18 noiembrie 2019

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

#REZISTENTII SI-AU PIERDUT ODORUL – Tinuta cu sila de Klaus Iohannis la Ministerul Justitiei, contrar deciziei PSD si a premierului Viorica Dancila, Ana Birchall isi face bagajele. CCR l-a obligat pe Iohannis sa semneze decretul de revocare din functie a lui Birchall. Curtea l-a demascat pe Iohannis ca a sabotat Guvernul cu incalcarea grava a Constitutiei. Incredibil: desi este somat sa ia masurile constitutionale de indata, Iohannis amana aplicarea deciziei CCR (Minuta)

Scris de: George TARATA

18 septembrie 2019 17:29
Vizualizari: 5812

Pana aici i-a fost ministresei Justitiei Ana Birchall (foto stanga). Data afara de colegii sai din PSD si de premierul Viorica Dancila, dar tinuta cu forta in Guvern de presedintele Klaus Iohannis (foto dreapta), Birchall va fi nevoita in cele din urma sa isi faca bagajele. Si sa lase locul la Ministerul Justitiei unui om care intr-adevar se pricepe si care, mai important, pune pe primul loc drepturile si interesele cetatenilor, nu pe cele ale procurorilor. Totul se intampla dupa ce presedintele Klaus Iohannis a fost obligat de CCR sa o revoce pe ministresa Birchall din functie, asa cum a propus premierul Viorica Dancila cu aproape o luna in urma.

Astfel, Curtea Constitutionala s-a pronuntat miercuri, 18 septembrie 2019, in cazul conflictului juridic de natura constitutionala dintre presedintele Klaus Iohannis si premierul Viorica Dancila, cauzat de refuzul lui Werner de a semna decretele de revocare a ministrilor demisi de seful Executivului, si de numire a unor ministri interimari. In urma sedintei, cu 7 voturi “pentru” si 2 voturi “impotriva”, acestea din urma venite din partea fostei consiliere prezidentiale Simina Tanasescu si a fostei sefe ICCJ Livia Stanciu, CCR a admis cererea Guvernului, constatand existenta unui conflict juridic de natura constitutionala.


Consecinta acestei decizii este ca presedintele Klaus Iohannis nu o va mai putea tine cu de-a sila in Guvern pe Ana Birchall, personaj pe sufletul magistratilor activisti si a taberei #rezist din Justitie, fiind obligat sa semneze decretul de revocare din functie a acesteia, asa cum a propus premierul Viorica Dancila inca din 26 august 2019. La fel va trebui sa faca Iohannis si in cazul celorlalti ministri propusi spre revocare de catre Viorica Dancila.

Refuzul de a semna decretele de revocare a ministrilor demisi nu este singura actiune prin care Klaus Iohannis a calcat in picioare Constitutia Romaniei. Tot asa au stat lucrurile si cand presedintele a refuzat sa numeasca ministrii interimari propusi de premierul Viorica Dancila ca urmare a retragerii ALDE de la guvernare. Este vorba despre numirea ca interimari a lui Nicolae Badalau la Ministerul Energiei, Ioan Denes la Ministerul Mediului si Radu Oprea la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul. In acest caz, Iohannis a fost obligat de CCR sa semneze numirea interimarilor in posturile pentru care au fost propusi.

Nu in ultimul rand, acelasi presedinte Klaus Iohannis va trebui sa motiveze in scris de ce a refuzat sa numeasca ministrii plini propusi de Viorica Dancila, printre care judecatoarea Dana Girbovban care ar fi trebuit sa o inlocuiasca pe Ana Birchall.

Nici Basescu nu a facut ce face Werner

La scurt timp dupa decizia CCR, Klaus Iohannis a avut o iesire publica la Palatul Cotroceni. Ocazie cu care, de-a dreptul stupefiant, a anuntat ca va respecta obligatia de a semna revocarea ministrilor si de a numi interimarii abia dupa ce decizia CCR va fi publicata in Monitorul Oficial, si dupa ce o va analiza, lasand practic o serie de ministere fara ministri. Cu alte cuvinte, Iohannis a transmis ca nu se grabeste sa ia act de decizia CCR, una cat se poate de clara, ce poate fi pusa si fara a astepta motivarea si fara a analiza respectiva motivare. De altfel, deciziile CCR sun obligatorii, iar aplicarea lor nu este conditionata de o analiza prealabila.

In schimb, fara sa ii iasa, Iohannis s-a chinuit sa transforme hotararea CCR intr-o victorie, in sensul ca Guvernul Romaniei ar trebui sa se prezinte in Parlament cu noua componenta pentru un vot de investitura, ca urmare a plecarii ALDE din Executiv. Aspect care nu se regaseste insa in minuta CCR. Chiar si asa sa fie, ce a uitat sa spuna Iohannis, dar a confirmat fostul presedinte CCR Augustin Zegrean, este ca un eventual vot impotriva Guvernului nu va duce la picarea acestuia, ci doar la ramanarea in componenta actuala.

Oricum, cert este ca ceea ce face acest presedinte, ramas in istorie cu rusinile incasate la CCR, nici macar Traian Basescu nu a facut.

Prezentam comunicatul CCR:

“Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul dispozitiilor art. 146 lit. e) din Constitutie si ale art. 11 alin. (1) pct. A lit. e), precum si ale art. 34, art. 35 si art. 36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre primul-ministru, pe de o parte si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, cerere formulata de primul-ministru.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi cu privire la pct.1, 2 si 3 si cu unanimitate cu privire la pct.4, a decis:

1. Admite cererea si constata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre primul-ministru, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, determinat de refuzul revocarii unor ministri, la propunerea primuluiministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constitutia Romaniei, republicata, precum si de refuzul tacit al Presedintelui Romaniei de a numi ministri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constitutia Romaniei, republicata.

2. Presedintele Romaniei urmeaza sa emita de indata decretele de revocare a ministrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 si nr.5/5324 din 26 august 2019, precum si decretele de desemnare a ministrilor interimari propusi prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 si nr.5/5364 din 27 august 2019;

3. Presedintele Romaniei urmeaza sa raspunda, de indata, in scris si motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire in functia de ministru titular, inaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019.

4. Constata ca nu exista conflict juridic de natura constitutionala intre primulministru, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, generat de refuzul Presedintelui de a numi ministrii titulari propusi de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 si nr.5/5325 din 26 august 2019.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, primului-ministru şi Presedintelui Romaniei si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

Comentarii

# NESIMTITULE : du-te dracu` , ca ne-am saturat de tine ! date 18 septembrie 2019 17:39 +40

Ce tot atata ne ferim ?! Nu ai cum sa mai comunici cu asta ! Ia-ti si maimuta cu tine si angajeaz-o la posta , apoi trimite-o si la Klemm lingaul lu` Obama. Ne-am saturat decat "bine" ne-au facut americanii , crede-ma !!! :eek:

# Demisia Prostanis ! De cate ori incalca asta Constitutia ? date 18 septembrie 2019 17:43 +39

Hotz si nesimtit , traficant de copii si bisnitar de case ! :o In lanturi ajungi si tu si cracanata de traducatoare Georgeta. Sper sa fiti doborati cu pietre si primul sa dea Coldea si-apoi Kovesi. :-*

# Edelweiss - Ivory Tower Analyst date 18 septembrie 2019 17:50 +36

Bye-bye, Anna! Semnificația fundamentală a deciziei CCR de astăzi rezidă în obligativitatea de a semna decretele de revocare a miniștrilor demiși. Printre ei și Anna-Deepthroat, care nu-și va mai putea îndeplini misiunea de pe acea „to do list” primită recent de la Stăpânii Yankei. Nu-i nici o pagubă-n ciuperci. Anna folclorista, prestatoare de servicii admirate pe gaura cheii, poate merge liniștită în State. Tocmai ce a comunicat Maior că niște boșorogi decrepiți au intrat în erecția decenală și au nevoie de un professional treatment. <img src=ops:' />

# nu conteaza date 19 septembrie 2019 00:22 +8

Bagi mana-n foc ca nu va fi numita o alta persoana care sa preia exact aceeasi misiune dictata de stapani? Si a propos de stapani: eu unul, i-am cunoscut in cativa ani petrecuti la ei acasa. Si i-am cunoscut si pe "dusmanii" lor, la care am facut cateva specializari. Vorbesc si limba unora si a celorlalti, curent. Crede-ma, rusii pot fi extrem de ticalosi dar atat de nesimtiti ca americanii, niciodata! Poate ca faptul ca suntem ortodoxi ne apropie de rusi si ne indeparteaza de vest. Mereu am simtit chestia asta: e ceva legat si de religie. Ungurii, aici langa noi, sunt tratati altfel decat romanii, bulgarii sau sarbii din sud-est (ortodoxi)... Noi nu punem mare baza pe religie dar ei, da!

# imun/teanu date 18 septembrie 2019 18:50 +8

Ce bine le sta impreuna /"tango d'amoooreee /tango de libi...". Si daca se emasculeaza babacu' milionaru' si-o dizvorteaza, si de parai! O sa iasa sa vanda mere-n piata?, sau o avea deja inscrise tangouri in carnetul de bal? * Are cumva si alta cetatenie? (se poate, asa, si ministru?), de exemplu, ca si Lulutza, pe aia americana? /parca deocamdata nu si decoratii pe mere.

# Pintea date 18 septembrie 2019 19:34 +13

PSD s-o excludă pe nimică si din partid! Si sa o ia barr si sodland, să o importe, să o duca in usa să ii dea o funcție in justiția americană atat de coruptă, vai nouă! Ce vremuri am ajuns să trăim! A venit vreun politician rus, inainte de 1989, si a zis ”să va dau o listă, ca să nu uitați ce aveți de făcut”? S-a făcut Ceaușescu preș in fața lor? Sau țara? Ceaușsescu a avut in-com-pa-ra-bil mai muuultă demnitate decat clovnul ăsta patetic amețit de la sforile care trag de el!

# Pintea date 18 septembrie 2019 19:34 +11

PSD s-o excludă pe nimică si din partid! Si sa o ia barr si sodland, să o importe, să o duca in usa să ii dea o funcție in justiția americană atat de coruptă, vai nouă! Ce vremuri am ajuns să trăim! A venit vreun politician rus, inainte de 1989, si a zis ”să va dau o listă, ca să nu uitați ce aveți de făcut”? S-a făcut Ceaușescu preș in fața lor? Sau țara? Ceaușsescu a avut in-com-pa-ra-bil mai muuultă demnitate decat clovnul ăsta patetic amețit de la sforile care trag de el!

# Ce prost e asta !!! date 18 septembrie 2019 20:07 +17

Unde zice , in comunicatul CCR , ca guvernul trebuie sa treaca prin parlament ? Ba , ticalosule : tie ti-au facut aia discursul , inainte de a fi luata decizia CCR si te-au bagat in ******t , sau sunt tot aia care il faceau si lu` Base ; ca si imputitul ala tot asa schimba vorba cu re-evaluarea ... :o

# "M-am hotarat sa fiu prost" se baga in seama, again.... date 18 septembrie 2019 20:17 +20

El , marele ratat profesional, politic, social, familial , ne "esplica" pixelul albastru , adica ce interpretare vazu el , dihorul, la decizia CCR ! Du-te ba expiratule la Sibiu ca esti varza ! Mai vedem cate dosare vei avea... :-*

# America si Anarhia date 18 septembrie 2019 21:27 +12

noile ciume din Romania

# Zamolxes date 19 septembrie 2019 00:02 +9

In Centrul Universitar Cluj Napoca (U.M.F-Iuliu Hateganu) indivizi ( studenti ?.) racoleaza semnaturi pt. Dan Barna promitand "regionalizarea" Romaniei. Niste NEMERNICI antiromani.!

# Neo date 19 septembrie 2019 00:24 +7

Dar de ce a fost pusa acolo in the first place? De ce au fost numiti premieri Grindeanu si Tudose, pentru ca la scurt timp sa fie contestati chiar de catre cei care i-au desemnat? Ce jocuri mizerabile se fac in spatele usilor inchise?

# Napoleon?. date 19 septembrie 2019 00:46 +3

Comunismul (soros) : este RIDICO. este FALS. este DEMAGOG. este INUTIL!.

# camelia date 19 septembrie 2019 03:00 +2

AFIRMATI: "Nici Basescu nu a facut ce face Werner". CHIAR ASA? Rugati-l pe Gâdea de la Antena 3 sa redea secventele de la anuntarea lui Ciolannis câstigatorul alegerilor prezidentiale ! CE A SPUS GÄDEA ? Cum îi lingea Gâdea labele lui Ciolannis?

# livia date 19 septembrie 2019 07:05 +10

Nu intelegeti ca asta este retard? Ca nu pricepe nimic? Cred ca este si incapatanat pentru ca nu cred ca nici unul dintre consilierii sai nu este mai destupat la cap decat seful. Doar nu credeati ca sistemul pune presedinti sclipitori cu IQ peste medie? Pai cum i-ar mai trage de sfori? Cu cat esti mai talamb, cu atat mai bine.

# romanul date 19 septembrie 2019 08:13 +11

Ticalosul asta ne minte cu nerusinare fara sa clipeasca! :cry:

# escu date 19 septembrie 2019 09:13 +7

Încălcarea cu nesimțire a constituției și bătaia de joc la adresa ROMÂNIEI se datorează și lui Moliceanu care, atunci când Johannis a mai făcut un astfel de gest nu a dat curs PSD de a fi suspendat și trimis la referendum pentru demitere. Așa că omului i s-a urcat la cap și, dacă, la Băsescu a mers (cei drept la limita legii) a făcut-o și el, dar cu mai multă brutalitate, așa cum conducea și primăria Sibiului. Mă miră cum de este așa de prost consiliat sau nu-i bagă în seamă pe consilieri și-i obligă să vină cu aberații, ca prestația reprezentantei Administrației Prezidențiale la dezbaterea din CCR, care a fost făcută praf de Greblă.

# Coriolan date 19 septembrie 2019 11:12 -2

Inclusiv Antena 1 a spus ca CCR obliga guvernul sa mearga in Parlament. Pai, daca si in curtea Antenelor...

# Neanae date 19 septembrie 2019 11:32 +2

Salut opinionistii, Edelweiss “chapeau” - number one! Zâserăți voi ce gândesc și io, drept care adaug o halucinație. Sa-mi zică și mie pe ce baza legală un Președinte poate face tot ceea ce-i trece prin cap și are imunitate pentru orice ar face. Ca dacă el poate sa dea chiar cu gloanțe și bombe și nu putem face nimic, dapai hai sa rabdam. Ce nu suport de nicio culoare e RÂNJETUL! Asta e INSUPORTABIIIIL! Mai bine sa aibe un kalașnikov când se adresează poporului. Pe bune! TOTUȘI Dom-le, visez NIȘTE MASCAȚI CARE-L ÎNȘFACĂ LA COTROCENI ȘI ÎL DUC LÂNGĂ DINCĂ LA CERCETAT FAPTE!!! Cu procurorii ar mai fi o problema. Eehh, vise ... Dom-le un asemenea președinte nu e dorit nici sa fim ultimii cretini de pe glob.

# Paduraru C. date 20 septembrie 2019 04:31 -1

Pot afirma cu tarie si istoria va confirmafaptul ca unicul presedinte al Romaniei care afost o persoana cu demnitate si respectata in lume si nu a vandut tara ca acestia care au venit dupa el. Cu toate partile negative  va ramane in istoria Romaniei -EROU NATIONAL.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Va fi ajutat Klaus Iohannis de DNA in lupta cu Viorica Dancila pentru functia de presedinte al Romaniei?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.11.2019 – Tulus s-a dedulcit la viata de provincie

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva