1 February 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RAPORTUL MCV CONDAMNAT LA BRUXELLES – Europarlamentarul PSD Victor Bostinaru arata cum este vazut raportul MCV in plan extern: "Colegii nostri europeni sunt uluiti. Comisia Europeana a fost stimulata sa intocmeasca acest raport de unii oameni de la Bucuresti, care vor ca institutii precum CSM sa fie tratate ca institutii sacrosancte"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

7 February 2013 18:35
Vizualizari: 12658

 

Raportul MCV al Comisiei Europene, dat publicitatii pe 30 ianuarie 2013, a fost unul atipic, prin prisma criticilor aduse la adresa mass-mediei, presa fiind acuzata ca hartuieste si pune presiune pe institutiile statului sau pe judecatori, membrii CCR si CSM. In urma acestui raport, europarlamentarii romani au decis sa ceara lamuriri Comisiei Europeane privind motivele pentru care o institutie europeana critica atitudinea presei fata de anumiti judecatori, dar si de ce se cerea o reglementare a presei. Europarlamentarul social-democrat Victor Bostinaru (foto 2) a explicat pentru Lumeajustitiei.ro care sunt pasii de urmat in ceea ce priveste demersul inceput de europarlamentarii romani pentru a atrage atentia in Parlamentul European asupra anumitor nereguli din Raportul MCV, dar si care sunt concluziile care pot urma acestor actiuni. Initiativa europarlamentarilor romani se refera la formularea unei intrebari orale Comisiei Europene cu privire la libertatea presei in Romania, care va fi urmata ulterior de o dezbatere in plenului Parlamentului European, care va avea loc, potrivit europarlamentarului, cel mai probabil pe 13 martie 2013.


Victor Bostinaru: "Deputatii europeni au fost uluiti de Raportul MCV privind Romania"

In acest sens, miercuri seara, 6 ianuarie 2013, in cadrul sedintei comune a grupului socialistilor din Parlamentul European, europarlamentarii romani au atras atentia in fata colegilor europeni asupra remarcelor facute de Comisia Europeana in Raportul MCV cu privire la libertatea presei romanesti, document pe care, potrivit lui Victor Bostinaru, l-au catalogat drept unul aberant. Totodata, social-democratii romani au decis sa inainteze o intrebare orala Comisiei Europene in care sa ceara explicatii cu privire la solicitarile facute in ceea ce priveste presa romaneasca: "Este vorba despre o cerere comuna a liderilor din Parlamentul European, in care sub forma unei intrebari orale adresate Comisiei Europene vor fi solicitate lamuriri in ceea ce priveste continutul Raportul MCV pentru Romania, iar cu precadere se va face referire la libertatea presei din Romania si la activitatea jurnalistilor, aspecte criticate in acest raport. In mod evident, principalul punct de atac al intrebarii se va referi la modul in care Comisia Europeana, in afara competentelor si a cadrului sau juridic, s-a implicat in modul de functionare al presei romanesti. Este competenta exclusiva a statelor membre sa aiba pozitii in conformitate cu Tratatul de la Lisabona si cu Hotararile drepturilor omului. Aseara (n.red. - miercuri seara, 6 ianuarie 2013) in plenul grupului socialist, in timpul intrerventiilor europarlamentarilor romani, cand s-a dezbatut acest asepct, colegii nostri europeni au fost uluiti. Au consultat si eu acest raport. Deputatul italian Tino Arlachi a fost socat, spunea ca raportul este aberant. Deputatii europeni sunt acum la curent cu acest continut al raportului si au catalogat remarcele Comisiei Europene drept o intentie de limitare a libertatii presei".

Victor Bostinaru: "Ceea ce propune Comisia Europeana in legatura cu presa miroase foarte tare a ceea ce se vrea de la Bucuresti. CSM vrea sa fie tratata ca institutie sacrosancta"

Europarlamentarul PSD Victor Bostinaru a precizat pentru Lumeajustitiei.ro ca oficialii Comisiei Europene nu au niciun drept sa emita pareri asupra presei romanesti, sau sa limiteze libertatea presei, acest lucru fiind prevazut si in Tratatul de la Lisabona. In acelasi timp, europarlamentarul sustine ca raportul MCV cuprinde multe dintre cerintele unor "oamenii" de la Bucuresti, precum Presedintele Traian Basescu sau a unor membrii CSM, care au cerut sa fie tratate ca "institutii sacrosancte": "Parlamentul European a fost in mod repetat confruntat cu astfel de solicitari dar care veneau din partea statelor membre, ne referim aici la cazuri petrecute in Ungaria, Bulgaria sau Romania. Este anormal insa ca un stat membru al UE sa limiteze libertatea presei la solicitarea Comisiei Europene. Ce pare destul de evident insa, si asta est un lucru extrem de grav este ca raportul MCV, Comisia Europeana mai exact a fost stimulata sa intocmeasca in acest fel raportul de unii oameni de la Bucuresti. Ceea ce propune Comisia Europeana miroase foarte tare a ceea ce se vrea de la Bucuresti. Au fost voci care au precizat acest lucru in mod repetat si aici ma refer la Presedintele tarii, la Consiliul Superior al Magistraturii si alte astfel de institutii care au cerut sa fie tratate ca institutii sacrosancte".

Victor Bostinaru crede ca solicitarile Comisiei Europene sunt o primejdie mortala

In opinia europarlamentarului Victor Bostinaru in urma raportului MCV de la finalul lunii ianuarie 2013 trebuie tras un semnal de alarma, aratand ca din interiorul Romaniei se permite imixtiunea Comisiei Europene in libertatea presei, fapta care reprezinta "moartea democratiei": "Daca pe strategia nationala de apararea presa a fost mai putin umilita, solicitarile de la Comisia Europeana o pun intr-o pozitie cel putin neplacuta. In orice caz, reactia de acum a mediei a fost ireprosabila si de aplaudat, a fost o reactie justitificata a jurnalistilor din Romania. S-a aratat ca astfel de solicitari si astfel de remarce sunt o primejdie mortala, ca vorbim de o moarte a democratiei".

Victor Bostinaru: " Nu este realist acum sa cererem retragerea raportului MCV, dar putem cere stabilirea clara a scopului si cadrelor de evaluare din MCV"

Potrivit europarlamentarului social-democrat, Victor Bostinaru, este necesara o reglementare a modului de monitorizarea a Comisiei Europeane asupra Romaniei in cadrul Raportului MCV, prin aceea ca este necesara stabilirea institutiilor vizate de acest document, dar si data pana la care Romania va fi monitorizata: "Ulterior acestei intrebari, in jurul datei de 13 martie 2013 va avea loc dezbaterea din Plenul reunit al Parlamentului European in care va fi dat raspunsul Comisiei Europene, in baza carora grupurile politice europene isi vor exprima opiniile cu privire la acest raspuns, dar si fata de raport. Nu este realist acum sa cererem retragerea raportului MCV, dar putem cere stabilirea clara a scopului si cadrelor de evaluare din MCV. Nu putem astepta un raport atat de critic care sa cuprinda atat de multe referiri la aspecte care nici macar nu au fost stabilite in 2006 de cand Romania a intrat sub monitorizare. Raportul MCV al Romaniei trebuie sa faca referire la progresele din sistemul judiciar romanesc si nu trebuie sa se faca, pentru ca nu s-a specificat acest lucru in niciun loc, referiri la conexiuni cu Spatiul Schengen, cu presa, cu Parlamentul Romaniei. Acest mecanism nu are instrumente de evaluare. Am ajuns ca MCV sa poata pune oricui in cos solicitari absurde fara ca macar sa aiba competenta sa faca acest lucru. Bineinteles ca trebuie sa existe si un cadru care sa spuna ca MCV functioneaza pe o perioada de timp. Parlamentul European va trebui sa ceara Comisiei reglementari in acest sens. Trebuie sa fie stabilita o data pana la care vom fi monitorizati in MCV".

Comentarii

# mircea date 7 February 2013 18:50 +29

oare voi toti  cei care judecati drept ni vreti sa pricepeti ca  praduiala este F16 din poortugalia,de unde BVaroso si Baasaescu i-si traqg ciomision ul

# VIKY date 7 February 2013 19:24 +28

Nu numai F16, sunt foarte multe contracte cu care gunoiul de la Cotroceni a batut palma cu barosu. Interesul lor este sa fie justitia sub papucul, lor si "botnita" presei, ca populatia sa nu afle nimic. Demersul Romaniei, fata de aceste abuzuri a unor mafioti ca barosu, ar trebui sa fie mult mai vehement, si concret.

# Goe date 8 February 2013 11:38 -5

"sub papucul, (virgula!!!) lor" Sau  "abuzuri A unor mafioti". Sau "vehement, (Virgula naroado?) si concret. Vorba lu' Mircea Badea: "esti proasta de bauni", madam Spanac. Si prin prostia ta de necontestat le mai dai si apa la moara la basisti, cand te vad asa tuta. Hai gata, du-te prin vecini, mai baga-ti tie 50 de "plus-uri" sa ajungi la orgasm.

# VIKY date 8 February 2013 11:58 +7

Nici nu stii cata placere simt, \"uitandu-ma\" la agonia ta. Doare, doare...?. Dar nu iti face probleme puicuta, guvernul actual va avea grija sa va ajute sa treceti de la agonie, la\"extaz\",... dupa gratii.

# Goe date 8 February 2013 12:26 -6

Patzachine ca tine fac clasa politica de ras. Si te rog frumos, nu-mi vorbi de \"placerile\" tale ca am stomacul totusi sensibil. Of, constat ca iar nu ti-ai luat tratamentul.

# VIKY date 8 February 2013 12:43 +7

Puicuta, ai dreptate, tratamentele sunt pentru oameni, dar un gunoi portocaliu cum il poti trata?. Doar aruncat la cosul de gunoi, si deratiza locul, nu, ce parere ai?. Cu atat mai mult cu cat gunoaiel nu se recicleaza, doar se ...ingroapa, sa nu infecteze populatia. Ignora continutul si \"citeste\" doar \"virgulele\".

# Goe date 8 February 2013 13:46 -5

Bineinteles ca am mereu dreptate in ceea ce te priveste. De reciclat se recicleaza absolut orice, mai putin neuronii tai si prostia ta deja proverbiala. Si vezi ca iar ai pus o virgula aiurea, analfabeto. Ce drac\' madam Viki, pe vreme ta in Crucea de Piatra nu se invata carte?

# VIKY date 8 February 2013 14:15 +6

Puicta, creierul tau este invelit intr-o ceata densa, unde realitatea nu are cum sa partunda. Cu alte cuvinte: esti paralela cu realitatea, dar... manjita pana sub limba.

# roman date 7 February 2013 19:16 +23

o fi Barosso sef dar nu e Dumnezeu asa ca sunt destui care sa il conteste. Parlamentul european nu e format numai din portughezi dec necesare sunt cat mai multe luari de pozitie ale europarlamentarilor nostri. Pe oameni ca Macovei sau Lenuta lui taticu nu poti sa ai nici o baza. Sa dea Dumnezeu sa aiba mai multi curajul sa vorbeasca precum domnul Bastinaru. Maine o sa aflati in presa ca are vreun dosar penal...

# s-o auzim si pe EBA date 7 February 2013 19:40 +21

Ca tot ai deschis discutia as vrea un interviu si cu Lenuta lu' taticu', ca doar este reprezentantul nostru in parlamentul european. In toti anii astia am vazut-o de vreo doua ori citind cu greu ceva scris in limba romana. Acolo nu este azil si daca nu face fata postului ar fi bine sa-si dea demisia. E greu de gasit cineva la varsta ei care sa nu citeasca fluent un text in romana.

# tot roman date 11 February 2013 09:47 0

Ai dreptate,chiar mai mult de atat si Monica si Lenuta lucreaza impotriva noastra(Lenuta mai putin,pentru ca trebuie si ceva\"carte\"in acest sens),dar Monica niciodata nu se dezminte.Despre referendumul din vara 2012 spunea ca este lovitura de stat.... Deh...isi apara interesul direct.   at despre raportul MCV,acesta este doar o fortare(si nu cred ca va fi ultima)de a amana intrarea noastra in spatiul comunitar european cu drepturi depline. 

# Băiatu' lu' Luluţa date 7 February 2013 19:46 +20

Esenţa răului este aici, la noi, la poale de Carpaţi! Totul pleacă de la descreieratul din capu' statului şi de la gaşca sa de derbedei! Să scăpăm de ei, asta este soluţia. Şi vom scăpa! 

# obiectiva date 7 February 2013 21:47 +6

@baiatu` lu` luluta, fac PARIU ca si ma/ta e in spatele raportului MCV....ca doar nu prinde muste la bruxelles, ci il ajuta pe SATANA....cand imi aduc aminte ca ditamai calu` de******re s/a lasat intimidata de pumnul in masa batut de baSSescu, atunci cu CEDO si Revolutia.....in locul ei, ii trageam una dupa cap sa ii arat eu INDEPENDENTA JUSTITIEI.....de atunci, m/am lamurit ca justitia sta in genunchi in fata satanei...presh !

# Istratie date 7 February 2013 20:01 +15

Dacă d-l Boștinaru are dreptate și, precum se vede, are atunci pot zice că gestul cerșetorilor oficiali e mai infam decât al confraților nostri zburători prin lume pentru a-și câștiga pâinea amărâtă în gurile de metrou, cu doi puradei în brațe și cu unul în... mațe.

# basicuta date 7 February 2013 20:14 +22

e greu sa lupti cu mafia de la Cotroceni cand e sprijinita si ajutata de cea de la conducerea UE! parca-i un grup de crima organizata aflat la conducerea UE si care lucreaza numai pt interesele lor...

# ingrid date 7 February 2013 20:41 +18

d-l bostinaru prezentati urgent in plen UE mesajul d-voastra ,nu mesaje gen EBA

# livia date 8 February 2013 09:52 +8

Europarlamentarii romani ar trebui sa vorbeasca la Bruxelles despre drama stalinist -comunista a poporului roman,popor decimat,terorizat de cozile de topor din Romania devine slugi credincioase ai stalinIstilor.Printre acestia sunt si foarte multi PDL-isti in frunte cu Macovei Monica si Basescu Traian.Ceea ce face Macovei Monica impotriva Romaniei , cu grave incalcari ale Tratatelor Internationale la care si Romania si U.E sunt parte este indentic cu ceea ce facea stalinista Macovei Monica si ceilalti colaborationisti sub ocuparea Romaniei de catre URSS.De data aceasta Macovei Monica si Basescu Traian se comporta in U.E asa cum se comportau fata de URSS.

# Laurenţiu date 8 February 2013 11:35 +5

Mie mi-a plăcut demersul - destul de timid, de altfel - al europarlamentarilor români. Pentru prima dată m-am simţit şi eu mîndru de reprezentanţii noştri la Bruxelles.

# ADEVARUL date 10 February 2013 21:34 +2

EUROPARLAMENTARII CARE VB. VINE REPREZINTA ROMANIA NU SE REPREZINTA NICI PE EI,SUNT UN FEL DE PLAYBACK-ISTI-ISTE PENIBILI,LE AMINTESC CA STRAMOSII NOSTRII AU MURIT IN RAZBOAIE SI AU FACUT PE DRACU IN PATRU PENTRU A NE ACORDA O SANSA,LE SPUN EOROPARLAMENTARELOR NOSTRE SA LE FIE RUSINE-NU PENTRU CA NU AU COLOANA VERTEBRALA SI EVIDENT NU GANDESC,CI PENTRU CA NE FAC DE RUSINE-EU ASTA AM SIMTIT,ASTA CRED.

# Iepurila date 8 February 2013 11:39 -7

Grupul infractional "Luju", in frunte cu "mesia" Betelie, cel mai cainat decat insusi rapandula barsana un an de zile pe site-ul asta abject si pestilential (Betelie - fost coleg de apartament cu Luju): "Procurorul Mihai Betelie: Ma, maine, daca e intalnirea cu primarii, as vrea sa vin si eu si sa-ti spun de ce! Ca o arunc, asa... le las cate o carte de vizita, intelegi? Deputatul Thuma Hubert: Te pun... te pun in legatura cu aia smecheri, nu cu toti fraierii! Betelie: Bai, tu imi faci un semn, cand tu imi faci... ma ciupesti, inseamna ca ii dau cartea de vizita... Ca vreau sa tin legatura cu smecherii, stii? Pai ce spuneam eu, cand ne-am vazut ultima oara?": http://www.ziare.com/stiri/dna/dialog-politician-pnl-procuror-te-pun-in-legatura-cu-primarii-smecheri-1217475

# ADEVARUL date 10 February 2013 21:38 +2

doamne ma iepurila,tu scrii de parca ai fi de pe alta lume,pe care ti-ai creat-o pt a fugi de realitatea faptica,in care traim-asteapta sa dai si tu cu capu de pragu de sus si o sa-l vezi pe cel de jos.

# victorie uluitoare date 8 February 2013 20:44 -4

VICTORIE ULUITOARE LA BRUXELLES ! In timp ce la toate tarile europene bugetul a scazut cu 15% BASESCU A OBTINUT O CRESTERE A BUGETULUI CU 18%!!..... ULUITOR !!!.... BASESCU ESTE CEL MAI MARE OM POLITIC ROMAN DIN ULTIMA SUTA DE ANI ! BASESCU ESTE CEL MAI MARE OM POLITIC EUROPEAN !

# Uluitoare ??? date 8 February 2013 21:18 +2

Poate cu un \"P\" in fata :D

# ghita securistul rtv date 9 February 2013 23:13 +1

;-) omul lui basescu iscoda cu epoletii din sri ,ghita bogatul cu statul :lol: ataca pnl,la comanda lui mafia chiorete care nea trdat la bruxel cu 9 ,miliarde euro ,un sfert din bani taiati la 27 tarii,adica 36 .miliarde ,9 .miliarde lea cedat basescu ,negociatotul debil-mental 8) drept rasplata lui merkel si barosso ,pentru ca lau salvat din garaj :zzz de unde latra nu va uitati la antene ,va spune presul de labe demis

# ADEVARUL date 10 February 2013 21:26 0

PENTRU CA EVIDENT RAPORTUL DESPRE JUSTITIE ESTE GRESIT SAU ESTE  DESPRE O ALTA JUSTITIE,POATE CEA DIN ANGLIA SAU GERMANIA SI NICIDECUM DIN ROMANIA,SI ESTE CU ATAT MAI GRAV CU CAT LA NOI EXISTA O FRICA MOSTENITA DE PE VREMEA DICTATURII CEAUSISTE IN OASELE TUTUROR,IN CEEA CE PRIVESTE DEZVALUIRILE MAI MARILOR TARII,ESTE CAZUL SA SOLICITAM IMEDIAT ANULAREA MCV-ULUI AIURISTIC SI TRAGEREA LA RASPUNDERE A VANZATORILOR NOSTRII DE TARA,RESPECTIV OBLIGAREA ONORABILILOR CARE AU INTELES SA SALVEZE APARENTELE INTR-UN MCV MINCINOS LA SCUZE SI UN PROCES IN ROMANIA-EU ASTA LE DORESC.

# VIKY date 10 February 2013 22:12 0

Cei care ar trebui sa o faca, ori sunt prea lasi, ori nu vreau sa isi piarda scaunele. Ceilalti care au nenorocit tara si poporul, ei se lupta, pentru ca nu mai au nimic de pierdut decat ...libertatea. Asa a ajuns in Romania acest \"faimos\" raport de la CE. Ei au fost personal la Bruxelles pentru a \"informa\" \"realitatea\" din justitie si presa. Asa a ajuns justitia ludata, si presa hulita.

# HOMER date 10 February 2013 21:51 0

CORECT ADEVARULE

# basinescu -escu,securistul date 11 February 2013 10:59 +1

:sad: gunoiele pdl,hoti hotilor cu penalul penalilor ,guvernatorul paranoia ce rade ca prostul cu orban,care la sustinut la referendum, :D au facut informatii false la bruxel,contra usl,de necaz ca nu mai conduc eii hotii tara numai prin procurorii :P lingaii a lui necuratul chelbos bolnav de syda de asta ia cazut parul ,gata cu smardoiul sa planga cu draga stolo,cu eba si gasca lui de criminalii :lol: :lol: :lol: puscariabili

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.02.2023 – CSM schimba regulamentul pentru numirea sefilor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva