28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ROMANIA FERECATA – Iata ce contine Ordonanta militara nr. 3. Premierul Ludovic Orban a iesit din izolare pentru a anunta noile masuri restrictive: "Toate masurile au ca obiectiv reducerea la maxim a cetatenilor romani cu acest virus. Sunt masuri de restrangere a circulatiei, a deplasarii cetatenilor romani... Vor exista limitari de deplasare a cetatenilor pe parcursul zilei... Va exista un interval orar in care cei cu varsta peste 65 de ani se vor putea deplasa" (Ordonanta)

Scris de: E.D. | pdf | print

24 March 2020 19:31
Vizualizari: 4568

Premierul Ludovic Orban (foto) a revenit la Palatul Victoria, dupa ce a fost testat pentru a doua oara pentru Covid-19, iar rezultatul a iesit negativ. Practic, Orban s-a intors fizic la munca in plina stare de urgenta, si cu cateva ore inainte de punerea in aplicare a masurilor de izolare a romanilor, anuntate de presedintele Klaus Iohannis.


 

Vorbim despre masurile care vor intra in vigoare miercuri, 25 martie 2020, care presupun noi restrictii de circulatie, pana la izolarea totala, si scoaterea armatei in strada pentru "a gestiona situatia din teren". Masuri care, asa cum bine stim, au fost dispuse in urma unei sedinte de lucru convocate de presedintele Iohannis la care au participat premierul Orban, dar si ministrii Afacerilor Interne, ai Sanatatii si Apararii.


Astfel, in prima conferinta de presa sustinuta dupa ce iesirea din izolare, Ludovic Orban a vorbit despre necesitatea romanilor de a pune in aplicare masurile impuse subliniind ca acestea sunt obligatorii si aplicabile tuturor. Nimic despre masurile economice adoptate, ori despre o solutie pentru evitarea prabusirii afacerilor romanesti!


Caci, intrebat in timpul conferintei de presa daca ia in calcul posibilitatea ajutorarii societatilor comerciale care continua sa functioneze cu toti angajati, precum scutirea acestora de taxe si impozite, Orban a raspuns: "Suntem in analiza".


Ministrul Vela a prezentat Ordonanta Militara nr. 3


La circa o ora de la momentul iesirii premierului Ludovic Orban, care a anuntat in dunga masurile ce urmeaza sa fie instituite odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Ordonantei Militare nr. 3, la orele 22.00, ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela, impreuna cu secretarii de stat Raed Arafat si Bogdan Despescu au iesit in conferinta de presa pentru a prezenta detaliat continutul ordonantei militare.


Prezentam in continuare Ordonanta militara nr. 3:

 

Prezentam in continuare declaratiile facute de Ludovic Orban la Palatul Victoria:


Ludovic Orban: Buna seara. Dupa cum bine stiti, am finalizat perioada de izolare. La finalul perioadei de izolare am fost testat, diagnosticul a fost negativ. In toate cele 14 zile, cat am stat in izolare, mi-am exercitat atributiile de prim-ministru si am condus, practic, activitatea Guvernului, am intervenit pentru luarea tuturor masurilor necesare pentru atingerea obiectivelor pe care ni le-am stabilit in aceasta perioada. Dati-mi voie sa va spun ca actionam in continuare pe cateva linii foarte precise care urmaresc cateva obiective esentiale. Primul si cel mai important obiectiv pe care il avem este sa avem grija de sanatatea, de viata semenilor nostri, sa reducem cat de mult este posibil riscul de contaminare a cetatenilor romani. Dupa cum bine stiti, astazi am participat, la initiativa presedintelui Romaniei, la o intalnire de lucru in care am facut o evaluare aprofundata a situatiei in care ne gasim si, de asemenea, am convenit asupra catorva masuri care urmeaza sa fie adoptate prin ordonanta militara de catre Ministerul Afacerilor Interne, cu aprobarea mea, ca prim-ministru. Toate masurile pe care le luam, repet, au ca obiectiv reducerea la maxim a riscului de contaminare a cetatenilor romani cu acest virus.
Dupa cum bine stiti, sunt masuri de restrangere a circulatiei, a deplasarii cetatenilor romani. Daca pana la emiterea Ordonantei care va fi prezentata, in cursul serii, de ministrul de interne si de echipa de la Ministerul Afacerilor Interne, interdictia de a iesi din casa a fost valabila intre orele 22.00 si 6.00 dimineata, dupa emiterea Ordonantei militare nr. 3, vom impune aceasta restrictie intre orele 6.00 - 22.00. Practic, cetatenii vor avea posibilitatea sa iasa din locuinta, din domiciliu pentru a se duce la munca, pentru a-si achizitiona bunurile necesare pentru viata de zi cu zi - mancare, medicamente si alte produse- , vor avea posibilitatea de a iesi la domiciliu pentru a se duce la analize medicale urgente, care nu pot fi solutionate prin telemedicina si necesita deplasarea cetateanului pana la medicul de familie, sau pana la un spital, in cazul in care sunt chestiuni de sanatate mai grave. De asemenea, se va permite deplasarea in jurul locuintei pentru miscare, pentru plimbarea animalelor de companie; practic, vor exista limitari ale deplasarii cetatenilor pe parcursul zilei.


De asemenea, am vazut ca s-a rostogolit o informatie care nu este adevarata si care veti vedea ca nu este adevarata, privitoare la persoanele cu varsta de peste 65 de ani. Se stie foarte clar ca cei mai expusi imbolnavirii, care prezinta cel mai mare risc sunt persoanele in varsta, pensionarii, bunicii parintii nostri, cei cu varsta de peste 65 de ani. Pentru a-i proteja, doar pentru a-i proteja, se va institui, practic, aceasta interdictie de a iesi de la domiciliu, dar nu pe toata perioada zilei. Va exista un interval orar in care pensionarii, cei cu varsta de peste 65 de ani, se vor putea deplasa si chiar ne impunem ca obiective sa le asiguram servirea aproape exclusiv in magazinele alimentare, in farmacii, pentru persoanele de peste 65 de ani, astfel incat sa nu interactioneze cu alti cetateni, pentru a-si cumpara ceea ce au nevoie pentru traiul zilnic. De asemenea se pot deplasa ca sa faca o plimbare. Deci modul in care a fost prezentata ideea de masura nu este corect, si ministrul afacerilor interne va prezenta continutul ordonantei care va clarifica aceasta situatie.


Continui sa apelez la romani sa fie responsabili, sa respecte intrutotul recomandarile medicilor, recomandarile prin care se pot feri de a fi infectati cu virus sau pot sa ii fereasca pe cei din jur sa fie contaminati cu virus. Toate recomandarile, toate masurile trebuie respectate, pentru ca este mult mai usor si mult mai bine daca se reuseste limitarea raspandirii, reducerea, atat de mult cat este posibil, a numarului de persoane care sa se contamineze cu acest virus.
Un alt obiectiv important pe care il avem este achizitia de echipamente de protectie, de masti, de combinezoane, de viziere, de ochelari, de manusi - toate echipamentele de protectie. Repet, ca sa fie toata lumea corect informata. In mod normal, conform legii, ar fi trebuit sa existe stocuri strategice care sa fie achizitionate din timp pentru a putea face fata unei epidemii si unei cresteri a consumului de astfel de materiale necesare pentru a combate epidemia. La momentul la care am preluat guvernarea stocurile erau zero. Pe 4 februarie am emis Ordonanta de Urgenta care a permis Oficiului National pentru Achizitii Centralizate sa demareze procedurile pentru a achizitiona aceste produse care sunt fundamentale pentru protejarea cadrelor medicale, pentru protejarea tuturor celor care sunt in institutii publice si au interactiune cu cetatenii, de la Politie, Jandarmerie, Politie de Frontiera si toate celelalte categorii de personal; de asemenea, pentru a putea, eventual, sa punem la dispozitie si companiilor, pentru a putea ajuta sa protejeze angajatii la locurile de munca. La ora actuala, cererea pe piata internationala a crescut exploziv. Facem toate eforturile posibile, omeneste posibile, pentru a putea achizitiona aceste cantitati. Am avut "n" contracte, "n" oferte care, din pacate, nu au putut fi onorate, din decizii care au fost luate de diferite companii sau diferite state care nu ne-au permis sa ducem la bun sfarsit contractele care au fost semnate. Si astazi, cu fiecare contract in parte, inregistram dificultati foarte mari. De exemplu, ca sa luam 80.000 de masti de la o companie germana cu care aveam contract a trebuit sa se intervina la ministrul sanatatii ca sa emita un ordin special ca sa elibereze cantitatea care sa fie livrata pentru Romania.


De asemenea, avem din foarte multe tari in care avem contracte cu companii, este necesar sa intervenim la nivel diplomatic, sa folosim toate parghiile pe care le avem la dispozitie si, de unde initial era numai ONAC implicat in procedurile de achizitie, la ora actuala orice institutie a statului care are relatii, va dau exemplu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, prin intermediul reprezentantelor comerciale, si toate structurile care au capacitatea de a realiza contracte, indiferent ca sunt de stat sau private, sunt implicate in acest efort. La ora actuala se organizeaza achizitia pe langa ONAC prin Unifarm, prin Crucea Rosie. Vreau sa multumesc Crucii Rosii, care a venit alaturi de noi, si tuturor companiilor care au facut donatii catre Crucea Rosie special pentru a putea inarma Crucea Rosie cu veniturile necesare pentru a putea pune la dispozitia statului roman echipamente si materiale necesare pentru a putea sa protejam cetatenii romani. Facem achizitii prin intermediul Ministerului Sanatatii, cofinantare de la Banca Mondiala, derulam achizitii prin alte companii si prin alte structuri, astfel incat sa reusim ca orice fel de contract sa putem sa il ducem la bun sfarsit cat mai repede, astfel incat sa putem sa obtinem aceste echipamente, biocide, substante dezinfectante.


Am simplificat procedurile la maximum pentru a permite producerea in tara. Deja a inceput productia de masti in tara, urmeaza sa inceapa productia de combinezoane, productia de izolete in Romania de catre companii romanesti si incercam sa sprijinim aceste companii sa creasca productia, sa poata sa livreze cantitati mai mari, astfel incat sa le punem la dispozitia institutiilor, spitalelor, medicilor de familie, medicilor din ambulatoriu si tuturor categoriilor de angajati care sunt implicati in prima linie a bataliei contra coronavirusului.


Al treilea obiectiv important pe care l-am urmarit inca de la declansarea epidemiei a fost acela de a intari Directiile de Sanatate Publica. Pot sa va spun ca la ora actuala, fata de efectivele initiale, Directiile de Sanatate Publica, in numarul de angajati, au crescut cu peste 4.000 la nivel national. Am implicat rezidenti, am implicat medici scolari, am implicat medici sau cadre medicale care au fost disponibile in diverse spitale care nu sunt in prima linie, pentru a putea sa intarim capacitatea Directiilor de Sanatate Publica, care sunt extrem de greu incercate si care trebuie sa deruleze proceduri, trebuie sa faca fata unor misiuni pentru care nu fusesera pregatite.


Din mers, trebuie sa crestem sistematic capacitatea Directiilor de Sanatate Publica de a face fata acestor evenimente. Aici este vorba de intarirea capacitatii de derulare a anchetelor epidemiologice. Anchetele epidemiologice - imediat ce se constata o persoana care este diagnosticata pozitiv, duce la decizia de a trimite in izolare la domiciliu toate persoanele care au intrat in contact cu persoana diagnosticata pozitiv. Anchetele epidemiologice se deruleaza cu o viteza crescuta si dau posibilitatea ca foarte multi dintre cei care au intrat in contact cu persoane diagnosticate pozitiv sa nu se duca in societate pentru a transmite virusul catre cei apropiati. Anchetele epidemiologice si-au aratat, in mare masura, rezultatele prin diminuarea raspandirii. De asemenea, sistemul de izolare la domiciliu si sistemul de carantinare. Directiile de Sanatate Publica trebuie sa urmareasca sistematic, in centrele de carantina si, de asemenea, in privinta persoanelor izolate la domiciliu, masura in care se respecta, evident, in colaborare cu politia, cu jandarmeria, cu autoritatile locale. De asemenea, trebuie sa urmeze toate procedurile, pentru ca va creste numarul de persoane care isi termina perioada de 14 zile si trebuie sa aiba grija ca iesirea din perioada de izolare sa se deruleze dupa o procedura - toti cei care au simptome sa fie diagnosticati, iar cei care nu au simptome sa primeasca de la Directiile de Sanatate Publica, practic, permisul de iesire din izolare. Directiile de Sanatate Publica sunt implicate, de asemenea, in efortul de a decide masurile privitoare la toti cetatenii care intra in Romania. Trebuie sa stiti - ati vazut cu ochiul liber - Romania, pur si simplu, a primit zeci de mii de cetateni romani care s-au intors din tari, cum sunt: Italia, Spania, Franta, Germania, tari in care numarul de cazuri diagnosticate pozitiv este foarte mare, ca si efortul depus de DSP, impreuna cu Politia de Frontiera pentru a putea asigura controlul, procesarea tuturor declaratiilor si, mai ales, implementarea deciziilor de carantina si de izolare la domiciliu, sa poata sa se deruleze in cele mai bune conditii. Apreciez foarte mult activitatea DSP-urilor si ii felicit pe toti aceia care s-au alaturat din mers si care sustin, practic, fara sa aiba neaparat o pregatire necesara, pur si simplu invata zi de zi ceea ce trebuie sa faca, isi asuma riscuri si reusesc sa duca la decizii care sa reduca riscul epidemiei. De asemenea, dupa reuniunea de la Cotroceni, am participat, tot alaturi de presedintele Romaniei, de ministrul sanatatii, de ministrul de interne, de ministrul transporturilor, de ministrul apararii, la o videoconferinta cu directorii de spitale si directorii de Directii de Sanatate Publica, si evident, cu prefectii. Punem in practica un plan de pregatire graduala a spitalelor - in functie de numarul de persoane care sunt diagnosticate pozitiv, sa primeasca persoane care sunt diagnosticate spre tratament, avand practic trei linii, trei etape de pregatire a spitalelor in care, pe rand, intra spitalele in functiune. Prima linie care functioneaza astazi, in a doua linie in care intra spitale de pneumologie, de boli infectioase si alte spitale care au capacitatea de a trata si de asemenea pregatim a treia linie, in care identificam in fiecare judet spitale care sa fie dedicate exclusiv tratarii persoanelor care sunt diagnosticate pozitiv, pentru a asigura o crestere a capacitatii, atat in ceea ce priveste numarul de paturi pentru tratarea cazurilor obisnuite, cat si in ceea ce priveste cresterea numarului de paturi pentru sectiile de terapie intensiva. Sigur ca, in cursul procedurilor de achizitie, suntem in diferite faze. Cresterea capacitatii de diagnosticare este extrem de importanta pentru ca, in functie de cresterea capacitatii de diagnosticare, avem capacitatea de a identifica persoanele care s-au contaminat cu virusul. Trebuie sa stiti ca am plecat de la un numar foarte redus de Real Time PCR - aparate de analiza. Practic, in prima parte, au functionat noua astfel de aparate de tip Real Time PCR, iar la ora actuala sunt puse in functiune 19. Am identificat toate PCR-urile pe care le putem pune in functiune pentru a diagnostica. PCR-uri care exista fie la ANSVSA, fie la facultati, laboratoare de cercetare, fie in institute de cercetare, fie in spitale, PCR-uri care exista si care trebuie puse in functiune. De asemenea, pana in prezent sunt achizitionate10 aparate noi. De asemenea, prin Crucea Rosie, care sunt distribuite in momentul de fata in teritoriu. Prin Unifarm, avem un contract in care deja au fost achizitionate 10 PCR-uri, din care patru sunt deja montate si pregatite sa fie distribuite.


De asemenea, in cadrul videoconferintei pe care am avut-o am aflat cu bucurie ca s-au miscat si spitalele si ca si spitalele au achizitionat PCR-uri si chituri de testare. Problema cea mai mare pe care o sa o avem in perioada urmatoare este aceea de a asigura kiturile de testare. Fac o paranteza, se vorbeste foarte mult, foarte multa lume se pricepe la coronavirus, asa cum se pricepea si la fotbal si la politica. Epidemiologii, membrii Grupului de Suport stiintific, care functioneaza pe langa Comitetul National pentru Stiuatii Speciale de Urgenta, au spus foarte clar: diagnosticarea trebuie facuta pe aparate de tip PCR. Nu exista teste rapide. Testele rapide despre care se face vorbire, sigur, ele exista, dar au o precizie care nu pot sa ne confere siguranta ca in cazul in care le folosim, persoanele care sunt diagnosticate negativ sunt 100% diagnosticate negativ. Exista o marja de eroare de 20%, daca nu si mai mult, care prezinta un risc enorm. Daca noi, din 100 de persoane pe care le diagnosticam negativ, 20 de persoane sunt pozitive datorita lipsei de precizie a sistemului de testare rapida, inseamna ca noi eliberam cu certificat de a fi liberi in societate oameni care sunt de fapt purtatori ai virusului si la randul lor pot sa transmita virusul catre alti cetateni. Concentrarea pe care o avem este foarte clara.


De asemenea, pe langa contractele prin Crucea Rosie, prin Unifarm, am demarat proceduri si prin Ministerul Sanatatii, pe un program finantat de Banca Mondiala, unde avem iarasi obiectivul de a achizitiona in continuare PCR-ul. In ceea ce priveste kiturile, pe langa kiturile care au fost achizitionate pana in prezent, am fost informat de Unifarm ca exista un contract cert si ca vom primi 2.000 kituri de testare, care au capacitatea de a testa cel putin 100.000 de persoane. Acestea sunt datele tehnice intr-un viitor apropiat. De asemenea, suntem in curs de achizitie de ventilatoare. Unifarm-ul are contracte semnate pentru 100 de ventilatoare, de asemenea ONAC-ul are contract semnat pentru 200 de ventilatoare. Sigur, ele urmeaza sa vina dupa un grafic, pentru ca aceste ventilatoare chiar daca semnezi contractul, producerea lor dureaza si ele vin intr-un ritm in functie de capacitateaa de a producere. Utilizam toate sursele posibile care pot sa furnizeze tot ceea ce este necesar pentru a putea pregati tratarea coronavirusului in spitale, astfel incat sa existe un risc cat mai mic de a se inrautati starea pacientilor.


Ati vazut ca am adoptat doua ordonante de urgenta privind masurile economice; in momentul de fata punem la punct modul de aplicare a lor, astfel incat sa fluidizam cat mai multe procedurile, sa le simplificam cat mai mult, pentru a putea oferi companiilor si angajatilor toate formele de sprijin pe care le-am hotarat prin ordonanta de urgenta. Continuam activitatea in grupul de lucru economic, de asemenea continuam consultarea cu mediul de afaceri, cu reprezentantii asociatiilor profesionale, cu reprezentantii sindicatelor, pentru a identifica si alte masuri. Suntem intr-o intensa comunicare cu Banca Nationala a Romaniei si de asemenea, cu reprezentantii sistemului financiar-bancar pentru a identifica cele mai bune solutii de sustinere a angajatorilor si angajatilor, a persoanelor fizice si a persoanelor juridice, care au credite, astfel incat sa putem sa oferim o gura de oxigen pentru acesti oameni care sunt in diferite situatii si multi dintre ei poate nu mai au posibilitatea de a plati creditele. Sigur ca in aceasta consultare urmeaza sa vedem foarte clar deciziile pe care le va lua Banca Nationala si, de asemenea, guvernul in colaborare cu Banca Nationala va adopta actele normative necesare pentru a coordona masurile luate de Banca Nationala cu masurile luate la nivel guvernamental.

Ma opresc aici si va stau la dispozitie cu raspunsuri la intrebari.
Reporter: Buna seara, inteleg de la dumneavoastra ca veti lua o serie de masuri pentru persoanele de peste 65 de ani. Pana acum s-a inteles ideea ca ele vor fi izolate practic, nu vor mai avea dreptul sa iasa si dumneavoastra avansati ceva timp, un interval. As vrea sa ne dati cateva amanunte despre acest interval, ca sa se linisteasca.


Ludovic Orban: Va vor fi prezentate toate detaliile Ordonantei Militare in cursul acestei seri de echipa de la Ministerul Afacerilor Interne.


Reporter: Si, de asemenea, inteleg ca cei care sunt in carantina sau izolati vor purta sau vor avea niste masuri electronice. Despre ce este vorba?


Ludovic Orban: Impreuna cu STS punem la punct o aplicatie, care sa ne permita monitorizarea miscarilor persoanelor aflate in izolare la domiciliu si in carantina, astfel incat sa putem sti, instaland aplicatia, daca se deplaseaza in afara domiciliului sau nu. Stiti foarte bine ca in Ordonanta 2 am luat o masura care nu a fost prezentata foarte clar. Deci noi am luat masura ca cine incalca izolarea la domiciliu, automat sa intre in carantina institutionalizata, iar daca o persoana care este in carantina institutionalizata incalca normele de carantina institutionalizata sa mai primeasca inca 14 zile de carantina institutionalizata. Evident ca un astfel de soft, care deja am vazut ca exista in alte tari si pe care incercam sa-l realizam, functionarea unui astfel de soft, va usura foarte mult misiunea autoritatilor locale, Politiei, Jandarmeriei, Directiilor de Sanatate Publica. Ne va usura foarte mult supravegherea respectarii izolarii la domiciliu. Acum, hai sa fim cinstiti, foarte multi dintre cei care s-au intors, trebuie sa fie verificati daca respecta izolarea, pentru ca unii dintre ei, dupa cum s-a vazut si la televizor si dupa ceea ce au identificat politia si jandarmeria, n-au respectat izolarea la domiciliu. Aici trebuie aplicata cu severitate maxima masura de respectare a izolarii la domiciliu si, atentie, faptul ca ii bagam in carantina, daca nu respecta izolarea la domiciliu sau le mai dam 14 zile de carantina, nu-i exonereaza de raspunderea contraventionala si penala. si aici vreau sa dau un semnal foarte clar: nu avem nevoie de reglementari speciale in ceea ce priveste Codul Penal. In starea de urgenta, orice infractiune poate fi pedepsita cu maximum pedepsei si cu inca pana la doi ani de zile in plus fata de maximul pedepsei. Vom apela la masuri severe. Oricine comite o infractiune, indiferent ce infractiune va comite, vom solicita instrumentarea rapida a dosarului si aplicarea pedepsei maxime care este prevazuta de lege in cadrul situatiei de urgenta.


Reporter: Intrebarea mea este de ce initial am avut o recomandare din partea autoritatilor catre oameni de a sta in case, iar, iata, acum, la scurt timp, printr-o ordonanta militara se restrictioneaza oarecum.


Ludovic Orban:
Dintr-un motiv foarte simplu: am anuntat inca de la inceputul crizei ca vom lua masuri graduale, in functie de evolutia epidemiei. Va readuc aminte ca atunci cand nicio tara nu lua astfel de masuri, noi am luat masura izolarii la domiciliu, masura instituirii carantinei, am luat masura suspendarii scolilor, am luat masura anchetelor epidemiologice, care nu au fost folosite de unele dintre tarile in care s-a extins epidemia, am luat masuri graduale, masuri care incetul cu incetul au devenit din ce in ce mai severe. intr-un fel si pentru pregatirea psihologica a oamenilor am dat recomandarea dupa care, prin Ordonanta care va fi prezentata in seara asta de Ministerul Afacerilor Interne, practic, instituim interdictia, obligatia. Eu cred ca este un parcurs firesc si aici as mai face o observatie. Starea normala este democratia, respectarea drepturilor si libertatilor individuale. Faptul ca am ajuns sa luam astfel de masuri, le luam doar pentru a pazi sanatatea si viata cetatenilor, doar pentru a reduce riscul de contaminare. Sunt niste masuri exceptionale, care se dau in starea de urgenta si care trebuie sa aiba o durata limitata, dar sunt necesare, altfel nu le-am fi luat. Se vede foarte clar: va aduceti aminte ca vineri, sambata a existat o relaxare si ca oamenii au iesit bine mersi, ignorand riscul care este existent in continuare. Or eu cred ca cetatenii trebuie sa ramana la fel de responsabili, trebuie sa aplice cu la fel de multa rigurozitate toate recomandarile si toate masurile pe care le luam, pentru ca, repet, sanatatea e cea mai importanta si sanatatea poate fi cel mai bine pazita prin a evita sa se contamineze cu acest virus.


Reporter:
Domnule premier, cea mai mare problema a Romaniei de pana acum pare sa fi fost lipsa testelor, care nu au fost suficiente, cu tot cu aparatele PCR iar si kiturile care ar urma sa fie achizitionate. V-as intreba care considerati ca ar fi capacitatea Romaniei de testare? Vorbim de zeci de mii, de sute de mii de oameni?


Ludovic Orban:
Obiectivul nostru la un interval de timp de cinci-sapte zile este de a creste capacitatea de testare la peste 2.000 de teste, chiar cu tendinta de a ajunge la 2500 de teste pe zi si, de asemenea, aceasta capacitate de testare sa creasca in continuare. Suntem in proceduri, va repet, nu numai entitatile la nivel national, ci si spitalele judetene, o sa dam dreptul spitalelor judetene sa faca achizitii directe. Altor entitati care au posibilitatea sa faca aceste achizitii, de asemenea, sa faca achizitiile directe pentru ca este vital ca un numar cat mai mare de posibili contractori de astfel de PCR-uri si de kituri de testare sa aiba posibilitatea sa faca contracte.


Reporter: Daca mai permiteti o intrebare referitoare la amanarea ratelor pentru romani: din discutiile care au existat pana acum, intre Guvern si BNR, vorbim de posibilitatea ca ratele sa fie amanate pentru o perioada de 3 luni, se poate vorbi si despre o posibila amanare, sa se ajunga la 9 luni de zile?
Ludovic Orban: La cat?


Reporter: La 9 luni. Exista o...?


Ludovic Orban: Vreau sa va spun un lucru simplu, care trebuie inteles de toti oamenii: de sanatatea sistemului financiar-bancar depinde sanatatea economiei. In momentul in care sistemul financiar-bancar nu mai pompeaza bani in economie, nu mai imprumuta companiile, nu mai imprumuta cetatenii, nu mai imprumuta statul pentru cheltuielile publice, economia este intr-o problema extrem de grava. Noi trebuie, pe de o parte, sa sustinem companiile si cetatenii care au probleme din cauza efectelor colaterale sau efectelor directe ale masurilor restrictive, sa aiba posibilitatea sa-si rescadenteze creditele, sa se amane plata unor rate, noi suntem gata sa ne asumam inclusiv plata unei parti din dobanzi, dar, in mod evident, aceasta masura trebuie luata intr-o colaborare intre Banca Nationala, Guvernul Romaniei si, evident, intre sistemul financiar-bancar. Nu poti forta sistemul financiar-bancar sa renunte la venituri fara de care nu poate sa functioneze normal. Aici trebuie sa existe un echilibru, care, pe de o parte - va repet - sa mentina functionalitatea sistemului financiar-bancar, sa nu puna bancile intr-o situatie de lipsa de lichiditati sau intr-o situatie care sa le afecteze buna functionare si, pe de alta parte, sa si putem sa oferim o mana de ajutor catre companii si cetatenii care se afla in dificultate. Echilibrul trebuie cautat si trebuie cautat prin dialog, prin colaborare, prin gandirea foarte serioasa a fiecarei masuri care se adopta. stiu ca exista o adevarata competitie acum de proiecte legislative, care vin si promit marea cu sarea ca o sa amane pe 9 luni, pe 1 an de zile ratele la banci.

Nu se poate face asa ceva, pentru ca in momentul in care bancile isi pierd capacitatea de a finanta economia, fiind lipsite de venituri pe care ei nu pot sa le compenseze in alta modalitate, vor fi afectate si, pana la urma, va avea de suferit economia, va avea de suferit cetateanul, vor avea de suferit firmele.
Reporter: Buna seara, domnule premier, Alexandru Vladescu, Antena 3. As dori sa stiu, pentru ca traim un moment istoric, daca aveti un mesaj pentru cei 250 de mii romani care au contractele suspendate, pentru ca, teoretic, ei nu stiu cand se vor intoarce la munca si, pe de alta parte, ma mai intereseaza daca ne puteti spune cine ne garanteaza, pentru ca tot ati anuntat noi restrictii ca ne vom primi aceste drepturi inapoi si peste cat timp? Multumesc.


Ludovic Orban: In ceea ce ne priveste, am luat masura platii de la bugetul de somaj, a somajului tehnic pentru persoanele care sunt angajate in companii, care, fie au fost supuse unor masuri restrictive care au fost adoptate prin ordonante militare sau prin hotarari ale CNSSU, fie sunt afectate indirect si le-au fost afectate cifra de afaceri, incasarile, veniturile, in procent mai mare de 25%. In ceea ce priveste situatia persoanelor ale caror contracte au fost suspendate, sigur ca trebuie sa se hotarasca relatia dintre angajat si angajator, cum se rezolva aceasta situatie si, in masura in care vor intra sub incidenta prevederilor Ordonantei, evident ca vom putea plati somajul tehnic si catre aceste categorii de persoane. In ceea ce priveste aceste restrangeri, imediat ce nu va mai exista un pericol real in raspandirea... - adica dupa ce vom trece de varf; ca se stie: orice epidemie atinge un varf, dupa care este intr-o descrestere -, imediat dupa ce se va reduce semnificativ riscul contaminarii, evident ca, in mod gradual, vom renunta la restrangerile de drepturi si libertati, care au fost decise in perioada starii de urgenta.


Reporter: Nu exista, deocamdata, o estimare, intelegem...?


Ludovic Orban: Aici, evident ca trebuie sa tinem cont de parerile specialistilor, parerile epidemiologilor, care cunosc evolutia epidemiilor, desi inca nu este suficient cercetat acest tip de virus si inca predictiile nu sunt suficient de clare si de asumate de un numar mare de epidemiologi, astfel incat sa putem sa anticipam cu adevara cand vom atinge varful si cand va exista o reducere semnificativa a numarului de contaminari, de fapt al riscului de raspandire a epidemiei.
Reporter: Buna seara! O prima intrebare, domnule premier, este legata de activitatea farmaciilor. Ce masuri va lua Guvernul, pentru reintrarea in mormal a activitatii farmaciilor, in sensul in care, sunt farmacisti care se plang ca nu-si pot procura echipamentele si... ma rog... materialele de protectie necesare, materialele sanitare, si farmacii care se plang de lipsa unor medicamente esentiale pentru pacienti; li se spune ca ar exista unele medicamente in depozite, dar la ei nu ajung.


Ludovic Orban: Da, stiu, e cazul Euthyroxului, de exemplu, care are un medicament cu aceeasi molecula. De asemenea, este vorba de...


Reporter: Nu e caz singular, dar e cel mai cunoscut, da.


Ludovic Orban: E vorba de un alt medicament, care este folosit, din cate stiu eu, pentru diabet care, de asemenea, se cauta o solutie de a fi suplinit cu alta molecula. Aici, Ministerul Sanatatii, Agentia Medicamentul cauta toate solutiile pentru a asigura aceste medicamente. stiti foarte bine ca ministrul sanatatii a emis un ordin tocmai pentru a preveni ceea ce se numeste exportul paralel, din cauza pretului reglementat la foarte multe medicamente de la noi, care e cred ca printre cele mai mici preturi de la nivelul Uniunii Europene, foarte multi aduceau, importau medicamente in Romania, dupa care revindeau aceste medicamente catre tari in care medicamentele erau platite la un pret reglementat mai mare. Ministrul sanatatii, practic, prin ordinul care a fost emis, a interzis acest export paralel. Cautam solutii pentru orice situatie in care va exista penurie privitor la un medicament necesar. Aici fac o paranteza: stiti foarte bine ca de pe piata romaneasca in ultimii ani s-au retras aproximativ 2.000 de medicamente, din cauza taxei clawback, care a ajuns la un nivel de 30%, creand practic o situatie de nesuportat pentru producatorii de medicamente sau pentru importatorii de medicamente, care trebuie sa suporte din pretul reglementat 30%, foarte multi ajungand pe pierdere si din cauza asta s-au retras foarte multe medicamente. Noi am prevazut aceasta situatie si, tocmai din acest motiv, in masurile care au fost in domeniul sanitar, in domeniul sanatatii care au fost incluse in decretul pentru instituirea starii de urgenta, am prevazut si mentinerea clawback-ului la un nivel mai scazut, care a fost la nivelul lunii decembrie, pana vom gasi o solutie astfel incat acest clawback sa ajunga totusi la un nivel normal. Pentru ca realitatea este ca in mare parte criza de medicamente a fost provocata de un pret fixat administrativ, care este mult prea mic in raport cu media europeana si asta a permis exportul paralel, plus o lipsa de interes pentru piata romaneasca, pentru ca interesul era dat mai mult de exportul paralel. Pe de alta parte, a existat intotdeauna o plafonare a bugetului fondului de sanatate care a fost alocat pentru suportarea cheltuielilor cu medicamentele gratuite si compensate, care a permis urcarea gradula de la 7% cat a fost initial taxa de clawback la peste 30%.

Reporter: Aici, ma scuzati ca insist, dar exista o mica problema. Din ce am fost informati noi referitor la acest medicament, unor farmacii li s-a spus ca ar exista in depozite, dar in farmacii nu exista. Daca se poate implica Ministerul Sanatatii in...


Ludovic Orban:
Cu siguranta. Am avut discutii de acum patru zile cu ministrul sanatatii legat de acest subiect, am vorbit si cu doamna Parvu, care detine actualmente functia de presedinte la Agentia Nationala Medicamentul, tocmai pentru a putea livra fie acest medicament, fie medicamente echivalente, care contin aceeasi substanta activa, molecula.


Reporter: Si a doua intrebare, daca permiteti, vizeaza aprovizionarea spitalelor, a medicilor, stim ca exista nevoi foarte mari. E o dubla intrebare, v-as ruga. Exista temeri referitoare la transparenta achizitiilor, cum o veti asigura astfel incat sa nu existe nici un fel de discutii? Asta unu, si doi, foarte multi voluntari vor sa ajute, sa doneze diverse materiale, cum puteti sa ii ajutati, sa veniti in intampinarea lor, astfel incat sa li se usureze aceasta munca, sa poata sa doneze mai usor?


Ludovic Orban: In ceea ce priveste achizitiile, noi derulam achizitiile prin ONAC, prin UNIFARM, care este compania statului in subordinea Ministerului Sanatatii, prin Crucea Rosie, deci prin entitati mai mult decat onorabile care fac achizitii la preturile la care gasesc. Acum, trebuie sa stiti ca pentru orice produs pentru care cererea a crescut exploziv exista o crestere a pretului, orice producator a crescut pretul. Dar, aici nu e vorba ca iti pui adaos, de exemplu UNIFARM are adaos limitat, ONAC-ul n-are nici un fel de adaos, ce gaseste, aia cumpara pe piata. Important e sa putem sa gasim, sa semnam contracte si mai ales sa se respecte termenele de livrare din contractele respective, pentru ca am avut situatii in care am semnat contracte si practic dupa aceea ne-am trezit ca nu ni se livreaza produsele respective.


Reporter: Si referitor la voluntari, care ar dori sa doneze?


Ludovic Orban: In ceea ce priveste voluntariatul, recomand, daca vor sa se implice, persoanele cele mai vulnerabile astazi si care au nevoie de cel mai mare ajutor sunt persoanele in varsta, persoanele izolate la domiciliu care nu au venituri si care au nevoie de sustinere. Pentru a putea cunoaste lista acestor persoane, cel mai bine e sa ia legatura cu primaria, cu administratia locala, pentru ca administratia locala, tot conform Ordonantei Militare 2, are obligatia de a identifica aceste persoane care sunt in situatii vulnerabile si de a sustine aceste persoane, si pot sa livreze diferite alimente, orice alte categorii de produse catre aceste persoane vulnerabile sau catre persoane in varsta care, de asemenea, au nivel de mobilitate scazut, nu au rude apropiate care sa le faca achizitia de produse si pot sa le livreze, evident, fara sa intre in contact direct cu persoanele respective.


Reporter: Domnule premier, va rugam sa ne spuneti: spitalele noastre sunt dramatic nepregatite pentru aceasta lupta, in ciuda banilor pe care i-ati alocat in ultima perioada. In urmatoarele saptamani, cati bani veti aloca pentru spitale, daca vom avea si bani de la Uniunea Europeana si, pentru ca se leaga, cum veti rezolva problema personalului medical din spitalele normale, neinfectioase, acolo unde personalul medical intra in contact cu bolnavi fara sa stie si riscam astfel sa ramanem fara personal medical in spitale? /.../

 

Comentarii

# Pintea date 24 March 2020 20:11 +8

A iesit sa atace PSD ca nu a cumparat nimic pentru fondul epidemic sau cum s-o numi! Daca ăia achizitionau masti si alte chestii, ei erau primii care sareau cu acuzele ca uite, pe ce se cheltuie banii! Apoi, a justificat de ce achizitiile lor se fac acum la preturi atat de mari: ”pai, producatorii au crescut pretul, normal ca le luam mai scump”! Liberalii ăștia corciți au justificări pentru orice fac ei, numai cum a guvernat predecesorul mazilit tot de ei, nu a fost bine deloc! Oricum, pandemia le-a picat bine, au intrat cu mana in bani pana dincolo de umar! Nimeni nu ii va verifica si nimeni nu ii va trage la raspundere!

# Edelweiss - Ivory Tower Mimic date 24 March 2020 20:20 +4

Întrebare: Cum v-ați petrecut 'Pocalipsa virală 20-20? :-? Răspuns: L-am imitat pe premierul nostru: am stat acasă și... AM BĂUT! :o

# banditu coroiu date 24 March 2020 20:24 +5

Deci i-a iesit negativ si al doilea test. Hmm.. pacat. Ar fi fost mai interesant sa-l aduca cu izoleta la declaratii. Dar testul pentru prostie l-a facut? La asta sigur ii iese pozitiv. Daca n-a injurat psd-ul, daca n-a pomenit de greaua mostenire si daca n-a zis nimic de anticipate a facut conferinta degeaba. Cat despre masurile lui.. trebuiau luate in ianuarie, nu acum. In ianuarie omu' era ocupat cu ordonante pentru trotinete si cu numirile candidatilor la locale nu cu masuri de preventie antivirus si cu completari de stocuri la medicamente si echipamente medicale. Sa nu uite sa dea ordonanta sa completeze stocul de spirtoase de la vila lac, ca 2 saptamani probabil a citit tot de prin camara si poate mai are chef de o izolare ceva.

# basicuta date 24 March 2020 23:29 +2

băi nebunilor,ia nu vă mai luati de nea Sică, că acu se supără si intră iar in autoizolare! Păi la vila Lac 1 are chelner personal si-l serveste ...fix cu 2 cuburi de ghiată, că asa l-a invatat marinaru (cel mai destăpt om din colonie), da la palat tre să vadă cum fac astia smecherii cu măsti, combinezoane....si mai tre si să tacă! Numai de bine nea Sică si spor la muncă... pardon!

# un mizantrop date 25 March 2020 03:59 +2

Dupa ce-au decredibilizat Jandarmeria si Politia, dupa ce au ridiculizat legea, pentru ca ei si sustinatorii lor sunt mai presus de orice reglementari, s-au trezit ca-i inghesuie votantii cei mai devotati, "superiorii", "sustinatorii economiei nationale", "avizatii, cunoascatori in ale democratiei" si "intelectualii" de dreapta, veniti toti sa participe la efortul urias al votatului de a guverna aceasta tzara prea mult lasata la cheremul "ciumei rosii"...doar ca aceste lumini politice n-au venit singuri, au adus cu ei ce-au putut lua pe gratis din tara care a refuzat sa-i adopte...Cum, naiba, sa-i tii pe astia in carantina ori izolare cu jandarmii, care "i-a gazat" in 10 August?! Nu pentru batranii de peste 65 de ani iese armata pe strazi...votantii fideli trebuie tratati pe masura...batranii sunt, doar, inca o data, umiliti.

# imun/teanu date 25 March 2020 07:38 0

"...impreuna cu STS masuri pentru o APLICATIE de monitorizare, daca persoanele carantinate parasesc domiciliul..." (sau cam asa). Adica cum?!, "tehnic"?, altfel decat cu celebrele "zgarzi". Care, pentru cateva zeci de "periculosi" eliberati la domiciliu erau scumpe, la mii de oameni acum s-au ieftinit? Si cand te gandesti ca de la "1984" al lui Orwell au trecut pana acum niste ani, si de "democratie"!

# Leontiuc Marius Sebastian date 25 March 2020 08:49 +4

Totusi Constitutia prevede Ordonanta Militara ca act cu putere de lege? Este vreo conditie de suspendare a art. 53 Constitutie? Am semnalat problema si pe https://ziaruldebanat.ro/marius-leontiuc-ordonata-militara-nr-2-2020-nelegala-si-neconstitutionala/ Nu cred ca in timpul starii de urgenta Constitutia nu se aplica, ci este singurul moment cand se pot emite OUG, iar nu OM. Comitetul de Urgenta nu poate lua locul parlamentului.

# Valter Cojman date 25 March 2020 08:57 +5

Asta a vorbit zeci de minute fara sa spuna nimic concret, nu a raspuns sau nu a stiut sa raspunda la intrebari si, ce este mai crunt, habar nu are de realitatile din Romania... Misiunea lui si a „guwernerului meu” OrbaniSS este sa imbogateasca bancile si multinationalele. Romanii nu prea conteaza pentru ei...

# DODI date 25 March 2020 12:38 0

Am sperat că după ieșirea lui Sică mandolină de la cura de dezalcoolizare autoimpusă va fi mai limpede și va avea firave urme de bun simț. Dar este același tembel cu părul vopsit și care are în permanență conturul feselor prezidențiale pe buze. Nu pot decât să îi urez poftă bună în continuare și viață de premier cât mai scurtă.

# Procurorul date 25 March 2020 12:40 +2

Se mai întreabă, oare, cineva în ce bază constituțională și legală, actualul (încă) Președinte al Republicii a intervenit el peste capul Guvernului să anunțe restricții, să ia decizii, să facă ședințe cu spitalele și să amenințe po******ția cu Armata ? Să fie clar, rolul președintelui se oprește la a decreta starea de urgență. Managementul stării de urgență revine, conform constituției și legii, Guvernului și Parlamentului. Orice intervenție a președintelui în coordonarea măsurilor de urgență este o arogare nepermisă de puteri executive pe care acesta nu le are. Să sintetizez, Guvernul, mai cerebral, a instituit, chiar dacă un pic inadecvat, măsuri echilibrate, cu începere din 23. 03. Peste capul Guvernului și al Parlamentului, vine Președintele, care ”ex propria voluntas”, fără a aștepta efectul măsurilor guvernului, impune restricții mai severe, nenecesare în acest moment al crizei. Apoi, mai contează că restricțiile trebuiau impuse numai ”prin lege” (art. 53 din Constituție) ?

# dan nitescu date 25 March 2020 14:07 +1

In ordonanta 3 la art. 4 se stipuleaza ce anume contine declaratia pe proprie raspundere:nume si prenume, data nasterii, adresa locuintei, motivul si locul deplasarii, data si semnatura. A aparut pe piata un model de declaratie care nu corespunde cu ceea ce se spune in ordonanta. Din studiul ordonantei reiese ca aceasta declaratie este valabila pentru alta categorie de persoane. In ord. nu se spune ca trebuie sa-ti faci cumparaturile numai in zona domiciliului asa cum scrie in declaratie. Un asemenea model de declaratie, ca sa fie legala, trebuia anexata in MO dupa ordonata 3. Dumneavoastra, ca juristi de valoare, imi puteti spune cum trebuie judecata aceasta problema? Este nevoie de adeverinta pentru o persoana care nu are varsta de 65 de ani si care are nevoie sa se deplaseze in alte locuri din oras pentru asigurarea bunurilor necesare care nu se gasesc in zona domiciliului, sau la banci care nu exista in zona domiciliului? Cu deosebit respect.

# dan nitescu date 26 March 2020 14:40 0

Ati vazut ca am avut dreptate? In noul model de adeverinta a disparut expresia ca bunurile necesare sa fie achizitionate in zona domiciliului si s-au respectat prevederile ord.3. Asta inseamna sa faci hartii pe genunchi si sa nu citesti bine legea.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva