21 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROFESIE LIBERALA, RECLAMA LIBERALA – Senatorul PSD Ioan Chelaru a amendat Legea 51/1995 pentru ca avocatii sa iasa de sub barierele artificiale si sa isi poata face publice in presa de profil specializarile, performantele si portofoliul de clienti: "Orice comunicare publica sau orice publicitate facuta de un avocat sau de o forma de exercitare a profesiei este permisa". Codul Deonotologic al Avocatilor Europeni: "Avocatul este autorizat sa informeze publicul asupra serviciilor pe care le ofera”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

20 April 2016 20:04
Vizualizari: 7928

Schimbari importante in Legea nr. 51/1995 privind organizarea si functionarea profesiei de avocat. Odata cu votul final pe care parlamentarii din Camera Deputatilor il vor acorda pe modificarile aduse Legii avocaturii si dupa publicarea in Monitorul Oficial a noilor prevederii, avocatilor li se va permite “orice comunicare publica sau orice publicitate, cu conditia ca aceasta “sa respecte reglementarile profesionale si cele privitoare la independenta demnitatea, integritatea profesiei, pastrarea secretului profesional, sa fie obiectiva si sa corespunda adevarului”. Iar aceasta gratie amendamentelor depuse de senatorul PSD Ioan Chelaru (foto), vicepresedinte al Senatului si al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si membru al Comisiei juridice, de disciplina si imunitati la articolul 48 din Legea 51/1995.


Desi la momentul votarii in Senat a proiectului de Lege de organizare si functionare a profesiei de avocat nu existau aceste mentiuni, in Comisia juridica din Camera Deputatilor au fost depuse amendamentele referitoare la publicitatea profesionala, tinandu-se cont si de opiniile si tendintele actuale din Romania. Unul dintre aceste amendamente este cel depus la articolul 48 din Legea 51/1995, care pana recent interzicea avocatului orice mijloc de reclama sau de publicitate.

Din punctul nostru de vedere, modificarea se impunea, dat fiind ca de-a lungul timpului au existat avocatii si asociatii de avocatura care au denuntat restrictiile din lege, catalogandu-le drept absurde si anormale realitatilor actuale, dar si avocaturii in sine, care este o profesie liberala.  

Iata amendamente depuse la art. 48 de senatorul PSD Ioan Chelaru pentru noua Lege a avocaturii:

"Art. 48

(1) Orice comunicare publica sau orice publicitate facuta de un avocat sau de o forma de exercitare a profesiei este permisa, cu conditia ca aceasta sa respecte reglementarile profesionale si cele privitoare la independenta demnitatea, integritatea profesiei, pastrarea secretului profesional, sa fie obiectiva si sa corespunda adevarului.

(2) Statutul profesiei de avocat reglementeaza detaliat normele aplicabile publicitatii facute de avocati sau de formele de exercitare a profesiei de avocat in scopul atragerii clientelei”.

Forma actuala a art. 48 din Legea nr.51/1995:

Art. 48.

(1) Este interzis avocatului ca, in mod nemijlocit sau prin persoane interpuse, sa foloseasca procedee incompatibile cu demnitatea profesiei in scopul dobandirii clientelei.

(2) De asemenea, este interzis avocatului sa foloseasca mijloace de reclama sau de publicitate in acelasi scop. Statutul stabileste cazurile si masura in care avocatul poate informa publicul cu privire la exercitarea profesiei sale."


Codul Deonotologic al Avocatilor Europeni, insusit si de UNBR, da dreptul avocatilor sa informeze publicul asupra serviciilor pe care le ofera

Pe langa amendamentele aduse acestor reglementari nationale exista, dupa cum veti vedea, si prevederi europene care garanteaza avocatilor dreptul de a informa publicul cu privire la serviciile pe care le ofera, indiferent de media utilizata, cu conditia ca informatia sa fie reala si sa se respecte secretul profesional.

Aceste precizari se regasesc in Codul Deonotologic al Avocatilor din Uniunea Europeana adoptat de Consiliul Barourilor si al Societatilor de Drept din Europa (CCBE), pe care Romania s-a angajat sa il respecte inca din 27 octombrie 2007 prin Decizia nr. 1486 a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania ca fiind si Codul deontologic al avocatului roman.

Iata ce prevede Codul Deontologic al Avocatilor din Uniunea Europeana la sectiunea Publicitatea persoana a avocatilor:

"2.6. Publicitatea personala

2.6.1. Avocatul este autorizat sa informeze publicul asupra serviciilor pe care le ofera, sub conditia ca informatia sa fie fidela, veridica si sa respecte secretul profesional si alte principii esentiale ale profesiei.

2.6.2. Publicitatea personala a unui avocat, indiferent de media utilizata, dupa cum este cazul, in presa, radio, televiziune, prin comunicare comerciala electronica ori prin alt mijloc, este autorizata in masura in care este conforma cu prevederile din art. 2.6.1.”.

*Cititi aici Decizia UNBR si Codul Deontologic al Avocatilor din Uniunea Europeana

Sursa foto: LegalMarketing

Comentarii

# DODI date 20 April 2016 20:13 +11

Încă o faptă bună a PSD-iștilor pe care DNA va încerca să o pedepsească. Luluța dacă tot nu știe să facă bine măcar s-a specializat în a face RĂUL bine. Atâta o duce mintea (și sistemul).

# DEX profesie liberala date 20 April 2016 20:31 +8

avocatura poate fi definita ca acea profesie liberala pentru care avocatura ca profesie liberala in romania poate fi definita ca acea pacaleala securisto-bolsevica , iar pentru a fi admis se cer pe de o parte veleitati  financiare sustinute de babaci sau veleitati de  ales/reales  in parlamentul aiuritilor. nu indeplinesc conditia cei de a profesa cei care au facut facultati serioase, locurile sunt rezervate doar pentru potentatii cu facultati absolvite la fara frecventa, indiferent daca au fost sau nu acreditate.de lege ferenda  legea 51 ar trebui modificata ca atare.

# alex date 20 April 2016 22:16 +6

nu e o profesie liberala, e un club privat in care se intra doar cu pile, in dispretul art. 41, al. 1 din constitutie.

# Tercighiol date 21 April 2016 09:24 +1

Florea știe???? <img src=ops:' />

# Yany date 21 April 2016 14:23 +1

Întîi să intre tradiționalii în legalitate(fără protecția magistraților)apoi mai vedem,deocamdată”RUȘINE”

# cetatean date 21 April 2016 18:23 +6

Modificarea art.48 este buna dar nu are legatura cu ce patesc romanii cu ,,pactul quota litis'' interzis in EU. Eu chiar stiu o avocata care nu a respectat contractul de asistenta 100% ca sa aiba succes si acum cere aberant ~ 800 milioane. Aicea este buba !! Cum demonstreaza avocatul care au fost conditiile clientului, si invers, daca in contract nu se scrie extrem de clar ???

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.02.2024 – Verdicte in scandalul “Cum fac sex viitorii magistrati”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva