PERICOL DE SINUCIDERE ECONOMICA – Apelul presedintelui ALDE Calin Popescu-Tariceanu: „Reporniti economia! Acum, cand plafonarea deficitului bugetar nu mai e o problema, de ce nu se da drumul la marile santiere de autostrazi?... Cu minime masuri de siguranta, putem sa reluam activitatea... In Germania si Italia au inceput sa aduca muncitori din Romania... Masurile de austeritate au mai fost incercate, cu rezultate catastrofale, in 2009 si 2010... Au adancit criza economica”
Daca ne aflam in stare de urgenta nu inseamna automat ca trebuie sa ne sinucidem economic. Dimpotriva: in foarte multe sectoare – deopotriva din administratie si din mediul privat – poate fi reluata activitatea, cu respectarea normelor sanitare. Apelul a fost lansat marti, 7 aprilie 2020, de catre presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu (foto).
Intr-o interventie la Antena 3, fostul sef al Senatului a atras atentia ca daca regimul Iohannis-Orban ar incepe sa ia masuri de austeritate, nu ar face decat sa agraveze criza si sa ne intoarca la nivelul anului 2010. Dimpotriva: acum este necesar sa se mareasca deficitul bugetar, pentru injectii masive in economie – inclusiv in marile proiecte de infrastructura, cum sunt atuostrazile.
Si nu numai atat: este vital sa fie incurajata productia romaneasca (fie ea de alimente, de electrocasnice sau de orice alt fel de bunuri), concomitent cu sustinerea cererii, prin netaierea salariilor si a pensiilor, a adaugat Tariceanu.
In schimb, avem in fata ochilor un presedinte si un guvern care trag de timp, aceasta tergversare urmand sa aiba efecte catastrofale pentru economie, a avertizat liderul ALDE.
Prezentam cele mai importante afirmatii ale lui Calin Popescu-Tariceanu:
„Masurile de austeritate au mai fost incercate, cu niste rezultate catastrofale, in anul 2009 si in anul 2010. Va readuc aminte ca masurile de austeritate nu au facut decat sa adanceasca criza economica de atunci, in pofida faptului ca foarte multi economisti si atunci, ca si acum, recomanda insistent sa se mareasca deficitele bugetare, sa fie injectati bani publici in economie. Si, de altfel, Comisia Europeana si toate statele individual luate (inclusiv Statele Unite ale Americii) au decis sa aduca 'sange proaspat' in economie, sub forma unor injectii masive de bani care reprezinta aproximativ 10% din produsul intern brut.
Deci, in cazul Romaniei (care are un PIB de aproximativ 200 miliarde de euro), noi ar trebui sa introducem cam 20 de miliarde de euro, nu sa recurgem la masuri de austeritate prin taieri de salarii sau taieri de pensii, asa cum s-a mai facut si cum, de altfel, s-a si vanturat in aceste zile ca s-ar putea intampla. (...)
Daca suntem in stare de urgenta, resursele, in momentul de fata, trebuie puse la bataie ca sa acopere salariile curente, pe cei care sunt in somaj tehnic, plus alte nevoi ale economiei. (…) Trebuie gasite formule de injectie a banilor prin bancile comerciale, care, la randul lor, trebuie finantate de la buget, cu sume consistente, pentru a repune economia in functiune.
Suntem in stare de urgenta, dar, practic, economia s-a oprit. Dar nu numai economia, ci si o serie intreaga de sectoare din zona administratiei publice centrale si locale. (…)
Sigur: pentru cei care sunt suspecti, trebuie pastrate izolarea la domiciliu si celelalte masuri, dar in rest activitatile trebuie reluate. Si eu spun asta cu toata responsabilitatea si trag un semnal de alarma legat de pericolul grav care ne paste: de a plonja intr-o recesiune fara precedent, din care nu stiu cum o sa ne revenim daca nu se reiau rapid activitatile.
Am observat, de exemplu, ca in Germania cabinetele stomatologice functioneaza. Nu stiu de ce la noi nu pot sa functioneze, daca luam masurile de protectie. Dar Guvernul nu este in stare sa puna la dispozitie materialele de protectie. In momentul de fata, este o competitie fioroasa pentru achizitionare de materiale de protectie. Guvernul ar trebui sa foloseasca relatiile pe care le avem cu tari care sunt furnizoare – de exemplu, cu China. 200.000 de masti este o picatura intr-un desert. Sigur ca ele trebuie date celor care sunt in prima linie (ma refer la cadrele medicale), dar trebuie facut mult mai mult. Deci in aceasta situatie de urgenta, nu vad de ce Guvernul nu intervine sa puna firmele romanesti, sa le dea comenzi de materiale de protectie. Firmele stau si nu fac nimic, pentru ca sistemul de autorizare functioneaza extrem de greoi. Daca suntem in situatie de urgenta, autorizarea pentru masti de protectie in loc sa dureze 30 de zile, trebuie sa dureze o zi. Sunt fabrici care ar putea sa produca biocide si combinezoane, dar nu produc. (…) Vad ca lucrurile se misca foarte greu. Starea de urgenta nu presupune ca blocam totul si ca stam paralizati. (…)
Noi trebuie sa avem in vedere ca economia se bazeaza pe legea cererii si ofertei. Deci noi trebuie sa ne gandim ca trebuie sa punem in functiune economia, care sa genereze oferta, dar trebuie sa avem grija si de cerere. Deci daca salariile si pensiile vor fi taiate, atunci oamenii nu vor putea sa cumpere produsele care se gasesc pe piata. Si Guvernul trebuie sa aiba in vedere un lucru: haideti sa incepem sa cumparam produse romanesti! Mai ales produsele alimentare, care sunt – slava Domnului – suficiente. Ar trebui ca importurile sa fie puse o perioada in cui – si de produse alimentare, si de produse electrocasnice samd. (…)
Eu ma intreb care este rostul sedintelor pe care presedintele le organizeaza la Cotroceni. Eu daca as fi presedinte, m-as fi dus la sedinta de Guvern, ca sa discut o tema cum este aceasta: ce faceti ca sa reporniti economia? Acum, cand plafonarea deficitului bugetar nu mai este o problema, de ce nu se da drumul la marile santiere de infrastructura, de autostrazi? Pot sa lucreze foarte bine. (...) Sunt anumite firme care incearca sa gaseasca solutiile sanitare pentru a preveni contaminarea in aceste intreprinderi mari, care au mii de angajati. Dar nu toata economia se bazeaza pe acest gen de firme. Stiti bine ca marea parte a economiei se bazeaza pe firme mici si mijlocii, care pot sa-si reia activitatea. Sunt o serie de sectoare care sunt oprite inutil.
Vorbeam si de administratie. Nu inteleg ce se intampla, de ce e oprita administratia, ministere intregi. Am vorbit cu colegii de la Parlament, am vorbit cu presedintele Camerei Deputatilor, cu vicepresedintele Senatului, sa reluam activitatea la Parlament. Nu vad de ce Parlamentul trebuie sa stea acasa. Toti functionarii, toti parlamentarii, haideti sa venim la treaba, ca nu asta este o problema! Cu niste minime masuri de siguranta, putem sa reluam activitatea. Si cred ca ar fi si un exemplu bun pentru intreaga tara. (…) Vedeti ca in Germania au inceput sa aduca muncitori din Romania pentru muncile agricole sezoniere; in Italia, la fel. (…) Deci toata lumea isi pune problema de a continua activitatile economice, pe langa instituirea masurilor sanitare absolut necesare. Doar ca Guvernul nu stiu ce face. Merge dupa politica pe care am vazut-o: pas cu pas. Suntem intr-un decalaj intre o luna si doua luni cu instituirea anumitor masuri. (...)
Starea de urgenta creeaza niste obligatii, suspenda anumite drepturi. Nu toate sunt in regula ca au fost suspendate. Am aflat, de exemplu, ca jurnalistii de la Romania TV au inceput sa fie anchetati pentru difuzarea de stiri false, in cadrul masurii de instituire a starii de urgenta. Lucrurile astea nu sunt normale. Dar sa stiti ca reluarea activitatilor se poate face chiar atata vreme cat este instituita starea de urgenta”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ceausescu PNL
8 April 2020 17:56
+5
# La Stampa
8 April 2020 20:35
+3
# GAURA NEAGRA
8 April 2020 20:56
+1
# DODI
8 April 2020 21:49
+9
# MAZETA
8 April 2020 22:46
0
# Starea de urgenta egal bataie
9 April 2020 07:04
0
# Santa Claus
9 April 2020 09:32
+1
# #sa ne intelegem
9 April 2020 14:05
0
# nae din dealul feleacului
9 April 2020 15:40
+1
# nea nicu
9 April 2020 17:03
0
# Lechi
9 April 2020 19:23
0