23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

PROIECTUL DE DESFIINTARE A SIIJ – Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica Legea privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie. Toate dosarele de la SIIJ, inclusiv cele care au primit solutii de clasare, vor fi verificate de procurorul general al PICCJ Gabriela Scutea. De dosarele privind infractiuni comise de reprezentatii CSM, ICCJ si PICCJ se vor ocupa exclusiv procurorii SUPC din PICCJ (Documente)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

21 January 2022 14:26
Vizualizari: 6668

Ministerul Justitiei, Catalin Predoiu, se misca rapid: pana la 31 martie 2022 va desfiinta Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), iar pentru aceasta a lansat deja in dezbatere publica proiectul de lege prin care va reusi acest deziderat. Vorbim despre un proiect de lege care prevede ca in 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii pe masa CSM trebuie sa se regaseasca numele celor 42 de procurori care vor avea competenta sa solutioneze dosarele privind infractiunile savarsite de magistrati. Si nu doar atat! Proiectul stabileste in clar, aplicat care vor fi atributiile Procurorului general al Romaniei, Gabriela Scutea (foto), in instrumentarea dosarelor privind infractiunile savarsite de magistrati, cum se vor repartiza dosarele in functie de gradele profesionale detinute de acestia, si cum se va face "desemnarea" unui procuror pe un caz punctual. Cele mai multe clarificari sunt facute in zona dosarelor care vizeaza infractiuni savarsite de reprezentati ai CSM, ICCJ, PICCJ, curti de apel si parchetele de pe langa acestea.


 

SUPC din PICCJ se ocupa de dosarele reprezentatilor CSM, ICCJ si PICCJ


Nu stim cat de bine va functiona acest sistem al "noului SIIJ" construit pe modelul Parchetului European, conform declaratiilor ministrului Predoiu, insa vom afla odata ce SIIJ va fi desfiintat si va ajunge in PICCJ. Aici procurorul general al Romaniei, Gabriela Scutea, ar urma sa ia la mana toate dosarele penale ale sectiei speciale. Si cele aflate in lucru si cele inchise, asupra carora va exercita controlul ierarhic.


Astfel, conform proiectului de lege, de dosarele privind infractiuni savarsite de membrii CSM, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorii PICCJ, judecatorii curtilor de apel, Curtii Militare de Apel, precum si procurorii parchetelor de pe langa acestea se vor ocupa procurorii din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din PICCJ. Vorbim despre 12 procurori din PICCJ care vor fi desemnati de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea procurorului general al Romaniei sa instrumenteze dosarele penale ale reprezentatilor CSM, ICCJ, PICCJ, curti de apel si parchetele de pe langa acestea.

In cazul imposibilitatii celor 12 procurori PICCJ de exercitare a atributiilor, urmarirea penala in cazul dosarelor privindu-i pe reprezentatii CSM, ICCJ, PICCJ, curti de apel si parchetele de pe langa acestea ar urma sa fie efectuata de procurorul-sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

O alta nuanta este si aceea ca tot procurorul general al Romaniei va fi cel care va selecta procurorii  care sa efectueze urmarirea penala in cazul infractiunilor savarsite de reprezentatii CSM, ICCJ, PICCJ, curti de apel si parchetele de pe langa acestea, si care vor fi propusi CSM pentru desemnare. 


In ce priveste dosarele cu infractiuni savarsite de judecatorii de la judecatorii, tribunale, tribunale militare si de procurorii de la parchetele care functioneaza pe langa aceste instante vor urma sa fie instrumentate de cei 30 de procurori de la curtile de apel.


Scutea ia la verificat toate dosarele de la SIIJ


Din proiectul de lege aflam astfel ca odata cu desfiintarea SIIJ, cele peste 7000 de dosare aflate la sectia speciala vor fi directionate "pe cale administrativa", "prin grija PICCJ" la parchetele competente, nu inainte de a trece prin mana Gabrielei Scutea. In ce priveste dosarele care au primit solutii de clasare, de renuntare la urmarirea penala si de trimitere in judecata dispuse de procurorii SIIJ, din proiect aflam ca urmeaza sa treaca prin mana procurorului general al PICCJ Gabriela Scutea: "Solutiile de clasare, de renuntare la urmarirea penala si de trimitere in judecata dispuse de procurorii Sectiei, care nu au facut obiectul controlului ierarhic anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, sunt supuse de la data desfiintarii Sectiei controlului exercitat de procurorul general al PICCJ".

Acelasi lucru ar urma sa se intample si cu dosarele care nu au facut inca obiectul controlului ierarhic superior in SIIJ.


De altfel, Gabriela Scutea urmeaza sa fie si cea care va avea dreptul exclusiv de a retrage caile de atac declarate de SIIJ in cauzele pe care le-a solutionat. "Pentru respectarea principiului subordonarii ierarhice, caile de atac exercitate de Sectie vor putea fi retrase numai de procurorul general al PICCJ", se precizeaza in expunerea de motive.

 

In cuprinsul proiectului de lege este reglementata si modalitatea de selectare a procurorilor care urmeaza sa instrumenteze dosare privind infractiuni savarsite de magistrati, ramanand valabila conditia detinerii gradului profesional de parchet de curte de apel. Numirea celor 42 de procurori va fi facuta intr-un timp record, pe calendar, propunerile numelor de procurori din teritoriu urmand sa fie facute in urma selectiei facute in cadrul fiecarui parchet de curte de apel (cate doi din cadrul fiecarui parchet de curte de apel).

De la data intrarii in vigoare a legii, ar urma ca in termen de 30 de zile sa sa ajunga la CSM lista procurorilor selectati.


In ce ii priveste pe procurorii care in prezent activeaza in SIIJ, acestia ar urma sa revina la parchetele de unde provin.


Iata ce prevede proiectul de lege:*Cititi aici integral expunerea de motive

Comentarii

# Neanae date 21 January 2022 15:13 +507

Perfect. Practic kolonizatorii impun regulile in justiția română, nu e cazul sa aspiram la dreptate și adevăr, nu e cazul sa cerem socoteala pentru mârșăviile și canaliile din Magistratura. Portocalele se vor reinstala in DNA, judecătorii vânduți vor pedepsi crunt pe hotii de oua, însă se vor bate pe burta cu hotii de boi! Sacii cu voturile mani******te de ieșiră primari niște paiațe au fost o iluzie colectivă, nu exista sa fi fost frauda. Știți ceva? Sa va ia dracu’ pe toți, Predoiu sef de coloana către iad, Scutea ultima, atenta sa nu dispară nimeni din gașcă. Câta scârbă!

# barna dragos date 21 January 2022 15:40 +168

oare ce fac specialistii in drept ai psd si udmr? somnolenta totala!

# Bogdan Gyuse date 21 January 2022 16:05 +370

Mascarada criminalilor din justitie! Ma audiaza azi instanta si, printre altele, declar: Numita M, atunci cand a fost chemata a doua oara la militie, nu si-a dorit sa dea declaratie, iar in urma presiunilor exercitate de militieni a facut depresie, Real 100%! Judecatoarea, incepe sa schelalaie, ca nu pot sa fac o astfel de declaratie si refuza sa consemneze cele declarate de mine Zambesc si spun, bine, atunci declar ca numita a fost foarte bucuroasa cand a fost invitata la militie sa dea declaratie. Spre surpriza mea judecatoarea privea satisfacuta cu grefiera nota cele relatate. In acel moment am obiectat si i-am spus judecatoarei ca isi bate joc de mine cu audierea dirijata ce o conduce. Astia sunt judecatorii penali - infractori ce bantuie justitia din Romania! De aceea vor desfiintarea SIIJ, pentru ca trei sfertri dintre procurori si judecatori sunt penali in toata regula! Justitia bolsevica!

# MN date 21 January 2022 16:53 +284

nu stiu cat o fi de bine dar ce nu este in regul a este faptul ca procurorul general ar trebui sa verifice, sa constate care a fost cauza de procurorul SIIJ nu a mai continuat cercetarile, de ce nu a vrut sa solutioneze dosarul nici macar in urma Deciziei ICCJ care a dispus solutionarea dosarului de catre procuror si mai mult a dat si termen de solutionare iar pe procuror in cazul meu , proc. Nicolae Marin la durut la basca nici nu a luat in seama Hotararea ICCJ. despre care Sectie vorbim?, cum a functionat si pe ce au luat salariile acesti jmecheri de procurori?. asta trebue facut imediat de catre proc general

# Botomei Vasile, doctor in drept, mobil:0744191717 date 21 January 2022 18:36 -62

Botomei Vasile,doctor in drept,mobil:0744191717, recomanda a se infiinta Comisia de Licentiere a Magistratilor in locul SIIJ. Sa fie constituita din doctori in stiinte juridice desemnati de Facultati de Drept, pe criteriu de specializare: penal, civil, administrativ fiscal. Din Comisie sa nu faca parte magistrati. Anual sa fie inclus examenul de licenta,iar cercetarile disciplinare impotriva magistratilor sa fie in favoarea Comisiei de Licentiere a Magistratilor. Magistratii trebuie sa fie examinati ca la examenele de la Facultate. Cine pica la verificare sta un an pe tusa, cu drept de a fi reexaminat. Comisia trebuie farmata din doua nivele: fons si apel. In fond auditarea se face de doi doctori experti,iar in apel de 3 experti.Hotararea Comisiei este fara cale de atac.Justitia nu trebuie sa fie independenta, ea trebuie sa fie auditata de oameni de stiinta independeti de puterea judecatoreasca. Daca va place acest proiect va rog sa il comentati. Va multumesc frumos, Dr.Botomei Vasile

# santinela date 22 January 2022 07:46 +299

Sa crezi ca TUTA de Scutea va lua la mina 7000 de dosare inseamna sa fi cel putin la fel de plecat cu vaca ca pelticul neamului,ministrul lui peste prajit. Acum vreau sa vad pe PSD si UDMR daca sint slugi si a 5 spita la roata lui von Snitel ! Procurorul General este numit politic,recte pupator de dos presedential,care procuror general la rindul lui,dupa consultarea aceluias dos, propune procurorii ce vor ”cerceta” magistratii.Halal proiect de lege .Sper ca Parlamentul sa-i dea in cap cu proiectul pelticului de ministru !

# escu date 22 January 2022 10:53 +3

Poate, după dezbateri cu specialiștii, va ieși un document care este altceva decât să fie în competența DNA care a stricat tot sistemul judiciar din România. Problema se pune ca procurorii numiți cu astfel de atribuțiuni să fie din cei mai competenți, să nu ne trezim că fac pui Luluța, Portocală, Onea, Man etc.

# blazatul date 22 January 2022 11:36 +14

REVOLTATOR!- Daca intre mintile LUMINATE ALE JUSTITIEI,ACEST ASPECT ESTE"DISCORDIA NATIONALA"- si se pune problema "PRIMORDIALITATII IN DREPT" UNDE ESTE "TRECUTUL" si rolul sau in drept?.Daca la nivel "CENTRAL"SE PUNE PROBLEMA MAGISTRATILOR DIN FORURILE DE "CONDUCERE"ale JUSTITIEI, in"provincie" nu mai conteaza,cum NU mai conteaza "JUSTITIABILUL"-CETATEANUL NUMEROS DAR....?. ATUNCI IN NUMELE CUI SI PT CINE SE FACE CEEA CE SE FACE? CUM ESTE POSIBIL CA ACUM,SA MAI CREADA CINEVA CA LA NIVEL CURTE DE APEL SE SCOATE ADEVARUL LEGAT DE MAGISTRATII-COLEGII CARE SUNT CORUPTI? AVEM EXPERIENTA A 32 DE ANI,IN CARE , NU STIU CE "REZULTATE MIRACULOASE"sau obtinut dar SI de AICI din provincie,sa FURAT - O TARA!- SI OAMENII SUNT BINE MERSI- cazurile mediatizate, dar, celelalte cu "PUTERNICII LOCALI"?. DACA MAGISTRATII NU VOR CORECTITUDINE "LA VEDERE" ATUNCI CE PRETENTII AVEM PT A NE CONSIDERA STAT DE DREPT. JUSTITIA DEVINE UNEALTA CUI?-SAU....

# nae din dealul feleacului date 22 January 2022 17:00 -1

D-le Dr.in Drept Botomei Vasile,sint absolut de acord cu Domnia Voastra!Cum facem cu numirile in functii:procurori-sefi,sefi de sectii(civil,penal),presedinti de judecatorii/tribunale/curti de apel,s.a.m.d.pt.ca daca JUSTITIE NU E,NIMIC NU E ca si acesti sefi/conducatori de institutii din justitie au/ar trebui sa aiba UN ROL de loc de neglijat(acum incaseaza doar salariu baban)in toata aceasta CONSTRUCTIE numita JUSTITIE?Cred ca acelasi principiu ,expus de D-vs.,poate fi aplicat peste tot,mai cu seama in justitie si in institutiile de forta(MAI,MFA/MApN,..).Cu bine,va sustin!

# Bogdan Gyuse date 23 January 2022 10:35 +3

Perdeaua deasa a fumului diversionist bolsevic! Ne facem ca uitam?! SIIJ nu functoneaza deoarece CSM, MJ, MP, politrucii bolsevici, au refuzat sa puna in apicare o lege sau, au cautionat actiuni de sabotare a unei Legi! Legea de funcionare a SIIJ. O lege perfect Legala!!! Acum STB-istii sunt supusi propagandei bolsevice, terorizati cu militia si mascaricii, terorizati de cetateni ca nu respecta o decizie judecatoreasca. Or judecatorii, procurorii, politrucii prin faptul ca au impiedicat in mod intentionat aplicarea Legii si functionarea SIIJ, nu au fost amenintati de militieni, mascarici, politruci, fiind scutiti de orice raspundere. Legea este sperioara hotararilor judecatoresti! Hotararile judecatoresti sunt luate in baza legii, nicidecum de invazia gagaunilor ce bantuie prin mintea unora. Faptul ca SIIJ nu functioneaza se datoreaza complicitatii dintre politrucii, judecatorii si procurorii ce au asasinat o Lege! Criminali!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva