28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RASTURNARE DE SITUATIE IN DOSARUL DUTA – In ziua in care trebuiau sa dea pronuntarea, judecatoarele Daniela Panioglu si Adina Nadia Gulutan de la Curtea de Apel Bucuresti au repus pe rol cauza in care DNA l-a trimis in judecata pe fostul sef al CNAS Lucian Duta: “Dispune efectuarea de adresa catre DNA, pentru comunicarea ordonantei procurorului-sef de sectie”. Denuntatorii lui Duta au fost pusi sub urmarire penala (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

9 February 2022 17:37
Vizualizari: 7435

Rasturnare de situatie in dosarul fostului presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, medicul chirurg Lucian Duta (foto), trimis in judecata de DNA pentru luare de mita. In ziua in care trebuia sa pronunte decizia definitiva, cauza a fost repusa pe rol. Semn ca dosarul lui Duta scartie din temelii, iar indiciile privind o posibila inscenarea a parchetului anticoruptie sunt tot mai puternice.


 

Decizia privind repunerea cauzei pe rol a fost luata miercuri, 9 februarie 2022, de judecatoarele Daniela Panioglu si Adina Nadia Gulutan de la Curtea de Apel Bucuresti. Motivul: punerea in discutie a unei adrese din 3 februarie 2022 a Directiei Nationale Anticoruptie. De asemenea, judecatoarele Panioglu si Gulutan au hotarat emiterea unei adrese catre DNA pentru comunicarea unei ordonante.

La ce se refera adresa DNA ce urmeaza sa fie pusa in discutie si ordonanta DNA ceruta de instanta nu se stie. Este insa posibil ca cele doua sa aiba legatura cu dosarul in care au fost pusi sub urmarire penala cei doi denuntatori ai lui Duta, si anume Radu Enache si Irina Socol de la compania Siveco, intr-un dosar care, din informatiile noastre, priveste fix fapte pe care acestia le-au pus in carca fostului sef al CNAS.


Iata minuta Curtii de Apel Bucuesti din 9 februarie 2022 (dosar 45188/3/2018):


Solutia pe scurt: In temeiul art.395, alin.1, Cod de procedura penala, repune cauza pe rol, pentru a fi pusa in discutie adresa din data de 3.II.2022 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, din Dosarul nr.444/P/2021. Dispune efectuarea de adresa catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, pentru comunicarea ordonantei procurorului-sef de sectie, emisa in Dosarul nr.21/II-1/2022.

Acorda termen pe fondul apelurilor la data de 9.III.2022, ora 10,00, cu citarea partilor.

Acorda termen intermediar, pentru discutarea masurii preventive a controlului judiciar pe cautiune, la data de 10.II.2022, ora 12,00, sala P80, pentru cand se citeaza apelantul-intimat-inculpat Duta Nicolae-Lucian, la domiciliu, cu incunostintarea aparatorului ales.

Pronuntata in sedinta publica din data de 15.I.2020.

Document: incheiere de sedinta 09.02.2022”.

 

Probleme in serie in dosarul Duta

 

De altfel, trebuie mentionat ca dosarul medicului Lucian Duta a pornit inca de la inceput cu stangul.

Spre exemplu, astfel cum ne amintim, cand s-a apucat de cauza lui Duta, procuroarea DNA Ana Dana a omis sa ceara ridicarea imunitatii ministeriale pentru functia de presedinte al CNAS, in conditiile in care art. 290 alin. 2) din Legea nr. 95/2006 prevede ca "presedintelui CNAS ii sunt aplicabile prevederile legii responsabilitatii ministeriale", raportat la 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala. De altfel, DNA nu a verificat niciodata acest aspect, si nu a cerut in faza urmaririi penale clarificarea aplicarii legii raspunderii ministeriale in cazul presedintelui CNAS.

In acest context, inca din faza judecarii fondului la Tribunalul Bucuresti, s-a respins ca nefondata cererea formulata de Duta de a se dispune incetarea procesului penal motivat de faptul ca lipseste cererea de urmarire penala, ceruta de Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, care este aplicabila conform dispozitiilor art. 290 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si presedintelui CNAS.

La acea data, Tribunalul Bucuresti a respins cererea pe motiv ca presedintele CNAS nu este membru al Guvernului, ca prin trimiterea la Legea 115/1999 prin Legea 95/2006 nu inseamna ca presedintele CNAS dobandeste calitatea de membru al Guvernului, dar si ca Legea 95/2006 nu contine vreo norma de modificare a Legii 115/1999.

O alta chestiune care ridica semne de intrebare mari asupra acestei cauze este si abudenta de nume de reprezentanti ai SRI care stau in spatele dosarului, precum si legatura care exista intre baza de date care ar fi trebuit sa deserveasca cardul de sanatate si care, de fapt, ar fi ajuns in mana Serviciului Roman de Informatii.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Lumea Justitiei, medicul Lucian Duta a dezvaluit cine s-ar afla in spatele marilor licitatii de la CNAS privitoare la cardul de sanatate. Cu acel prilej, au fost nominalizati fostul director al Serviciului Roman de Informatii, George Maior, fost sef operativ al SRI generalul Florian Coldea, si generalii Dumitru Cocoru, George Voinescu, Gabriel Statescu, si Dumitru Zamfir, zis Timpanu. Si de parca nu ar fi suficient, exista documente care atesta ca inclusiv caietul de sarcini al licitatiei pentru cardul national de sanatate ale carui mentiuni i se imputa medicului Duta, ar fi fost intocmit si semnat de ofiteri ai SRI, iar alegerea firmei Hewlett Pakard (HP) drept castigatoare a licitatiei ar fi fost de asemenea dictata de SRI.

Comentarii

# Cunoscatorul date 9 February 2022 18:52 +69

O afacere cu mari interese. Duta a picat la mijloc

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva