NOTA MAESTRULUI BOLCAS - Completul de 5 al ICCJ care il judeca pe Adrian Nastase se codeste sa spuna ce influenta are asupra sa comunicatul CSM prin care fostul premier a fost declarat „inamicul Justitiei”
Tacere inexplicabila la Completul de 5 al Inaltei Curti, format din judecatoarele Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitrascu si Ioana Alina Ilie, care judeca recursul fostului premier Adrian Nastase din dosarul „Trofeul Calitatii”. Din data de 23 mai 2012, cand instantei i s-a cerut sa se delimiteze de comunicatul CSM din 17 mai – care l-a declarat pe Adrian Nastase nici mai mult nici mai putin decat autor al „subminarii independentei judecatorilor si procurorilor, dar si a sistemului judiciar in ansamblul sau” - Completul de 5 a ramas in pronuntare pe cererea apararii, dar nu a raspuns nimic la termenul din 30 mai, care a trecut si el. Cum hotararile CSM sunt obligatorii pentru instantele de judecata - in cazul de fata, CSM, prin comunicatul din 17 mai nu a facut publica hotararea prin care a fost insusita de catre Plen o nota a Inspectiei Judiciare, iar presedinta Completului de 5, Livia Stanciu este membru de drept al Consiliului in calitatea sa de presedinte al Inaltei Curti – aceasta pricina trebuia dezlegata cu prioritate. Pentru ca exista banuiala legitima ca instanta de judecata va actiona ca un instrument de punere in practica a hotararii CSM. Publicam in continuare cererea maestrului Lucian Bolcas (foto) unul dintre aparatorii lui Adrian Nastase, de invitare a Completului de 5 sa se delimiteze de comunicatul CSM. Probabil ca la termenul din 6 iunie 2012, instanta condusa de Livia Stanciu (care, atentie, la termenul din 23 mai a declarat ca habar nu are de comunicatul CSM) va binevoi sa dea un raspuns acestei cereri, cu atat mai mult cu cat aceasta cauza este privita de multa lume ca un proces desfasurat sub vadite presiuni politice.
INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE
SECTIA PENALA - COMPLETUL DE 5 JUDECATORI
DOSAR nr. 514/1/2009
NOTE DE SUSTINERE
a unor probleme ridicate in sedinta din 23.05.2012
„In sedinta de judecata din 23.05.2012 a fost ridicata problema impactului comunicatului CSM cu privire la Hotararea Plenului CSM luata in sedinta din 17 mai 2012 asupra desfasurarii judecarii recursului ce formeaza obiectul cauzei. Prin aceasta Hotarare, in temeiul dispozitiilor art. 30 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii si art. 75 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, ambele republicate, CSM a admis cererea de aparare a independentei si impartialitatii sistemului judiciar, blamand sustinerile publice ale recurentului Adrian Nastase cu privire la modul in care s-a derulat judecarea in fond a cauzei si continutul sentintei criticate in prezentul recurs.
Cu privire la aceasta Hotarare sunt de observat mai multe aspecte : In primul rand este vorba de o sesizare din oficiu, situatie perfect admisibila legal, dar nu atunci cand este vorba de un proces in derulare si cand este supusa evaluarii situatia unei parti in cauza care, pe caile procedurale admise de lege isi apara drepturile in fata instantei de recurs.
In al doile rand Hotararea se refera la critici publice facute personal de catre recurentul Adrin Nastase, critici care in majoritatea lor formeaza obiectul prezentului recurs. Daca astfel de critici sunt pertinente sau admisibile este numai rolul instantei de recurs sa se pronunte fiind de neconceput ca prin o Hotarare a CSM ele sa primeasca o calificare legata de justetea lor.
Acesta imixtiune in judecarea recursului rezulta cu pregnanta din “rezultatele verificarilor efectuate de Serviciul de inspectie judiciara pentru judecatori al Inspectiei Judiciare, ca urmare a sesizarii din oficiu, la data de 1 februarie 2012” care au stat la baza pronuntarii acestei Hotarari (Comunicat al.1)
Este vorba de Nota nr. 297/IJ/214/SIJ/2012 in care se fac afirmatii sententioase, cu caracter decisiv ca “…nu constituie temei care sa justifice in mod rezonabil temerea inculpatilor ca nu vor fi judecati de o instanta impartiala“ (Raport f.8 al.4) sau “...daca nu exista o cauza de incompatibilitate prevazuta de lege judecatorul are obligatia legala de a participa la judecarea cauzelor…” (Raport f.9 al.2) s.a.
Aceste acte ale CSM ridica in cauza de fata probleme de ordin institutional si procedural ale raporturilor dintre CSM si Inalta Curte de Casatie si Justitie. Se pune problema daca aceste Hotarari, prin care se dezleaga probleme de drept deduse judecatii instantei pronuntarii acesteia anterior, au caracter obligatoriu pentru instante in virtutea atributiei generale a CSM de garant al independentei justitiei (aceasta fiind finalitatea constitutionala a activitatii sale).
Dar in aceste conditii este de vazut ca prin atributiile pe care le are CSM, astfel dupa cum sunt fixate de art.134 din Constitutia Romaniei si Legea nr. 317/2004, de Hotararile sale depinde cariera profesionala a magistratilor, inclusiv a celor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de la numire, promovare, excludere, pe parcursul intregii lor activitati pe care o verifica. Acest complex relational cu implicatii procedurale in judecarea cauzelor, poate pune sub semnul intrebarii independenta si impartialitatea judecatorilor, in sensul juridic dat acestor notiuni de art.6 din Conventia europeana a drepturilor omului, fara ca sa existe vreo culpa din partea acestora.
Avand in vedere pozitia constitutionala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, conturata in art.126 din Constitutia Romaniei, consideram ca numai acesteia ii revine dreptul si obligatia de a clarifica raporturile sale cu CSM, pozitia fata de Hotararile CSM in general, cu particulara trimitere la Hotararea in cauza.”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# judecator ICCJ
4 June 2012 13:53
-6
# DOREL
5 June 2012 08:59
+7
# Altul
4 June 2012 15:01
-3
# Ezoteric
4 June 2012 21:01
+6
# Aya
6 June 2012 03:13
0