Noile modificari ale Codului fiscal Proiectul ordonantei privind plata TVA la incasarea facturii, conform caruia sistemul TVA la incasare se aplica numai pentru operatiuni in tara. Cititi aici exceptiile!
In sfarsit, economia Romaniei ar putea respira mai usor in cazul in care actul normativ al Guvernului Ponta privitor la incasarea TVA la plata acesteia va deveni si operabil prin aprobare. Conform proiectului de Ordonanta de Guvern privitor la noile modificari ce vor fi aduse Codului fiscal, care a aparut azi, 17 august 2012, se introduce sistemul TVA la incasare. Astfel, colectarea taxei se va face la momentul incasarii contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate, iar contribuabilii eligibili sunt cei cu o cifra de afaceri inferioara plafonului de 500.000 de euro. Pentru acesti contribuabili regimul este obligatoriu. Regimul presupune si amanarea dreptului de deducere pana la plata facturilor primite. „Sistemul nu se aplica in cazul livrarilor a caror contravaloare este incasata cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la insare", se arata in proiectul de Ordonanta publicat joi de Ministerul Finantelor.
Bunurile lipsa in gestiune nu se mai considera livrari de bunuri asimilate livrarilor cu plata pentru care se colecteaza TVA
Acest sistem de colectare a TVA nu se va aplica pentru operatiuni precum
livrarile de bunuri/ prestarilor de servicii supuse taxarii inverse conform art. 150 alin. (2) - (6), art. 1523 alin. (10) sau art. 160, livrarile de bunuri/prestarilor de servicii care sunt scutite de TVA si operatiunilor supuse regimurilor speciale prevazute la art. 1521 – 1523.
De asemenea, bunurile lipsa in gestiune nu se mai considera livrari de bunuri asimilate livrarilor cu plata pentru care se colecteaza TVA, intrand, cu anumite exceptii, sub incidenta prevederilor privind ajustarea deducerii. Ajustarea dreptului de deducere este conceputa pentru a asigura o mai mare precizie a deducerilor si implicit caracterul neutru al TVA, rezultatul fiind acela ca operatiunile efectuate intr-o etapa anterioara continua sa dea nastere dreptului de deducere numai in masura in care sunt folosite pentru livrari supuse TVA. Termenul de aplicare a masurii privind amanarea platii TVA in vama pentru importurile de bunuri efectuate de persoane care obtin certificate de amanare a platii se prelungeste pana la 31 decembrie 2016. Astfel, se asigura mentinerea nivelulului incasarilor la bugetul de stat din astfel de operatiuni. Totodata, se asigura evitarea evaziunii fiscale in domeniul importurilor si se mentine facilitatea fiscala de amanare a platii TVA in vama pentru contribuabilii cu un risc scazut de frauda.
Criterile de exigibilitate a TVA
Exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;
b) la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii ori prestarii acestora;
c) la data extragerii numerarului, pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii realizate prin masini automate de vanzare, de jocuri sau alte masini similare.
Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin. (2) lit. a) se aplica sistemul TVA laincasare, respectiv exigibilitatea taxei intervine la dataincasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii, astfel:
a)in cazul persoanelor impozabile a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei. Sistemul se aplica de catre persoana impozabila incepand cu 1 februarie a anului urmator celuiin care nu a depasit plafonul pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care cifra de afaceri a acesteia depaseste plafonul de 2.250.000 lei. In cursul lunii ianuarie a anului respectiv persoana impozabila aplica regimul din anul precedent. Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform art. 132 si 133.
b) in cazul persoanelor nou-infiintate, pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care depasesc plafonul prevazut la lit. a) in cursul anului in care au luat fiinta.
Aplicarea prevederilor sistemului de TVA la incasare nu este optionala pentru persoanele impozabile eligibile conform prevederilor alin. (3)
in cazul in care persoanele impozabile eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare nu au incasat contravaloarea integrala sau partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii in termen de 120 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, inclusiv, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 120-a zi calendaristica, de la data emiterii facturii. In situatia in care factura nu a fost emisa in temenul prevazut de lege, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 120-a zi calendaristica de la termenul limita pentru emiterea acesteia.
Prevederile alin. (3), respectiv sistemul TVA la incasare se aplica numai pentru operatiuni in tara, respectiv pentru care locul livrarii, conform prevederilor art. 132, sau locul prestarii, conform prevederilor art 133, se considera a fi in Romania, dar nu se aplica urmatoarelor operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:
a) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii supuse taxarii inverse conform art. 150 alin. (2) - (6), art. 1523 alin. (10) sau art. 160; b) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii care sunt scutite de TVA; c) in cazul operatiunilor supuse regimurilor speciale prevazute la art. 1521 - 1523; d) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica.
Se aplica urmatoarele dispozitii in cazul facturilor emise de persoanele impozabile inainte de intrarea sau iesirea in/din sistemul de TVA la incasare prevazut la alin. (3):
a) in cazul facturilor pentru contravaloarea totala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emiseinainte de data intrarii in sistemul de TVA la incasare, indiferent daca acestea sunt sau nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa intrareain sistemul TVA la incasare, nu se aplica prevederile alin. (3) si (5). In cazul facturilor pentru contravaloarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data intrarii in sistemul de TVA la incasare, care au fost sau nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa data intrarii persoanei impozabile in sistem, se vor aplica prevederile alin. (3) si (5) pentru diferentele care vor fi facturate dupa data intrarii in sistemul de TVA la incasare al persoanei impozabile.
b) in cazul facturilor pentru contravaloarea totala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, indiferent daca acestea sunt sau nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa iesirea din sistemul TVA la incasare, se continua aplicarea sistemului, respectiv exigibilitatea taxei intervine conform alin. (3) si (5).
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ipsi
17 August 2012 22:56
+2