29 iunie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SEFA UNIUNII JUDECATORILOR URMARESTE SA NU FIM URMARITI – Dana Girbovan explica de ce este toxic pentru societate programul SRI de supraveghere in masa: „Orice putere crescanda a unui serviciu secret, cu atat mai mult cu cat face posibila violari grave ale drepturilor si libertatilor individuale, inseamna o indepartare de la democratie... Se incearca ingradirea tot mai accentuata a drepturilor si libertatilor castigate prin eliberarea de comunism in 1989”

Scris de: A.P. | pdf | print

9 august 2016 14:25
Vizualizari: 9118

Presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, judecatoarea Dana Girbovan (foto), se implica in scandalul iscat dupa ce mai multe organizatii non-guvernamentale au devoalat dedesubturile programului SRI de urmarire in masa a tuturor cetatenilor. Sefa UNJR le cere autoritatilor sa raspunda public, de indata, argumentelor si criticilor aduse programului „SII Analytics” demarat, pe fonduri europene, de Serviciul Roman de Informatii: „Institutiile statului trebuie sa raspunda public de indata acestor argumente si critici aduse unui program de supraveghere potentiala in masa a romanilor. Este ingrijorator sa vedem tot mai des astfel de programe sau propuneri - cum a fost recent si cea privind platile cu cardul - prin care se incearca ingradirea tot mai accentuata a drepturilor si libertatilor castigate prin eliberarea de comunism in 1989”.


La scurt timp dupa ce ActiveWatch, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania (APADOR-CH), Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI) si Centrul de Resurse Juridice au publicat, luni 8 august 2016, scrisoarea deschisa transmisa Comisiei Europene, Guvernului Romaniei si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, Dana Girbovan a postat pe Facebook un text in care face apel la societatea civila, la presa si la autoritati sa trateze transparent si responsabil aceasta problema extrem de serioasa. Sefa UNJR explica de ce este nociva pentru societate aceasta noua metoda de implementare a experimentului Big Brother si indeamna fiecare cetatean sa se informeze cu privire la implicatiile pe care le are o astfel de intruziune a unui serviciu secret in viata privata, sa intelega exact consecintele ingradirii propriilor drepturi si libertati si motivul pentru care plateste acest pret.

Iata postarea judecatoarei Dana Girbovan:

Demararea de catre SRI a unui program ('SII Analytics') pe fonduri europene, cu potential de supraveghere generalizata a intregii populatii a Romaniei, a starnit profunde ingrijorari legitime din partea unei parti a societatii civile, care l-au numit 'un adevarat sistem informatic Big Brother'.

Amploarea riscului intruziunii in viata privata a fiecarui cetatean din Romania de catre un serviciu secret al statului, semnalata de organizatii, constituie o problema extrem de serioasa, motiv pentru care trebuie sa fie tratata transparent si responsabil de autoritati.

Importanta subiectului reclama si o discutie mai ampla la nivel de societate, un rol fundamental revenind presei, ce trebuie sa fie 'cainele de paza al democratiei'.

Orice putere crescanda a unui serviciu secret, cu atat mai mult cu cat face posibila violari grave ale drepturilor si libertatilor individuale, inseamna o indepartare de la democratie.

Fiecare cetatean trebuie sa stie, de aceea, ce implica o astfel de intruziune a unui serviciu secret in viata privata, sa intelega exact consecintele ingradirii propriilor drepturi si libertati si de ce plateste acest pret.

Problema este cu atat mai importanta cu cat finantarea acestui proiect cu potential de supraveghere in masa a romanilor se face din fonduri europene, iar Uniunea Europeana este fondata pe valorile respectarii demnitatii umane, libertatii, democratiei, egalitatii, statului de drept, precum si pe respectarea drepturilor omului, ca valori comune ale statelor membre.

