29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REGIMUL IOHANNIS A INGROPAT AURUL ROMANESC – Tradare nationala pe fata. „Guvernul meu” a permis inscrierea Rosiei Montane in patrimoniul mondial UNESCO cu tot cu cele 1.000 hectare descarcate de sarcina arheologica, unde sunt 300 tone aur si 1.500 tone argint, evaluate la 30 miliarde euro. Iohannis: „Salut includerea in patrimoniul umanitatii!” Primarul din Rosia Montanta: „Nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru tara. Se blocheaza cea mai mare resursa de aur si argint din Europa”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

27 July 2021 15:05
Vizualizari: 7743

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a decis marti, 27 iulie 2021, includerea sitului de la Rosia Montana pe lista siturilor protejate, declarandu-l patrimoniu mondial UNESCO. Decizia este nu doar scandaloasa (daca tinem cont ca au fost declarate arii protejate UNESCO inclusiv cele peste 1.000 de hectare de teren care au fost deja descarcate arheologic si nu mai reprezinta nicio valoare din punct de vedere arheologic), ci si contestabila, daca luam in considerare faptul ca dosarul a plecat din Romania cu semnatura "pe persoana fizica" a fostului premier Dacian Ciolos si a fostei ministrese a Culturii Corina Suteu, Guvernul neaproband niciodata dosarul in aceasta forma spre a fi trimis catre UNESCO (Click aici pentru a citi).


 

Klaus Iohannis: "Rosia Montana trebuie sa devina un model de punere in valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabila a zonei"


In ciuda acestor vicii – evidente, credem noi –, Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a declarat Rosia Montanta zona protejata, astfel cum au cerut reprezentantii Guvernului Ciolos, impiedicand in acest fel exploatarea celor peste 300 tone de aur si 1.500 tone argint, evaluate la 30 miliarde euro, care (culmea!) se afla fix in zonele care au fost deja descarcate arheologic.

Practic, desi Romania a fost vaduvita pentru multi ani de acum de posibilitatea exploatarii resurselor din subteran, statul roman fiind parte in exploatarea aurului din subteranul Rosiei Montane, presedintele tarii Klaus Werner Iohannis a iesit la scurt timp dupa decizia UNESCO sa aplaude la scena deschisa includerea galeriilor de la Rosia Montana in patrimoniul mondial. "Salut includerea peisajului cultural minier de la Rosia Montana in patrimoniul umanitatii! Prin eforturi conjugate ale autoritatilor si specialistilor, Rosia Montana trebuie sa devina un model de punere in valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabila a zonei”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.


Primarul localitatii Rosia Montana Eugen Furdui: "Asa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru tara"


Nu de aceeasi parere este insa primarul localitatii Rosia Montana, Eugen Furdui, care a punctat (corect, in opinia noastra) ca includerea sitului Rosia Montana in patrimoniul mondial UNESCO nu aduce mari beneficii pentru comunitate si nici pentru tara. De altfel, edilul a subliniat inclusiv faptul ca propunerea de includere a sitului Rosia Montanta s-a facut pe repede-inainte! De cine, deja se stie! Cui profita se va vedea in scurt timp!

Trebuie totusi precizat ca in timp ce UNESCO a inclus situl Rosia Montana in patrimoniul mondial, la ICSID Washington se judeca litigiul arbitral dintre Statul roman si Gabriel Resources, in care corporatia canadiana ii cere Romaniei daune de cuprinse intre 5 si 6 miliarde euro pentru impiedicarea exploatarii, astfel cum a fost avizata.


Redam in continuare declaratia primarului de la Rosia Montana Eugen Furdui, conform AlephNews.ro:

 

"Beneficii pentru comunitate in momentul de fata, asa cum a fost propus acest perimetru... Nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru tara. Sa nu uitam ca se blocheaza pe termen mediu si lung cea mai mare resursa de aur si argint din Europa! (...) Minusurile pentru comunitate apar in momentul in care esti patrimoniu mondial UNESCO – restaurarea, modernizarea oricarui imobil pe care il detii necesita avize speciale si birocratie multa. Oamenii de aici nu sunt oameni avuti, bogati. Alte beneficii, in afara de a facilita vizitarea sitului Rosia Montana, nu vedem in momentul de fata. (…) Aceasta propunere a fost facuta pe repede-inainte. Chiar ne doream sa fie introdus in patrimoniu mondial UNESCO obiectivele principale, adica centrul istoric si galeriile romane“.

Comentarii

# Puie Monta de la SIE date 27 July 2021 15:47 +193

Nu fiti prosti ! Ia uitati-va la vecinul din Hungaria , si-a bagat picioarele si-n PTTR si face ce e mai bine pt. tara lor . Deci , mai intai : ROEXIT ! Nu ne-au adus decat ******t : prostitutie obligatorie in scoli (sanki, educatie sexuala) , droguri, familia LGBTQ2+ (adica unii fara tigle pe casa , nu zic ca nu trebuie tratati daca platesc asigurari , dar sa ne mai scuteasca de manifestatii ostentative) la fel si migrantii lu` peste , niste primitivi care vin in UE sa distruga si sa paraziteze asistenta sociala (astfel incat s ane creasca noua impozitele , s acrestem viermalai). Aurul sa ramana unde este deocamdata ! Cand vom fi liberi si capabili il vom extrage , cu sau fara UE !

# fost judecător date 27 July 2021 16:15 +291

Este un moment istoric că s-a reușit protejarea depozitului prin UNESCO, altfel ar fi exploatat canadienii, ar fi luat aurul și ne-ar fi dat 400.000.000 dolari redevență, deși valoarea este de miliarde de dolari, iar banii din redevențe s-ar fi cheltuit pentru armament. Roșia Montană este rezervă strategică, este singurul lucru bun pe care idioții de guvernanți l-au făcut după decembrie 1989.Dar, mă tem că alții pândesc depozitul, după ce canadienii vor pierde procesul, probabil americanii vor forța nota să intre ei, sunt jocuri mari, dar se pare că Dumnezeu protejează astfel România, să nu devină o zonă secată de resurse.

# nae din dealul feleacului date 27 July 2021 17:16 +91

Absolut de acord cu #Puie Monta de la SIE si cu #fost judecator.Romani aveti singe in instalatie si luati exemplu de la Hungaria.Ungurilor li se flombaie si de UE si de altii ,fac ce trebuie facut!Sa ne" ruinam" peste toate tribunalele ameriolacilor si sa ne vedem interesele noastre.Pt.asta ne trebuie CONDUCATORI si nu trepadusii pe care-i avem.ROEXIT!

# actual judecator date 27 July 2021 19:11 +192

Salut decizia UNESCO - Aurul era al concesionarului iar redevența modesta + poluarea ireversibila era a României . Apreciez ca redevența bananiera nu compensează poluarea cu cianuri și dinamitarea munților Apuseni, prejudiciile de sănătate ,mediu, peisaj, demnitate - depășesc valoarea redevenței. Problema este tragerea la răspundere a semnatarilor actelor în baza cărora probabil România va plăti despăgubiri - Premierii și cei vinovați pentru contracte păguboase sa plătească cu averea proprie . Ce se aude despre contractul Bechtel ?! este secretizat geo-strategic ?

# fost judecător date 27 July 2021 22:09 +92

Dacă am fi procedat noi așa, să protejăm IMGB, Uzina de apă grea de la Dr. T. Severin, Fabricile de zahăr, combinatele petrochimice, siderurgice, fabricile de stofe, confecții, tractoare, autocamioane, mașini agricole, țesături, utilaj petrolier, filaturi, flota de pescuit, flota comerciala, combinatele de prelucrarea lemnului, combinatele de plumb, aluminiu, cupru, nichel, zinc etc, fabrici de anvelope, fabricile de conserve de pește oceanic, ARO, stațiunile de cercetare în agricultura, sistemul energetic, platformele marine, dacă industrializam agricultura, dacă nu distrugeam pădurile, dacă nu concesionam gazele, petrolul și sarea, dacă nu vindeam atâta suprafață de pământ străinilor și am fi avut diligența că sunt ale noastre, să prosperăm noi, cum s-a acționat din interes național sper cu depozitul polimetalic de la Roșia Montană, ROMÂNIA ERA MODEL EUROPEAN ! AȘA STĂM CU MÂNA ÎNTINSĂ LA OCCIDENT,CARE NU O SĂ NE DEA TEHNOLOGIA LOR NICIODATĂ ȘI NE VOR TRATA PREFERENȚIAL.

# Eu date 28 July 2021 16:04 +10

Foarte bine!Sa sperăm că rămâne așa,deși este doar o alta fentă și pot să pun pariu că va exploata cine trebuie. Își mai ia unul o șapcă și noi...o să rămânem cu praful de pe tobă! Împrumuturile astronomice făcute cam cu ce bani vor fi rambursate? Nu de alta dar cele făcute înainte de 89' au fost muuuuult mai mici și unii dintre noi știu exact cu ce sacrificii le-am plătit. Eu nu m-aș bucura prea tare pentru că sigur ni se "coace" ceva!

# kwj date 28 July 2021 17:02 +105

Luju, Faceți, vă rog, o investigație fără patimă, părtinire sau prejudecăți. Numai pe documente și cifre concrete. Apoi aduceți la cunoștința orașului și globului: din valoarea aceea atât de frumoasă vehiculată (evaluare de 30 miliarde de euro) care, probabil, an după an, va deveni mai mare în evaluări, CÂT anume ar fi reprezentat beneficiul statului român, după ce „canadienii” ar fi cărăbănit minereurile de aici, lăsând po******ției locale câteva salarii minime și o de neșters poluare. Ce spune legea cu privire la redevențe de exploatare? (vedeți că și evaluarea banilor europeni ce urmau să intre în țară era de 80 de miliarde...)

# Pamantean date 1 August 2021 09:24 +1

Ma intriga titlul. Nu credeti ca generatiile viitoare n-ar avea dreptul sa gaseasca si ei ceva in subsolul tarii si poate sa hotarasca mai istet ce se poate face cu valorile alea , afara decit sa le dati strainilor , doar asa ca sa va bage un timp in seama si apoi sa va murdareasca cu noroaie toxice ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva