28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ZECI DE GENERALI FAC MUNCA DE SOLDATI – 30 de procurori cu grad de PICCJ activeaza la parchete de judecatorii. 78 de procurori cu grad de PICCJ lucreaza la parchete de tribunale. Alti 78 de procurori cu grad de PCA populeaza PJ-urile. In noul statut al judecatorilor si procurorilor, ministrul Justitiei Catalin Predoiu a impus 1 an vechime pentru transferul la instanta sau parchetul de grad imediat superior, dar n-a limitat diferenta dintre gradul procurorului si cel al parchetului (Statistica)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

30 August 2022 14:22
Vizualizari: 5649

Proiectul noului statut al judecatorilor si procurorilor – adoptat de guvernul Nicolae Ciuca, la initiativa ministrului Justitiei Catalin Predoiu (foto), si trimis in Parlament – nu limiteaza diferenta dintre gradul profesional detinut de catre un procuror si parchetul la care procurorul activeaza efectiv, si nici perioada in care un procuror poate munci intr-un parchet de grad inferior celui detinut de catre magistrat.



Astfel, in continuare procurori cu grad corespunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie vor putea linistiti sa lucreze la parchete de pe langa judecatorii – incasand, bineinteles, salariu aferent gradului de PICCJ. Caci nici actuala Lege nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, nici proiectul actului normativ menit s-o inlocuiasca nu pun limite in acest sens. Situatia este aproximativ aceeasi pentru judecatori (si in Legea 303/2004, si in proiectul lui Predoiu), cu singura diferenta ca la judecatorii putem intalni magistrati cu grad maxim de curte de apel, intrucat gradul de Inalta Curte de Casatie si Justitie se poate obtine doar prin promovare efectiva (situatie pe care proiectul o mentine).

Lumea Justitiei v-a prezentat in luna iulie statistica judecatorilor care activeaza la instante inferioare gradului profesional pe care magistratii il detin (click aici pentru a citi). De data aceasta, venim cu statistica procurorilor, unde lucrurile sunt mai spectaculoase, intrucat – repetam – nici actuala lege, nici cea viitoare nu impiedica un procuror cu grad de Parchet General sa activeze la un parchet de pe langa judecatorie.

In prezent, PJ-urile sunt populate cu 30 de procurori avand grad de PICCJ, 78 de procurori cu grad de PCA si 227 de procurori cu grad de PT, a comunicat CSM la solicitarea Luju (vezi facsimil).

La parchetele de pe langa tribunale, intalnim 78 de procurori care detin grad de Parchet General si 142 de procurori cu grad de PCA.

Nu in ultimul rand, la parchetele de pe langa curti de apel, se gasesc 95 de procurori cu grad aferent Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a mai transmis Consiliul Superior al Magistraturii.

 



Predoiu reduce vechimea pentru promovarea efectiva


Din fericire, daca va intra in vigoare statutul judecatorilor si procurorilor in forma adoptata de cabinetul Ciuca in august 2022, un judecator sau un procuror care vrea sa promoveze efectiv ori sa se transfere, va fi nevoit s-o faca la o instanta, respectiv la un parchet de grad imediat superior. Deci nu vor mai fi posibile transferurile de la judecatorii direct la curti de apel sau de la PJ-uri la PCA-uri (ori chiar de la PJ-uri la PICCJ, in cazul procurorilor). Daca prevederea legata de promovarea efectiva la institutia de grad imediat superior exista in Legea 303/2004, regula vizand transferul este o noutate care tine de proiectul ministrului Catalin Predoiu. Astfel, in actuala reglementare, judecatorii si procurorii care vor sa promoveze efectiv sunt obligati sa functioneze timp de cel putin 2 ani la instanta sau parchetul de grad imediat inferior. In schimb, guvernarea PSD-PNL-UDMR vrea sa reduca la 1 an aceasta vechime, dupa ce in formele proiectului din 2020 si din iunie 2022 o pastrase la 2 ani. (Diminuarea de la 2 ani la 1 an a aparut prima oara in forma din iulie 2022.)

In partea cealalta, la transfer, obligatia magistratului sa functioneze efectiv la o instanta sau la un parchet de rang imediat inferior a aparut prima oara in forma din iunie 2022 a proiectului de lege, ministrul Justitiei Catalin Predoiu propunand o perioada de 2 ani in acest sens. In iulie 2022, Predoiu a redus intervalul de la 2 ani la 1 an – regula pastrata in forma proiectului adoptata de Guvern si trimisa in Parlament.

Altminteri, repetam: promovarea pe loc ramane ca acum: orice judecator poate ramane la judecatorie chiar si cu grad de curte de apel, iar la PJ-uri vor avea voie sa lucreze inclusiv procurori cu grad de PICCJ. Totul cu incasarea unui salariu mai mare, corespunzator gradului profesional, iar nu cel al locului de munca.


Prezentam comparativ pasajele privind promovarea efectiva si transferul continute in Legea 303/2004, respectiv in proiectul adoptat de Executiv:


I. Promovarea efectiva:


a. Legea 303/2004 (art. 46/2 alin. 1):

Pot participa la concursul de promovare efectiva la instantele si parchetele imediat superioare judecatorii si procurorii care au avut calificativul «foarte bine» la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani, au dobandit gradul profesional corespunzator instantei sau parchetului la care solicita promovarea si au functionat efectiv timp de cel putin 2 ani la instanta sau parchetul ierarhic inferior, in cazul promovarii in functiile de judecator de curte de apel, procuror la parchetul de pe langa aceasta sau de procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”;


b. proiectul Guvernului (art. 129 alin. 3):

In cazul promovarii efective la instantele si parchetele imediat superioare, judecatorii si procurorii trebuie sa fi functionat efectiv timp de cel putin 1 an la instanta sau parchetul ierarhic inferior ori la structurile de parchet specializate”.


II. Transferul:


a. Legea 303/2004 (art. 60 alin. 2):

Transferul nu se poate face la instante sau parchete de nivel superior celor la care judecatorul sau procurorul are dreptul sa functioneze, potrivit legii”;


b. proiectul Guvernului (art. 189 alin. 2):

Transferul nu se poate face la instante sau parchete de nivel superior celor la care judecatorul sau procurorul are dreptul sa functioneze, potrivit legii. In cazul transferului la instante sau parchete superioare unde are dreptul sa functioneze potrivit gradului profesional avut, judecatorul sau procurorul care se transfera trebuie sa fi functionat efectiv cel putin 1 an la o instanta ierarhic inferioara sau, dupa caz, la un parchet ierarhic inferior ori la structurile de parchet specializate.


* Cititi aici proiectul de statut in forma adoptata de Guvern

* Cititi aici versiunile din iulie 2022 si iunie 2022

* Cititi aici versiunea din 2020

Comentarii

# si cati cumuleaza pensia de general date 30 August 2022 15:09 -13

cu cea de magistrat ..., a sa nu scriu cati cumuleaza pensia de magistrat cu gradul de colaborator ... .

# visu date 30 August 2022 16:05 +9

În concluzie, îi plătim degeaba! C.C.-ul nu s-ar putea sesiza pt management-ul prost al plăților umflate pe muncă puțină?! Aa, scuze, s-au inarcat singuri de fapt, cu dosare grele, chiar dacă de nivelul instanțelor inferioare!

# Gilu date 30 August 2022 16:39 +1

Perdoiule, semeni din ce în ce mai tare cu Patru Groza ... Aceeasi slugarnicie fata de Uniunea Sovietica ( europeana), aceeasi dorinta de " colaborare " , acelasi suflet de slugoi , de tovaras de drum ,incat ma intreb : de unde ai mostenit aceste tare ,daca nu de la tactu' Patru ? Sa fie de la Zaroni ? Lasa ,ma, justitia in pace si du-te la agricultura, ca a obosit si mos Daia , de cand se lupta cu cormoranii...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva