20 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

PROCUROR INCATUSAT PENTRU FAVORIZAREA UNOR POLITISTI – DNA l-a retinut pe Ovidiu Carmen Toma de la PT Teleorman, fratele judecatorului CAB Claudiu Marius Toma, pentru abuz in serviciu, favorizarea faptuitorului si influentarea declaratiilor: „I-a solicitat avocatului sa-i promita clientului sau ca, in schimbul declaratiei, va primi de la unul dintre agentii de politie 5.000 lei”. La mandat va fi dus si seful Politiei Rutiere Teleorman, pentru interventii la Permise Conducere

Scris de: A.P. | pdf | print

19 November 2015 13:45
Vizualizari: 6460

UPDATE - 20.11.2015: Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva a procurorului Ovidiu Carmen Toma si a comisarului Danut Dobre.

Procurorul Ovidiu Carmen Toma (foto) de la Parchetul Tribunalului Teleorman a fost retinut de DNA, miercuri 18 noiembrie 2015, pentru abuz in serviciu, favorizarea faptuitorului si influentarea declaratiilor. Toma urmeaza a fi dus cu propunere de arestare preventiva la Curtea de Apel Bucuresti, instanta la care, pana acum doua luni, a activat ca judecator fratele sau, Claudiu Marius Toma. In acelasi dosar, procurorii Anticoruptie au dispus retinerea pentru 24 de ore si fata de seful Serviciului Politiei Rutiere al IPJ Teleorman, Danut Dobre. Acesta este acuzat de trafic de influenta, luare de mita, complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si complicitate la favorizarea faptuitorului.


DNA sustine ca politistul Danut Dobre i-ar fi solicitat procurorului sa dispuna o solutie de clasare in favoarea a doi agenti de la Rutiera pe care ii cerceta intr-un dosar ce-i fusese repartizat, ca urmare a unei plangeri. Toma este acuzat ca i-ar fi favorizat pe politisti intervenind pe langa avocatul persoanei vatamate pentru a o determina pe aceasta sa dea, in schimbul a 5.000 lei, o declaratie favorabila agentilor de politie, astfel incat cauza sa poata fi clasata. In acest context, se arata in comunicatul parchetului, Ovidiu Carmen Toma nu ar fi administrat probe pentru a se stabili circumstantele savarsirii faptelor, ar fi respins in mod discretionar solicitarea DGA de a desfasura anumite activitati specifice si i-ar fi avertizat pe cei doi agenti despre pericolul autorizarii pe viitor a unor investigatori sub acoperire.

In plus, comisarul Danut Dobre este acuzat de DNA ca ar fi intervenit la subordonati pentru a obtine absolvirea de raspunderea contraventionala a unor persoane cercetate pentru abateri la regimul circulatiei si ca ar fi primit sume de bani, alimente si alcool in schimbul promisiunii ca va interveni la Compartimentul Regim Permise Conducere si Examinari „pentru ca rude si cunostinte ale cumparatorilor de influenta sa fie declarati 'admisi' la proba practica a examenului pentru obtinerea carnetului de conducere, cu nerespectarea dispozitiilor legale”.

Acuzatiile DNA:

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 18 noiembrie 2015, a inculpatilor:

Toma Ovidiu Carmen, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Teleorman, cu privire la savarsirea infractiunilor:

-abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 infractiuni);

-favorizarea faptuitorului (4 infractiuni);

-influentarea declaratiilor.

Dobre Danut, comisar de politie, seful Serviciului Politiei Rutiere din cadrul I.P.J. Teleorman, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

-trafic de influenta (10 infractiuni);

-luare de mita (4 infractiuni);

-complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;

-complicitate la infractiunea de favorizarea faptuitorului (2 infractiuni).

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2015, la nivelul Inspectoratului de Politie al Judetului Teleorman - Serviciul Politiei Rutiere, precum si la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere si inmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere si Examinari, din cadrul Prefecturii Judetului Teleorman, au fost identificati mai multi ofiteri si agenti de politie care desfasurau activitati infractionale in legatura cu:

-obtinerea frauduloasa, contra unor sume de bani, a permiselor de conducere;

-interventii exercitate la nivelul unor ofiteri si agenti de politie (agenti constatatori), din cadrul Serviciului Politiei Rutiere, in vederea neindeplinirii atributiilor de serviciu sau indeplinirii frauduloase a acestor atributii, prin aplicarea unor sanctiuni mai blande persoanelor contraveniente, conducatori auto, in schimbul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite.

Astfel, in contextul mentionat mai sus, in perioada respectiva, inculpatul Dobre Danut, in calitate de sef al Serviciului Politiei Rutiere din cadrul I.P.J. Teleorman, a primit de la un numar de patru persoane produse alimentare si sume de bani, ca urmare a interventiei exercitate asupra unor subordonati, in urma careia mai multe persoane au fost absolvite de raspunderea contraventionala, in legatura cu abateri constatate la regimul circulatiei.

De asemenea, in aceeasi perioada si in aceeasi calitate, inculpatul Dobre Danut a pretins si primit de la mai multe persoane sume de bani, cuprinse intre 100 si 500 de euro, produse alimentare si bauturi alcoolice, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa agenti si ofiteri din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere si inmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere si Examinari, din cadrul Prefecturii Judetului Teleorman, pentru ca rude si cunostinte ale cumparatorilor de influenta sa fie declarati 'admisi' la proba practica a examenului pentru obtinerea carnetului de conducere, cu nerespectarea dispozitiilor legale.

O parte din bani au fost pretinsi si primiti in schimbul 'protectiei' pe care ofiterul de politie s-a angajat sa o asigure unui cunoscut de-al sau, in cazul comiterii unor abateri la regulile de circulatie.

Bunurile si sumele de bani, mentionate mai sus, au fost primite de catre inculpatul Dobre Danut fie la domiciliul sau, fie la biroul profesional.

In intervalul iunie – august 2015, inculpatul Dobre Danut a intervenit pe langa inculpatul Toma Carmen Ovidiu, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Teleorman, solicitandu-i acestuia sa dispuna o solutie de clasare intr-o cauza penala, in contradictie cu situatia de fapt si probele administrate in cauza, in vederea exonerarii de la raspunderea penala a doi agenti de politie din cadrul Serviciului de Politie Rutiera Teleorman.

Inculpatul Toma Carmen Ovidiu a fost de acord cu solicitarea respectiva si, in data de 24 iunie 2015, l-a contactat pe avocatul persoanei vatamate, caruia i-a solicitat sa faca demersuri pe langa clientul sau in asa fel incat sa-l convinga pe acesta sa dea o declaratie neconforma adevarului, cu ocazia unei viitoare audieri la sediul P.T. Teleorman.

De asemenea, tot inculpatul Toma Carmen Ovidiu, i-a solicitat avocatului sa-i promita clientului sau ca, in schimbul declaratiei, va primi de la unul dintre agentii de politie suma de 5.000 de lei.

In data de 11 septembrie 2015, inculpatul Toma Carmen Ovidiu a contactat persoana vatamata, cu care a negociat in numele celor doi agenti de politie, stabilind ca in urma remiterii sumei de 10.000 de lei de catre cei doi agenti, acesta din urma sa dea o noua declaratie, neconforma realitatii.

La data de 15 septembrie 2015, inculpatul Toma Carmen Ovidiu l-a contactat pe agentul de politie si i-a solicitat acestuia sa achite suma de bani promisa, asigurandu-l totodata ca doar in urma acestui demers si a unei declaratii neconforme realitatii, pe care persoana respectiva urma sa o dea in fata procurorului, va putea sa adopte o solutie de clasare prin care sa-l absolve de orice forma de vinovatie.

In aceste imprejurari, la data de 17 septembrie 2015, inculpatul Toma Carmen Ovidiu, dupa o discutie prealabila cu avocatul persoanei vatamate, l-a instruit pe aceasta cu privire la continutul declaratiei pe care urma sa o dea clientul sau. Ulterior, in aceeasi zi, in prezenta acestora din urma, inculpatul Toma Carmen Ovidiu a intocmit o declaratie din care rezulta in mod neadevarat ca incidentul care facea obiectul dosarului respectiv ar fi fost declansat de comportamentul violent al persoanei vatamate, determinand-o pe aceasta sa-si insuseasca declaratia intocmita si sa o semneze.

Urmare a acestei declaratii, in cursul lunii septembrie 2015, inculpatul Toma Carmen Ovidiu a dispus solutia clasarii urmaririi penale, atestand in mod neadevarat in cuprinsul acesteia ca cei doi agenti de politie s-au aflat in legitima aparare si au ripostat ca urmare a violentelor pe care le-a exercitat persoana vatamata.

In cursul lunii martie 2015, Parchetul de pe langa Tribunalul Teleorman a fost sesizat in legatura cu savarsirea unor infractiuni de coruptie, de catre mai multi lucratori din cadrul I.P.J. Teleorman.

Printre altele, in sesizarea formulata se arata faptul ca, in cursul anului 2014, doi agenti de politie din cadrul Biroului Politiei Rutiere Turnu Magurele au pretins si primit suma de 600 de lei, cu titlu de mita, de la o persoana, depistata pe raza localitatii Turnu Magurele, pentru a nu-i intocmi acesteia din urma un dosar penal.

Cauza penala respectiva a fost repartizata spre solutionare inculpatului Toma Carmen-Ovidiu, care in data de 31 august 2015, a dispus clasarea cauzei, motivand, in mod informal, adoptarea acestei solutii.

De precizat este faptul ca inculpatul Toma Carmen-Ovidiu, cu ocazia instrumentarii cauzei respective si a adoptarii solutiei, a urmarit favorizarea celor doi agenti de politie, sens in care cu buna stiinta:

-nu a administrat probe pentru a se stabili circumstantele savarsirii faptelor;

-a respins in mod discretionar solicitarea ofiterilor Directiei Generale Anticoruptie de a desfasura anumite activitati specifice;

-a divulgat numele denuntatorului si demersurile sale in vederea solutionarii favorabile in dosarul sus-mentionat, unei alte persoane, mai inainte de solutionarea cauzei;

-i-a avertizat pe cei doi agenti despre pericolul autorizarii pe viitor a unor investigatori sub acoperire.

In cauza, se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Inculpatilor Toma Ovidiu Carmen si Dobre Danut li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand sa fie prezentati la data de 19 noiembrie 2015, Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 19 November 2015 15:26 0

O ALTA ZI UN ALT BUCATAR CHINEZ AL INJUSTITIEI PRINS CU MERMELEALA!!!!!!!!!!!!BAAAAAAAAAA M/AM SATURAT DE VOI!!!!!!!!!SI DE FURACIUNILE VOASTRE DE ,,MAGISTRATI CINSTITI,,!!!!!!!!!!!!!!joianis trezeste/te!!!!!!!!!!!!!

# DENIS MAN date 10 January 2018 12:59 0

Procuror condamnat pentru abuz in serviciu,favorizarea faptuitorului si influentarea declaratiilor.Fratele sau judecatorul Toma de la CAB cercetat pentru fals intelectual si abuz in serviciu scapat pentru ca fapta s-a prescris nu pentru ca fapta nu exista.PROBLEMA; Acum judecatorul practica avocatura in cadrul SC TOMA si colaboratorii a fiului sau.Te intrebi daca fiul si nepotul a avut astfel de inaintasi in ale injustitiei in familie,continua sa se apere onest la instantele in care se prezinta cu diferite cauze.RASPUNSUL este NU deoarece si fiul si nepotul fara traficul de influenta practicat de fostl judecator cercetat penal tatal sau acum avocat partener afacerile judiciare puse la cale de fiu si nepot nu ar avea sanse de reusita la instantele de pe raza CAB.Rxista CSM care sa supravegheze afacerile acestei familii in cadrul instantelor la carecse prezinta ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.05.2024 – Dosarul 10 august a nimerit la un judecator #rezist

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva