC Petrolul SA Ploiesti, contract incheiat prin nerespectarea dispozitiilor Legii administratiei publice locale - in conditiile in care o institutie publica nu poate finanta o activitate lucrativa desfasurata de un agent economic cu capital privat.

In acest fel, acesta a determinat prejudicierea bugetului local cu suma totala de 32.577.437 lei si concomitent obtinerea, de catre S.C. FC Petrolul SA Ploiesti, a unui folos necuvenit de aceeasi valoare, reprezentand:

-17.842.137,70 lei - plati efectuate exclusiv in baza contractului cu incalcarea dispozitiilor legale privind finantele publice,

-12.955.859,28 lei - chirie datorata de S.C. Petrolul S.A. pentru Stadionul Ilie Oana pus la dispozitie in baza contractului, cu incalcarea prevederilor legale privind administratia publica locala,

-121.234,19 lei - contravaloare utilitati datorate de societate si achitate din bugetul local,

-1.658.205,90 lei - debite stabilite prin acte de control ale Curtii de Conturi a Romaniei - Camera de Conturi Prahova ca fiind datorate de societate si care, in evidenta contabila a unitatii administrativ teritoriale apar ca achitate prin transferarea sumei respective intre conturi ale bugetului local si nu prin plati efectuate de societate.

Contractul de asociere anterior mentionat a fost vizat pentru legalitate de inculpatele Mazalu Maria Magdalena si Albu Simona.

In calitate de primar al municipiului Ploiesti, in vara anului 2012, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a pretins unui om de afaceri (denuntator in cauza) suma de 80.000 lei pe care a primit-o in trei transe, in perioada campaniei electorale pentru alegerile locale (la care candida pentru obtinerea unui nou mandat). in schimb, o anumita firma la care omul de afaceri avea interes, trebuia sa castige un contract pentru executarea unei parcari supraterane in municipiul Ploiesti, finantat de primarie. Ulterior, denuntatorul urma sa obtina lucrari in subantrepriza la obiectivul respectiv.

In acelasi context si in aceeasi calitate, in perioada martie - aprilie 2012, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a pretins de la un alt om de afaceri (denuntator in cauza) foloase materiale necuvenite, constand in inchirierea de panouri publicitare, prestarea de servicii de panotaj si productia de afise electorale, in valoare totala de 21.150,12 euro, precum si suma de 20.000 lei achitata de acesta din urma catre o firma indicata de edil.

Aceste foloase au fost pretinse si primite de inculpat in schimbul interventiei la functionarii primariei si la consilierii locali pentru promovarea si aprobarea unui proiect de hotarare care sa aiba ca obiect prelungirea contractului de asociere incheiat intre Municipiul Ploiesti si o societate comerciala, vizand exploatarea in comun a unor panouri publicitare aflate pe terenul apartinand domeniului public de interes local al orasului.

In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatului Volosevici Andrei Liviu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Procurorii anticoruptie au mai dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de inculpata Mazalu Maria Magdalena.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# DODI date 20 January 2022 17:58 +78

Pentru faptele mărețe de distrugere a adversarilor politici ai lui ciolaniSS, mâine-poimâine îl vedem spălat și pe acest netrebnic de către COOP Nufărul din CSM.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.04.2024 – Deliberari cu judecatoarea ICCJ Lavinia Lefterache: “Esti idioata?”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva