25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REFLECTII SI RIME DIN PRETORIU ADUNATE – Avocatul Mihai Adrian Hotca a lansat a treia carte din Seria COGITO. Lucrarea „Reflectii si rime din pretoriu adunate” analizeaza puncte de vedere despre subiecte importante sau actuale relevante, pune in lumina anumite cusururi sau virtuti umane si surprinde in forme neconventionale teze si aspecte din societate: "In astfel de imprejurari apar si se manifesta culegatorii de scame, adica indivizii dedicati liderilor ocupati cu problemele importante"

Scris de: L.J. | pdf | print

25 November 2019 14:54
Vizualizari: 2969

Prof.univ.dr. Mihai Adrian Hotca (foto), avocat coordonator al societatii civile de avocati Hotca & Asociatii, imbogateste seria COGITO, lansata in urma cu circa un an, cu o noua lucrare de exceptie. Dupa deja cunoscutele lucrari „Viata prin ochii unui avocat” si „Cugetarile unui jurist", in aceasta luna a fost lansata la editura Universul Juridic o noua carte care poarta semnatura reputatului avocat Mihai Adrian Hotca. Este vorba despre lucrarea „Reflectii si rime din pretoriu adunate”, cea de-a treia carte din seria COGITO.


 

Conform prezentarii, prima parte a cartii – intitulata REFLECTII – completeaza opiniile exprimate in precedentele doua ale seriei. Aceasta parte analizeaza puncte de vedere despre subiecte importante sau actuale relevante. Inter alia, sunt abordate teme, precum: Novicele si specialistul; Eroii, gloria si uitarea invinsilor sau anonimilor; Suntem suma relatiilor noastre; Constiinta si inteligenta artificiala; Partidele politice – organizatii anacronice; Culegatorii de scame; Consideratii despre limbajul trupului; Suntem ceea ce gandim; Avalansa informatiilor s.a.

Cea de-a doua parte a cartii – denumita RIME DIN PRETORIU ADUNATE – este destinata unor texte rimate prin care am incercat sa pun in lumina anumite cusururi sau virtuti umane ori sa surprind in forme neconventionale teze si aspecte din societate.

Acestea au fost inspirate fie de protagonisti ai pretoriului (salilor de judecata), de alti participanti la actul de justitie ori de intamplari aflate in mai mare sau mai mica legatura cu fenomenul juridic. Dintre titluri, cu caracter de exemplu, mentionam: Justitia; Avocatul; Procurorul; Grefierul; Ciolanul puterii; Pantofii; Scuza si acuza; Tu ce faci pentru tara?; Democratia si dictatura etc.

Imi manifest nadejdea ca aceasta noua lucrare se va bucura macar de succesul antecesoarelor doua din seria COGITO.

Seria COGITO cuprinde 3 carti scrise de Mihai Adrian Hotca, respectiv:

-Viata prin ochii unui avocat;

-Cugetarile unui jurist;

-Reflectii si rime din pretoriu adunate.

Prima carte – Viata prin ochii unui avocat – cuprinde o colectie de eseuri scrise, de catre un avocat, despre teme vechi si noi importante ale societatii, in scopul evadarii episodice din cutia socio profe¬sionala specifica, pentru a observa şi analiza lumea in plenitudinea ei. Cititorii vor gasi eseuri despre sistemul ticaloşit, statul paralel, modestie, empatie, incom¬petenţa, liber arbitru, temperament, caracter şi despre multe alte subiecte abordate, in principal, din perspectiva omului ata¬şat de societatea din care face parte şi, totodata, ca fructe oprite sau exotice faţa de me¬niul oferit de profesia de jurist.

A doua carte – Cugetarile unui jurist – are doua parti. Prima parte este destinata unor noi eseuri despre subiecte interesante ce framanta societatea postmoderna, iar a doua reuneste aforisme, cugetari si adagii ce apartin autorului sau unor mari ganditori. Aceasta carte este dovada ca autorul a continuat sa acorde timp de reflectie ambelor personaje, adica atat juristului, cat si nejuristului, chiar daca in mod disproportionat (in favoarea primului), avand credinta ca cel care exercita profesia intr-o maniera in care aceasta este mai degraba echivalenta unui hobby si-a gresit vocatia.

A treia carte – Reflectii si rime din pretoriu adunate – intregeste seria COGITO.


Extrase din cartea Reflectii si rime din pretoriu adunate:

Extrase din eseuri:

In orice colectivitate mare si, uneori, in grupurile sociale mici vom gasi persoane care se autovictimizeaza. Ponderea autovictimizarii in cadrul diferitelor grupuri sociale este totusi diferita de la o societate la alta, in functie de anumiti factori, precum: zona geografica, cultura, istoria, nationalitatea, regimul politic s.a.”

In zilele noastre, consumatorul si alegatorul sunt protagonisti ai scenei sociale, bineinteles, daca avem in vedere democratiile autentice (societatile deschise).”

Cei care fac fata schimbarilor tot mai frecvente produse in societatea contemporana sunt oameni care au o cultura generala buna, curiozitate neobosita, capacitate de rezistenta la schimbari impredictibile si imaginatie suficient de bogata.”

Cand privim spre eroi si la toti cei pe care societatea ii considera oameni de succes, ar fi just sau cel putin prudent sa ne gandim la faptul ca poate au avut mai mult noroc, poate au avut o zestre genetica mai buna, poate au avut o educatie aleasa, poate s-au aflat in locul potrivit la momentul oportun.”

Relationarea cu semenii nostri este foarte importanta, deoarece atunci cand intram in contact unii cu altii creierele noastre se conecteaza si transmit emotii, care pot detemina efecte pozitive sau negative. Cu alte cuvinte, suntem influentati de catre cei din jurul nostru si, totodata, producem, la randul nostru, un oarecare impact asupra lor.”

Paradigmele societatii contemporane pot fi extinse sau schimbate numai de catre oameni care fie nu au fost vreodata in cutie, fie au reusit performanta sa iasa din caseta dupa ce societatea i-a introdus acolo. in orice caz, este in interesul oamenilor ca acestia sa iasa, din cand in cand, din cutia sociala in care s-au nascut, au crescut si traiesc pentru a vedea lumea in plenitudinea sa si in adevarata ei splendoare.”

Viata armonioasa ori haotica este intr-o anumita masura rezultatul actiunilor sau inactiunilor noastre intentionate, astfel ca este bine sa fim cu ochii pe ea („in patru”), dar ramane o alta parte a povestii vietii noastre care se pare ca se deruleaza dupa un scenariu la scrierea caruia noi nu am avut nicio contributie, dar cel putin putem incerca sa-i asiguram o buna interpretare.”

Partidele politice sunt organizatii care au ramas incremenite in vremuri revolute. Este necesara o reformare a acestor structuri colective esentiale pentru democratie si statul de drept.”

lansez ideea ca politica autentica trebuie sa fie o activitate indeplinita de catre cei care au o istorie consistenta in domeniile in care au activat si sa aiba ca deviza binele public.”

Supusii stiu ca, pentru ca sefii sa livreze o imagine cat mai buna, acestia au nevoie de bagatori de seama sau oameni de incredere care, manifestand vigilenta si prudenta, evita eventualele riscuri pentru imaginea sefilor si inlatura pericolele pendinte. In astfel de imprejurari apar si se manifesta culegatorii de scame, adica indivizii dedicati liderilor ocupati cu problemele importante, care nu mai au timp de lucrurile neesentiale, astfel ca de aceste maruntisuri se ingrijesc culegatorii de scame.”

Empatia, in special, şi celelalte emoţii, in general, au stat la baza evoluţiei omului. Empatia este o emotie speciala, intrucat ne permite sa le depistam pe celelalte, in acele cazuri in care emitentul incearca sa le disimuleze sau ascunda.”

Omul este ceea ce gandeste, ceea ce consuma, ceea ce simte (vede, aude, miroase, simte, pipaie) si, finalmente, ceea ce ramane in urma sa dupa ce a plecat din acest univers, indreptandu-se (probabil) spre altul.”

Cine nu-si asuma riscuri rezonabile in viata este fie ipocrit, fie las – tertium non datur! Oamenii care fac ceea ce afirma ca trebuie facut, care deruleaza activitati in interes privat sau general, care isi asuma raspunderea si riscurile actiunilor sau inactiunilor lor, care respecta morala si legea si care nu se gandesc exclusiv la interesele proprii sunt cei pe umerii carora se sprijina societatea contemporana. Ceilalti doar incurca lucrurile sau complica evolutia pozitiva a societatii si, uneori, determina regrese pe planul relatiilor sociale. Primii sunt curajosi, iar ceilalti sunt lasi.”

Oamenii care fac ceea ce afirma ca trebuie facut si care nu se gandesc exclusiv la interesele proprii sunt cei pe umerii carora se sprijina societatea contemporana. Ceilalti doar incurca lucrurile sau complica evolutia pozitiva a societatii si, uneori, determina regrese pe planul relatiilor sociale.”

Creativitatea, curiozitatea, flexibilitatea, scepticismul pozitiv, acceptarea diversitatii, frecventa neluare in serios a propriei persoane si respectarea opiniilor contrare ale celorlalti sunt cateva calitati care ajuta oamenii sa gaseasca rezolvari ale chestiunilor dificile.”


Cateva rime:

CE ESTE OMUL?

Ce este omul in fata eternitatii?

Este o lumanare suflata de vant,

gramada de lut la voia divinitatii

sau praf de stele aparut din neant?


In fata infinitului, omul poate fi totul,

dar, la fel, poate fi si nimicul fara rol.

Caci lumanarea o poate stinge vantul,

iar praful de stele se poate risipi in gol


UN PREMIU IN FIECARE ZI

Nu-mi doresc Oscar sau Nobel.

Desi m-as obisnui sa le detin:)

Caci eu am sufletul putin rebel.

Si vreau doar fericire sa obtin.


Sa obtii un foarte mare premiu.

Ori sa ai noroc chior la loterie.

Te pot face sa te vezi un geniu.

Si sa traiesti intensa bucurie.

Dar nu peste foarte mult timp.

Impresia ca esti genial dispare.

Si revii pe Pamant din Olimp.

Iar tristetea cea veche reapare.

Asa ca nu-i prea placut sa traiesti.

Cu gandul la premiul cel mare.

Ci mai sanatos este sa-ti doresti.

In fiecare zi un premiu oarecare.


AVOCATUL

Unii spun ca-i accesoriu.

Altii spun ca-important.

Pentru ca sta in pretoriu.

Si se comporta elegant.


E un suflet confident.

Si prea empatic, uneori.

Dar este mereu vigilent.

Si se bate pentru drepturi.


Cand pierzi un proces sau drept.

Cam tarziu, dar de-ndat.

Devenind chiar intelept.

Spui: aveam nevoie de avocat.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva