24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PENTRU O GAFA, JUDECATOAREA NU TREBUIE LINSATA – Inspectia Judiciara a declansat verificarile in cazul judecatoarei Ioana Ancuta Popoviciu de Judecatoria Mangalia, care ar fi intrebat daca unul dintre tinerii ucisi de Vlad Pascu in accidentul de la 2 Mai este in sala: “Sesizarea vizeaza respectarea obligatiei de studiere a dosarelor anterior sedintei de judecata”. Este o greseala a judecatoarei, nicidecum o lipsa de respect la adresa victimelor

Scris de: George TARATA | pdf | print

23 February 2024 12:56
Vizualizari: 7542

Inspectia Judiciara a anuntat vineri, 23 februarie 2024, ca a declansat verificarile in cazul judecatoarei Ioana Ancuta Popoviciu (foto) de la Judecatoria Mangalia, cea care la termenul de joi, 22 februarie 2023, din procesul in care Vlad Pascu este judecat pentru ca a ucis doi tineri in localitatea 2 Mai in timp ce conducea baut, ar fi intrebat daca una dintre victime este in sala.

Vorbim evident despre o gafa a judecatoarei, daca asa au stat lucrurile, nicidecum despre o lipsa de respect a acesteia la adresa familiilor victimelor, credem noi. O gafa cauzata poate de neatentie, poate de oboseala provocata de volumul mare de munca sau poate chiar de nestudierea dosarului inainte de sedinta, obligatie prevazuta de lege. Oricum ar fi, din punctul nostru de vedere nu se impune aplicarea unor sanctiuni extreme, de genul excluderii din magistratura, asa cum au cerut unii. Mai ales ca greseala, in cazul in care ea a fost comisa, nu influenteaza in vreun fel judecata dosarului sau solutia care va fi pronuntata.


 

Astfel, Inspectia Judiciara va verifica daca judecatoarea Popoviciu (devenita tinta nr. 1 in ultimele 24 de ore in spatiul public si pusa la stalpul infamiei) a respectat obligatia de a studia cauzele inaintea sedintei. Totodata, ancheta disciplinara va viza maniera de gestionare a dosarelor si sedintelor de judecata, comportamentul judecatorului in sedintele de judecata, precum si existenta unor eventuale situatii de incompatibilitate cu dosarul 2 Mai.


Prezentam comunicatul Inspectiei Judiciare:


In urma informatiilor aparute in spatiul public privind modul de desfasurare a sedintei de judecata din data de 22.02.2024 la Judecatoria Mangalia, Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu fata de judecatorul desemnat sa solutioneze dosarul privind accidentul din data de 19.08.2023.

Sesizarea din oficiu vizeaza respectarea obligatiei de studiere a dosarelor anterior sedintei de judecata (inclusiv din perspectiva prezentei in institutie a judecatorului anterior acestei date), maniera de gestionare a dosarelor si sedintelor de judecata, comportamentul judecatorului in sedintele de judecata, in principal cu referire la sedinta de judecata din data de 22.02.2024, precum si existenta unor eventuale situatii de incompatibilitate cu dosarul mentionat”.

 

 

In paralel, Inspectia Judiciara a fost sesizata si de sefa CSM, judecatoarea Denisa Stanisor: “In temeiul dispozitiilor art. 45 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii de verificari, potrivit competentelor legale, cu privire la existenta indiciilor savarsirii unor eventuale abateri disciplinare de catre un judecator din cadrul Judecatoriei Mangalia.

Sesizarea se intemeiaza pe aspectele aparute in mass media in cursul zilelor de 22 si 23 februarie 2024, referitoare la modalitatea in care s-a desfasurat sedinta de judecata intr-o cauza penala aflata pe rolul Judecatoriei Mangalia cu termen de judecata la data de 22 februarie 2024, cu referire la obligatia judecatorului de a studia dosarele anterior sedintei de judecata, modalitatea de gestionare a dosarelor si sedintelor de judecata, precum si verificarea unor eventuale situatii de incompatibilitate in care s-ar fi putut afla judecatorul investit cu solutionarea cauzei”.


Judecatoarea Popoviciu a fost sanctionata anul trecut cu avertisment


Nu este prima data cand judeatoarea Popoviciu este vizata de o procedura disciplinara. Aceasta a fost sanctionata cu “avertisment” anul trecut, de Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara. Mai exact, in 31 mai 2023, judecatorii din CSM au dispus pedepsirea judecatoarei Popoviciu pentru comiterea abaterii disciplinare constand in exercitarea functiei cu grava-neglijenta.


Iata minuta minuta hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara (dosar 7/J/2023):


Admite in parte actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Popoviciu Ioana-Ancuta – judecator in cadrul Judecatoriei Mangalia. In baza art.273 alin.(1) lit.a) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, aplica paratei Popoviciu Ioana-Ancuta – judecator in cadrul Judecatoriei Mangalia sanctiunea disciplinara constand in 'avertisment' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.271 lit. s) teza a II a raportat la art. 272 alin.(2) din acelasi act normativ.

Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Popoviciu Ioana-Ancuta – judecator in cadrul Judecatoriei Mangalia pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.271 lit. g) teza I si art.271 lit.l) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al inaltei Curti de Casatie si Justitie”.


Redam acuzatiile Inspectiei Judiciare:


Actiune disciplinara Popoviciu Ioana-Ancuta, judecator in cadrul Judecatoriei Mangalia pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.271 lit.g) teza I, lit.l) si s) raportat la art.272 din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, constand in lipsa de diligenta in vederea realizarii unui management riguros al cauzelor cu care a fost investit judecatorul, pentru ca derularea procedurilor judiciare sa se realizeze in asa fel incat sa se asigure solutionarea acestora cu celeritate si intr-un termen rezonabil; nerespectarea in mod nejustificat de catre judecatorul vizat a obligatiilor legale si regulamentare de a intocmi minutele, de a efectua control la compartimentele unde a fost desemnata coordonator prin decizia presedintelui instantei; modul de conducere a sedintei de judecata si dispunerea masurilor, a parcurgerii procedurii prealabile, prin incalcarea cu neglijenta a normelor de drept procesual, cu consecinte grave asupra infaptuirii actului de justitie si afectarea imaginii justitiei ca serviciu public”.

Comentarii

# Presiunea mediatica date 23 February 2024 13:27 +36

Citativul nu e făcut de judecator. Apelul cauzei nu e făcut de judecator. Când a observat eroarea trebuia sa își ceara scuze părinților în numele instantei pt suferinta provocata ca urmare a acestei erori umane. Un judecator cu experienta știe ce sa facă în astfel de situatii. Nu mi se pare ok campania de denigrare facuta de alte publicatii. Important e ca judecatorii sa fie bine pregătiți, corecți, nu sa viseze numele victimelor noaptea, ca nu cred ca e bine pt sănătatea lor mintala. Faptul ca o cauza este mediatizata puternic pune o presiune fantastica pe judecator. Cei din tara nu sunt obișnuiți ca cei din București sau alte instante mai mari. Doamna judecator din cazul Caracal s-a prăpădit imediat după pensie. Nu există durere mai mare pt un parinte decât cea de a-si pierde un copil, dar cei din presa ar trebui sa fie mai profesioniști.

# Dezastru !!! date 23 February 2024 13:31 +12

La banii care i incaseaza ,drepturi cu miluita, inamovibilitati, sex la comanda, hrana, normarea muncii dupa bunul plac......Si sa faci asemenea greseli...multumim Justitiei din Romania..Eu nu as mai merge in fata acestei doamne ,ca nu pot sa o numesc Judecator....NICIODATA. respect pentru durerea parintilor...!!!!

# Cetateanul date 23 February 2024 13:35 +3

La Mangalia apelul părților din dosare nu îl face grefierul de ședință? Cât despre prezenta în instituție... râde lumea bă... că sunt unii de calcă doar la ședințe.

# In 90% din dosare este identic-Nici nu se uita pe dosare date 23 February 2024 13:38 +11

In 90% din dosare este identic-Nici nu se uita pe dosare Ar trebui CSM sa se uite mai temeinic pe plangerile depuse de justitiabili si nu sa le respinga ca nu sunt semnate! Nu linseaza nimeni pe magistrat,dar sa ne raspunda de ce nu stie partile din dosare? E simplu Sau " De ce nu a citit dosarul inainte" Csm poate sa se uite in Ecris cand a luat dosarul magistratul Pentru magistrati oamenii sunt niste numere de dosare ESTE TRIST! Avocat Coltuc, o victima a sistemului imputit paralel

# Maxim date 23 February 2024 14:50 +26

Felicitari ati descoperit"roata". Este ceva firesc la toate instantele de judecata, credeti ca judecatorii la volumul de munca si dosarele pe care le au de solutionat, trebuie sa stie si sa memoreze fiecare parte din dosar?!?!? La mine, ne-am judecat la Tribunal la Cornetu pana in 2022, iar tata a decedat in 2015, l-au citat pana in 2017, desi am depus la dosar, certificatul de deces din 2015, tot era citat. Asa ca nu va mai minunati, iar exemple sunt sute, poate chiar mii, nu izolate cate unul.

# Nike date 23 February 2024 14:52 +7

A fost din ce în ce mai rău... va fi din ce în ce... și mai rău... Și nu doar în așa zisa Justiție omenească... ce n-are aproape nicio legătură cu Dreptatea... În toate domeniile vieții va fi din ce în ce mai rău... pentru simplul fapt că oamenii de rând devin din ce în ce mai egoiști și mai nedrepți... la fel precum oamenii din fruntea Statului (adică, aceia care îi conduc pe oamenii de rând) devin din ce în ce mai egoiști și mai nedrepți...

# carcotas date 23 February 2024 14:54 +25

am citit fel si fel de comentarii legate de subiectul asta pe facebook si tiktok. judecatorii au in general 800 de dosare, e dificil sa fii la zi cu toate, mai ales daca e unul pe camera preliminara/ la inceputul cercetarii judecatoresti. toti analfabetii juridici vin si isi dau cu parerea, promoveaza teoria conspiratiei, dar majoritatea sunt niste habarnisti care n-au idee cu ce se mananca o astfel de functie sau o oricare alta din sistemul judiciar. deci, e de recomandat sa se evite gafele de acum incolo pentru ca prostimea nu iarta nimic

# stop linsajului mediatic al judecatorilor date 23 February 2024 15:17 0

Dar ce a facut, fratilor?! Chiar acum cateva saptamani am vazut un articol despre madam Elena Cristina Stelescu, judecator la Ramnicu Valcea. Respectiva avea restante 330 de hotarari, iar in afara de cateva articole publicate de luju, n-am vazut sa o dea la stiri, aaa, aia nu judeca dosarul 2 mai, nu?! Potoliti-va!

# Ioana M. date 23 February 2024 15:19 +3

Doamna judecator avea obligatia legala de a citi dosarul.Un avocat din oficiu e obligat sa citeasca dosarul, de multe ori, in termen de 24 de ore.Altfel primeste amenda de la instanta. Sa intelegem ca nu a avut timp. Dar buna credinta o obliga sa citeasca macar citativul, sa stie cu cine vorbeste in sala.Daca oxicodonul(asa cum s-a autointitulat) era in sala, se citea rechizitoriul si se puneau intrebari.Cui, daca nu stia ce calitate au partile? Admnistrarea sedintei o face judecatorul, nu grefierul care este executant.

# retardel ionescu maciucă date 23 February 2024 15:21 +14

Sunt locuri libere la patiserie, cosmeticaLa constructii de autostradă. Nu-i musai judeator , A se mai scuti cu scuzele. Cand vor raspunde pe bune vor visa dosarele. Pâna atunci trai nineacă pe banii babachii

# Dovada date 23 February 2024 16:38 +5

CSM o institutie complet inutila. Corb la corb nu-si scot ochii. Cand noi profesionistii urlam ca judecatorii nu studiaza dosarele si dau termene lungi nimeni nu ne baga in seama. Cand spunem ca judecatori si procurori trebuie amgajati avocati si juristi cu minim 10 ani vechime nimeni nu ia atitudine. Angajati niste pacalici pe baza de intrebari si interviuri cu tenta sexuala

# Pentru unii care latra date 23 February 2024 16:49 +17

Sustinatorii individei care scriu pe aici ca nu a avut timp sa citeasca dosarul. Baaaaa, la toate televiziunile a fost prezentat cazul Pascu, accidentul oribil, cu moartea a doi copii studenti. Voi sunteti cu capul? Si unul de la gradinita a auzit ca un drogat cu parinti bogati a omarat niste persoane. Vazul Pascu e de notorietate. Si voi veniti cu aberatii ca nu a citit dosarul? Eu daca aveam dosarul il citeam sa nu - mi scape nimic, mai ales ca e un caz intens mediatizat. Cat de prost poti sa fii sa te doară in cot de o asemenea speta? Vad ca angati tot felul de fotomedele, cu interviuri sexy. Ajung la concluzia ca judecatorii vor da si probe practice de sex. Nu va e rușine?A facut baselu din justitie o i stitutie de toata jena, coduri pentru analfabeti, norme tampite care sa dea portițe de scapare hoților, judecatori prost pregatiti, anagramati, profund dezinteresați. In svhimb condamnari politice si salarii uriase, pensii speciale. La 50 de ani pensii speciale pentru puturosi.

# basicuta date 23 February 2024 16:54 +5

E cumva ordin pe unitate să se apere onoarea deranjaTĂ a judecatoarei de s-ar magistratii cu scuze si likuri negative...specialilor...

# Nike date 23 February 2024 17:16 +1

Ca să-și scuze nepăsarea față de dreptate, slugărnicia față de Sistem și urmărirea fără scrupule doar a intereselor materiale de care au parte în sinecurile lor, mulți lucrători din escrocheria numită Justiție omenească invocă volumul mare de activitate... însă NU duc nicio luptă morală, legală și etică cu șefii lor politici și profesionali pentru a corecta problema volumului excesiv de muncă, fiindcă victimele lor sunt doar justițiabilii care nu prezintă nicio amenințare pentru privilegiile lor nemeritate.

# Amarasteanul date 23 February 2024 17:56 +3

Ba astia ce-i luati apararea !. ******rusca aia este aidoma a cel putin 60-70% din cei ce se pretind judecatori. O fi ea Diva frumoasa. Dar, sigur este nesimtita, lipsita de orice empatie fata de victime. Persoane fara suflet si constiinta. Cu gandul doar la salariu si pensie speciala, pardon, de serviciu.

# Nike date 23 February 2024 18:53 +4

Așa zisa Justiție omenească este un CLAN cu apucături mafiote și interlope, mai înainte de orice... la fel precum este întreaga clasă politică, la fel precum sunt sunt toate instituțiile de forță, la fel precum sunt toate instituțiile de Stat care colectează și administrează bugetul delapidându-l prin toate mijloacele posibile, la fel precum este Complexul Medical-Farma-Chimic, la fel cum este domeniul științific, la fel precum este domeniul didactic, la fel precum este domeniul Religiei Organizate, la fel precum este mass-media și la fel precum este domeniul divertismentelor. Așa că cine are pretenție la Dreptate din partea așa zisei Justiții a oamenilor... trebuie să priceapă că doar „norocul orb” îl poate ajuta.

# Gablonz date 23 February 2024 19:52 +18

Aceasta femeie nu are ce cauta în magistratura. Veniți joia la Mangalia, cand sunt ședințele dumneaei! Zici ca ești la biserica, toată lumea în sala se crucești! Moțăie tot timpul, rumega guma si atunci vede prima data dosarele, de parca n-ar fi sedinta ei, de parca a laur din greșeală dosarele altui coleg. Se uita la actul de identitate al partii, la de-abia de avocat....trec 10 minute. Apoi "dvs. cine sunteți?" Cu actele în mână!!!! Începi sa pledeze. Pe la jumate, "dvs cine sunteți?" "Avocat X" "Pentru cine sunteți?" Si as putea scrie o carte....

# Am auzit, ca la sechestrele navele date 23 February 2024 20:31 0

o sa aiba pretentia sa aduca bamporu' in sala de judecata; uite, asa sa il sehestreze cu mana ei de jude . E senzatie mare pe google cu una Voda de la CAP Bv (da' stiu, again) care urla ca isterica (nu am scris altceva) la nu stim cine si ce anume ... dupa care se calmeaza brusc. Mai e dama p'acolo? Cum ? Au venit altele ... Ce bine !

# Tomescu date 23 February 2024 20:54 +2

Sa se duca sau sa il caute pe Sebi , ca tot imtreba in sala de el! Vai de capul nostru, Cu mozerii de caractere ca genul asta! Este o prostie!

# DOREL date 23 February 2024 22:34 +10

Justitia romana = JEG, MULT PREA MULT SI INTOLERABUL JEG ! De ce: pentru salariile pe cumplit nesimtite pe care le fura de la poporul roman, 'magistratii' tarii calca in picioare orice: morala, lege, buna credinta, etc. Daca, odata, spuneam aici ca judecatorii sunt ultima speranta a Romaniei, acum - sunt obligat sa spun ca, de fapt - 'magistratii' tarii au devenit groparii tarii! Si, b): magistrati - inca - cinstiti, nu va tradati misiunea, nu de alta, dar momentul adevarului e mult mai aproape decat ne inchipuim ! Perere mea ..

# baba manga date 25 February 2024 08:02 +2

Lasa ca face acu' blondina de la drept un proiect de lege si doteaza judecatoriile cu table ouija iar pe grefieri ii trimite la specializare la mama omida sa invete sa faca sedinte de spiritism. Si asta-i doar inceputul. Sa vezi cand or primi decedatii condamnari cu sutele de ani in iad sau arest la domiciliu in cimitir. O sa fie mai greu sa le trimita deciziile prin posta dar aranjeaza ei cu sf petru sa lase plicurile la poarta la el.

# Alin date 25 February 2024 08:40 +2

Pai ... corb la corb nu si scoate ochii.

# maxtor date 25 February 2024 20:05 +1

pana si in USA linshajul e prohibit de catre un amendament in Constitutie, introdus acum fix 100 de ani (in circumstantze numai bune de Hollywood,cu minoritati oprimate altele decat decea negro-ida,etc,etc,etc)

# justromania date 26 February 2024 14:08 +3

de cativa ani, doar grefierii mai studiaza dosarele. Judecatorii iau de bun ce li se spune de grefier.

# adrian date 27 February 2024 12:59 +2

asta numiti voi gafa? lasand la o parte lipsa de empatie fata de familiile victimelor, va dati seama ca asta sentinte fara sa studieze dosarele? si ne miram apoi de ce sunt eliberati tot felul de violatori si criminali si primesc cu suspendare! ar trebui toti cei care au avut o speta judecata la faptura asta sa ceara reexaminarea dosarului

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva