9 September 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UNBR, ACUZATA DE DISCRIMINARE – Scandal international: cel putin 13 absolventi de facultati de drept in strainatate reclama ca au fost respinsi de la sustinerea examenului INPPA de intrare in profesia de avocat, nefiindu-le recunoscute studiile, desi au atestate de echivalare: „Absurditatea este ca eu anul trecut am avut acelasi dosar de inscriere. Probabil ca a fost supus aceleiasi verificari exigente si totusi nu mi s-a adus la cunostinta lipsa unor documente sau neindeplinirea unor conditii”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

19 September 2021 14:31
Vizualizari: 6058

Este doar varful icebergului ceea ce Lumea Justitiei v-a prezentat zilele trecute si anume: abuzul pandemic la care s-au dedat Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor si implicit UNBR, condusa de avocatul Traian Briciu (foto), in subordinea careia functioneaza INPPA. Ne referim la interzicerea accesului in examenul de admitere la Institut a candidatilor nevaccinati, netestati si fara dovada ca au facut recent COVID-19 (click aici pentru a citi).



De data aceasta, scandalul de discriminare a capatat dimensiuni internationale. Cel putin 13 absolventi ai unor facultati de drept din strainatate se plang ca au fost respinsi de la sustinerea examenului de primire in INPPA pe motiv ca Uniunea Nationala a Barourilor din Romania nu le recunoaste studiile. Chiar daca acei candidati aveau deja atestate de echivalare in Romania a studiilor absolvite in strainatate, subliniaza unul dintre ei, care a contactat Lumea Justitiei in numele tuturor.

Candidatul sustine ca a primit anuntul nu din partea UNBR sau a baroului in care s-a inscris, ci din partea comisiei de examen de la INPPA, care l-a notificat ca dosarul i-a fost respins in baza:

- anexei 4 a Legii nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale si prevederilor: „Lista profesiilor reglementate in Romania care necesita cunoasterea dreptului român: (...) 3. avocat”;

- art. 15 alin. (1) lit. d al Statutului profesiei de avocat: „Cererea formulata de persoana care doreste sa fie primita in profesie se adreseaza decanului baroului unde solicitantul intentioneaza sa exercite profesia. Cererea se depune sau, dupa caz, se comunica in doua exemplare si va cuprinde: (...) d) indicarea diplomei de licenta eliberate de o institutie de invatamant superior acreditata in conditiile legii, care atesta calitatea de licentiat al unei facultati de drept cu durata stabilita de lege, precum si indicarea, daca este cazul, a indeplinirii functiei de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani si a promovarii examenului de definitivat in profesia din care provine ori a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 14 alin. (2), dupa caz (n.r. adica sa fi fost judecator ICCJ, eliberat din functie din motive neimputabile)”.


Nimic in neregula in 2020


Absurdul situatiei este cu atat mai mare, cu cat in 2020 candidatul care ne-a scris acum sustine ca a avut acelasi dosar de inscriere, care probabil a fost supus aceleiasi verificari exigente a baroului. Cu toate acestea, candidatului nu i-a fost adusa la cunostinta lipsa unor documente sau neindeplinirea unor conditii esentiale pentru a se putea inscrie la examenul de primire in profesia de avocat.


Iata mesajul candidatului adresat Luju.ro:


Va contactez in legatura cu un caz de ultima ora privind absolventii romani din strainatate carora li s-a respins inscrierea la examenul de intrare in profesie, sesiunea septembrie 2021.

Consider ca acest caz este in interesul publicului cu orientare juridica si a studentilor romani din strainatate ce studiaza dreptul, intrucat ne aflam intr-o situatie in care mai mult de 13 persoane au fost respinse de la sustinerea examenului de intrare in profesie, eu fiind una dintre aceste persoane.

V-as ruga sa nu imi divulgati identitatea, intrucat nu conduc vreo cauza si nici nu sunt reprezentant al unei cauze sociale; doar doresc sa se stie ce se intampla cu organul care ar trebui sa isi respecte propriile reguli privind accederea in profesia de avocat.

Aceasta cauza a fost discutata pe Clujust, un articol al carui link vi-l atasez in subsolul acestui e-mail (n.r. click aici pentru a citi).

In fapt, eu am depus dosarul de inscriere in luna august, unde am inclus dovada finalizarii studiilor superioare juridice, in strainatate, cu atestatele de echivalare a acestor diplome de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii. Pana in data de 13.09.2021, nu mi-a fost comunicata nicio Hotarare a Consiliului Baroului sau U.N.B.R., ci doar am primit un e-mail din partea Comisiei de Examen in care am fost notificat ca dosarul mi-a fost respins in baza prevederilor Anexei 4 a Legii nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale si prevederilor art. 15 alin. (1) lit. d al Statutului profesiei de avocat.

Eu nu am absolvit dreptul in Romania, ci in alta tara, si automat a fost necesara o echivalare a studiilor. Comisia Permanenta a U.N.B.R. sustine ca profesia de avocat necesita cunostintele esentiale de drept romanesc, aspect cu care pot fi de acord, dar modul de dobandire a acestor cunostinte nu este prevazut niciunde in regulamente ori legi. Absurditatea in aceasta situatie este ca eu, anul trecut, am avut acelasi dosar de inscriere, dosar care probabil a fost supus aceleiasi verificari exigente a Baroului, si totusi nu mi s-a adus la cunostinta lipsa unor documente sau neindeplinirea unor conditii esentiale pentru a ma putea inscrie la examenul de primire in profesie.

Temeiurile invocate de catre U.N.B.R. sunt nerezonabile, intrucat U.N.B.R. nu este organ competent pentru evaluarea si solutionarea dosarelor de echivalare a studiilor, ci este organ competent pentru reglementarea profesiei de avocat. Astfel, temeiurile invocate resping cu desavarsire relevanta atestatelor de echivalare a studiilor superioare in strainatate.

O mentiune importanta aici este cuprinsul atestatelor de echivalare: 'Prezentul atestat reprezinta o echivalare a studiilor efectuate in strainatate, raportata la sistemul de educatie din Romania si confera aceleasi drepturi cu cele obtinute de absolventii institutiilor de invatamant superior similare, acreditate, din Romania'. De aceea consider ca negarea relevantei acestor atestate reprezinta o ingradire, o limitare a drepturilor ce-mi sunt conferite.

Mai mult, consider ca mi s-a incalcat si ni s-a incalcat (avand in vedere ca nu sunt singurul in aceasta situatie) dreptul la a ne fi comunicata decizia de respingere a dosarului nostru de inscriere, pentru a formula contestatie. Astfel, U.N.B.R. incalca dispozitiile Statutului profesiei de avocat, mai precis art. 20 alin. (3), care face mentiunea ca Hotararea poate fi atacata la Comisia Permanenta a U.N.B.R., contestatie ce urmeaza a fi solutionata in cel putin 15 zile inaintea datei anuntate a examenului national de primire in profesie. Fiind anuntat / notificat pe 13.09.2021 de respingerea dosarului meu de inscriere, neavand nicio comunicare oficiala din partea U.N.B.R., nu am avut posbilitatea de a face vreo contestatie. In plus, notificarea din 13.09.2021 inseamna o notificare facuta cu 6 zile inaintea examenului de primire in profesie, data setata fiind 19.09.2021.

Din punctul acesta de vedere, sunt doua decizii diametral opuse: anul trecut am sustinut examenul, anul acesta sunt respins si fara a exista vreo modificare legislativa ori vreo modificare in regulamentele U.N.B.R. Sunt de acord cu colegul care a scris redactiei Clujust, intrucat invocarea unor texte normative din anii 1990, respectiv 2015 constitutie un precedent absurd si inacceptabil, actionabil totalmente in justitie pe baza discriminarii directe si incalcarea propriilor regulamente de catre U.N.B.R.

Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra, cu rugamintea, din nou, de a imi pastra identitatea anonima”.

Comentarii

# Secu date 19 September 2021 16:06 -2

Briciu oricum este securist....cam ce asteptari aveati? Auzi....1400 lei examenul:)))) v-ati pacalit toti. Sa te zbati atat ca sa ajungi sa intri intr-un sistem judiciar viciat si unde sa ai parte de atatea nedreptati mai ales din partea magistratilor:))) Asta inseamna sa fii mafiot!

# Briciule,cara-te date 19 September 2021 18:14 -2

Da' iute. Ești încă un eșec cași STI,că și Codlea,cași USR,că orice din tara asta,ma.!

# Catavencu date 19 September 2021 20:01 0

Oare câți consilieri ar trece admiterea? Zero? PS Mare durere printre epigonii gogului... vine val mare de știință din spate și ei nu știu cum să îl mai oprească. Bine măcar că a prins loc mr netezitoru diriguitorul infecției.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 6.09.2024 – Sperietoarea Vlad Pascu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva