18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

PROCURORI INTORSI DE LA PENSIE IN SISTEM – CSM incearca sa acopere deficitul din parchete cu procurori aflati la pensie. Sectia pentru procurori a CSM a declansat procedura de reincadrare: “Se face numai la parchete care nu pot functiona normal... Pe perioada reincadrarii, cuantumul pensiei de serviciu se reduce cu 85%” (Lista parchetelor)

Scris de: G.T. | pdf | print

1 September 2023 10:47
Vizualizari: 4789

Consiliul Superior al Magistraturii incearca sa acopere deficitul din parchete cu procurori aflati la pensie. Sectia pentru procurori a CSM, condusa de Daniel Horodniceanu (foto), a declansat procedura de reincadrare in functia de procuror.


 

Decizia a fost luata joi, 31 august 2023:

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat:

1. Aprobarea declansarii procedurii de reincadrare in functia de procuror, potrivit prevederilor art.216 alin. (2) si (3) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

2. Aprobarea calendarului procedurii de reincadrare in functia de procuror.

3. Aprobarea posturilor ce urmeaza a fi alocate procedurii de reincadrare in functia de procuror”.


Conditia pentru reincadrarea in functie, conform art. 215 din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, este ca procurorul sa fi fost eliberat din functie prin pensionare in ultimii trei ani. De asemenea, procurorii reincadrati in functie vor activa la parchetele care nu pot functiona normal din cauza numarului mare al posturilor vacante ori din alte cauze obiective.

Nu in ultimul rand, pe perioada reincadrarii, pensia de serviciu incasata de procurori se va reduce cu 85%.


Iata prevederile art. 215 alin. 2 si 3 din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor:


“(2) Reincadrarea in functia de judecator sau procuror a fostilor judecatori sau procurori eliberati din functie prin pensionare se face fara concurs la instantele sau, dupa caz, la parchetele de pe langa acestea in cadrul carora au dreptul sa functioneze potrivit gradului profesional avut la data pensionarii. Reincadrarea se face numai la instante sau parchete care nu pot functiona normal din cauza numarului mare al posturilor vacante ori din alte cauze obiective si numai daca judecatorul sau procurorul a fost eliberat din functie prin pensionare in ultimii 3 ani anterior reincadrarii. Pe perioada reincadrarii, cuantumul pensiei de serviciu se reduce cu 85%. Prevederile prezentului alineat se aplica in mod corespunzator si celuilalt personal prevazut la alin. (1).

(3) Reincadrarea in functie se face cu respectarea competentei prevazute de lege pentru numirea in aceste functii”.

 

* Cititi aici lista parchetelor unde pot activa procurorii pensionari reincadrati in functie

Comentarii

# nuibai date 1 September 2023 12:07 -7

Da de ce să-mi reduci pensia, care este un drept cîştigat legal, şi mă chemi să muncesc moca din timpul vieţii mele? Cine-i prostul care să vină la aşa ceva?

# Una date 1 September 2023 17:13 +3

Nu este moca, ci pe lăngă salariu primeste pensia redusă cu 85 %; adică are un stimulent pentru incadrare în conditiile in care au cam fost obligati sa se pensioneze ca să nu piardă vechimea recunoscută !

# Ionica Apostol date 1 September 2023 22:56 +2

Adica se ,,pensioneaza'', iar apoi se reangajeaza si primesc 15% in plus pe langa salariu. Ingeniosi ,,magistratii'' !!! Cum ar veni, ,,fura legal''. Da' nu era mai cinstit sa le dea un spor de 15% la salariu si sa-i tina sa-si faca treaba pana la 60-65 de ani? ar intreba un neavenit in ale manuirii treburilor cu legile.

# Vik date 3 September 2023 04:53 +1

Buna afacere au făcut... Evident în defavoarea României.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva