PANICA LA TRIBUNALUL BUCURESTI – Sindicatul Dicasterial acuza ca o grefiera a fost grav ranita dupa ce mai multe rafturi ale arhivei s-au prabusit peste ea: „Angajatilor li s-a interzis sa vorbeasca despre incident”. Sefa TMB Gabriela Risnoveanu sustine ca sindicatul nu a contactat-o: „Am fost la fata locului... Colega noastra nu e pe moarte. A mers la spital, dar a fost externata. Are o echimoza. Nu prezinta fracturi. Nu a fost eliberat concediu medical... Nu a lesinat. A facut atac de panica”
Clipe de panica la Tribunalul Bucuresti luni, 18 noiembrie 2024. Mai multe rafturi ale arhivei de la Sectia a VI-a Civila s-au prabusit peste o grefiera a instantei conduse de judecatoarea Gabriela Risnoveanu (foto 1).
In comunicatul emis luni, imediat dupa incident, Sindicatul National al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial acuza ca grefiera a fost grav ranita, fiindu-i pusa viata in pericol. Totodata, sindicatul condus de grefierul Catalin Traistaru (foto 2) acuza conducerea TMB ca incearca sa musamalizeze incidentul, refuzand dialogul cu SNGJ si interzicandu-le angajatilor sa vorbeasca despre ceea ce s-a intamplat.
Totodata, sindicatul grefierilor afirma ca numeroase instante si parchete nu respecta conditii minime de sanatate si securitate in munca sau de prevenirea si stingerea incendiilor.
Sefa TMB: „Colega noastra nu este pe moarte”
Contactata de Lumea Justitiei, presedinta Tribunalului Bucuresti, judecatoarea Gabriela Risnoveanu, a precizat ca situatia grefierei nu este nici pe departe asa de grava precum o prezinta sindicatul. Potrivit sefei TMB, grefiera a suferit doar un atac de panica si o vanataie. Nu se pune problema despre fracturi sau vreo stare de lesin, a adaugat magistrata, al carei punct de vedere il veti citi integral in ultima parte a articolului.
Totodata, judecatoarea Risnoveanu neaga ca a fost contactata de catre vreun reprezentant al Sindicatului Dicasterial.
Pe de alta parte, Gabriela Risnoveanu recunoaste ca exista o problema materiala cu arhiva de la Sectia a VI-a a TMB, in conditiile in care instanta nu beneficiaza de un spatiu adecvat stocarii documentelor in siguranta. In acest context, presedinta tribunalului a sugerat ca instanta a fost vaduvita de fondurile necesare amenajarii unui spatiu de arhiva adecvat din pricina ca grosul banilor este directionat catre construirea Cartierului Justitiei. Totusi, judecatoarea Gabriela Risnoveanu a dat asigurari ca va solicita finantare in acest scop.
Prezentam relatarea Sindicatului National al Grefei Judiciare Dicasterial (vezi galerie foto):
“Incident aproape mortal la Tribunalul Bucuresti: grefiera grav ranita in urma prabusirii rafturilor din arhiva! Politia si Salvarea, chemate la fata locului
Un incident socant a avut loc astazi, 18 noiembrie 2024, la Tribunalul Bucuresti, unde o grefiera a fost grav ranita dupa ce mai multe rafturi din arhiva Sectiei a VI-a Civile s-au prabusit peste ea. Evenimentul, petrecut in jurul orei 15:00, a scos la iveala probleme majore legate de securitatea si conditiile de munca ale angajatilor din cadrul instantelor din circumscriptia Curtii de Apel Bucuresti si a Tribunalului Bucuresti, dar si a multor instante judecatoresti din intreaga tara.
O tragedie evitata la limita
Potrivit martorilor, mai multi salariati se aflau in arhiva cand structura instabila si neasigurata a rafturilor s-a prabusit, ingropand-o sub un morman de dosare si metal pe doamna grefier. Echipajele medicale sosite de urgenta la fata locului au reusit sa o stabilizeze, dar starea sa ramane critica, fiind transportata de urgenta la spital. Politia a deschis o ancheta pentru a stabili cauzele exacte ale acestui eveniment cutremurator.
Conducerea Tribunalului, masuri discutabile
Conform unor surse din interiorul institutiei, angajatilor 'li s-a interzis' sa vorbeasca despre incident si s-ar fi incercat sa se minimizeze gravitatea situatiei.
SNGJ Dicasterial a dorit sa obtina, prin telefon, o serie de informatii preliminare, insa conducerea Tribunalului Bucuresti nu a fost disponibila, astfel cum ni s-a comunicat atat de la Cabinetul presedintelui, cat si de la Biroul de Informatii si Relatii Publice.
Reamintim ca SNGJ Dicasterial a reclamat faptul ca multe instante si unitati de parchet nu respecta conditii minime de securitate si sanatate in munca si/sau de prevenirea si stingerea incendiilor, insa, multi dintre conducatorii acestor institutii continua sa ignore acest subiect, pana cand au loc astfel de incidente nefericite, pe care de foarte multe ori au incercat sa le musamalizeze.
Aceste probleme au fost ridicate inclusv in randul negocierilor colective declansate de catre SNGJ Dicasterial, insa fix Curtea de Apel Bucuresti, care are calitatea de angajator pentru personalul din aparatul propriu si din instantele aflate in aria teritoriala de competenta, nu a continuat dialogul si negocierea colectiva, desi in vara anului 2024 a avut loc prima sedinta de negociere.
Probleme de preventie si dialog ignorate
SNGJ Dicasterial a declarat in repetate randuri ca astfel de incidente erau previzibile si a insistat asupra necesitatii unor verificari periodice si a imbunatatirii constante a conditiilor de munca, insa conducerea Curtii de Apel Bucuresti continua sa esueze in a-si proteja propriii angajati.
SNGJ Dicasterial promite actiuni imediate
Acest incident dramatic deschide o serie de intrebari care trebuie sa primeasca raspunsuri urgente, iar SNGJ Dicasterial va monitoriza indeaproape aceasta situatie, urmand sa ne adresam oficial conducerii Curtii de Apel Bucuresti, Tribunalului Bucuresti, cat si organelor abilitate pentru a ne asigura ca acest eveniment a fost declarat conform prevederilor legale si ca pe viitor nu vor mai fi astfel de incidente grave, iar persoanele responsabile trase la raspundere potrivit legii.
Este momentul ca si institutiile judiciare sa dea dovada de responsabilitate, sa ia masuri concrete pentru sanatatea si securitatea in munca a salariatilor si sa ofere raspunsuri clare cand au loc astfel de incidente. Altfel, riscul unor tragedii similare va ramane o amenintare constanta”.
Redam punctul de vedere al judecatoarei Gabriela Risnoveanu:
„A fost, intr-adevar, un eveniment. Pana cand nu se finalizeaza niste cercetari, evenimentul acesta nici macar 'accident de munca' nu este declarat de lege. Colega noastra nu este pe moarte. A mers la spital, dar a fost externata. Are o echimoza. Nu prezinta fracturi. Nu a fost eliberat concediu medical. Acestea sunt informatii medicale pe care vi le comunic sub o anumita rezerva, pentru ca nu am acordul doamnei grefier. Dar vi le spun in acest context, in care s-au facut niste afirmatii exagerate despre gravitatea accidentului.
Doamna grefier a fost constienta tot timpul, a mers pe picioarele sale, nu a lesinat niciodata. A facut un atac de panica – ceea ce este de inteles intr-o astfel de situatie.
In concluzie: niciodata nu s-a pus problema de a se musamaliza acest eveniment. De altfel, nici nu vad cum s-ar putea face o asemenea musamalizare.
Intr-adevar: ceea ce s-a intamplat acolo este o distrugere in arhiva. Trebuie vazute care sunt cauzele acestui eveniment. Dar nu au fost victime si in niciun caz nu a fost pusa in pericol viata doamnei grefier la care se face referire intr-un mod – zic eu – nerealist, lipsit de substrat real.
Eu eram la fata locului: daca Sindicatul Dicasterial m-ar fi sunat, le-as fi putut comunica un punct de vedere oficial, asa cum va spun dumneavoastra. Deci ceea ce scriu cei de la sindicat – ca refuzam dialogul sau ca punem in pericol viata grefierilor din arhive – cred ca este o exagerare. De fapt, e putin spus 'exagerare'. Bineinteles ca am fost la fata locului, pentru ca era o situatie care trebuia gestionata acolo, nu la telefoane.
Trebuie sa stabilim ce s-a intamplat in arhiva, unde acele rafturi au luat-o la vale. Este un eveniment in curs de cercetare. Nu avem date preliminare. Daca este de interes public, putem reveni maine cu un comunicat, in care sa prezentam mai multe detalii.
Dosarele nu au fost avariate, dar trebuie sa estimam daca din rafturile respective se mai poate recupera ceva sau trebuie gasita o solutie noua. Suntem in situatia de a cauta aceasta solutie noua si de a gasi finantarea (din partea ordonatorilor nostri superiori de credite: Curtea de Apel Bucuresti si Ministerul Justitiei) pentru a repara ce se poate repara si a inlocui ce trebuie inlocuit – sa punem niste rafturi sigure. Sa vedem de ce au cedat aceste rafturi.
Va reamintesc ca spatiul din Sema Park este un spatiu inchiriat, pentru ca nu s-au gasit imobile care sa fie puse la dispozitie, conform legii, in sprijinul instantelor de judecata care presteaza un serviciu public. Deci am fost nevoiti sa lansam o licitatie si sa inchiriem un spatiu pentru instanta. Cu greu se pot obtine fonduri pentru extinderea arhivelor, pentru ca momentan se afla in procedura Cartierul Justitiei – si acolo sunt, probabil, indreptate fondurile.
Dar pot sa va spun ca derulam cu Ministerul Justitiei un proiect pentru defrisarea arhivelor. Defrisarea presupune eliminarea din arhive a acelor dosare pentru care legea spune ca s-a implinit termenul de pastrare a documentelor – ceea ce inseamna ca niste mii de metri liniari de arhive vor putea, pana la mutarea in Cartierul Justitiei, sa fie eliminate din arhiva, facand in continuare spatiu pentru dosarele mai noi. Bineinteles ca sunt si dosare care trebuie pastrate permanent, dar noi vorbim despre acele documente care pot fi eliminate fizic: se pastreaza anumite documente importante din dosare (cum ar fi hotararile judecatoresti), iar restul se topesc, pur si simplu, cu avizul Arhivelor Nationale”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Io 18 November 2024 19:53 +5
# Instantele stau cu chirie 18 November 2024 20:00 +25
# Angela 18 November 2024 22:02 +8
# Grefier 18 November 2024 22:57 +8
# Pterodactil 19 November 2024 09:03 +7
# greva 19 November 2024 09:59 +1
# Asa cum arata fotografiile din arhiva Tribunalului Bucuresti 19 November 2024 11:02 +3
# Liviu Drogea - Arad 19 November 2024 11:56 +2
# Razvan 19 November 2024 16:21 +3
# Pt Razvan. 19 November 2024 19:07 0
# Faraon 19 November 2024 21:30 0
# maxtor 19 November 2024 23:23 0
# Maricica Amotostivuitoriţei 20 November 2024 11:06 0
# arhiva electronica 24 November 2024 09:53 0