RECHIZITORIU PENTRU “MITICA DE LA LIGA” - Dumitru Dragomir a fost trimis in judecata de PTB pentru evaziune fiscala si spalare de bani: “Activitatea infractionala desfasurata de Dragomir a avut drept urmare diminuarea patrimoniului LPF cu aproximativ 2.800.000 euro... A inregistrat operatiuni fictive constand in achizitii nereale de servicii in valoare de 3.250.800 lei, cauzand un prejudiciu de 1.300.320 lei”
Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a anuntat, marti 11 noiembrie 2014, trimiterea in judecata a fostului presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir (foto), zis “Mitica de la Liga”. Procurorii au finalizat dosarul in data de 7 noiembrie 2014, dispunand trimiterea in judecata, pe langa Dumitru Dragomir, a altor 42 de persoane, toate acuzate de evaziune fiscala, delapidare, complicitate la evaziune fiscala, complicitate la delapidare si spalare de bani.
Acuzatiile la adresa lui Dumitru Dragomir privesc modul in care au fost vandute companiei RCS/RDS drepturile de televizare a anumitor meciuri din Liga I de Fotbal. Practic, Dragomir este acuzat ca, printr-un contract de mandat incheiat cu societatea SC Capital Properties SRL, in contul careia au fost virate comisioane in valoare de peste 12 milioane de lei. In acest fel, sustin procurorii, Dumitru Dragomir ar fi diminuat corelativ patrimoniul LPF cu circa 2,8 milioane de euro.
De asemenea, Dragomir este acuzat ca ar fi inregistrat in documentele contabile ale Ligii Profesioniste de Fotbal operatiuni fictive constand in achizitii nereale de servicii in valoare de 3.250.800 lei de la SC Capital Properties SRL. Dumitru Dragomir ar fi urmarit sustragerea de la indeplinirea obligatiunilor fiscale si ar fi cauzat un prejudiciu bugetului de stat in valoare de peste 1,3 milioane de lei.
Trebuie precizat ca societatea SC Capital Properties SRL este controlata de Mihai Corbu. Acesta este, potrivit unei anchete difuzate de Antena 3, directorul NIS Petrol, subsidiara companiei Gazprom in Romania, care a realizat mai multe achizitii legalizate la notarul Ioana Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu.
Prezentam comunicatul Parchetului Tribunalului Bucuresti:
“Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au finalizat urmarirea penala efectuata in cauza avand ca obiect savarsirea de catre inculpatii DRAGOMIR DUMITRU, CORBU MIHAI, RADU - ARHIRE ALEXANDRU – MADALIN, NEGOESCU TIBERIU – CONSTANTIN, PAUN CRISTIAN – NICOLAE, VANEA NICOLAE – LUCIAN, DINU ANDREI – IULIAN, NEGOESCU GEORGIANA – CAMELIA, CHERECHES CRISTIAN – VASILE, DRUGAN IRINA – MIHAELA, STOICA CARMEN – GABRIELA, GORAN OANA – ALINA, BADINA EUGEN – CRISTIAN, STANCIU MARIAN – MARIUS, COSTACHE RAZVAN – VALENTIN, ILIE MARIAN, ROATES VALENTIN – MARIUS, SAGUNA GEORGE, BADEA DANIEL, BESTOIU BOGDAN – IOAN, STOICA AUREL – DUMITRU, TUDOR NICOLAE, PANAITESCU VLAD – IOAN, STANCIU MARIAN – MARIUS, CHISUCOV LAURENTIU, CRACEA ALIN CRISTIAN, SURUGIU FLORIN, MARCOV ROBERT – ALEXANDRU, RADUTIU RAZVAN – ADRIAN, RAILEANU DAN – CRISTIAN, VISAN CATALIN – MARIUS, CALUGAREANU ALEXANDRU – MIREL, STAN DORIAN – IOAN, NICOLAE ALEXANDRU, VASILESCU SORIN – GABRIEL, NITA CONSTANTIN, CHIRA MARIAN, POPESCU RADU – GOREL, BRATAN PETRU – CATALIN, PUIU RAZVAN – TEODOR, CALUGAREANU LEONARD – DANIEL, SERGOVICI VIOREL, STOICA SORIN a infractiunilor de evaziune fiscala, delapidare, complicitate la infractiunea de evaziune fiscala, complicitate la infractiunea de delapidare si spalare a banilor.
Astfel, la data de 07 noiembrie 2014 s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor sus – mentionati.
Probele administrate in cauza pe parcursul urmaririi penale au relevat urmatoarea situatie de fapt:
In perioada ianuarie 2009 – ianuarie 2014, inculpatii NEGOESCU TIBERIU CONSTANTIN si PAUN CRISTIAN NICOLAE au emis in numele a 17 societati comerciale cu comportament de tip 'fantoma' (infiintate si controlate de acestia) un numar de 2099 facturi fiscale atestand operatiuni de prestari servicii/livrari de bunuri fictive, in favoarea unui nr. de 44 societati comerciale, facturi pe care aceste din urma societati le-au inregistrat in evidenta contabila si in celelalte documente legale (declaratii fiscale), in scopul diminuarii bazei impozabile, a deducerii frauduloase a TVA si prejudicierii bugetului consolidat al statului.
Pentru a se disimula provenienta ilicita a banilor, cei doi inculpati, de coniventa cu reprezentantii societatilor in favoarea carora au fost emise facturile, au stabilit ca valoarea bunurilor fictiv livrate/serviciilor fictiv prestate, sa fie platita prin transfer bancar, din contul societatii achizitoare catre conturile unora dintre cele 17 societati cu comportament de 'tip fantoma', urmand ca, subsecvent, banii sa fie retrasi in numerar si sa fie restituiti persoanelor care au dispus platile. Pentru serviciile oferite, din sumele de bani pe care le incasau in modul descris mai sus, aceștia isi opreau un comision mediu de circa 6-8%.
Pentru implementarea planului infractional, inculpatii au fost ajutati de mai multe persoane care aveau ca 'sarcini':
-relatia cu bancile (efectuand operatiuni de retrageri de numerar fie de la ATM-uri, fie de la casieriile bancilor);
-tranzitul/traseul banilor de la bancile unde societatile 'fantoma' aveau deschise conturi catre cei doi inculpati si apoi, mai departe, catre dispunatorii platilor;
-racolarea unor persoane (cu situatie materiala precara) dispuse ca, in schimbul unor sume de bani, sa accepte sa figureze ca asociati sau ca administratori in cadrul societatilor 'fantoma'.
In mod concret si cronologic, mecanismul infractional este etapizat, dupa cum urmeaza:
ETAPA 1
Inculpatii Negoescu Tiberiu Constantin si Paun Cristian Nicolae infiinteaza societati comerciale pe numele unor persoane cu situatie materiala precara care, in schimbul unor sume modice, accepta sa detina calitatea de asociati si administratori in cadrul acestor societati si sa deschida conturi bancare in numele acestora.
In vederea identificarii acestor persoane, inculpatii NEGOESCU TIBERIU CONSTANTIN si PAUN CRISTIAN NICOLAE au fost ajutati de inculpatul CHERECHES CRISTIAN VASILE care, in schimbul unor sume de bani, a 'recrutat' si 'prezentat' inculpatilor Negoescu Tiberiu Constantin si Paun Cristian Nicolae mai multe persoane cu situatia materiala precara, in vederea infiintarii societatilor comerciale si deschiderii conturilor bancare.
In acest mod, inculpatii Negoescu Tiberiu Constantin si Paun Cristian Nicolae au infiintat urmatoarele societati comerciale: SC ENADUS ART SRL, SC SANYA GLOBAL CONECT SRL, SC TIA SPED TRANS SRL, SC IBIT ROTT DESIGN SRL, SC TOTSIB INAD SRL, SC PETERHOF LUDOM SRL, SC IMPORTANT MEDIA HOUSE SRL, SC NOSTRA STAR CONSTRUCT SRL, SC NOSTROM GEO CONSTRUCT SRL, SC MORITZ ADVERTISING SRL, SC AMINO AGENT DE ASIGURARE SRL, SC CLASICON TRANSVAL CONSTRUCT SRL, SC SOLIDAR AGENT DE ASIGURARE SRL, SC TOLUEG CONSTRUCT SRL, SC KORMAC MEDIA SRL, SC PERON IMPEX SRL, SC NEGORO ADVERTISING SRL.
Societatile comerciale mentionate mai sus au obiecte de activitate diverse - constructii, publicitate, asigurari etc. - dar niciuna dintre ele nu functioneaza la sediile sociale declarate, nu detin puncte de lucru, nu desfasoara efectiv niciun fel de activitate comerciala și nu dispun de angajati care sa le permita prestarea serviciilor sau livrarea bunurilor respective (multe dintre aceste societati nu figureaza cu niciun angajat, in timp ce altele figureaza formal cu un numar infim de angajati).
ETAPA 2
Pentru a se asigura ca vor avea controlul asupra sumelor de bani incasate prin conturile societatilor mentionate mai sus, cu ocazia deschiderii conturilor bancare, inculpatii Negoescu Tiberiu Constantin si Paun Cristian Nicolae le-au solicitat administratorilor statutari sa imputerniceasca pe conturile societatii pe inculpatii Vanea Nicolae Lucian si Negoescu Camelia - persoane de incredere ale celor doi.
Cu ocazia deschiderii conturilor, in toate cazurile, s-a solicitat bancilor, atat eliberarea de carduri bancare in numele societatilor, cat si servicii de internet banking. Nici cardurile, nici token-urile eliberate de banca nu sunt preluate si folosite de administratorii statutari ai societatilor, ci de inculpatii Vanea Nicolae Lucian sau Negoescu Georgiana.
Aceste masuri le-au permis inculpatilor Negoescu Tiberiu Constantin si Paun Cristian Nicolae sa detina controlul exclusiv si detaliat asupra conturilor bancare, sa efectueze on-line transferuri intre societatile 'fantoma' din grup, dar mai ales sa urmareasca zilnic sumele incasate.
ETAPA 3
La solicitarea reprezentantilor mai multor societati comerciale care desfasoara o activitate comerciala reala (in scopul obtinerii de profit), inculpatii Negoescu Tiberiu Constantin si Paun Cristian Nicolae au emis facturi fiscale de prestare servicii/livrare marfuri (in cuantumul solicitat de reprezentantii acestor societati), in numele societatilor controlate de acestia, fara ca livrarile de bunuri sau servicii sa se realizeze in realitate, urmarind, in principal, ca obiectul de activitate al societatilor 'fantoma' emitente sa fie acelasi cu cel al societatilor catre care se emit aceste facturi.
Reprezentantii societatilor mentionate mai sus sunt cunoscuti ai inculpatilor Negoescu Tiberiu Constantin si Paun Cristian Nicolae – societati care desfasoara in mod real activitati comerciale si obtin venituri pentru care datoreaza bugetului de stat TVA si impozit pe profit.
Prin inregistrarea contabila a facturilor fiscale de achizitie, aceste societati isi maresc artificial cheltuielile, scazand implicit baza impozabila - in functie de care se calculeaza TVA si impozitul pe profit datorat.
ETAPA 4
Sumele reprezentand contravaloarea facturilor emise in modul aratat mai sus sunt virate/transferate efectiv in conturile societatilor controlate de inculpatii Negoescu Tiberiu Constantin si Paun Cristian Nicolae de unde, fie sunt retrase in numerar, fie - daca sumele sunt prea mai mari (pentru a nu trezi suspiciuni din partea bancii) - prin intermediul token-urilor, sunt fractionate si transferate in conturile a doua-trei societati 'fantoma' din grup, de unde, in mod similar, sunt retrase in numerar de imputernicitii pe conturi si predate inculpatilor Negoescu Tiberiu Constantin si Paun Cristian Nicolae.
In vederea justificarii acestor retrageri, inculpatii au prezentat unitatilor bancare contracte de imprumut fictive, conform carora asociatii/administratorii statutari ai societatilor pe numele carora sunt deschise conturile 'imprumuta' societatile respective cu importante sume de bani (cuprinse intre 2.000.000 lei si 4.000.000 lei), care acopereau valoarea retragerilor de numerar.
ETAPA 5
Sumele retrase in numerar au fost, in cea mai mare parte, restituite reprezentantilor societatilor comerciale care initial le-au platit/virat drept 'contravaloare' a bunurilor/serviciilor 'achizitionate' doar scriptic de la societatile controlate de inculpatii Negoescu Tiberiu Constantin si Paun Cristian Nicolae - acestia din urma oprind din sumele incasate un procent – sub forma de comision - pe care, in prealabil, il negociau cu beneficiarii sumelor de bani.
In baza 'modului de operare' descris mai sus, s-a constatat ca in perioada ianuarie 2009 – ianuarie 2014, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, inculpatii STANCIU MARIAN – MARIUS, COSTACHE RAZVAN – VALENTIN, ILIE MARIAN, ROATEs VALENTIN – MARIUS, SAGUNA GEORGE, BADEA DANIEL, BESTOIU BOGDAN – IOAN, STOICA AUREL – DUMITRU, TUDOR NICOLAE, PANAITESCU VLAD – IOAN, STANCIU MARIAN – MARIUS, CHISUCOV LAURENTIU, CRACEA ALIN CRISTIAN, SURUGIU FLORIN, MARCOV ROBERT – ALEXANDRU, RADUTIU RAZVAN – ADRIAN, RAILEANU DAN – CRISTIAN, VISAN CATALIN – MARIUS, CALUGAREANU ALEXANDRU – MIREL, STAN DORIAN – IOAN, NICOLAE ALEXANDRU, VASILESCU SORIN – GABRIEL, NITA CONSTANTIN, CHIRA MARIAN, POPESCU RADU – GOREL, BRATAN PETRU – CATALIN, PUIU RAZVAN – TEODOR, CALUGAREANU LEONARD – DANIEL, SERGOVICI VIOREL, in calitate de administratori statutari/de fapt ai mai multor societati comerciale (avand ca obiecte de activitate servicii de paza, servicii de publicitate, lucrari de contructii, servicii de proiectare etc.), au inregistrat in documentele contabile ale acestor societati, precum si in celelalte documente legale (declaratii fiscale) operatiuni fictive constand in achizitii nereale de bunuri si servicii de la un nr. de 17 societati comerciale cu comportament de tip 'fantoma' – controlate de inculpatii NEGOESCU TIBERIU – CONSTANTIN si PAUN CRISTIAN – NICOLAE, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale.
In scopul ascunderii provenientei ilicite a sumelor rezultate din savarsirea infractiunii de 'evaziune fiscala', inculpatii STANCIU MARIAN – MARIUS, COSTACHE RAZVAN – VALENTIN, ILIE MARIAN, ROATES VALENTIN – MARIUS, SAGUNA GEORGE, BADEA DANIEL, BESTOIU BOGDAN – IOAN, STOICA AUREL – DUMITRU, TUDOR NICOLAE, PANAITESCU VLAD – IOAN, STANCIU MARIAN – MARIUS, CHISUCOV LAURENTIU, CRACEA ALIN CRISTIAN, SURUGIU FLORIN, MARCOV ROBERT – ALEXANDRU, RADUTIU RAZVAN – ADRIAN, RAILEANU DAN – CRISTIAN, VISAN CATALIN – MARIUS, CALUGAREANU ALEXANDRU – MIREL, STAN DORIAN – IOAN, NICOLAE ALEXANDRU, VASILESCU SORIN – GABRIEL, NITA CONSTANTIN, CHIRA MARIAN, POPESCU RADU – GOREL, BRATAN PETRU – CATALIN, PUIU RAZVAN – TEODOR, CALUGAREANU LEONARD – DANIEL, SERGOVICI VIOREL au transferat, in mod succesiv, in conturile bancare ale celor 17 societati comerciale cu comportament de tip 'fantoma' sumele inscrise in facturile fictive emise de catre acestea din urma – aceste sume fiind retrase in numerar – cu ajutorul inculpatilor VANEA NICOLAE – LUCIAN, DINU ANDREI – IULIAN, NEGOESCU GEORGIANA – CAMELIA - si restituite 'la sacosa' inculpatilor care au dispus anterior plata acestora, dupa perceperea, in prealabil, de catre inculpatii NEGOESCU TIBERIU – CONSTANTIN si PAUN CRISTIAN – NICOLAE unui comision cuprins intre 6% - 8%.
In cauza, in vederea acoperirii prejudiciului cauzat bugetului de stat, in cuantum de 23.820.289 lei (echivalentul a 5.400.000 euro), precum si a confiscarii sumelor 'spalate', in cuantum de 60.683.460 lei, procurorii au instituit si aplicat sechestre asiguratorii cu privire la mai multe bunuri mobile si imobile apartinand inculpatilor si partii responsabile civilmente, in cuantum total de 46.000.000 lei.
Totodata, din probele administrate in cauza a rezultat faptul ca in cursul lunii iunie 2011, inculpatul DRAGOMIR DUMITRU, in calitate de presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.) a determinat, cu intentie, pe membrii Adunarii Generale a L.P.F. sa aprobe incheierea unui contract de mandat cu SC Capital Properties SRL, in vederea vanzarii drepturilor de televiziune aferente pachetelor 3, 4, 5, 6, 7 si 9 pentru sezoanele competitionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014 – cunoscand faptul ca prestatiile inscrise in contractul de mandat respectiv nu aveau sa fie executate in fapt (aceste prestatii nemaiputand fi, de altfel, executate, intrucat oferta SC RCS RDS SA fusese deja depusa). In urma incheierii, in aceste conditii, a contractului de mandat nr. 2963/27.06.2011, in perioada 2011 – 2013, inculpatul Dragomir Dumitru a platit, in mod succesiv, in numele L.P.F., in contul SC Capital Properties SRL (reprezentata de inculpatul CORBU MIHAI) un comision in suma totala de 12.102.648 lei – in trei transe esalonate pe trei ani – respectiv 2011, 2012 si 2013. Activitatea infractionala desfasurata de inc. Dragomir Dumitru a avut drept urmare si diminuarea corelativa a patrimoniului L.P.F. cu suma de aproximativ 2.800.000 euro. Sumele sus-mentionate transferate de L.P.F. in contul SC Capital Properties SRL au fost virate ulterior de inc. CORBU MIHAI si RADU-ARHIRE ALEXANDRU-MADALIN, mai intai, in conturile unor societati comerciale de 'tranzit', iar din acestea in conturile unor societati comerciale cu comportament de tip 'fantoma' - controlate de inculpatii NEGOESCU TIBERIU – CONSTANTIN si PAUN CRISTIAN – NICOLAE - de unde au fost retrase in numerar si restituite 'la sacosa' dispunatorilor platilor.
De asemenea, in cursul anului 2013, in baza aceleasi rezolutii infractionale, inculpatul DRAGOMIR DUMITRU, in calitate de presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), a inregistrat in documentele contabile ale L.P.F., precum si in celelalte documente legale (declaratii fiscale) operatiuni fictive constand in achizitii nereale de servicii in valoare de 3.250.800 lei de la SC Capital Properties SRL, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale si cauzand un prejudiciu estimat bugetului de stat in cuantum total de 1.300.320 lei, din care 780.192 lei – reprezentand TVA si 520.128 lei reprezentand impozit pe profit.
Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalului Bucuresti”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ultimul Charlot 11 November 2014 16:26 +6
# Maria 11 November 2014 17:28 +3
# DOREL 11 November 2014 19:30 +2
# securistul de serviciu 11 November 2014 21:11 +2
# ddan 11 November 2014 16:42 0
# BOBO 11 November 2014 16:43 +4
# BRICIU 12 November 2014 07:58 0
# Procuror diligent 12 November 2014 12:24 0
# procuror 12 November 2014 14:33 0
# avi 12 November 2014 14:52 0
# VAI BOTA 12 November 2014 15:18 0
# ludu 13 November 2014 19:10 0