REGIMUL IOHANNIS A INGROPAT AURUL ROMANESC – Tradare nationala pe fata. „Guvernul meu” a permis inscrierea Rosiei Montane in patrimoniul mondial UNESCO cu tot cu cele 1.000 hectare descarcate de sarcina arheologica, unde sunt 300 tone aur si 1.500 tone argint, evaluate la 30 miliarde euro. Iohannis: „Salut includerea in patrimoniul umanitatii!” Primarul din Rosia Montanta: „Nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru tara. Se blocheaza cea mai mare resursa de aur si argint din Europa”
Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a decis marti, 27 iulie 2021, includerea sitului de la Rosia Montana pe lista siturilor protejate, declarandu-l patrimoniu mondial UNESCO. Decizia este nu doar scandaloasa (daca tinem cont ca au fost declarate arii protejate UNESCO inclusiv cele peste 1.000 de hectare de teren care au fost deja descarcate arheologic si nu mai reprezinta nicio valoare din punct de vedere arheologic), ci si contestabila, daca luam in considerare faptul ca dosarul a plecat din Romania cu semnatura "pe persoana fizica" a fostului premier Dacian Ciolos si a fostei ministrese a Culturii Corina Suteu, Guvernul neaproband niciodata dosarul in aceasta forma spre a fi trimis catre UNESCO (Click aici pentru a citi).
Klaus Iohannis: "Rosia Montana trebuie sa devina un model de punere in valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabila a zonei"
In ciuda acestor vicii – evidente, credem noi –, Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a declarat Rosia Montanta zona protejata, astfel cum au cerut reprezentantii Guvernului Ciolos, impiedicand in acest fel exploatarea celor peste 300 tone de aur si 1.500 tone argint, evaluate la 30 miliarde euro, care (culmea!) se afla fix in zonele care au fost deja descarcate arheologic.
Practic, desi Romania a fost vaduvita pentru multi ani de acum de posibilitatea exploatarii resurselor din subteran, statul roman fiind parte in exploatarea aurului din subteranul Rosiei Montane, presedintele tarii Klaus Werner Iohannis a iesit la scurt timp dupa decizia UNESCO sa aplaude la scena deschisa includerea galeriilor de la Rosia Montana in patrimoniul mondial. "Salut includerea peisajului cultural minier de la Rosia Montana in patrimoniul umanitatii! Prin eforturi conjugate ale autoritatilor si specialistilor, Rosia Montana trebuie sa devina un model de punere in valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabila a zonei”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.
Primarul localitatii Rosia Montana Eugen Furdui: "Asa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru tara"
Nu de aceeasi parere este insa primarul localitatii Rosia Montana, Eugen Furdui, care a punctat (corect, in opinia noastra) ca includerea sitului Rosia Montana in patrimoniul mondial UNESCO nu aduce mari beneficii pentru comunitate si nici pentru tara. De altfel, edilul a subliniat inclusiv faptul ca propunerea de includere a sitului Rosia Montanta s-a facut pe repede-inainte! De cine, deja se stie! Cui profita se va vedea in scurt timp!
Trebuie totusi precizat ca in timp ce UNESCO a inclus situl Rosia Montana in patrimoniul mondial, la ICSID Washington se judeca litigiul arbitral dintre Statul roman si Gabriel Resources, in care corporatia canadiana ii cere Romaniei daune de cuprinse intre 5 si 6 miliarde euro pentru impiedicarea exploatarii, astfel cum a fost avizata.
Redam in continuare declaratia primarului de la Rosia Montana Eugen Furdui, conform AlephNews.ro:
"Beneficii pentru comunitate in momentul de fata, asa cum a fost propus acest perimetru... Nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru tara. Sa nu uitam ca se blocheaza pe termen mediu si lung cea mai mare resursa de aur si argint din Europa! (...) Minusurile pentru comunitate apar in momentul in care esti patrimoniu mondial UNESCO – restaurarea, modernizarea oricarui imobil pe care il detii necesita avize speciale si birocratie multa. Oamenii de aici nu sunt oameni avuti, bogati. Alte beneficii, in afara de a facilita vizitarea sitului Rosia Montana, nu vedem in momentul de fata. (…) Aceasta propunere a fost facuta pe repede-inainte. Chiar ne doream sa fie introdus in patrimoniu mondial UNESCO obiectivele principale, adica centrul istoric si galeriile romane“.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Puie Monta de la SIE
27 July 2021 15:47
+193
# fost judecător
27 July 2021 16:15
+291
# nae din dealul feleacului
27 July 2021 17:16
+91
# actual judecator
27 July 2021 19:11
+192
# fost judecător
27 July 2021 22:09
+92
# Eu
28 July 2021 16:04
+10
# kwj
28 July 2021 17:02
+105
# Pamantean
1 August 2021 09:24
+1