20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Presedintele Iohannis recidiveaza in incalcarea Constitutiei. Ce-i de facut?

Scris de: prof.dr. Adrian SEVERIN | pdf | print

27 February 2020 12:21
Vizualizari: 6024

Klaus Werner Iohannis continua sa incalce Constitutia, chiar si dupa ce Curtea Constitutionala a precizat cu putere general obligatorie ca desemnarea unui prim ministru de catre Presedintele Republicii se face doar pe baza indiciilor potrivit carora persoana avuta in vedere poate coagula o majoritate parlamentara pentru obtinerea votului de incredere. Numai astfel criza produsa prin demiterea guvernului ca urmare a adoptarii unei motiuni de cenzura poate fi depasita. Caci guvernele sunt formate de Parlament, sub controlul politic exclusiv al caruia si raman, iar nu de Presedinte. Cel din urma are doar rolul de a facilita incheierea cu bine a procedurii, prin sondajele si bunele sale oficii prealabile, menite a permite stabilirea unei ipoteze de succes, supusa spre validare legislativului.


 

Desemnarea ca prim ministru a unei persoane despre care se stie sau se poate presupune cu maxima probabilitate ca, in lipsa majoritatii parlamentare de sustinere, nu poate obtine votul de incredere, nu rezolva criza, ci o adanceste sau o amorseaza si de aceea reprezinta o frauda constitutionala. Presedintele nu are dreptul sa impinga tara in criza guvernamentala si in incertitudine administrativa, pentru a-si oferi astfel pretextul de a dizolva un Parlament care nu ii place si a impune alegeri anticipate din care spera ca prin frauda electorala (constand nu numai in deturnare de voturi, ci si in manipularea mediatica a electoratului) sa extraga un legislativ obedient.

Numitul Florin Catu nu a primit doar un vot de neincredere la un loc cu guvernul Orban I, ci si un refuz de vot de incredere individual si personalizat, in calitate de ministru propus pentru a intra in compunerea guvernului Orban II; iar aceasta cu numai cateva zile inaintea desemnarii ca premier. Avem aici dovada indubitabila a improbabilitatii ca Florin Catu, in calitate de prim ministru desemnat, sa poata forma o majoritate parlamentara pentru sustinerea unui nou guvern PNL.

Dispunand de aceasta proba, Klaus Werner Iohannis a facut totusi nominalizarea, dinnou cu intentia vadita de a provoca o criza, iar nu de a o rezolva. Evident, proiectul provocarii de alegeri anticipate nu a fost parasit. De altfel, in conferinta sa de presa, Presedintele a spus doar, cu nedisimulat regret, ca „sansa” alegerilor inainte de termen s-a diminuat, dar nu si ca el ar fi renuntat la idee. Prin urmare si aceasta nominalizare este neconstitutionala.

De aceea, PSD poate sesiza iarasi CCR, sau, in baza considerentelor deciziei CCR referitoare la nominalizarea neconstitutionala a lui Ludovic Orban, poate refuza sa declanseze procedura de aprobare a guvernului Catu, asteptand o nominalizare serioasa, facuta cu buna credinta in respectul literei si spiritului Constitutiei.

In plus, se poate trece (ba chiar trebuie sa se treaca) la suspendarea Presedintelui Iohannis. Ce poate fi mai grav decat incalcarea repetata cu rea credinta a Constitutiei, in scopul clar asumat de a se genera instabilitate politica in tara?

Pe perioada de suspendare, Presedintele interimar (Presedintele Senatului) va putea declansa procedura formarii unui guvern in conditiile observarii stricte a dispozitiilor legii fundamentale, desemnand o persoana care ofera indicii rezonabile privind sustinerea sa de catre o majoritate parlamentara posibil de mobilizat. Constructia acestei majoritati si sondarea fezabilitatii ei, in mod firesc trebuie sa plece de la partidul care detine majoritatea mandatelor parlamentare, fie ea si relativa. In consultarile cu partidele parlamentare, mediatorul constitutional suprem trebuie sa afle nu numai ce propunere de prim ministru are fiecare, ci mai ales carei persoane desemnate din alt partid ar fi gata sa ii acorde increderea; si doar in acest context sa incurajeze formarea unei majoritati cat mai apropiate de respectul principiilor democratice verificate la urne, de valorile consacrate constitutional si de asteptarile populare.

Daca, totusi, un guvern Catu ar fi supus procedurii parlamentare de investire si nu ar primi votul de incredere al Parlamentului, aceasta ar fi prima incercare esuata de formare a unui nou executiv, dupa demiterea guvernului Orban, si faptul nu ar fi suficient spre a se trece la alegeri anticipate. Pentru dizolvarea Parlamentului sunt necesare doua incercari esuate; iar esecul consta numai intr-un vot negativ acordat de plenul celor doua Camere. Parlamentul trebuie sa refuze prin vot, de-a lungul a cel putin doua luni, de cel putin doua ori consecutiv, acordarea increderii (cele doua conditii fiind cumulative), pentru ca imposibilitatea subsecventa de formare a guvernului sa poata fi apreciata ca o situatie de blocaj ce nu poate fi rezolvata decat prin rechemarea poporului la urne.

Guvernul Orban II nu a ajuns la votul de incredere intrucat desemnarea premierului a fost neconstitutionala. Daca acum, PSD nu va asigura cvorumul la votul pentru guvernul Catu, invocand neconstitutionalitatea acestei numiri, se va putea considera ca nici acesta nu a cazut la vot si, pana cand va fi cvorum, situatia va ramane inghetata.

Desigur, nici aceasta nu ar fi o situatie normala din punct de vedere constitutional. Partidele parlamentare pot respinge formarea unui anumit guvern prin vot, iar nu prin boicot. Provocarea unei crize prin boicot, de asta data, pentru a evita alegerile anticipate, este, de principiu, tot neconstitutionala. Ea nu poate fi acceptata ca regula de conduita parlamentara.

Acum, insa, boicotul ar fi raspunsul la un conflict juridic de natura constitutionala provocat de Presedinte si chiar proba perfecta a existentei acestui conflict, deosebit de grav prin consecintele lui. Iar cand este vorba despre apararea Constitutiei, vorba din batrani, care spune ca cel mai destept cedeaza, nu se aplica. (Chiar daca, din calcul electoralist, PSD s-ar bucura de ramanerea la putere a unui executiv ilegitim, incompetent si impopular.)

Remediul imposibilitatii de a forma guvernul nu poate fi, in atari circumstante, dizolvarea Parlamentului si nici obligarea parlamentarilor sa refuze prin vot acordarea increderii unui guvern nascut din frauda constitutionala (asa cum o doreste PNL, pentru a scapa de raspunderea guvernarii inainte de alegeri, si Klaus Iohannis, pentru a ajunge la alegeri inainte de erodarea dramatica a PNL), ci demiterea Presedintelui intrucat el este cel care refuza respectarea Constitutiei prin fortarea formarii unui guvern care nu are si nu poate avea sprijinul majoritatii parlamentare. In fapt, in momentul de fata, Constitutia Romaniei este suspendata. Iar asta se petrece prin efectul unei lovituri de stat data de Klaus Werner Iohannis.

Toate acestea se pot face cu o singura conditie: ca PSD sa nu fie doar sectia din Soseaua Kiseleff a partidului unic iohannist, membru al Internationalei corporatiste a serviciilor secrete.

Comentarii

# DODI date 27 February 2020 15:08 +20

Doar orbii nu au sesizat importanța, pentru ciolanis, a condamnării lui Dragnea. Urmare a acelei condamnări ilegale PSD a fost infestat de securiștii HELLvigului și din această cauză cel mai mare partid românesc nu poate lua măsurile care se impun. Respectiv suspendarea trădătorului de țară ciolanis, emiterea unei legi care să îi interzică realeagerea și apoi inculparea pentru gravele deservicii aduse României pe plan intern și extern. Până când un partid politic nu se va dezpăra de securiștii HELLvigului nu pot fi luate măsuri constituționale și de bun simț în țara asta, asistând la triumful inculților și nesimțiților în detrimentul majorității. Iar efectele sunt dezastruoase pentru prezentul și mai ales pentru viitorul nației.

# Procurorul date 27 February 2020 15:22 +7

Suspendare din funcție și referendum pentru demitere, la pachet cu inculparea numitului (nomine odiosa) Iohannis Klaus-Werner, pentru comiterea infracțiunii de subminarea puterii de stat, eventual în formă continuată sau a unui concurs de infracțiuni, după caz. Cam asta e soluția. Mai greu cu rezolvitorii, că dintr-ăștia nu prea sunt printre falnicii bărbați din clasa politică românească actuală. Ar mai fi și soluția insurecției po******re, dar la masa inertă, incoloră, inodoră și amorfă, care a devenit poporul român în cei 30 de ani de agresiune aculturală a occidentului decadent, nici pe asta nu are cine să o aplice. Cât despre ”junta militară” despre care vorbea bufonul Rareș Bogdan, ce să mai vorbim. E suficient să te uiți la slugoiul iohanist Ciucă, cică general cu 3 stele, fost șef al armății, și intri iremediabil în depresie.

# La consultari: Cine l-a propus pe Citu? NIMENI! CIRC! date 27 February 2020 15:36 +4

Pe viitor Presedintele poate sa desemneze drept candidat pentru functia de premier orice cetatean roman prin tragere la sorti? Se poate organiza o mare loterie de catre MAI si se extrage un CNP valid? Pentru ca nu este corect ceea ce s-a intamplat: daca nu e dictatura atunci e sigur discriminare. Nu de alta dar procedura spune ca desemnarea se face dupa dialogul cu partidele si ca acestea fac propuneri., altfel la ce e buna toata mascarada daca la sfarsit presedintele scoate din joben candidatul exact ca un fachir iepurele din palarie? Pentru ca tehnocrat sigur nu e ‘Citu’ vreme e membru de partid! Nu pare a fi statul de drept acesta. CCR va trebui sesizata altfel pare ca asistam involuntar la un spectacol de circ. Daca nu, sa revenim in vremea lui Napoleon Bonaparte cand fiecare soldat viteaz avea sansa sa devina maresal… Sa se stabileasca criteriile de vitejie: trei seku doctorate, membru in comitete si comitii si.. LA LOTERIE BIRJAR! E DIALOG cand VODA spune anticipat fara PSD?

# Cum s-au "tocat" banii imprumutati, cine "s-au despagubit"? date 27 February 2020 15:56 +4

Desemnarea noului 'catindat"- premier "tot de la partidu mieu" - si nu de la PSD sau de la alta formatiune politica si nici a unui tehnocrat - are in vedere pastrarea acestuiu secret care ar putea inflama puternic opinia publica interna? Asadar cine ar fi cel mai indicat personaj pentru acesta catindatura daca nu cea a ministrului care a gestionat finantele publice in perioada precedentului guvern liberal? O astfel de decizie poate ascunde atat teama cat si si panica daca cei care detin informatiile nu ofera nici un fel de explicatii publice privind modul in care au alocat si cheltuit banii intr-o perioada in care se pretinde ca resursele bugetare sunt insuficiente... Adevarul poate fi atat de jenant incat nu mai are importanta ca PNL pierde voturi.. merita orice sacrificiu? Este poate vorba despre o incalcare flagranta a legii? Cata disperare se poate ascunde in aparenta insistenta privind "alegeri anticipate" si care sunt motivele reale ale actualei desemnari? Banii? Citu stie ceva..

# floreav date 27 February 2020 16:47 +5

Nu încape nici o îndoială că asta e calea de urmat. Dar, cine să o facă din moment ce liderul PSD nu vrea să o ia în calcul? În acest caz, prin inacșiune și Ciolacu va trebui să împartă aceiași cameră cu nevotatul. Poate se vor găsi totuși câțiva responsabili în acest Parlament și vor trece la acțiune. Întrebarea mea este dacă refereenddumul de demitere este obligatori sau poate fi lăsat în stand by? Nu se poate ca unui om să-i fie permis absolut orice. Dacă PSD nu va trece la suspendare urgent ne putem aștepta la cele mai hidoase scenarii de învrăjbire a românilor în perioada care va urma.

# Sesizat CCR si... din nou, Fara Cvorum ! date 27 February 2020 17:44 +4

"Premieru mieu", "Guvernu' mieu" ... Citu era acasa, dormea cand l-a nominalizat... nu se astepta... nu-l prpusese nimeni. Iar declaratia anterioara ... a "mediatorului nr.1"... inainte de consultari... "nu de la PSD" arata ca a fost "un dialog cu fenta, la misto?... au crezut ca asa nu vor mai ajunge iar la CCR. CCR trebuie totusi sesizat... nu e dialog si democratie sa-ti pui "varu' liberal" catindat-premier!

# Neanae date 28 February 2020 00:04 +3

“Presedintele Iohannis recidiveaza in incalcarea Constitutiei. Ce-i de facut? “ Oare am visat? Ori am auzit ca exista o metoda: SUSPENDAREA! Nu știu dacă mai e nevoie sa mai zic o data ca este de făcut lucrul cel mai eficient: SUSPENDAREA acestui individ bolund.

# dumitru rizoaica date 29 February 2020 02:31 0

PSD, Pro Romania si ALDE nu trebuie sa participe la sedintele de investire a "papusilor" lui Iohannis! De ce? Pentru ca asa cum a decis CCR, "desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern". Daca desemnarea de catre Presedinte respecta loialitatea constitutionala, atunci majoritatea parlamentara coagulata de cel desemnat, in sustinerea lui, ii va permite nu doar sa aiba cvorum de sedinta, ci si sa si fie investit! Daca cel desemnat nu va reusi sa coaguleze numarul de parlamentari care sa asigure cvorumul de sedinta, atunci va deveni evident ca Presedintele i-a mintit pe romani, ca nu a fost loial Constitutiei si ca a urmarit alte interese, decat acela de a oferi Tarii un Guvern responsabil! Deci, prin NEPARTICIPAREA parlamentarilor care nu sustin desemnarea facuta de Presedinte, la sedintele de investire a "desemnatului", se vor evidentia, fara putinta de tagada, ata

# nae girimea date 29 February 2020 08:27 0

"Presedintele Iohannis recidiveaza in incalcarea Constitutiei. Ce-i de facut?" Ii vom da al 134-la "ultim avertisment "

# Charlie date 29 February 2020 09:02 -1

"Was tun", a zis primul bolsevic al umanitatii, Lenin, plagiindu-l pe Cernisevski! O analiza excelenta care sufera datorita reflexelor marxiste ale autorului! Reflexe de trecere sub tacere sau dirijare in alta directie in faza decisiva aceea a concluziilor! In acest caz COMINTERNUL e rebotezat "Internationala Corporatista a Serviciilor", cu referire la Securitatile bolsevice rebotezate si ele din motive de conspirativitate, cele occidentale fiind demult sub total control bolsevic! PSD a redevenit datorita cominternistei Dancila partidul Securitatii kgbist-baso-yohanist-rasputiniste, prin acoperitul Ciuciuolacu desavarsindu-se ingenunchierea!

# biet roman saracu' date 2 March 2020 14:53 0

@ La consultari: Cine l-a propus pe Citu? NIMENI! CIRC! Recititi Loteria din Babilonia, J.L.Borges. Noi am tras necastigator.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva