2 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Romania, pe locul II in topul condamnarilor la CEDO, dupa Turcia: 7,5 milioane de euro numai pe 2010. MAE vede partea plina a paharului

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

20 aprilie 2011 17:33
Vizualizari: 9599

Romania are de platit 7,5 milioane de euro pentru cauzele in care statul a fost condamnat la CEDO in 2010, situandu-se astfel pe locul doi, dupa Turcia, in ceea ce priveste numarul condamnarilor si cuantumul despagubirilor, despagubirea medie situandu-se in jurul sumei de 50.000 de euro. Mai mult de jumatate din suma pe care statul roman o are de platit in acest an provine din condamnarile suferite la CEDO in 2009. Pe de alta parte, dupa prezentarea raportului in Comitetul de Ministri al Consiliului Europei, Ministerul Afacerilor Externe a precizat, intr-un comunicat, ca Romania se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste numarul total de cauze inchise in anul precedent, cu un procent de 17% din totalul cauzelor inchise. De asemenea, MAE a apreciat ca referirile la Romania sunt pozitive.


CEDO a dat despagubiri totale de peste 64 de milioane de euro
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a pronuntat, numai anul trecut, condamnari prin care a acordat despagubiri in cuantum de 64 de milioane de euro, cele mai mari sume fiindu-i imputate Turciei, adica 24,5 milioane, pe locul doi situandu-se Romania, cu despagubiri in valoare de 7,5 milioane de euro. Cu toate ca tara noastra este pe un loc fruntas in ceea ce priveste cuantumul despagubirilor, trebuie mentionat ca valoarea despagubirilor pe care statul roman a fost obligat sa le plateasca in 2010 este mai mica decat in 2007, cand despagubirile s-au ridicat la 8 milioane de euro sau la 12 milioane, in 2008 si 2009. Mai mult, din aceasta suma, despagubirile aferente condamnarilor date in 2010 sunt de circa 3,6 milioane de euro, restul fiind aferente unor cazuri care au fost pronuntate in 2009, dar au ramas definitive in 2010.

Ministerul Afacerilor Externe sustine ca referirile raportului la Romania sunt pozitive

MAE a precizat, intr-un comunicat transmis presei marti, ca referirile la Romania sunt pozitive, deoarece tara noastra este pe primul loc la numarul total de cauze inchise in 2010, adica 17% din numarul total de cauze inchise de catre Comitetul de Ministri, aceasta aratand ca exista o cooperare excelenta cu Serviciul de Executari din cadrul Consiliului Europei. Mai mult, conform MAE, in raport se arata ca, spre deosebire de alte state, in Romania numai in 14 situatii plata s-a facut dupa termenul de 3 luni dat de CEDO. Cu privire la suma totala pe care Romania trebuie sa o plateasca pentru condamnarile de anul trecut, MAE a aratat ca aceasta reprezinta 13% din totalul general, si ca cuantumul este totusi destul de ridicat pentru ca au ramas definitive hotararile pronuntate de CEDO mai inainte de suspendarea cauzelor din materia restituirii dreptului de proprietate prin hotararea pilot.

* Cititi aici raportul Consiliului de Ministri

Comentarii

# van gogu date 20 aprilie 2011 19:30 +3

MAE vede partea plina a paharului ptr.ca am promovat.eram pe trei si acum am urcat un loc.probabil asa se vede la MAE ca alta logica nu prea ar fi. si vom mai urca o sa fim si noi pe primul loc la ceva.

# moldovean date 21 aprilie 2011 13:09 +3

:zzz Pai ar trebui executati cei din statul lui Basescu care au gresit, sau cei ce au facut legi ; nu prostimea sa scoata banii :sigh: :D

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.07.2022 – Zi caniculara pentru Vasilica

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva