16 decembrie 2019

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vinovatia Statului Roman in problema adoptiei. Ce nu se spune despre cazul “Sorina”

Scris de: Adina Anghelescu-STANCU

23 iunie 2019 14:41
Vizualizari: 5827

Oricine a urmarit filmul de la perchezitia domiciliara care a avut loc la familia Saramat, cand procuroarea de la Parchetul Curtii de Apel Craiova s-a implicat orbeste in smulgerea Sorinei din casa asistentei maternale care se ocupase de cresterea si ingrijirea Sorinei timp de sapte ani, a fost oripilat. Sigur ca procuroarea va raspunde pentru aceasta atitudine prin care a sarit peste legalitatea unei astfel de proceduri si sper ca va fi un exemplu pentru alti procurori, pentru ca ei sa judece de sapte ori atunci cand, in timpul unei operatiuni prezumata a fi procedural legala, uita de limitele rolului pe care il au intr-o astfel de operatiune. Mai ales atunci cand este vorba de copii, si nu de bunuri sau ridicari de documente. Sigur ca oamenii, cuprinsi de acest resentiment firesc fata de manifestarile acestei procuroare, si-au cristalizat opinia fix pe acest moment si se invart doar in jurul lui, dar cazul Sorinei este mai complicat decat pare la prima vedere si crudul adevar se ascunde sub acest val al consternarii, dand nastere la proteste, isterie generala, acuzatii si, ce e mai grav, incitare la nerespectarea unei hotarari judecatoresti.


Despre ce s-a intamplat la Baia de Arama s-a tot dezbatut, cu documente, cu comunicate, cu declaratii facute si de asistenta maternala (care nu mai e asistenta maternala azi pentru ca i-a fost ridicat atestatul de catre DJAPSC), dar si de parintii adoptivi ai Sorinei. Concluzia a fost unanima. Procuroarea e vinovata. Verdictul, insa, va fi stabilit cu adevarat dupa ce Inspectia Judiciara isi va face propriul control, dupa ce colegi procurori ai doamnei de la Craiova vor finaliza cercetarea penala si instanta va decide in cele din urma, caci acesta e mersul democratic intr-un stat de drept. Ok, dar ma intreb eu: STATUL NU E VINOVAT? Cum si de ce s-a ajuns la aceasta situatie? Eu cred ca Statul Roman are o mare vinovatie care a dus la evenimentele de azi legate de viitorul acestei fetite. Si nu numai al ei.

Dincolo de orice, aici e vorba de viata, sanatatea, educatia si viitorul unui copil.

Sorina, fetita aceasta abandonata de parintii naturali la o varsta mult prea frageda pentru a constientiza ce i se intampla, are dreptul la fericire. Si daca fericirea nu i-a fost data de parintii care au conceput-o, are dreptul la fericire intr-o familie care si-a dorit-o si chiar s-a zbatut foarte mult, prin proces, sa o adopte. Asta cred eu.

Dincolo de situatia actuala si privind cu mult in urma la tot ce s-a intamplat, Statul roman are o vina foarte mare. Statul roman nu a fost capabil nici acum, la 30 de ani de la trecerea la democratie, sa aiba o legislatie simplificata, prin care copiii abandonati sa poata fi adoptati cand mai repede, sa ajunga intr-un mediu familial unde sa li se ofere de mici dragostea si conditiile necesare unei bune dezvoltari fizice si psihice. Iata de ce si FACIAS, recent, a lansat campania “Si ei sunt copiii Romaniei”. Din datele culese de FACIAS am retinut ca, in acest moment, 5313 copii se afla in centre de plasament, 3.660 de copii aflati in grija asistentilor maternali profesionisti (cum era si cazul Sorinei) si 1879 de copii sut ramasi in plasament la rude de pana la gradul IV sau la alte familii. Multi, nu? Asadar, la aceasta ora, mare parte din cei 3660 de copii sunt sau pot ajunge in situatia Sorinei. Cati ani au copiii acestia ? E foarte important. Si va arat si de ce este atat de important, ducandu-ma inapoi, la cazul Sorinei. Cand un copil ajunge in asistenta materala de la varsta de un an, copilul acela se ataseaza de tot ce reprezinta casa si familia asistentului maternal. Creste acolo, invata sa mearga acolo, viata lui de zi cu zi e acolo si oricare ar fi conditiile oferite de asistentul maternal, el le accepta la modul cel mai firesc, pentru ca el nu cunoaste altceva decat orizontul pe care il percepe, fara a avea putinta comparatiei sau constientizarii unui alt mod de viata. Pentru Sorina sau pentru orice alt copil cu situatie identica atasamentul se produce, intotdeauna, fata de cel pe care deschide ochii in fiecare dimineata. Tocmai de aceea, adoptiile ar trebui realizate intr-un timp cat mai scurt, pentru ca aceste suflete fragile sa poata sa se acomodeze si sa se ataseze de familia care il doreste cu adevarat si care il adopta, inca de la varsta foarte frageda. Crescand, copilul merge la gradinita, apoi la scoala. Isi face camarazi de joaca, leaga prietenii, se ataseaza de scoala si de colegi. E greu, foarte greu sa o faci sa inteleaga ca viitorul ei se poate schimba in mai bine odata ce ar deveni parte dintr-o familie adoptiva.

Sorina putea avea familie adoptiva inca de acum trei ani, dar atata au durat procedurile, procesul si toata tevatura asta care, iata, s-a finalizat in halul in care a urmarit la televiziuni toata Romania. Daca legislatia era bine pusa la punct, simplificata, Sorina ar fi fost adoptata, poate, la 2 ani, nu la 8 ani, si cazul de la Baia de Arama nu ar mai fi existat. Cat despre manipularea unui copil, stim foarte bine ca oameni mari cad prada unor astfel de tehnici, daramite un minor care nu poate discerne intre adevar si minciuna, intre bine si rau de unul singur.

Asadar, dragilor, lucrurile nu sunt deloc simple, complexitatea cazului fiind data chiar de intregul tablou al acestui subiect, iar baza derularii filmului adoptiei este, de fapt, consecinta unei vinovatii a Statului care, prin legi si proceduri nu face decat sa ingreuneze excesiv de mult efectele pozitive ale unei adoptii.

Daca unui copil i se baga in cap te miri ce prostii gen “daca pleci acolo, o sa ti se faca asta, o sa ti se intample asta” si i se insurubeaza mental povesti macabre cu traficul de organe, copilul acela cum credeti ca va reactiona? Cu impotrivire totala la orice schimbare de mediu. Va plange, va urla, va crede ca e data pe mana monstrilor, si nu a unei familii care o doresc ca fiica, ca membru al familiei lor. Daca Sorina ar fi fost pregatita de asistentul maternal pentru acest pas al adoptiei, spunandu-i-se tot ce e mai frumos despre viitorul pe care il poate avea intr-o familie adoptiva, nu ar mai fi existat nimic din ceea ce azi reprezinta acest subiect.

Copiii precum Sorina trebuiesc pregatiti psihologic si emotional pentru acest pas decisiv al existentei lor, chiar de catre asistentii maternali. Aici iarasi vorbim de rolul extrem de important al Statului in recrutarea asistentilor maternali profesionisti. Deci, dupa cum bine a punctat FACIAS in campania declansata, e nevoie urgenta de modificari de esenta in ce priveste adoptia.

In final, vreau sa punctez cateva chestiuni pe care ar trebui sa le avem in vedere urmarind finalizarea cazului Sorina, pentru ca, in opinia mea, asistam la un derapaj de la esenta, modul in care este mediatizat subiectul tinde sa alunece doar intr-o parte si mai toata lumea s-a oprit cu degetul spre un singur vinovat, procuroarea, cand de fapt, procuroarea este ultima de pe lista vinovatiilor legate de adoptii.

- De ce a fost tinuta Sorina atata timp pe tusa adoptiei si atat de mult in asistenta maternala de vreme ce mama ei nu a dorit sa o ia acasa, nici alte rude si nici familia asistentei maternale?

- De ce fosta asistenta maternala, Mariana Saramat a semnat ca nu o adopta pe Sorina? Indiferent de motivatiile de acum, mie imi e greu sa o cred pe ea sau pe sotul acesteia ca ar fi fost presata de cei de la Directia Copilului sa semneze acel act care se afla si la dosarul adoptiei, si la instanta. Putea face plangere oricand la Parchet. Nu a facut-o. Eu cred ca atunci cand te atasezi, ca asistent maternal, de copilul aflat in ingrijirea ta atata timp, esti primul care face cerere de adoptie.

- De ce fosta asistenta maternala, cata vreme a stiut de proces, a luat si act de hotararea judecatoreasca, in loc sa pregateasca copilul pentru a se integra in familia adoptiva, a opus, sub diverse forme, rezistenta?

- De ce se promoveaza proteste impotriva unei hotarari judecatoresti definitive? De cand stie strada ce e mai bine si ce nu, ce e legal si ce nu, care e adevarul dintre copertile unui dosar la care nu a avut acces?

In final, cred ca suntem o natie din ce in ce mai razna, exhibitionista, careia ii place mai mult sa zbiere decat sa munceasca si sa arunce cu pietre in loc sa le foloseasca pentru a construi o mentalitate non-agresiva, non-egoista si non-habarnista. Toti vor sa fie judecatori supremi si, chiar daca nu au depus niciun efort sa ajunga judecator, li se pare ca s-au nascut cu cultura juridica in ADN si sunt detinatorii dreptatii, asa cum sunt detinatori ai cartii de identitate.

Cred ca povestea Sorinei trebuie tratata cu maxima responsabilitate. In primul rand, de catre STAT! Altfel, nu va trece prea mult si alt caz “Sorina” va tine stirile de breaking news. Noi, ca natie, cand ne maturizam, cand ne civilizam?

P.S. – In ce o priveste pe procuroarea de la PCA Craiova, si ea e produsul actualei scoli de magistrati, deci sa raspunda pentru ce a facut, dar sa se modifice si modul de formare a magistratilor la INM, caci din ce am observat, ies din ce in ce mai multi robotizati cu mintea incorsetata in grille si nu in realitatea de zi cu zi!

Comentarii

# GHANDY date 23 iunie 2019 15:18 0

Foarte bine scris. Asa e cum scrieti, natie plina de ifose si nu vede padurea de copaci

# Cornel date 23 iunie 2019 16:20 +1

Nu se mentioneaza nimic despre copii care au depasit varsta pana la cere sunt tinuti intr-un centru de plasament si care sunt pur si simplu aruncati pe strada. Am intalnit muti tineri de genul acesta cersind in parcarile supermarketurilor. Care este situatia lor?

# Ioana M. date 23 iunie 2019 16:39 +2

Din datele publice asisitenta maternala a facut plangere la DICOT.Dar numai unele dosare sunt solutionate cu celeritate( sunt curioasa care a fost data la care hotararea civla a ramas definitiva si data perchezitiei). Legea adoptiei e vai de ea.Statul are o raspundere. Copilul adoptat daca are peste 10 ani trebuie ascultat. In procedura civila a incredintarii minorului, copilul poate fi ascultat intante de implinirea varstei de 10 ani Aici...lipsa. Pentru a putea trece de la o familie la alta, de la un mediu, civilizatie, la alta copilul trebuie consiliat.Aici...lege .pauza ...proceduri. Nu in ultimul rand ar trebui o procedura clara INTERNATIONALA, RECIPROCA, prin care Statul care da un cetatean in adoptie sa poata verifica oricand, prin Statul adoptator, daca minorul , cetetean roman, e bine.Nu filmari de catre mama, ci vizionari de catre psihologi. procedura civila sau penala nu reglementeaza clar , care sunt pasii pentru a putea " ridica" un minor daca el se impotriveste executarii

# Flori Ciuca date 23 iunie 2019 16:49 -9

Foarte corect articolul,parcursul unui copil neadoptabil e greoi si "asistentii maternali"complet depasiti,interesati fiind doar de salariul primit.Aceleasi intrebari mi le-am pus si eu,de cand am vazut cazul,si le pun.Bananaie pe strazi,fac petitie,ca sa ce?E o HJ.COPILA E ADOPTATA,E FOARTE BINE,BUCUROASA,ARE CERTIFICAT DE NASTERE,NUME SI PRENUME,VIITOR,CEVA CE NIMENI NU SI-A ASUMAT.DAR COMENTACI CAT CUPRINDE.INTAI SA SE GANDEASCA BINE SI SA REZOLVE CELE CE LE-ATI SPUS SI APOI VOM VEDEA,DIN PACATE ALTI "SORINA"ASTEAPTA LOCUL LOR INTR-O FAMILIE.Si cred ca merita tot TAMBALAUL daca as sti ca fiecare s-ar integra intr-o familie asumata si iubitoare.Copiii sunt subestimati,subevaluati ,au inteligenta inabusita de cele ce vedem,prostie,incultura,lipsa civilizatie,prejudecati,arhaism.ATAT.

# ionicä date 23 iunie 2019 17:37 +5

  Justitia in Romänia a actionat si actioneazä exact ca o ,,Organizatie Teroristä,,. Aceasta este emblema care trebuie pusä deasupra acestei institutii, Cu toatä dragostea.

# escu date 23 iunie 2019 18:53 +3

Toată povestea este sulfuroasă. Nu cumva este la mijloc o oarece sumă de bani? Procuroare, acuzatul de serviciu, a făcut ce a crezut ea că este mai bine, știind că ei, procurorii, se consideră Dumnezei pe pământ. O să fie spălată, ca alți procurori.

# Hm... date 23 iunie 2019 18:53 +2

Spuneti lucrurile doar pe sfert. Situatia nu trebuie vazuta doar din perspectiva legislatiei si anume ca adoptiile trebuie sa se faca mai usor( fals),problema PRINCIPALA A RO ESTE JUSTITIA ( PROCURORIMEA SI JUDECATORIMEA) CARE LUCREAZA IN MOD ABUZIV,ILEGAL,PE SPAGI( aceasta adoptie este clar facuta pe spagi), Asa se face toata justitia in Ro ,toate parchetele trateaza oamenii ca pe ultimele carpe,inventand acuzatii ce nu pot fi dovedite._ Ce s-ar fi intamplat daca toata scena cu fata nu ar fi fost filmata? S-ar fi zis ca institutiile statului au dreptate iar asistentii maternali sunt niste infractori !!!!!!! Asa se face in Ro! Cancerul acestei societati sunt justitia si serviciile. Multi tradatori ( dancila,birchall,etc) se vor catara pe cazul fetei,uitandu-se ca tocmai au facut pact cu justitia mafiota,uitand de masuri in urma protocoalelor ilegale,complete ilegale,etc . Acest sistem mafiot impreuna cu toti sustinatorii trebuie ras din temelie,fara mila,toata justitia e MAFIE PURA

# Ariola date 23 iunie 2019 18:58 +2

Foarte trist ce se intampla cu Sorina.Dupa cum s-a documentat autorul articolului,mai exista copii(de ordinul miilor)card se afla intr.o situatie labila.Nu inteleg de ce nu se stimuleaza prioritatea familiilor din tara sa adopte copii.La 8 ani,este un soc destul de mare schimbarea mediului in care va fi educat copilul.Asa pentru informatea cetatenilor,n.ar strica sa apara in media si o sinteza a adoptiilor ambigue din Romania.

# Ciobotaru Valeria date 23 iunie 2019 20:48 +1

Foarte pertinent articolul !

# un mizantrop date 24 iunie 2019 03:42 +2

Foarte pesedista abordarea...De parca asistentul maternal a fost inventat sa lucreze mai ales pe sentimente...Se stie ca exista o adevarata industrie a folosirii copiilor in scopuri mercantile, in aceasta caracatita asistentul maternal e singurul truditor pe banii incasati. Ca sa nu spunem ca fara atasament fata de copii, n-ar putea sa-i creasca numai cu banii de la stat. Intarzierea adoptiei s-a facut sub supravegherea managerului de caz, singurul interesat sa-si conserve sursa atentiilor date de asistentul vecin...de altfel, aici e sursa derutarii oamenilor, altfel bine intentionati si atasati de copil. idiotenia cu banca de organe a aparut in presa, oamenii si-au pus intrebari cu privire la complexitatea analizelor care i s-au facut copilului (alt abuz!). nu inteleg de ce, din frica de isterie colectiva, trebuie sa te inchini la hotarari judecatoresti chiar daca rastoarna adevarul altei hotarari si sa iei de bun ce spune una din parti, doar ca pare mai educata...

# un mizantrop date 24 iunie 2019 03:56 +3

In justitie lucrurile put tot mai rau, orice incercare de normalizare se loveste de activismul (politic) al magistratilor, care refuza orice control al societatii, ba, mai nou, refuza si respectarea legii situandu-se deasupra oricarei responsabilitati. Cazul copilului crescut opt ani de o familie si luat ca un obiect de mobilier si dat altei familii, cu perspectiva fracturarii sociale, intr-o lume total straina, cu oameni pe care i-a respins, e doar un varf al mafiei instantelor alcatuite pe cumetrii si rubedenii, capabile de orice si mai ales mereu gata sa dea dreptate celui cu relatii mai sus...Implicarea ambasadei, a autoritatilor, care se fac acum ca n-au stiut, arata ca a fost o operatiune tintita. poate ar fi timpul sa legam acest caz de cel al instantelor care, in ciuda adevarului, dadeau copilul sotului strain, chiar cand ala era urmarit de FBI, poate reteaua de instante care parafau (definitiv!) adoptii ale unor copii carora li s-a pierdut urma, s-au reactivat...

# mariana date 24 iunie 2019 08:15 0

E cumva un model tipic de “meditatie”?

# alex date 24 iunie 2019 10:29 +2

Ce nu s-a amintit,..este faptul ca asistentul maternal primeste bani si vechime in munca pe cind parintele adoptiv NU. De aceea cred ca familia maternala , chiar daca s-a atasat de fata, nu a dorit sa o adopte.

# cand implinea copila 10 ani ? date 24 iunie 2019 13:05 0

de aia s-au grabit ciudatii adoptatori ?

# Dody date 25 iunie 2019 23:01 0

Foarte buna analiza. Buba e la baza piramidei. Adica in legile astea nenorocit gandite.

# Camelia date 26 iunie 2019 01:07 0

Mama maternala nu a cerut adoptia pentru ca ea incasa lunar bani ca mama maternala si nu a crezut ca altcineva o sa vrea sa o adopte. Abia cand i-au luat-o si desigur erau atasati de Sorina si-au dat seama ca totusi nu se pot desparti de ea...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Reincepe DNA spectacolul de catuse cu care a terorizat tara in era protocoalelor?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.12.2019 – Decoratiile lui Iohannis si Asociatia Crescatorilor de Euro

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva