Reactii la Raportul CE pe Justitie - Ministrul Justitiei si premier interimar, Catalin Predoiu: „Este al doilea raport tehnic pozitiv, Romania continua trendul pozitiv...” AMR: “Este in primul rand un raport politic, problemele sistemului vor fi tot aceleasi”
Catalin Predoiu (foto), ministru al Justitiei si premier interimar, a declarat, miercuri, dupa prezentarea raportului tehnic pe tara cu privire la Justitie, ca: “este al doilea raport tehnic pozitiv”, ca Parchetul General, ANI si DNA au fost apreciate pozitiv si ca au fost inregistrate progrese si la nivelul instantelor si al CSM-ului, insa aici au fost facute si recomandari. Predoiu a tinut sa sublinieze ca, de acum inainte, greul implementarii noului Cod Civil va trebui dus de Consiliul Superior al Magistraturii, dar si de instante si parchete. De asemenea, conducerea CSM a mentionat ca acest raport este unul care reflecta in mod corect situatia de fapt. Nu aceeasi pozitie a avut-o presedintele interimar al AMR, judecatorul Dan Spanu, care a precizat ca raportul este in primul rand unul politic si ca problemele sistemului judiciar raman. Deputatul Alina Gorghiu a opinat ca ar fi o nota buna pentru Romania si pentru sistemul judiciar daca s-ar adopta strategia nationala anticoruptie.
Predoiu: “Au fost progrese si la nivelul instantelor si CSM-ului, dar cu recomandari”
Ministrul Justitiei si-a inceput discursul prin a sublinia faptul ca Romania are parte de un al doilea raport tehnic pozitiv din partea Comisiei Europene, asta insemnand ca tara noastra continua progresele: “Principalul mesaj pe care trebuie sa il transmitem este ca acest raport este unul pozitiv pentru Romania, sunt doua rapoarte tehnice pozitive si un raport de tara pozitiv, din vara anului 2011. Romania continua trendul pozitiv in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Guvernul e apreciat pozitiv, pentru eforturile sale in modificarea legislatiei privind justitia, la fel Parchetul General, Directia Nationala Anticoruptie si Agentia Nationala de Integritate. Aprecieri pozitive pentru legiferare in domeniul justitiei a primit si Parlamentul. Progrese au fost remarcate si la nivelul instantelor si al Consiliului Superior al Magistraturii, dar cu recomandari. Au fost apreciate eforturile Parlamentului pentru modificarea legislatiei in domeniul justitiei, multumesc public fiecarui parlamentar care, indiferent de culoarea politica, s-a implicat in sustinerea eforturilor politicului de a schimba legislatia in domeniul justitiei.” Predoiu a mentionat ca cel mai mare progres a fost legat de intrarea in vigoare a noului Cod Civil. “Greutatea procesului de reforma s-a transferat pe umerii Consiliului Superior al Magistraturii si ai sistemului judiciar in general. CSM-ul, instantele si parchetele sunt principalii actori in implementarea noului Cod Civil”, a conchis ministrul Justitiei.
Conducerea CSM: “Raportul reflecta in mod corect situatia de fapt de la ultima evaluare anuala in cadrul MCV, punctand neajunsuri de care suntem constienti”
Conducerea CSM, judecatoarea Alina Ghica si procurorul Oana Haineala (foto 2), au mentionat, intr-o conferinta de presa realizata miercuri, faptul ca Raportul reflecta in mod corect situatia de fapt din justitie. De asemenea, cei doi magistrati au mentionat ca intre prioritatile noii echipe de conducere a CSM se numara si cresterea responsabilitatii sistemului judiciar, dar si a capacitatii institutionale a CSM si a Inspectiei Judiciare.
Pe de alta parte, conducerea CSM a explicat ca, pentru implementarea noilor coduri este nevoie de “regandirea politicii de resurse umane pe palierele numeric, calitativ (formare, specializare a magistratilor) si logistic. Sub acest ultim aspect, este foarte important ca sistemului sa-i fie garantate resursele umane si materiale pentru a functiona si asta presupune o actiune concertata a factorilor de decizie. Ministerul Justitiei joaca un rol crucial”. Din acest punct de vedere, conducerea Consiliului a anuntat ca a facut pasi importanti, CSM adoptand regulamentul de promovare la ICCJ, si intentioneaza sa adopte in scurt timp si legislatia secundara privind Inspectia Judiciara si raspunderea disciplinara. In acest sent, conducerea CSM a precizat ca „Inspectia Judiciara trebuie sa fie compusa din elita corpului profesional al magistratilor”, iar activitatea IJ trebuie evaluata periodic.
Presedintele AMR, judecatorul Dan Spanu: “Acest raport este in primul rand un raport politic si nu rezolva problemele pe care le avem noi in Justitie”
Judecatorul Dan Spanu, presedintele interimar al Asociatiei Magistratilor din Romania, a precizat, citat de Agerpres, ca: "Orice mentionare pozitiva in raport privind justitia este binevenita, numai ca noi consideram ca acest raport este in primul rand un raport politic si nu rezolva problemele pe care noi le avem in justitie. Chiar daca in vara s-ar ridica Mecanismul de Cooperare si Verificare, problemele justitiei vor ramane in continuare, de aceea noi dorim, in colaborare cu CSM-ul, cu celelalte asociatii ale magistratilor, cu Ministerul Justitiei, sa punem pe tapet problemele reale cu care se confrunta justitia si sa incercam sa le rezolvam".
Deputatul Alina Gorghiu, seful comisiei de Justitiei a PNL, despre raportul CE pe justitie: „Principalul repros ramane lupta impotriva coruptiei. Un semnal foarte bun l-ar da Parlamentul si Romania daca ar vota strategia nationala anticoruptie”
La randul sau, deputatul Alina Gorghiu, avocat si presedinte al Comisiei pentru Justitiei din PNL, a declarat, citata de Hotnews, cu privire la raportul CE pe justitie ca "MCV s-ar putea contopi cu viitoarea monitorizare a tuturor statelor membre in materie de coruptie. De altfel, recomandarea mai multor oficiali de la Bruxelles este aceea de a se mentine mecanismul, care a impulsionat si determinat progresele in justitie". Conform lui Gorghiu, raportul pe Justitie "poate fi interpretat si in cheie politica, prima concluzie fiind previzibila - Romania mai are de lucru pana la atingerea tuturor obiectivelor stabilite in rapoartele precedente". Nu in ultimul rand, deputatul Alina Gorghiu a precizat ca raportul critica faptul ca sase parlamentari cu condamnari pentru coruptie mai au calitatea de membri in sedintele de plen. "Un semnal foarte bun l-ar da Parlamentul si Romania daca ar vota strategia nationala anticoruptie”, a opinat Gorghiu. In final, deputatul a mentionat ca principalul repros care se aduce Romaniei "ramane lupta impotriva coruptiei. Este mentionata intr-adevar accelerarea proceselor de coruptie la nivel inalt de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a nu se ajunge la termenul de prescriptie. Acesta este intr-adevar un semnal bun. Dar procesele se soldeaza cu nivelul minim de pedeapsa, iar marea majoritate primesc pedeapsa cu suspendare". Nici Inspectia Judiciara nu a fost ignorata de CE, Inspectie care, conform Alinei Gorghiu, are "multe semne de intrebare ridicate de ultimele cazuri de coruptie printre magistrati de rang inalt, unde cercetarea s-a impotmolit si magistratii in cauza nu au fost suspendati sau exclusi din sistem".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Doamnelor sefe 8 February 2012 17:40 +7
# exista inca multe gauri la justitie .... 12 February 2012 16:42 0
# pompiliu bota 8 February 2012 18:30 +6
# Cristi P. Sturzu 8 February 2012 19:13 +3
# vasile 8 February 2012 19:20 0
# nea vasile 9 February 2012 11:25 +1
# jurist 8 February 2012 23:16 +1
# armaalba 9 February 2012 13:26 0
# crin 9 February 2012 14:52 -1
# iar 9 February 2012 17:01 0
# clism antonescu 9 February 2012 17:07 -1