Vorbe de fumoar – 24.10.2024 – Lia se viseaza avocat. CSM a avut oaspeti (Galerie foto)
* Aparent, s-au terminat companiile romanesti in dificultate. Nu de alta, dar Guvernul a inceput sa ajute strainii. Cum isi justifica Executivul gestul, aflati dand click aici.
* Continua investitiile in Portul Constanta. Ce va fi reabilitat acum, vedeti facand click aici.
* Ce ne aud urechile? Una dintre cele mai importante vedete #rezist ale magistraturii romane – l-am numit pe procurorul Sorin-Marian Lia (foto) de la Parchetul de pe langa Judecatoria Corabia – se viseaza avocat.
Cica in urma cu cateva saptamani, Lia a depus solicitare de admitere in Baroul Bucuresti in calitate de avocat definitiv incompatibil. Si nu oricum, ci fara examen. Da-da: fara examen. Asta desi Legea nr. 303/2022 (privind statutul judecatorilor si procurorilor) iti da voie sa ocolesti examenul doar daca esti judecator (deci nu procuror) si doar daca ai activat cel putin cinci ani la ICCJ (click aici pentru a citi).
Sorin Lia, care a luat examenul de avocat stagiar, a cerut sa devina avocat incompatibil (iar nu activ) pentru simplul motiv ca el inca este procuror – chiar daca suspendat din functie, din pricina binecunoscutului dosar penal in care este inculpat. Ei bine, auzim ca Baroul Bucuresti i-a trantit usa-n nas.
Mai, mai, mai... Dumneavoastra ce credeti: ce l-a apucat pe hashtagist? Si-o fi descoperit gena de aparator al drepturilor si libertatilor sau pur si simplu se asteapta sa fie condamnat, asa incat isi pregateste o plasa de siguranta?
Oricum: remarcam ca Sorin Lia a depus cerere de intrare in Baroul Bucuresti, iar nu in Baroul Olt (judetul unde se afla PJ Corabia). Asa ca va lasam o noua tema de reflectie: o avea Lia vreo dusmanie cu avocatii din Olt? Sau poate nu-i pica bine la stomac gandul ca va da ochii cu aceiasi avocati carora le-a incatusat clientii?
* Intr-o nota mai relaxata, va spunem ca joi, 24 octombrie 2024, de Ziua Europeana a Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii a avut ca musafiri peste 100 de studenti de la facultati de drept, INM si SNG.
Din cate auzim, „copiii” (cum le spun cei de la CSM – afectuos, desigur) au fost incantati de felul in care au fost primiti. Foarte frumos. Speram ca n-a stricat nimeni atmosfera cu vreo intrebare incomoda adresata cesemistilor...
Dar gata cu rautatile! Va lasam sa cititi comunicatul CSM (vezi galerie foto):
„Comunicat de presa privind desfasurarea activitatilor dedicate Zilei Europene a Justitiei la sediul Consiliului Superior al Magistraturii
Prin informarea de presa din data de 22 octombrie 2024 a fost adusa la cunostinta publica organizarea evenimentului dedicat Zilei Europene a Justitiei, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, in data de 24 octombrie 2024.
La eveniment au participat, pe parcursul zilei, peste 100 de studenti, auditori de justitie, cursanti si cadre universitare, din cadrul Institutului National al Magistraturii, Scolii Nationale de Grefieri si al facultatilor de drept din Bucuresti, respectiv Universitatea Bucuresti, Universitatea Titu Maiorescu, Universitatea Nicolae Titulescu, Universitatea Ecologica si Universitatea Romano-Americana, precum si studenti din cadrul Asociatiei Studentilor in Drept.
Evenimentul a fost deschis de catre doamna judecator Denisa Stanisor, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, care a intampinat grupurile de studenti si le-a prezentat semnificatia Zilei Europene a Justitiei pentru cetateni, studenti si profesionisti ai dreptului, in vederea cunoasterii si intelegerii sistemului judiciar si a apropierii justitiei de societate.
In cadrul discutiilor interactive, desfasurate in centrul de presa al Consiliului Superior al Magistraturii, doamna judecator Daniela-Ioana Stancioi, purtatorul de cuvant al institutiei, doamnele judecator Flavia Florenta si Adina Tanase din cadrul DAERIP, doamna judecator Diana Marian, seful Serviciului Grefa Sectiilor si domnii procurori Radu Calin, seful Serviciului relatii cu publicul, si Radu Togan din cadrul Serviciului Grefa Sectiilor au prezentat tinerilor studenti, auditori de justitie si cursanti ai SNG rolul, structura si atributiile Consiliului, organizarea sistemului judiciar, modalitatile de admitere in magistratura, distinctiile dintre profilul de judecator si cel de procuror, raspunderea disciplinara a magistratilor, precum si aspecte din experienta profesionala a acestora.
La finalul evenimentului, participantii au primit agende si pixuri personalizate cu identitatea vizuala a CSM, precum si brosuri realizate de Consiliul Superior al Magistraturii, ce cuprind informatii referitoare la diverse aspecte ale organizarii sistemului judiciar si a Consiliului.
Ziua Europeana a Justitiei este organizata la nivelul tuturor instantelor si parchetelor din tara, Consiliul Superior al Magistraturii fiind institutia care a coordonat si a publicat pe site, pana la data prezentei, comunicatele emise si inaintate Consiliului ca urmare a celebrarii evenimentului”.
Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Csaba D 25 October 2024 11:02 0