15 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SARU'MANA DOAMNA PROCUROR – Adina Petrescu de la PICCJ a rasucit o ordonanta astfel incat Traian Basescu sa riste cel mult o amenda daca se va gasi un judecator sa ii dea vreo pedeapsa. Cititi Ordonanta prin care Basescu a fost scapat de santaj si inculpat pentru o banala amenintare. Basescu a iesit fericit de la Parchet: “Usor, usor, Justitia se apropie de adevar” (Ordonanta)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

2 September 2015 18:59
Vizualizari: 13070

Procuroarea Adina Petrescu (foto) de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva fostului Presedinte Traian Basescu pentru infractiunea de amenintare la o zi de la data la care a hotarat schimbarea incadrarii juridice din santaj in amenintare. Actiunea etapizata a procuroarei PICCJ Adina Petrescu ar putea releva ca motivul pentru care s-a dispus schimbarea incadrarii juridice este atat de slab si probabil neintemeiat, incat nu s-a dorit ca argumentele folosite pentru aceasta mutare sa fie facute publice. Daca ar fi sa tinem cont de faptul ca procurorul are obligatia de a comunica partilor din dosar doar ordonanta prin care dispune punerea in miscare a actiunii penale, nu si argumentatia pentru schimbarea incadrarii juridice, se poate deduce ca s-a urmarit ascunderea motivelor pentru care Basescu a scapat de infractiunea de santaj, care prevedea o pedeapsa cu inchisoare de la 2 la 7 ani.


In schimb, s-a decis sa fie cercetat pentru infractiunea de amenintare in forma continuata, pentru care este prevazuta o pedeapsa mult mai blanda, respectiv de inchisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda.

Chiar daca se va gasi un judecator care sa retina vinovatia lui Traian Basescu, dat fiind faptul ca acesta s-ar fi aflat la prima abatere nu va primi mai mult decat o amenda. De altfel, nu este exclus nici ca Traian Basescu sa scape cu un avertisment! Este insa posibil ca PICCJ nici sa nu dispuna trimiterea in judecata si sa mai tina dosarul cateva luni pana sa pronunte o solutie de scoatere de sub urmarire penala.

In atare conditii, solutia procurorilor PICCJ pare sa ii fie favorabila lui Traian Basescu, din moment ce la iesire din sediul Ministerului Public, fostul Presedinte a declarat fericit: “Usor, usor, Justitia se apropie de adevar”.

Practica judiciara a aratat ca intr-o situatia in care se pune in discutie schimbarea incadrarii juridice, se decide in aceeasi zi si care va fi masura de urmat, respectiv daca se va pune in miscare a actiunii penale sau se va da scoatere de sub urmarire penala.

In acest caz insa, procuroarea PICCJ Adina Petrescu a dispus printr-o Ordonanta din data de 24 august 2015 schimbarea incadrarii juridice din santaj si amenintare in amenintare, pentru ca in urmatoarea zi sa emita o noua Ordonanta, de aceasta data de punerea in miscare a actiunii penale impotriva fostului Presedinte Traian Basescu pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 206 Cod penal – Amenintarea – 2 acte materiale.

Acest lucru reiese din singurul act pe care anchetatorii l-au pus la dispozitia partilor, respectiv Ordonanta din data de 25 august 2015 din dosarul nr. 238/P/2014, aflat in lucru la Sectia de urmarire penala si criminalistica prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva lui Traian Basescu pentru infractiunea de amenintare in forma continuata.

Trebuie precizat ca forma continuata prevazuta de art.35 alin. 1 din Codul penal a fost atrasa, cel mai probabil, ca urmare a sesizarii de catre Gabriela Firea a organului de ancheta fata de noi afirmatii pe care Traian Basescu le-a facut in cadrul unei conferinte de presa, ulterior momentului in care fostul Presedinte a afirmat despre Gabriela Firea ca “mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa de ce se intampla pe mosia sotului ei unde este Primar, ca s-ar putea sa nu-l gasesca intr-o zi acasa daca…. nu-i atenta…. Inteleg ca in Parohia lui se intampla destule lucruri rele” declaratie monitorizata la min. 01;47;50 din inregistrarea emisiunii Jocuri de putere de la Realitatea Tv din data de 13 aprilie 2014.

Este vorba despre declaratia de presa din data de 15 aprilie 2014, in care Traian Basescu a facut afirmatii care au fost considerate de Gabriela Firea ca fiind o amenintare directa la adresa sa si a familiei sale, dar si ca pe o modalitate de a fi impiedicata sa continue activitatea din Comisia parlamentara de ancheta care verifica legalitatea achizitiei terenurilor din comuna Nana, judetul Calarasi de catre familia Basescu.

Decizia de inculpare a lui Traian Basescu pentru infractiunea de amenintare in forma continuata vine la un an si 5 luni de cand senatoarea Gabriela Firea a formulat o plangere penala impotriva lui Traian Basescu, care la acea data ocupa functia de presedinte al Romaniei, acuzandu-l pe acesta de amenintare si santaj. Gratie unei imunitati prezidentiale, procurorii PICCJ au suspendat in data de 18 aprilie 2014 urmarirea penala pana la data de 22 decembrie 2014, cand Traian Basescu si-a incetat mandatul de presedinte.

In continuare, in Ordonanta din data de 25 august 2015, procuroarea Adina Petrescu arata cum s-au derulat evenimentele in dosarul de santaj al lui Traian Basescu, dosar transformat intr-unul de amenintare cu o pedeapsa mult mai blanda.

Ramane totusi curiozitatea asupra modului real care justifica schimbarea incadrarii juridice, dar si intrebarea legitima: de ce nu au vrut procurorii PICCJ sa faca publice motivele schimbarii incadrarii juridice din santaj in amenintare, in aceeasi Ordonanta in care s-a si dispus punerea in miscare a actiunii penale?

Iata pasaje din Ordonanta procuroarei Adina Petrescu de la PICCJ prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva lui Traian Basescu pentru infractiunea de amenintare sub forma continuata:

Prin ordonanta nr.238/P/2014 din data de 18.04.2014 s-a dispus suspendarea urmaririi penale, intrucat s-a constatat existenta unui impediment legal, temporar pentru punerea in miscare a actiunii penale si anume imunitatea de care se bucura Presedintele Romaniei pe durata exercitarii mandatului.

Avand in vedere faptul ca mandatul de Presedinte al Romaniei detinut de Traian Basescu a incetat la data de 21.12.2004, prin ordonanta din data de 22.12.2014, s-a dispus reluarea urmaririi penale in cauza cu privire la fapta sesizata, sub aspectul infractiunii de santaj, prev.de art. 207 alin. 2 Cod penal.

La data de 13.01.2015, prin ordonanta nr. 238/P/2014 dosarul a fost declinat Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, constatandu-se ca in cauza nu sunt incidente dispozitiile art. 40 pct. 1 lit. a Cod de procedura penala.

Urmare solicitarii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, prin ordonanta din data de 15.01.2015 s-a dispus preluarea cauzei la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica.

Prin ordonanta din data de 27.01.2015 s-a dispus extinderea urmaririi penale cu privire la fapta savarsita la data de 15.04.2014, cu ocazia declaratiei de presa, care constituie un nou act material al infractiunii de santaj, prev. de art. 207 alin. 2 C. pen.

La data de 11.03.2015, prin ordonata, s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de Basescu Traian pentru savarsirea infractiunii de santaj, prev. de art. 207 alin. 2 Cod penal (2 acte materiale).

In urma administrarii probatoriului in cauza a rezultat ca fapta sesizata (…) emisiunii Jocuri de putere, difuzata de postul de televiziune Realitatea TV si la data de 15.04.2014, in cadrul declaratiei de presa, transmisa de posturile de televiziune nationale, suspectul Basescu Traian a facut afirmatii care au fost considerate ca fiind o amenintare directa la adresa partii vatamate Gabriela Firea si a familiei sale, pe care le-a perceput ca o modalitate de a fi impiedicata in realizarea atributiilor sale parlamentare, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de amenintare, prev de art. 206 Cod penal.

Astfel, prin ordonanta din data de 24.08.2015 s-a dispus schimbarea incadrarii juridice a faptei pentru care se efectueaza urmarirea penala din infractiunea prev de art. 207 alin. 2 Cod penal in infractiunea prev. de art. 206 Cod penal cu aplicarea disp. Art. 35 alin. 1 Cod penal (2 acte materiale).

Avand in vedere ca in cauza nu exista vreunul din cazurile care impiedica punerea in miscare sau exercitarea actiunii penale, prevazute la art. 16 alin. (1) din C. proc. Pen.

In temeiul disp.art. 309 alin. (1) C.proc.pen.,

Dispun:

Punerea in miscare a actiunii penale impotriva suspectului Basescu Traian (…) pentru savarsirea infr.prev.de art. 206 Cod penal, cu aplic.disp.art. 35 alin. 1 Cod penal (2 acte materiale)”.

*Cititi aici Ordonanta PICCJ din data de 25 august 2015

Comentarii

# Ana date 2 September 2015 19:41 +12

Ei bravos, (in)justitia din Romania isi continua drumul glorios ! Felicitari Doamnei Petrescu!

# unul din lumea cea mare date 3 September 2015 01:18 +1

trebuie sa recunosc ,ca intr-0 postare credeam ca hondor este bucatarul chinez,ei!!!!!! la dracu trebuie sa recunosc ca si asta-i bucatareasa chinezoaica tot din departamentul sutimancei,si nici nu sare mai departe de ailalti bucatari chinezi.tot CE FACI TE FACE TI SE APLICA SI TIE!!!!SI O SA TE FACA!!!!!!! ti-o si doresc si o sa ti se si intimple(hai sa vedem unde ma incadrezi_)

# anda date 2 September 2015 19:44 +15

Dle Basescu, justitia romana este "in plin adevar" de multi timp, gratie dvs! 

# kfk date 2 September 2015 20:50 +19

Las'ca-i bine! Sa se faca de rahat pana la capat. Ca tot zic unii, ca nu toti procurorii si magistratii din Romania sunt naspa, ca numai cativa. Aiurea!!! Tot sistemul e putred, o voma amara, de sus pana jos.

# kfk date 2 September 2015 20:56 +17

Precizarea lui Basescu:"daca nu-i atenta", indica fara nici un dubiu ca infractiunea savarsita de acesta este SANTAJUL. Deci daca Firea "va fi atenta", adica nu va mai continua ancheta (care s-a oprit din varii motive/la altii probabil ca santajul a prins), sotul va putea sta “linistit “. Nici vorba doar de amenintare. Asta e cu siguranta gaselnita odraslelor declarate ca fiind ale infractorului national, siamezele kovesi/stanciu .Pana nu vor disparea aceste doua specimene odioase, cu tot cu acolitii lor supersantajabili, sistemul de justitie din Romania isi va bate joc in continuare de cetatenii acestei tari cu pestemasura. Ii urasc pe acesti procurori si magistrati aroganti pana la infractiune.

# Pesimistul date 3 September 2015 03:25 +8

Se vede de la distanta ca Basescu este in continuare protejat de procurori. kik are dreptate.

# un necunoscator date 3 September 2015 07:30 -2

Plangerea penala a fost facuta pt. santaj iar procuroarea o fi considerat , la schimbarea incadrarii juridice, ca amenintarea nu a fost facuta in scopul de a dobandi in mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul (deci nu e art.207 alin 2 ci art.206) in declaratia publica a lui Basecu nefiind precizat cu subiect si predicat in ce scop a fost facuta amenintarea. "Mai bine ar sta in banca ei" ar putea fi considerata si o figura de stil, ca replica a lui Basecu la declaratiile publice ale D-nei Firea.

# AM date 3 September 2015 09:03 +4

CATE TELEFOANE SI CATE PRESIUNI DIRECTE S-AU FACUT ASUPRA PROCUROAREI,CA SA-I SCHIMBE LUI BASESCU INCADRAREA DIN SANTAJ IN AMENINTARE,SAU POATE CHIAR SA PRIMEASCA NUP?NUMAI JUSTITIA DIVINA IL VA PEDEPSI PE TRAIAN BASESCU,CA CEA DE PE PAMANT ESTE CREATIA LUI SI-L VA PROTEJA CAT VA DAINUI ACEASTA JUSTITIE ASA ZIS,, INPEPENDENTA"

# Briciu date 3 September 2015 10:23 +4

Toti acesti procurori,judecatori,avocatii care i-l apara in procese penale pe acest mafiot numit Basescu sa faca si ei puscarie precum au contribuit la achitarile din atatea dosare penale.Dupa mine l-as face o camera comuna in puscarie si i-as pune pe toti in ea.atunci ar putea reflecta la cum au aplicat legea privind pe tatucul lor numita si pocitanie  de fost presedinte mafiot.

# Sunteti ....neinformati date 3 September 2015 13:21 -1

Art. 207 C.p. / Santajul: constrangerea unei persoane sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva in scopul de a dobandi in mod injust un folos...etc. art. 206 C.p. Amenintarea: Fapta de a ameninta o persoana cu savarsirea... unei fapte pagubitoare etc.... Deci, afirmatiile lui Basescu la adresa lui Vranceanu Firea se incadreaza la santaj sau la amenintare? Evident ca la amenintare pt. ca Base nu a cerut nimic ( ca Varnceanu Firea sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva in mod concret)

# un necunoscator date 3 September 2015 14:40 0

Si eu consider ca schimbarea incadrarii juridice din "santaj" in "amenintare" este corecta, insa nu din perspectiva art.207 al.1 NCP cum eronat apreciez eu ca motivezi tu, ci din perspectiva alin.2 art.207, lipsind SCOPUL amenintarii, scop enuntat cu subiect si predicat in afirmatiile publice. In masura in care base ii transmitea public:"daca nu lasi moarta ancheta parlamentara, ti-l termin pe barbata-to, ca stiu eu multe despre el" afirmatia putea fi incadrata la santaj. Deoarece i-a transmis public doar ca ar fi mai bine sa stea in banca ei, ceea ce a continuat sa spuna a reprezentat doar o amenintare .

# fane date 4 September 2015 18:23 -1

Basoiu n-a transmis nimic "public" pentru ca e un subtil, gentil si ventil...

# Dezamagitu date 3 September 2015 13:55 +3

inteleg ca a rasucit o ordonanta...! prcurorul Petrescu camelia de la PCA Bv a trimis un dos respectiv 226/P/ 2013 transformat la DNA Bv in 55/P 2013 fara a aduce la cunostinta ordonanta partii vatamate.La DNA a ramas in sertar de 2 ani fara a fi audiat in urma plingerii.O minima cercetare ar duce la o grupare protejata de un fost consilier al D-nei Kovesi.In momentul de fata detine functia de Proc sef DIICOT BV de unde influenteaza justitia BV pe toate palierele. Ramane de vazut pina cind...? si cum vor raspunde cei implicati in aceasta retea periculoasa care nu este deranjata de nici o institutie a STATULUI.

# deamagitu date 3 September 2015 14:38 +3

necomunicarea ordonantei este metoda prin care cei vinovati sa nu ajuga in instanta.Totodata actul de justitie obstrctionat de cei care sunt platiti sa vegheze la aflarea adevarului.Cum sa se cerceteze intre colegi....?

# licentiat nepracticant date 3 September 2015 21:10 +2

Manaria este pe fata ! JUSTA INCADRARE JURIDICA a faptei primului escroc al tarii este aceea de ULTRAJ !!!!!!!!!! Dna Firea este functionar public parlamentar (LEGE nr. 7 din 11 ianuarie 2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar *)- REPUBLICARE) - Art. 323 Cod Penal - ULTRAJUL este. (1) AMENINTAREA săvârşită nemijlocit sau prin orice mijloace de comunicare directă contra unui FUNCTIONAR PUBLIC care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 2 ani sau cu zile-amendă. - La data cand Basescu a adresat amenintarea prin intermediul presei dna Firea era sefa comisiei parlamentare Nana a carei ancheta il viza in mod direct pe escroc si pe fica cea mare a acestuia !

# Mariana date 3 September 2015 22:12 +2

Doamna procuror si-a depasit competenta , ea il favorizeaza in mod evident pe fostul Presedite (...). Probabil ca doama procuroare Adina Petrescu este o admiratoare si un produs al epocii Basescu. In aceste conditii nu cumva a juns pera sus in magistratura si trebuie analizat dosarul profesional. Poate i-ar sta mai bine la o judecatorie sau ca avocat. Pentru actuala funcie este clar ca a cafut un joc murdat si CSM ar trebui sa fie pe faza si ziaristii sa-i vada si sa-i publice CV-ul.

# Lulu date 4 September 2015 12:11 +2

Gresit ! ... nu il favorizeaza pe fostul Presedinte ... ci ii multumeste pentru ca a fost un om bun si i-a dat sa manance o paine din banii fraierilor de contribuabili ... cam asta e tot sistemul nostru de drept ... uita cine le plateste zi de zi lefurile ... 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva