ZIUA MONDIALA A CALITATII – Presedintele RENAR Fanel Iacobescu: „In fiecare an, cu recunoasterea ONU, in a doua zi de joi a lunii noiembrie, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Calitatii... Imi ofera privilegiul de a multumi tuturor specialistilor din infrastructura de evaluare a conformitatii pentru activitatea pe care o desfasoara, conform reglementarilor legale, in acest domeniu complex, de mare responsabilitate, de a le transmite cele mai bune urari de realizari deosebite. La multi ani!”
Presedintele Organismului National de Acreditare (RENAR), profesorul universitar Fanel Iacobescu (foto), a transmis un mesaj joi, 14 noiembrie 2024, cu ocazia Zilei Mondiale a Calitatii.
Ziua Mondiala a Calitatii este sarbatorita in fiecare an in a doua zi de joi a lunii noiembrie, incepand cu anul 1990, conform hotararii luate de ONU in acest sens.
Iata comunicatul presedintelui RENAR Fanel Iacobescu:
„In fiecare an, cu recunoasterea Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), in a doua zi de joi a lunii noiembrie, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Calitatii.
Pentru realizarea obiectivelor calitatii, in general, se desfasoara activitati de evaluare a conformitatii (acreditare, metrologie – stiinta masurarii, standardizare).
In calitatea mea de:
- presedinte al Organismului National de Acreditare (RENAR);
- presedinte al Societatii Romane de Masurari (SRM) si membru al Consiliului General al Confederatiei Mondiale a Masurarilor;
- membru in Consiliul director al Organismului National de Standardizare (ASRO),
cu aceasta ocazie, transmit unele consideratii generale privind infrastructura de evaluare a conformitatii in Romania.
Am placerea sa informez ca Organismul National de Acreditare al Romaniei, recunoscut ca organism national unic de acreditare la nivelul structurilor desemnate de Parlamentul si Comisia Uniunii Europene, pe baza indeplinirii cerintelor din Regulamentul 765/2008, asigura, in continuare:
- indeplinirea obligatiilor si responsabilitatilor Romaniei ca stat membru UE de implementarea directivelor, regulamentelor, altor reglementari pe baza acreditarii;
- accesul organizatiilor economice, prin acreditare-certificare pe piata libera a UE;
- protectia cetatenilor Romaniei, ca cetateni ai UE prin acreditare, pe baza evaluarii indeplinirii cerintelor prevazute in standardele armonizate (publicate in Jurnalul Oficial al UE) in domenii precum sanatate, mediu, siguranta alimentului etc.
Conform Regulamentului 765/2008, acreditarea efectuata de Organismul National de Acreditare furnizeaza o atestare, investita cu autoritate publica, asupra competentei organismelor de evaluare a conformitatii, reprezinta confirmarea oficiala a competentei acestora. Curtea de Justitie a Uniunii Europene confirma aceste prevederi ale regulamentului.
Totusi, unele autoritati din Romania efectueaza atestari, evaluari, notificari, promovari de standarde proprii, contrar unor prevederi directe si obligatorii ale Constitutiei Romaniei, Regulamentului 765/2008, altor reglementari ale UE si nationale.
Consecintele nerespectarii acestor reglementari legislative obligatorii sunt usor de evaluat.
Aceasta sarbatoare imi ofera privilegiul de a multumi tuturor specialistilor din infrastructura de evaluare a conformitatii pentru activitatea pe care o desfasoara, conform reglementarilor legale, in acest domeniu complex, de mare responsabilitate, de a le transmite cele mai bune urari de realizari deosebite.
La multi ani!
Prof. univ. dr. h. c. Fanel Iacobescu”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii