PROFESIE LIBERALA, RECLAMA LIBERALA – Senatorul PSD Ioan Chelaru a amendat Legea 51/1995 pentru ca avocatii sa iasa de sub barierele artificiale si sa isi poata face publice in presa de profil specializarile, performantele si portofoliul de clienti: "Orice comunicare publica sau orice publicitate facuta de un avocat sau de o forma de exercitare a profesiei este permisa". Codul Deonotologic al Avocatilor Europeni: "Avocatul este autorizat sa informeze publicul asupra serviciilor pe care le ofera”
Schimbari importante in Legea nr. 51/1995 privind organizarea si functionarea profesiei de avocat. Odata cu votul final pe care parlamentarii din Camera Deputatilor il vor acorda pe modificarile aduse Legii avocaturii si dupa publicarea in Monitorul Oficial a noilor prevederii, avocatilor li se va permite “orice comunicare publica sau orice publicitate”, cu conditia ca aceasta “sa respecte reglementarile profesionale si cele privitoare la independenta demnitatea, integritatea profesiei, pastrarea secretului profesional, sa fie obiectiva si sa corespunda adevarului”. Iar aceasta gratie amendamentelor depuse de senatorul PSD Ioan Chelaru (foto), vicepresedinte al Senatului si al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si membru al Comisiei juridice, de disciplina si imunitati la articolul 48 din Legea 51/1995.
Desi la momentul votarii in Senat a proiectului de Lege de organizare si functionare a profesiei de avocat nu existau aceste mentiuni, in Comisia juridica din Camera Deputatilor au fost depuse amendamentele referitoare la publicitatea profesionala, tinandu-se cont si de opiniile si tendintele actuale din Romania. Unul dintre aceste amendamente este cel depus la articolul 48 din Legea 51/1995, care pana recent interzicea avocatului orice mijloc de reclama sau de publicitate.
Din punctul nostru de vedere, modificarea se impunea, dat fiind ca de-a lungul timpului au existat avocatii si asociatii de avocatura care au denuntat restrictiile din lege, catalogandu-le drept absurde si anormale realitatilor actuale, dar si avocaturii in sine, care este o profesie liberala.
Iata amendamente depuse la art. 48 de senatorul PSD Ioan Chelaru pentru noua Lege a avocaturii:
"Art. 48
(1) Orice comunicare publica sau orice publicitate facuta de un avocat sau de o forma de exercitare a profesiei este permisa, cu conditia ca aceasta sa respecte reglementarile profesionale si cele privitoare la independenta demnitatea, integritatea profesiei, pastrarea secretului profesional, sa fie obiectiva si sa corespunda adevarului.
(2) Statutul profesiei de avocat reglementeaza detaliat normele aplicabile publicitatii facute de avocati sau de formele de exercitare a profesiei de avocat in scopul atragerii clientelei”.
Forma actuala a art. 48 din Legea nr.51/1995:
“Art. 48.
(1) Este interzis avocatului ca, in mod nemijlocit sau prin persoane interpuse, sa foloseasca procedee incompatibile cu demnitatea profesiei in scopul dobandirii clientelei.
(2) De asemenea, este interzis avocatului sa foloseasca mijloace de reclama sau de publicitate in acelasi scop. Statutul stabileste cazurile si masura in care avocatul poate informa publicul cu privire la exercitarea profesiei sale."
Codul Deonotologic al Avocatilor Europeni, insusit si de UNBR, da dreptul avocatilor sa informeze publicul asupra serviciilor pe care le ofera
Pe langa amendamentele aduse acestor reglementari nationale exista, dupa cum veti vedea, si prevederi europene care garanteaza avocatilor dreptul de a informa publicul cu privire la serviciile pe care le ofera, indiferent de media utilizata, cu conditia ca informatia sa fie reala si sa se respecte secretul profesional.
Aceste precizari se regasesc in Codul Deonotologic al Avocatilor din Uniunea Europeana adoptat de Consiliul Barourilor si al Societatilor de Drept din Europa (CCBE), pe care Romania s-a angajat sa il respecte inca din 27 octombrie 2007 prin Decizia nr. 1486 a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania ca fiind si Codul deontologic al avocatului roman.
Iata ce prevede Codul Deontologic al Avocatilor din Uniunea Europeana la sectiunea Publicitatea persoana a avocatilor:
"2.6. Publicitatea personala
2.6.1. Avocatul este autorizat sa informeze publicul asupra serviciilor pe care le ofera, sub conditia ca informatia sa fie fidela, veridica si sa respecte secretul profesional si alte principii esentiale ale profesiei.
2.6.2. Publicitatea personala a unui avocat, indiferent de media utilizata, dupa cum este cazul, in presa, radio, televiziune, prin comunicare comerciala electronica ori prin alt mijloc, este autorizata in masura in care este conforma cu prevederile din art. 2.6.1.”.
*Cititi aici Decizia UNBR si Codul Deontologic al Avocatilor din Uniunea Europeana
Sursa foto: LegalMarketing
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 20 April 2016 20:13 +11
# DEX profesie liberala 20 April 2016 20:31 +8
# alex 20 April 2016 22:16 +6
# Tercighiol 21 April 2016 09:24 +1
# Yany 21 April 2016 14:23 +1
# cetatean 21 April 2016 18:23 +6