Scrisoarea deschisa a societatii civile din Romania ce militeaza pentru respectarea drepturilor cetatenilor romani a fost trimisa mai multor institutii nationale si europene (Comisia Europeana, Ministerul Fondurilor Europene, Primul Ministru, MCSI, Comisia de control a SRI, CSAT) si poate fi consultata aici:

http://www.apador.org/sri-primeste-fonduri-europene-intr-u…/

De asmemena, Asociatia pentru Tehnologie si Internet – ApTI a facut o analiza tehnica a caietului de sarcini, prezentand argumentat riscurile la adresa democratiei si a drepturilor fundamentale ale acestui proiect, precum si care sunt regulile ce trebuie respectate de o buna guvernanta.

https://www.apti.ro/…/Document%20de%20analiza%20caiet%20sar…

In analiza facuta de ApTI se arata ca: 'aceste dispozitive si programe nu au nici un rost in cadrul proiectului de Big Data sau e-Guvernare, pentru datele transmise legal – acestea au un rol doar pentru interceptarea comunicatiilor fara acordul utilizatorilor. Mai mult, in mod normal supravegherea comunicatiilor se poate face doar in contextul stabilit de Codul de Procedura Penala, deci cu autorizarea judecatorului, altfel aceste activitati sunt ilegale. Unde va instala SRI-ul aceste echipamente, ce date doresc sa intercepteze si cu ce autoritate vor analiza si stoca datele si informatiile rezultate in urma acestei monitorizari?'.

In analiza citata se mai arata: 'Practic SRI isi creeaza un sistem (unde s-ar putea ca si altii sa aiba acces conform descrierii generale) unde ar putea cauta orice informatie despre orice persoana fizica care apare intr-o baza de date a autoritatilor publice, nerespectand in mod flagrant legislatia privind protectia datelor cu caracter personal si neaplicand nicio masura de protectie a acestor date'.

Institutiile statului trebuie sa raspunda public de indata acestor argumente si critici aduse unui program de supraveghere potentiala in masa a romanilor. Este ingrijorator sa vedem tot mai des astfel de programe sau propuneri - cum a fost recent si cea privind platile cu cardul - prin care se incearca ingradirea tot mai accentuata a drepturilor si libertatilor castigate prin eliberarea de comunism in 1989”.

Comentarii

# Vladi Mârrr...!!! date 9 august 2016 15:08 +27

Prin targ se spune ca prin aceasta masura, Hellvig cauta sa afle unde se afla Elodia si Codrut Marta precum si cine a lansat zicala: "BOUL ARE LIMBA LUNGA, DAR NU POATE SA VORBEASCA !" Sa-i uram succesuri si impliniri marețe...!

# alex date 9 august 2016 15:09 +10

ai telefon, ai si conexiune la internet (la tel si/sau acasa), mai ai (f probabil) un cont de FB (pe care scrii diverse), mai postezi pe net cate ceva...lipseste un sistem care sa ruleze un soft suficient de puternic care sa iti faca un profil si sa stabileasca cam pe unde umbli (si cu cine)...a, daca mai e si cu face recognition, cu atat mai bine :)))

# zn-zn*!* date 9 august 2016 15:11 +30

Ca simplu cetatean, am toata admiratia pentru atitudinea de militant al doamnei judecator si sprijinul moral pentru toti cei care, - in numele adevarului, al cinstei si respectului pentru fiinta umana, continua lupta contra celor care abuzeaza de sistem; dar asa cum ne rostogoleste molohul acelor meschini psihopati, -observ eu, un pesimist, ca de-a lungul istoriei, dominarea(vremelnica!) este a celor ce tin cu orice pret, spre controlul si puterea absoluta, - unde, si oriunde pe globul terestru,se tinde spre desconsiderarea fiintei umane, spre zero personalitatea fiecarui individ. Dar in numele demnitatii si al bunului simt, sa credem cu puterea constiintei curate ca Bunul Dumnezeu le vede si judeca pe toate, si sa nu ne lasam invinsi de aceste forte malefice, cu caracterul lor infect de mediocritati!!

# Camp tactic date 9 august 2016 16:14 +3

La mine au venit doi plavani de la Securitate care se lauda ca presteaza pentru SRI cu ceva materiale compromitatoare. Le-am spus ca pot sa le publice daca vor sa ne vedem la CEDO si i-am trimis la origini. Au plecat plangand.

# Camp electostatic date 9 august 2016 20:32 +2

...si dupa asta te-ai trezit.... :o

# Yohannis Travel date 9 august 2016 16:27 +13

Atat domna Garbovan cat si domna Baltag sunt doua profesioniste ale dreptului si dau dovada de mare curaj.Felicitari domnelor !

# doamna asta date 9 august 2016 16:59 -12

ar putea sa se apuce de politica. pare sa fie harazita cu un astfel de talent ... in ceea ce priveste calitatea ei profesionala, insa ... :sigh: :sigh: :sigh: ... e complicat

# axinte care nu va minte date 9 august 2016 18:51 +6

pai deja fac POLITICA DEPARAZITARII SISTEMULUI de paduchi acoperiti infiltrati ilegal de Noua Securitate

# axinte care nu va minte date 9 august 2016 20:14 +3

pai deja fac POLITICA DEPARAZITARII SISTEMULUI de paduchi acoperiti infiltrati ilegal de Noua Securitate

# pelin date 9 august 2016 18:10 +19

Scopul si obiectivele Asociatiei pt.Tehnolgie si Internet sunt enorm de multe din care nu lipsesc aceea ca:trebuie sa apere pe toti roamanii,de orice activitati ilegale care pot avea loc pe internet,sa actioneze pe langa autoritatile competente in ceea ce priveste diversele reglementari care trebuiesc adoptate pt.prevenirea si sanctionarea abuzurilor in domeniul societatii informationale.Din nefericire acestia isi aroga frecvent rolul de interceptarea comunicatiilor fara acordul utilizatorilor,la ordin,neautorizat,plasandu-se inafara legilor!Acest lucru nu poate fi acceptat!!!!!!

# vin pelin date 9 august 2016 20:37 -9

esti un militian comic cand spui ca interceptarea ce face fara acordul utilizatorului <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> adica cam ce-ar fi spus Vantu sau altul ca el daca veneau sa-l intrebe "vreti sa fiti interceptat ?" o fi oare de la alcool sau de la caldura ?? :P

# Steluta date 10 august 2016 20:22 +2

aveti dreptate doamna Pruna - drepturile cetatenesti sunt un lux - ne aparam de islamisti interceptand magistratii din Romania

# Capac date 11 august 2016 13:30 +3

Magistrații nu sunt interceptați fără rost. Legile sunt încălcate doar în scopul întăririi statului de drept. Vântu și-a desfășurat activitatea infracțională atât timp cât SRI nu a existat în România. Imediat după ce a apărut SRI, Vântu a ajuns la pârnaie, sau delirez, sau Vântu și SRI au lucrat împreună. Cert este că Popa a fost adus din Tailanda, Necolaiciuc din SUA, iar Codruț Marta urmează să fie adus, deci românii trebuie ascultați, îmregistrați, monitorizați și acuzați pentru că oricând ne-ar putea scăpa un nevinovat printre degete.

# stelutul date 11 august 2016 14:52 -2

tanti steluta, problema care ma afecteaza cel mai tare e un judecator care ia spaga sa-mi faca o nedreptate sau sa elibereze escrocii. De islamisti sa ocupa SRI ca d-aia ii iubestu tu asa de mult :-x Chiar daca nu vrei sa recunosti fac o treaba buna (ala care-ti fura presul de la usa nu e islamist, e uselist) :P :P :P

# ion date 9 august 2016 23:55 +1

multumesc !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.06.2022 – Scutea a pus ochii pe Udroiu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva