28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Reactii la Raportul CE pe Justitie - Ministrul Justitiei si premier interimar, Catalin Predoiu: „Este al doilea raport tehnic pozitiv, Romania continua trendul pozitiv...” AMR: “Este in primul rand un raport politic, problemele sistemului vor fi tot aceleasi”

Scris de: L.J. | pdf | print

8 February 2012 16:12
Vizualizari: 12104

 

Catalin Predoiu (foto), ministru al Justitiei si premier interimar, a declarat, miercuri, dupa prezentarea raportului tehnic pe tara cu privire la Justitie, ca: “este al doilea raport tehnic pozitiv”, ca Parchetul General, ANI si DNA au fost apreciate pozitiv si ca au fost inregistrate progrese si la nivelul instantelor si al CSM-ului, insa aici au fost facute si recomandari. Predoiu a tinut sa sublinieze ca, de acum inainte, greul implementarii noului Cod Civil va trebui dus de Consiliul Superior al Magistraturii, dar si de instante si parchete. De asemenea, conducerea CSM a mentionat ca acest raport este unul care reflecta in mod corect situatia de fapt. Nu aceeasi pozitie a avut-o presedintele interimar al AMR, judecatorul Dan Spanu, care a precizat ca raportul este in primul rand unul politic si ca problemele sistemului judiciar raman. Deputatul Alina Gorghiu a opinat ca ar fi o nota buna pentru Romania si pentru sistemul judiciar daca s-ar adopta strategia nationala anticoruptie.


Predoiu: “Au fost progrese si la nivelul instantelor si CSM-ului, dar cu recomandari”

Ministrul Justitiei si-a inceput discursul prin a sublinia faptul ca Romania are parte de un al doilea raport tehnic pozitiv din partea Comisiei Europene, asta insemnand ca tara noastra continua progresele: “Principalul mesaj pe care trebuie sa il transmitem este ca acest raport este unul pozitiv pentru Romania, sunt doua rapoarte tehnice pozitive si un raport de tara pozitiv, din vara anului 2011. Romania continua trendul pozitiv in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Guvernul e apreciat pozitiv, pentru eforturile sale in modificarea legislatiei privind justitia, la fel Parchetul General, Directia Nationala Anticoruptie si Agentia Nationala de Integritate. Aprecieri pozitive pentru legiferare in domeniul justitiei a primit si Parlamentul. Progrese au fost remarcate si la nivelul instantelor si al Consiliului Superior al Magistraturii, dar cu recomandari. Au fost apreciate eforturile Parlamentului pentru modificarea legislatiei in domeniul justitiei, multumesc public fiecarui parlamentar care, indiferent de culoarea politica, s-a implicat in sustinerea eforturilor politicului de a schimba legislatia in domeniul justitiei.” Predoiu a mentionat ca cel mai mare progres a fost legat de intrarea in vigoare a noului Cod Civil. “Greutatea procesului de reforma s-a transferat pe umerii Consiliului Superior al Magistraturii si ai sistemului judiciar in general. CSM-ul, instantele si parchetele sunt principalii actori in implementarea noului Cod Civil”, a conchis ministrul Justitiei.

Conducerea CSM: “Raportul reflecta in mod corect situatia de fapt de la ultima evaluare anuala in cadrul MCV, punctand neajunsuri de care suntem constienti

Conducerea CSM, judecatoarea Alina Ghica si procurorul Oana Haineala (foto 2), au mentionat, intr-o conferinta de presa realizata miercuri, faptul ca Raportul reflecta in mod corect situatia de fapt din justitie. De asemenea, cei doi magistrati au mentionat ca intre prioritatile noii echipe de conducere a CSM se numara si cresterea responsabilitatii sistemului judiciar, dar si a capacitatii institutionale a CSM si a Inspectiei Judiciare.

Pe de alta parte, conducerea CSM a explicat ca, pentru implementarea noilor coduri este nevoie de “regandirea politicii de resurse umane pe palierele numeric, calitativ (formare, specializare a magistratilor) si logistic. Sub acest ultim aspect, este foarte important ca sistemului sa-i fie garantate resursele umane si materiale pentru a functiona si asta presupune o actiune concertata a factorilor de decizie. Ministerul Justitiei joaca un rol crucial”. Din acest punct de vedere, conducerea Consiliului a anuntat ca a facut pasi importanti, CSM adoptand regulamentul de promovare la ICCJ, si intentioneaza sa adopte in scurt timp si legislatia secundara privind Inspectia Judiciara si raspunderea disciplinara. In acest sent, conducerea CSM a precizat ca Inspectia Judiciara trebuie sa fie compusa din elita corpului profesional al magistratilor”, iar activitatea IJ trebuie evaluata periodic.

Presedintele AMR, judecatorul Dan Spanu: “Acest raport este in primul rand un raport politic si nu rezolva problemele pe care le avem noi in Justitie”

Judecatorul Dan Spanu, presedintele interimar al Asociatiei Magistratilor din Romania, a precizat, citat de Agerpres, ca: "Orice mentionare pozitiva in raport privind justitia este binevenita, numai ca noi consideram ca acest raport este in primul rand un raport politic si nu rezolva problemele pe care noi le avem in justitie. Chiar daca in vara s-ar ridica Mecanismul de Cooperare si Verificare, problemele justitiei vor ramane in continuare, de aceea noi dorim, in colaborare cu CSM-ul, cu celelalte asociatii ale magistratilor, cu Ministerul Justitiei, sa punem pe tapet problemele reale cu care se confrunta justitia si sa incercam sa le rezolvam".

Deputatul Alina Gorghiu, seful comisiei de Justitiei a PNL, despre raportul CE pe justitie: „Principalul repros ramane lupta impotriva coruptiei. Un semnal foarte bun l-ar da Parlamentul si Romania daca ar vota strategia nationala anticoruptie

La randul sau, deputatul Alina Gorghiu, avocat si presedinte al Comisiei pentru Justitiei din PNL, a declarat, citata de Hotnews, cu privire la raportul CE pe justitie ca "MCV s-ar putea contopi cu viitoarea monitorizare a tuturor statelor membre in materie de coruptie. De altfel, recomandarea mai multor oficiali de la Bruxelles este aceea de a se mentine mecanismul, care a impulsionat si determinat progresele in justitie". Conform lui Gorghiu, raportul pe Justitie "poate fi interpretat si in cheie politica, prima concluzie fiind previzibila - Romania mai are de lucru pana la atingerea tuturor obiectivelor stabilite in rapoartele precedente". Nu in ultimul rand, deputatul Alina Gorghiu a precizat ca raportul critica faptul ca sase parlamentari cu condamnari pentru coruptie mai au calitatea de membri in sedintele de plen. "Un semnal foarte bun l-ar da Parlamentul si Romania daca ar vota strategia nationala anticoruptie”, a opinat Gorghiu. In final, deputatul a mentionat ca principalul repros care se aduce Romaniei "ramane lupta impotriva coruptiei. Este mentionata intr-adevar accelerarea proceselor de coruptie la nivel inalt de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a nu se ajunge la termenul de prescriptie. Acesta este intr-adevar un semnal bun. Dar procesele se soldeaza cu nivelul minim de pedeapsa, iar marea majoritate primesc pedeapsa cu suspendare". Nici Inspectia Judiciara nu a fost ignorata de CE, Inspectie care, conform Alinei Gorghiu, are "multe semne de intrebare ridicate de ultimele cazuri de coruptie printre magistrati de rang inalt, unde cercetarea s-a impotmolit si magistratii in cauza nu au fost suspendati sau exclusi din sistem".

Comentarii

# Doamnelor sefe date 8 February 2012 17:40 +7

Visati sau mintiti frumos cand credeti sau sperati sa alcatuiti IJ din elite. Cu foarte mici exceptii, elitele isi vad de treaba lor in instante/parchete, refuzand sa fie bataia de joc a unora, iar chestia cu inspectorii deja devine ingrojitoratoare prin unele judete din sudul tarii.

# exista inca multe gauri la justitie .... date 12 February 2012 16:42 0

recursul acopera si indreapta doar o parte din greseli :roll:

# pompiliu bota date 8 February 2012 18:30 +6

Marş, ginerică! Şi un copil ştie că raportul a fost cumpărat !

# Cristi P. Sturzu date 8 February 2012 19:13 +3

Romania continua trendul pozitiv, scrie printre notitele lui primite de la bossun, tara merge de nu se poate, iar estimarile vor fi ca in anul 2012 se vor recolta 13 mii de tone de grau de pe un hectar cultivat cu rapiță, iar porumbul selectionat va fi recoltat direct ambalat in pungi tip popcorn, cu unt de arahide culese din palmierii lui Agaton. Un progres real pentru Romania ar fi un ministru real pentru justitie.

# vasile date 8 February 2012 19:20 0

Ce parere aveti la ei se poate si la noi Nu??? A aparut in MONITORUL OFICIAL nr. 64 din 26 ianuarie 2012 , LEGEA nr. 303 din 28 iunie 2004 (**republicata**)(*actualizata*) privind statutul judecatorilor si procurorilor (actualizata pana la data de 26 ianuarie 2012*) Si acum, atentie ce apare la ART. 82*)alin.7 (7) Judecãtorii şi procurorii pot opta între pensia de serviciu şi pensia din sistemul public. Judecãtorii şi procurorii militari pot opta între pensia de serviciu şi pensia militarã de serviciu.... Intrebare: mai exista pensie militara de serviciu ? Si la ART. 85*)alin.2 (2) Pensiile de serviciu ale judecãtorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevãzute la art. 84 se actualizeazã ori de câte ori se majoreazã indemnizaţia brutã lunarã a unui judecãtor şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacã în urma actualizãrii rezultã o pensie de serviciu mai micã, judecãtorul sau procurorul îşi poate pãstra pensia aflatã în platã. Deci la ei se poate ??!!!!!!!!!!!!!!! "Fostii militari", un concept aberant, incalificabil!Preşedintele ţării ne-a mai devoalat o parte din adâncul gândirii creatoare a domniei sale. După o îndelungată şi vinovată abţinere, domnul preşedinte a afirmat într-un discurs printre dinţi, abia stăpânindu-şi ura, că pensionarii militari sunt foşti militari. Un concept prezidenţial mai vechi, neafirmat public până acum, care a produs deja efecte dezastruoase. O afirmaţie menită să mai adauge un strop de otravă dispreţului cu care îi tratase şi până acum pe slujitorii sub drapel. Domnia sa, Comandantul, se face că nu ştie că militarul nu depune jurământul numai până la pensie. Se preface că nu cunoaşte, deşi are o pregătire militară atestată de propria biografie, că un militar rămâne militar până la moarte. Chiar şi după! Domnul preşedinte ne-a dezvăluit acum, mai clar, adevăratele motivele pentru care au fost desfiinţate pensiile militare de stat: fiindcă, la pensie, conform judecăţii domniei sale, militarul dispare. Devine un „fost”, fără drepturi şi fără identitate. Susţinerea publică a acestei idei, permite acum tuturor militarilor, chiar şi celor neîncrezători, să înţeleagă intenţia cu care Curtea Constituţională a concluzionat că militarul nu are drept la pensie. Se vede mai bine că Decizia nr. 735/2010 a C.C.R. nu făcea decât să materializeze juridic viziunea Comandantului Forţelor Armate. Concepţie conform căreia militarul în rezervă nu mai este militar! El devine, prin „reevaluare” prezidenţială, un civil nou-nouţ. Ca urmare, proaspătul civil trebuia rupt de instituţia militară. Trebuia sfărâmată legătura sa cu militarii activi. Trebuia ucis, formal, militarul din el, înainte de a o face destinul. Ceea ce s-a şi întâmplat, cu impulsul C.C.R.. Pas cu pas. El, pensionarul militar, „fostul militar” conform concepţiei „reformatoare” a preşedintelui, după zeci de ani de muncă şi renunţări la drepturile fireşti oricărui alt cetăţean al ţării, pierde odată cu pensionarea orice drept pecuniar constituţional. A devenit un „fost” Şi atât! Un asistat social de cea mai joasă speţă. Conform Deciziei mai sus menţionate, pensionarului militar i se va atribui ceva ce se numeşte un supliment. Adică, pe româneşte, va fi beneficiarul unei pomeni din mila guvernanţilor! De ce spun pomană? Deoarece, pentru militarul în rezervă pensia a încetat să mai fie un drept constituţional ca la toţi ceilalţi locuitori ai României. În mintea preşedintelui de azi şi, prin servilism, în înţelesul constituţional al Curţii Constituţionale, militarul în rezervă poate să dispară. I s-a luat, absolut aberant, dreptul la pensie. În locul pensiei militare i se acordă un supliment!. Odată cu el, cu militarul în rezervă,poate să dispară şi armata de rezervă. Aproape o sută de mii de potenţiali luptători instruiţi deja. Discriminarea este evidentă! Chiar şi pentru cei mai îngăduitori, ura cu care sunt trataţi „foştii militari” este o realitate. Ca dovadă, iată cum apare, după completare (publicată în Monitorul Oficial nr.64/ 26 ianuarie 2012!), Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor: art.82*)alin.7, „Judecãtorii şi procurorii pot opta între pensia de serviciu şi pensia din sistemul public. Judecãtorii şi procurorii militari pot opta între pensia de serviciu şi pensia militarã de serviciu”…. Ei pot opta. Pentru ei există şi acum pensia militară de serviciu!!! Iar mai departe, la art.85*)alin.2,scrie negru pe alb:”Pensiile de serviciu ale judecãtorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevãzute la art. 84 se actualizeazã ori de câte ori se majoreazã indemnizaţia brutã lunarã a unui judecãtor şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacã în urma actualizãrii rezultã o pensie de serviciu mai micã, judecãtorul sau procurorul îşi poate pãstra pensia aflatã în platã.” Pentru ei se poate! Pentru „foştii militari”, nu! Nu este bătaie de joc? Nu este expresia cea mai elocventă a umilinţei? Nu reprezintă cel mai clar exemplu de discriminare? Unde este „Legea unitară a pensiilor” prin care se desfiinţează ca “nesimţite” toate “pensiile speciale”? Unde sunt vorbele sforăitoare despre justeţe şi dreptate socială? Ale preşedintelui încă în funcţie! Ale premierului încă pe scaun! În mod evident, cele de mai sus sunt texte extrase din legile militare, texte prin a căror anulare a fost desfiinţat statutul militarilor în rezervă. Acum sunt introduse în legile celor care se află deasupra tuturor. Ale căror pensii nu s-au “recalculat”. În legile celor care trăiesc într-o altă ţară, în România lor! Întreaga fărădelege, a fost posibilă cu aportul interesat şi anticonstituţional al Curţii Constituţionale! La îndemnul preşedintelui şi al primului ministru. Niciodată, în cursul milenarei sale istorii, Armata nu a fost într-un asemenea mod desconsiderată. Iar militarul, niciodată atât de injosit. Despre acest adevăr, domnul preşedinte trebuie să fie conştient! Deoarece istoria, indiferent de intenţiile distrugătoare ale unuia ori ale altuia, îşi va reintra în drepturi, cu neiertătoare consecinţe pentru cei care o neagă. Fie ei preşedinţi de ţară ori simpli muritori. Armata, ca instituţie, tace. Dar Armata nu este o entitate abstractă. Ea este vie, po******tă. Iar ei, militarii, sunt fiinţe înzestrate cu gândire. Sunt educaţi şi responsabili. Ei au glas. Ei sunt adevăraţi, au suflet, au simţiri. Şi nu pot suporta la nesfârşit umilinţa. Ei ştiu că au drept crez doar voinţa poporului şi, mai devreme sau mai târziu, vor asculta glasul acestuia. Semnele în acest sens sunt evidente. Ele ies la suprafaţă în ciuda nesfârşitelor oprelişti, legiferate ori nu. Dacă este în firea lucrurilor ca orice preşedinte să devină odată un fost preşedinte, niciodată (chiar niciodată!), un militar nu va fi un fost militar! Oricât de mult şi-ar dori, unul sau altul, să se întâmple aşa.

# nea vasile date 9 February 2012 11:25 +1

Vasile, fa cerere sa te inroleze din nou si lasa-ne cu toata nebunia asta. Esti afectat rau. Fostii militari sunt fostii militari si-atat. Un fost profesor e un fost profesor si-atat. Un fost presedinte e un fost presedinte si-atat. Ce naiba o turui atat cu armata ta? Parca ati facut marile razboaie ale tarii. Stiu fosti militari d-astia d'ai tai, care erau manga de dimineata pana seara si nimeni nu-i dadea afara. Stateau cotlonariti prin baraci si frecau menta. Hai, nu mai provoca hilaritati, ca nu-i frumos. Un fost militar e un fost militar. Punct.

# jurist date 8 February 2012 23:16 +1

asa cum l-au dus la baut si dantuit pe cretinomanul ala de jefrey frankestein asa au procadat si cu nemernicul de raportor. vai de justitia noastra facuta cu tot felul de copii si militieni.

# armaalba date 9 February 2012 13:26 0

da, voi v-ati batut cu bateria de vin hai....si mancati la bani din greu

# crin date 9 February 2012 14:52 -1

In timp ce marea majoritate a po******tiei cu drept de vot si-a exprimat dorinta cu privire la un Parlament unicameral, USL a demascat intentia ascunsa de a constitui un Parlament tricameral. Camera Senatului, a Deputatilor si Antecamera Parlamentului. Pentru ca s-a trezit foarte tarziu si nu a prins nici Antecamera, cel mai prost din curtea scolii, adica multiplul repetent, prefera a patra camera, camera de luat vederi a Voiculescului. In mod cert, asistam la un eveniment istoric ratat de insusi istoricul de trista cariera politica.

# iar date 9 February 2012 17:01 0

Intrebare: V-ati intilnit azi la Grivco cu Ponta si Daniel Constantin? Raspuns: Da, era o intilnire programata acolo, si am trecut ca s-o aminam. Am discutat foarte scurt. Avem o sumedenie de probleme practice, pentru ca sintem in an electoral

# clism antonescu date 9 February 2012 17:07 -1

Treburi practice. Lucreaza la galeti, la tricouri si umbrele. Ponta si Crin, acesti doi super baieti fantastici, Lolek si Bolek ai vremurilor triste, vor doar ceva ciolan. Caci la politica nu se pricep, neam. Poate Gorghiu daca intervine cumva, sa ne mai starneasca si noua apetitul. ;-)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva