2 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Somatie a presedintelui CEDO – Jean Paul Costa cere Romaniei sa solicite ridicarea imunitatii daca exista probe care sa justifice acuzatiile si isi exprima ingrijorarea fata de perchezitia de la domiciliul sotilor Birsan

Scris de: Adina STANCU - R. SAVALIUC | pdf | print

19 octombrie 2011 21:24
Vizualizari: 14078

Romania, via DNA, este invitata de presedintele CEDO Jean Paul Costa (foto) sa adreseze o cerere de ridicare a imunitatii judecatorului roman la Curtea Europeana, Corneliu Birsan, daca autoritatile noastre considera ca exista probe care sa justifice o asemenea cerere. Prin declaratia oficiala data miercuri de magistratul Jean Paul Costa isi exprima ingrijorarea, in numele Curtii de la Strasbourg, fata de posibilitatea ca autoritatile romane sa fi ignorat imunitatea sotilor Birsan si subliniaza ca ca instrumentul imunitatii “trebuie sa opereze astfel incat sa permita judecatorilor sa isi indeplineasca indatoririle in concordanta cu independenta si impartialitatea cerute de la acestia.”


Mesajul presedintelui CEDO, citit printre randuri, e clar. El invita oficial Romania sa faca dovada, daca poate, ca exista probe care sa impuna ridicarea imunitatii judecatorului Corneliu Birsan, imunitate care se rasfrange si asupra sotiei sale, Gabriela Birsan, judecator la ICCJ. Mesajul constituie mai ales o provocare pentru Romania, via DNA, de a dovedi ca a avut temeiuri serioase de a ordona o perchezitie, de a incepe urmarirea penala, si de a pune in mod grav, sub semnul indoielii, cinstea judecatoarei Gabriela Birsan si implicit, a imaginii judecatorului roman la CEDO. Daca autoritatile romane nu vor solicita intr-un termen rezonabil ridicarea imunitatii, aceasta poate constitui demonstratia ca DNA nu are probe temeinice si ca ancheta a fost o mascarada. Ramane ca institutia lui Daniel Morar sa dovedeasca opiniei publice internationale ca a actionat cu buna-credinta si nu a fost un instrument de politie politica in scop de a-i compromite pe sotii Birsan.

Iata declaratia presedintele CEDO Jean Paul Costa, cu mentiunea ca traducerea ne apartine:

Presedintele Curtii doreste sa clarifice pozitia cu privire la imunitatile judecatorilor CEDO, ca urmare a intrebarilor ridicate in legatura cu perchezitia de catre procurori in casa unui judecator, din tara sa de origine.

Imunitatile judecatorilor CEDO sunt stipulate al Saselea Protocol al Consiliului Europei si de articolul 51 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Imunitatile se extind si asupra sotilor/sotiilor si copiilor lor minori.

Asemenea imunitati reprezinta un element esential al independentei judiciare supusa legilor, si este atasat fiecarui judecator din fiecare curte internationala. In specificul Curtii Europene a Drepturilor Omului, imunitatile trebuie sa opereze astfel incat sa permita judecatorilor sa isi indeplineasca indatoririle in concordanta cu independenta si impartialitatea cerute de la acestia de aceste instrumente.

Curtea este ingrijorata ca, prin efectuarea unei perchezitii in casa judecatorului roman, ca parte a unei anchete privind acuzatii aduse sotiei sale, regulile imunitatilor s-ar putea sa nu fi fost respectate. Curtea a cerut Guvernului Romaniei sa indice daca exista temei pentru a cere Curtii sa ridice imunitatea judecatorului. In acord cu prevederile articolului 4 din cel de-al Saselea Protocol, doar Plenul Curtii este indrituit sa ridice imunitatea judecatorului.

Pana in acest moment, Curtii nu i-a fost prezentata nicio cerere de ridicare a imunitatii”.

* Cititi aici declaratia oficiala a presedintelul CEDO Jean Paul Costa, in limba engleza

Comentarii

# Flinstone date 19 octombrie 2011 23:29 +2

Incepe sa se-ngroase gluma fratilor... va dati seama ca procororul Cerbu a dat deja fuga la Morar: "ce ne facem sefu' e groasa!" :D

# SA PUTREZEASCA CERBU IN PUSCARIE date 20 octombrie 2011 09:37 +7

SPER DIN TOT SUFLETUL sa vedem toti procurorii faradelegii PUTREZIND IN PUSCARIE!

# Ilarion date 20 octombrie 2011 00:00 -3

Si Cerbu si Morar sunt matrozi iscusiti si daca ordona Capitanul trimit doua caschete si-l umfla si pe Costa de nu se vede.

# Gogi date 20 octombrie 2011 08:22 +1

Pe cine intereseaza ce spune Costa? Pe nimeni!

# Inchizitia date 20 octombrie 2011 09:28 +7

Nu mai aveti nimic sfant in voi, intr-atat v-ati dezumanizat? V-ati intrebat vreodata daca oamenii astia pot fi nevinovati? Asta-i marea problema a Romaniei, iese un politist, un procuror cu o acuzatie si lumea sare sa linseze omul in piata publica. Comunismul a strambat constiintele oamenilor, i-a dresat sa fie lipsiti de respect si fara consideratie pentru valorile reale ale unui stat liber. suntei mai rai ca pe vremea Inchizitiei

# pentru "gogi" date 20 octombrie 2011 12:06 +4

nu pe nimeni, ci pe prosti nu-i intereseaza

# costan date 20 octombrie 2011 09:02 0

Ce spune costa chiar nu conteaza. Adica, daca madama vopsita cu bidineaua omoara un om cand iese de la serviciu, are imunitate diplomatica? Activitatea ei de cules spaga in tara nu are legatura cu activitatea lui de la curte, in terra alienda. Numai un creier bolnav se poate prevala de "imunitate" in situatii din astea. Iar costa, ce sa zic, uitati-va la el putin si spuneti daca batranelu asta decrepit merita bagat in seama.

# costanleone date 20 octombrie 2011 09:57 +4


Citeza pe costan
Ce spune costa chiar nu conteaza. Adica, daca madama vopsita cu bidineaua omoara un om cand iese de la serviciu, are imunitate diplomatica? Activitatea ei de cules spaga in tara nu are legatura cu activitatea lui de la curte, in terra alienda. Numai un creier bolnav se poate prevala de "imunitate" in situatii din astea. Iar costa, ce sa zic, uitati-va la el putin si spuneti daca batranelu asta decrepit merita bagat in seama.
Daca te preocupa asa de mult cum arata Costa, poate ne spui ceva si despre cum arata basse al vostru.

# elena date 20 octombrie 2011 11:30 +1

costan - bostan, nu te duce bostanelu'

# Gorun date 20 octombrie 2011 10:18 +2

Daca am inteles eu bine, doamna vopsita cu bidineaua n-a omorat nici un om, nici cand iesea de la serviciu, nici in alte imprejurari. Activitatea de cules spaga e o simpla prezumtie a anchetatorilor, pe care acestia inteleg sa o probeze cu margelele culese in cadrul unei perchezitii nocturne si cu inregistrari telefonice ale altor persoane. Dar de ce n-au prins-o in flagrant?De asta sunt parchetarii platiti boiereste, sa transcrie convorbirile telefonice si sa faca perchezitii nocturne? Iti dai seama ce usor ar putea sa te incalte pe tine, draga Costane, daca te asculta cu putina perseverenta si apoi te cauta de ceasuri, dupa caderea serii ca sa fii in prime-time la tembelizor? 

# Stejar date 20 octombrie 2011 10:21 +1

Esti prost ca noaptea. Cum faci flagrantul la o excursie in strainatate?

# stejarel date 20 octombrie 2011 11:33 +4

mai stejar, cred ca nu ai nici cea mai mica idee despre aceste lucruri, sunt prea dificile pentru tine

# DOREL date 20 octombrie 2011 11:55 +3


Citeza pe Stejar
Esti prost ca noaptea. Cum faci flagrantul la o excursie in strainatate?
Domne, mare dreptate ai, dar zi-ne si noua, sa nu murim prosti: da' perchezitie cum faci la o excursie in strainatate ? Si, b): vezi ca ai cazut de fraierica, nimeni nu mai zice nimic de excursie, tot ce a ramas sunt niste margele si fotografia unei perechi de pantofi ! Asa ca, mai trage odata, poate nimeresti ceva ...

# DOREL date 20 octombrie 2011 09:50 +5

Desi poate cam tarziu, e bine ca Europa intelege ca DNA e o structura terorista in mainile unui vanzator de tara ! Pentru cine vrea sa se convinga, sa citeasca hotararile CEDO in cauzele V. Burzo (tortura - autor Daniel Morar), Creanga (abuz - V. Doana) si multe altele ...

# Art.18 imunitatile oficialilor CEDO date 20 octombrie 2011 12:11 -4

ACORD GENERAL PRIVIND PRIVILEGIILE ŞI IMUNITĂŢILE CONSILIULUI EUROPEI ARTICOLUL 18 Oficialii Consiliului Europei: a) se bucură de imunitate de jurisdicţie pentru actele îndeplinite de ei, inclusiv cuvântul şi înscrisurile, în calitatea lor oficială şi în limitele atribuţiilor lor; b) sunt scutiţi de orice impozite pe retribuţii şi venituri primite de la Consiliul Europei; c) nu sunt supuşi nici ei, nici soţiile şi nici membrii de familie aflaţi în întreţinerea lor, dispoziţiilor care limitează imigrarea şi formalităţilor de înregistrare a străinilor; d) se bucură, în ceea ce priveşte înlesnirile de schimb valutar, de aceleaşi privilegii ca şi funcţionarii de rang comparabil aparţinând misiunilor diplomatice acreditate pe lângă guvernul respectiv; e) se bucură, împreună cu soţiile şi membrii de familie aflaţi în întreţinerea lor, de aceleaşi înlesniri de repatriere în caz de criză internaţională ca şi reprezentanţii diplomatici; (partea I)

# Art.18 & 19 imunitati date 20 octombrie 2011 12:13 -4

partea a II-a f) se bucură de dreptul de a importa, cu scutire de taxe vamale, mobilierul şi efectele lor, cu prilejul intrării în în funcţi în funcţie în ţara respectivă, şi de a le reexporta, cu scutire de taxe vamale, spre ţara lor de domiciliu, la încetarea funcţiilor. ARTICOLUL 19 Privilegiile, imunităţile şi înlesnirile sunt acordate oficialilor în interesul consiliului şi nu în avantajul lor personal :lol: . Secretarul general poate şi trebuie să ridice imunitatea acordată unui oficial în toate cazurile în care, după părerea sa, această imunitate ar împiedica exercitarea normală a unei acţiuni în justiţie şi ar putea fi ridicată fără ca această măsură să prejudicieze interesele consiliului. Faţă de Secretarul general şi de Secretarul general adjunct, Comitetul Miniştrilor are calitatea să pronunţe ridicarea imunităţilor.

# ortega date 20 octombrie 2011 12:26 +2

Rezulta cu prisosinta ca imunitatea este la locul desfasurarii activitatii nu si in tara de provenienta (unde este o imunitate numai pentru actele indeplinite de ei in calitatea oficiala). Nevestele, chiar si cele vopsite, au imunitate numai la locul desfasurarii activitatii sotilor; nu si cele care raman in tara de proveinenta pentru a dobandi gratuitati. Nici macar nu exista un domiciliu comun al sotilor.

# elena date 20 octombrie 2011 12:34 +4

vai, esti mai destept decat presedintele CEDO, tu ar trebui sa-i iei locul

# Art.40 Statut CEDO imunitati date 20 octombrie 2011 12:36 -2

ARTICOLUL 40 a) Consiliul Europei, reprezentanţii membrilor şi Secretariatul se bucură, pe teritoriul membrilor, de imunităţile şi privilegiile necesare exercitării funcţiilor lor. În virtutea acestor imunităţi, reprezentanţii în Adunarea Consultativă nu pot fi, în special, nici arestaţi şi nici urmăriţi pe teritoriul tuturor membrilor pentru opiniile sau voturile exprimate în cursul dezbaterilor adunării, comitetelor sau comisiilor. Intrebare: in ce situatie se afla dl.judecator Barsan?

# ortega date 20 octombrie 2011 12:49 -2

In nici una dintre aceste situatii.

# imunitatea trebuia mai intai ridicata date 20 octombrie 2011 14:27 +4

Vad ca esti tare la citat texte despre imunitati - dar ai uitat un lucru fundamnetal - imunitatea trebuia mai intai ridicata si pe urma putea sa faca DNA-ul la care lucrezi tot ce vroia

# ubu date 21 octombrie 2011 22:53 0

ce spun gazetarii lui voltaire de cumsecadele, sublima sa marginire ?

# BARSAN ESTE PENTRU NOI DOAR UN BIVOLARU DOI date 22 octombrie 2011 11:20 -1

Romania Libera - 21 octombrie 2011 "P.S. Având în vedere că statul român nu are nici o pârghie la îndemână pentru a-l revoca pe Corneliu Bârsan, singura ieşire onorabilă din acest scandal, atât pentru el cât şi pentru CEDO, este demisia. Şi cât mai rapid. Înainte ca valul de indignare care se face simţit în presa internaţională faţă de sprijinul preşedintelui CEDO pentru soţii Bârsan să nu afecteze iremediabil credibilitatea Curţii Europene a Drepturilor Omului."

# Vor sa o aduca pe Iulia Motoc date 22 octombrie 2011 11:34 +1

Ai citat din Turturica, un baiat partizan, el nu transmite decat un mesaj dictat, ce are profesorul Corneliu Birsan cu coruptia aici? Editorialul lui Turturica e dovada ca tinta anchetei este chiar judecatorul roman la CEDO, nicidecum sotia lui. Ca sa-i faca loc Iuliei Motoc.

# Ivan Turbinca date 22 octombrie 2011 12:57 +1

Ma plictiseam de dimineata si am vrut sa vad daca sunt nebunii prezenti pe forumuri. Sunt.

# hahaha date 22 octombrie 2011 11:24 0

vocea cui o auzim prin RL? mesajul cui????

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.07.2022 – Zi caniculara pentru Vasilica

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva