6 February 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SUCCES ANRM INTR-UN ARBITRAJ INTERNATIONAL – Chevron a fost obligata la plata de despagubiri contractuale in cuantum de 97,2 milioane dolari. Societatea Civila de Avocati Zamfirescu Racoti & Partners a reprezentat Agentia Nationala de Resurse Minerale la ICC Paris in disputa cu compania petroliera Chevron. Avocatul Cosmin Vasile: "Litigiul a acoperit o gama larga de chestiuni disputate referitoare la Legea petrolului"

Scris de: L.J. | pdf | print

5 February 2018 12:56
Vizualizari: 6476

Societatea Civila de Avocati Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP) a obtinut un succes deplin in disputa dintre compania petroliera Chevron si Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM), prin hotararea arbitrala finala obtinuta in fata Curtii Internationale de Arbitraj de pe langa Camera Internationala de Comert (ICC Paris). Tribunalul arbitral a stabilit obligatia Chevron de plata a sumei de 73.450.000 USD la care se adauga dobanda la nivelul ratei de referinta a BNR + 8%, calculata incepand cu data de 23.10.2014 si pana la data platii integrale (potrivit calculelor noastre, suma totala obtinuta, incluzand dobanda calculata pana la data de 01.02.2018, este de aprox. 97,2 milioane USD), precum si cheltuieli de judecata.


Potrivit comunicatului de presa al SCA Zamfirescu Racoti & Partners de luni, 5 februarie 2018, diferendul a aparut in legatura cu modalitatea de indeplinire a obligatiilor rezultate din trei acorduri petroliere de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare incheiate intre ANRM si Chevron in martie 2011. Mai exact, precizeaza reprezentantii ZRP, elementul central al disputei a fost concentrat in jurul obligatiilor cuprinse in Programul Minim de Explorare si necesitatea punerii la dispozitia ANRM a contravalorii lucrarilor prevazute in acest program, neexecutate la data renuntarii la acordul petrolier.

Echipa de avocati a fost coordonata de dr. Cosmin Vasile (foto) - avocat asociat coordonator, si a fost compusa din Alina Tugearu – avocat asociat, Monica Strimbei - avocat colaborator coordonator si Cosmin Cojocaru - avocat colaborator coordonator.

Avocatul Cosmin Vasile a precizat ca solutia pronuntata de ICC Paris in speta Chevron-ANRM a fost cu atat mai importanta cu cat a vizat si dezlegarea unei probleme de drept, respectiv a confirmarii legitimitatii si temeiniciei pozitiei ANRM privitoare la interpretarea dispozitiilor contractuale si legale referitoare la obligatiile minime de explorare si consecinta renuntarii la acordul petrolier, fara indeplinirea obligatiilor financiare.

Iata declaratia avocatului asociat coordonator Zamfirescu Racoti & Partners Cosmin Vasile:

In arbitrajul international, in general, si in domeniul energiei, in special, sunt extrem de rare situatiile in care pretentiile unei parti sunt admise in integralitate. Satisfactia noastra este cu atat mai mare cu cat ne gasim intr-o astfel de situatie in care pretentiile partii romane au fost admise in intregime iar pretentiile partii adverse au fost respinse in totalitate.

Solutia obtinuta este importanta si prin prisma dezlegarii problemei de drept deduse judecatii, respectiv a confirmarii legitimitatii si temeiniciei pozitiei ANRM privitoare la interpretarea dispozitiilor contractuale si legale referitoare la obligatiile minime de explorare si consecinta renuntarii la acordul petrolier, fara indeplinirea obligatiilor financiare.

Desi grefat pe o problema juridica principiala punctuala, litigiul a acoperit o gama larga de chestiuni disputate referitoare la Legea petrolului, acordurile petroliere de concesiune in vederea explorarii si exploatarii resurselor de petrol (inclusiv resursele neconventionale precum gazele de sist), numeroase detalii faptice legate de modalitatea concreta de indeplinire a obligatiilor contractuale in perioada 2012 – 2014, precum si aspecte tehnice referitoare la operatiunile petroliere asumate de catre concesionar”. 

***

Despre Zamfirescu Racoti & Partners

Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP) este acreditata ca una dintre cele mai importante societati de avocatura din Romania, oferind servicii de asistenta juridica atat in sfera litigiilor si a arbitrajului, cat si in domeniul avocaturii de business si al consultantei fiscale.

ZRP are o echipa de 53 de avocati, dintre care opt asociati – Calin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoti si Stan Tirnoveanu – asociati fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob si Alina Tugearu (asociati), Valerian Cioclei – of counsel.

Comentarii

# DODI date 5 February 2018 13:07 +7

Asemenea eminenți juriști ar trebui mult mai mult popularizați. La noi au succes doar nulități precum luluța care, terminând printre ultimii facultatea (achitată cu banii procurorului comunist tatăl) și-a mai achiziționat și un doctorat și niște funcții cu care își permite să nenorocească români. Inversiunea valorilor începută de Ceaușescu a ajuns la apogeu acum când sfertodocți precum hăhăilă, macovei, ciolanis, etc. își fac de cap în România. Asta nu ar fi destul dar au început să distrugă elitele românești din toate domeniile.

# MARIA M. date 6 February 2018 09:59 0

Impresionant! Felicitari! Ma bucura mult astfel de povesti de succes, in care vedem ca si Statul Roman, vaduvit de atatea intelegeri oculte cu firme straine venite ca lacustele peste avutiile tarii poate sa-si sustina punctul de vedere si sa si castige! Pe cand astfel de vesti si in legatura cu alte contracte interpretabile incheiate pentru resursele tarii sau pentru autostrazi/alte diverse lucrari ? ar trebui sa fie doar un inceput Felicitari inca o data avocatilor care ne-au facut cinste!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.02.2023 – Numirea sefilor PICCJ si DNA intra in linie dreapta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva